Πρώτη συνάντηση κορυφής της Γερμανικής Προεδρίας στο Βερολίνο με θέμα την ισότητα.

30/01/2007: Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, συμμετέχει, με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του ΕΚ, στην πρώτη συνάντηση κορυφής που οργανώνει η Γερμανική Προεδρία της ΕΕ στο Βερολίνο με την ευκαιρία της έναρξης του Ευρωπαϊκού Έτους Ίσων Ευκαιριών για όλους.

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους για την Ισότητα, η Προεδρία θα ενθαρρύνει τις προσπάθειες των κρατών μελών για αυξημένη συμμετοχή των ηλικιωμένων εργαζομένων στην αγορά εργασίας και την καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της "τρίτης ηλικίας" στην οικονομία και την κοινωνία. Η Γερμανία δεσμεύεται να εφαρμόσει το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Νεολαία και το Πρόγραμμα "Νεολαία σε Δράση" με στόχο τη μείωση της ανεργίας των νέων και την καλύτερη ένταξη των νέων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Το Πρόγραμμα της Γερμανικής Προεδρίας συμπεριλαμβάνει τέλος την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα ανδρών και γυναικών, την ενίσχυση της ισότητας μέσα στην οικογένεια ως προϋπόθεση για την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών στην αγορά εργασίας και την ένταξη των γυναικών μεταναστών.

«Αυτό το νέο ευρωπαϊκό έτος έχει σκοπό να προβάλει στην ευρωπαϊκή κοινωνία τα πλεονεκτήματα των ίσων ευκαιριών για όλους, δραστηριοποιώντας τους πολίτες στο δικαίωμά τους για ίση μεταχείριση και ευαισθητοποιώντας τους εναντίον κάθε μορφής διακρίσεων», τόνισαν χαρακτηριστικά οι οργανωτές αυτής της συνάντησης κορυφής, η Γερμανίδα Υπουργός Οικογένειας, Ηλικιωμένων, Γυναικών και Νέων, κ. Ursula von der Leyen και ο Επίτροπος Κοινωνικών Υποθέσεων και Ισότητας, κ. Vladimir Spidla.

Σχολιάζοντας τη σημασία της ανακήρυξης του 2007 ως Έτους Ισότητας στην ΕΕ, η Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου αναφέρθηκε στις προόδους που συντελέσθηκαν από τη Νέα Διακυβέρνηση στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, με πρωτοβουλία τόσο του Υπουργείου Εσωτερικών και της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, όσο και του Υπουργείου Απασχόλησης στον τομέα της ισότητας των ευκαιριών με την ενσωμάτωση στη νομοθεσία σημαντικών μέτρων για την προστασία των ατόμων με ειδικές ανάγκες και των μειονεκτουσών κοινωνικών ομάδων. «Βέβαια υπάρχουν πολλά ακόμα να βελτιωθούν και σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε εθνικό επίπεδο, όχι μόνο με έργα υποδομής και συμπληρωματικές νομοθετικές ρυθμίσεις και λήψη μέτρων από τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και- το κυριότερο - με τη συνειδητή αντιμετώπιση στην καθημερινή πράξη, με αλληλεγγύη και σεβασμό, της ιδιαιτερότητας του άλλου, του διπλανού μας», καταλήγει η κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου.

Για πρώτη φορά η Οικογένεια στο επίκεντρο των δράσεων του Συμβουλίου της ΕΕ.

24/01/2007: Η Γερμανίδα Υπουργός Οικογένειας προτείνει μια Ευρωπαϊκή Συμμαχία για στήριξη πολιτικών για την οικογένεια.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες του δημογραφικού προβλήματος έκρουσε χθες σε ημερίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η εκπρόσωπος της Γερμανικής Προεδρίας, Ομοσπονδιακή Υπουργός υπεύθυνη για τα οικογενειακά θέματα, τα ηλικιωμένα άτομα και τη νεολαία, κ. Ursula von Leyen.

Την ευθύνη οργάνωσης της εκδήλωσης με κύρια ομιλήτρια τη Γερμανίδα Υπουργό είχε η Διακομματική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού, της οποίας προεδρεύει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

Tην ομιλία της Γερμανίδας Υπουργού παρακολούθησαν πλήθος ευρωβουλευτών, εκπρόσωποι ευρωπαϊκών, κρατικών και μη κυβερνητικών, οικογενειακών Οργανώσεων, ειδικοί επιστήμονες και άλλοι φορείς.

«Η προώθηση και ενίσχυση της οικογένειας ως βασικού στοιχείου στην οικονομική ανάπτυξη, ευημερία και την κοινωνική συνοχή είναι μια από τις προτεραιότητες της Γερμανικής Προεδρίας, δεδομένων των δημογραφικών αλλαγών και ελλειμμάτων που εμφανίζονται στην Ευρώπη. Η δημιουργία απαραίτητων συνθηκών και κατάλληλων υπηρεσιών είναι αναγκαία, ώστε να έχουμε περισσότερα παιδιά στις οικογένειες και περισσότερες οικογένειες στην κοινωνία.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, η Προεδρία θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα του συνδυασμού οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και κυρίως στο αίτημα ενίσχυσης του ρόλου του πατέρα. Η ισότητα ανδρών και γυναικών στην αγορά εργασίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ίση κατανομή ευθυνών μέσα στην οικογένεια, καθώς και από την εφαρμογή ευέλικτων μέτρων που θα εξυπηρετούν την οικογένεια, τα ηλικιωμένα και νεαρά άτομα. Το θερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρότεινε την υιοθέτηση μιας Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τις οικογένειες μέσα στην οποία θα ανταλλάσσονται ιδέες, καλές μακροχρόνιες και βιώσιμες πρακτικές προσαρμογής της κοινωνίας στις ανάγκες της οικογένειας και θα επεξεργάζονται μελέτες με την βοήθεια της κοινωνίας των πολιτών.

Η συλλογή αξιόπιστων δεδομένων για την κατάσταση των οικογενειών στην Ευρώπη και η επεξεργασία διασυνοριακών σπουδών κρίνονται αναγκαία μέσα για την καλύτερη κατανόηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες και την εξεύρεση ενδεχομένων λύσεων. Ο επιθυμητός στόχος δεν είναι μόνο να ανακόψουμε το φαινόμενο της ολιγανθρωπίας που προκαλεί η συρρίκνωση των γεννήσεων, αλλά να αλλάξουμε επίσης τη νοοτροπία, αντιλαμβανόμενοι ότι η δημιουργία της οικογένειας προσφέρει ευτυχία και συνεισφέρει στην αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή. Οι οικογενειακές πολιτικές των κρατών μελών δύνανται να συμβάλλουν στην διαιώνιση παραδοσιακών αξιών μέσα σε ένα μοντέρνο κόσμο», κατέληξε η Γερμανίδα Υπουργός.

Η κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, στη δική της παρέμβαση αναφέρθηκε στην ανάγκη συμπλήρωσης του κοινοτικού κενού σε ότι αφορά την οικογένεια και ζήτησε να προστεθεί στην ούτως ή άλλως εκ νέου συζητούμενη Ευρωπαϊκή Συνθήκη η ρητή αναφορά στη σημασία του θεσμού της οικογένειας, ώστε η στήριξη και προαγωγή της να διαπερνά θεσμικά πλέον όλες τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επανέλαβε δε ακόμη παλαιότερη πρότασή της προς το Ευρωκοινοβούλιο για τη θεσμοθέτηση χορήγησης από όλα τα κράτη ενός ελαχίστου κοινού ευρωπαϊκού οικογενειακού επιδόματος ή επιδόματος τέκνων, προκειμένου να ανακουφισθούν οι οικογένειες και ιδιαίτερα οι πολυμελείς.

Η εκδήλωση έκλεισε με υποβολή από το κοινό πολλών και ενδιαφερουσών ερωτήσεων, στις οποίες η κ.von der Leyen απάντησε με σαφήνεια και πειστικότητα, δίνοντας και το στίγμα των δικών της πρωτοβουλιών, κατά το εξάμηνο της γερμανικής προεδρίας, για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.

Ανάγκη για περισσότερη εμπιστοσύνη των ευρωπαίων πολιτών στις δικαστικές αποφάσεις - προς ένα αυθεντικό ευρωπαϊκό χώρο δικαιοσύνης.

19/01/2007: Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ενέκρινε σε δεύτερη ανάγνωση πρόταση κανονισμού για το εφαρμοστέο δίκαιο στις εξωσυμβατικές ενοχές (Ρώμη ΙΙ).

Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην επεξεργασία του κανονισμού από την Επιτροπή Νομικών Θεμάτων του ΕΚ. Επιδοκιμάζει τη θέσπιση του κανονισμού, καθώς η αμοιβαία αναγνώριση δικαστικών αποφάσεων σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις δια της ανάπτυξης ενός ενιαίου σώματος ομοιόμορφων κανόνων αντιπροσωπεύει σημαντική πρόοδο για επίλυση διασυνοριακών διαφορών στο πλαίσιο της καλής λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς και της ασφάλειας δικαίου. Αναμένεται όμως να συνεχισθεί η διαβούλευση του Ευρωκοινοβουλίου με το Συμβούλιο για ορισμένες εξαιρέσεις.

Τόσο οι σκανδιναβικές όσο και οι μεσογειακές χώρες συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις ώστε στο τελικό κείμενο να εξαιρεθούν ζημίες προκαλούμενες από πλοία για τις οποίες ζητείται να ισχύει ο νόμος της χώρας προέλευσης.

Προώθηση της ολοκληρωμένης προσέγγισης της ισότητας στις εργασίες όλων των κοινοβουλευτικών επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣH
18/01/2007: Σύμφωνα με τη θεμελιώδη αρχή του κοινοτικού δικαίου περί ισότητας (άρ. 2 ΣΕΚ) και την επιδίωξη εξάλειψης των ανισοτήτων ανδρών και γυναικών με βάση την αρχή της ολοκληρωμένης προσέγγισης της ισότητας (άρ. 3, παρ. 2 ΣΕΚ), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεσμεύθηκε πολιτικά, με ψήφισμά του το 2003, να αποκτήσει ένα θεσμικό πλαίσιο για το σκοπό αυτό.

Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την Έκθεση "Ολοκληρωμένη προσέγγιση της ισότητας γυναικών και ανδρών στο πλαίσιο των εργασιών των Επιτροπών", η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου τόνισε: "με την ουσιαστική συμβολή των αρμοδίων αντιπροέδρων για θέματα ισότητας όλων των κοινοβουλευτικών επιτροπών, εγκρίνεται το πρώτο έγγραφο του Ευρωκοινοβουλίου που του δίνει τη δυνατότητα αυτοκριτικής ως προς την εφαρμογή της ολοκληρωμένης προσέγγισης για την ισότητα ανδρών και γυναικών (gender mainstreaming)".

Θετικό θεωρείται το γεγονός ότι οι περισσότερες Επιτροπές του Ευρ. Κοινοβουλίου τάχθηκαν υπέρ της ενσωμάτωσης των ζητημάτων ισότητας κατά την κατάρτιση των προτεραιοτήτων τους. Η έκθεση ορίζει πώς θα γίνει η ενσωμάτωση στους διάφορους τομείς σύμφωνα με σχεδιασμό που θα συντάξει η Επιτροπή Γυναικών μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου. Επίσης η καθιέρωση του ελέγχου της εφαρμογής της ολοκληρωμένης προσέγγισης για την ισότητα, δυο φορές ανά θητεία θα δίνει τη δυνατότητα ποσοτικής και ποιοτικής αξιολόγησης.

"Και βέβαια, όλοι πρέπει να πάμε φροντιστήριο, υπάλληλοι του ΕΚ και ευρωβουλευτές" συνέχισε η κ. Παναγιωτοπούλου "για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε τους κατάλληλους μηχανισμούς αξιολόγησης αποφάσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε κοινοβουλευτικής επιτροπής, ώστε οι πολιτικές να συμβαδίζουν και να αλληλοσυμπληρώνονται". Καταλήγοντας η κ. Παναγιωτοπούλου απευθύνθηκε προς τον παρόντα Επίτροπο για θέματα δικαιοσύνης κ. Franco Frattini, τονίζοντας ότι είναι θέμα ισονομίας: "Δεν επικρίνουμε τη μη προώθηση γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων, αλλά την παρεμπόδιση άξιων γυναικών να συναγωνίζονται με άξιους άνδρες. Ζητούμε καθιέρωση της αξιοκρατίας για άνδρες και γυναίκες".

Ευρωπαϊκό Έτος Ίσων Ευκαιριών για Όλους - Προς μια δίκαιη κοινωνία.

16/01/2007: 2007: Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, στο Στρασβούργο, με αφορμή την επίσημη έναρξη του Ευρωπαϊκού Έτους Ίσων Ευκαιριών για Όλους, αναφέρθηκε στη σημασία της ευρείας συμμετοχής των κρατικών και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, αλλά κυρίως των ευρωπαίων πολιτών σε εκδηλώσεις και δράσεις προβολής της αξίας της δικαιοσύνης ως βάσης για το άνοιγμα ίσων ευκαιριών για όλους σε κάθε περίοδο της ζωής και σε κάθε επιδίωξή τους.

Η 1η Ιανουαρίου 2007 σηματοδότησε την έναρξη του Ευρωπαϊκού Έτους Ίσων Ευκαιριών για Όλους (απόφαση 771/2006/ΕΚ). Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των ευρωπαίων πολιτών, τα πλεονεκτήματα μιας κοινωνίας βασισμένης στη δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη. Με τον εορτασμό θα επιδιωχθεί η παρουσίαση του ουσιώδους κοινοτικού κεκτημένου στον τομέα της ισότητας και της κατάργησης της διακριτικής μεταχείριση, ώστε να προωθηθεί μια νέα ευρωπαϊκή στρατηγική - πλαίσιο.

Οι ειδικότεροι στόχοι του Ευρωπαϊκού Έτους θα είναι:
α) να μεταφερθεί σε ολόκληρο τον πληθυσμό το μήνυμα ότι όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα από τις διαφορές που τους χαρακτηρίζουν έχουν δικαίωμα στην ίση μεταχείριση,
β) να προωθήσει το διάλογο για την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στο κοινωνικό γίγνεσθαι,
γ) να καταστήσει σαφή τη θετική συμβολή του κάθε ατόμου ανεξάρτητα από τις ιδιαιτερότητές του στη λειτουργία της κοινωνίας, και
δ) να ενθαρρύνει την ανάπτυξη σχέσεων αλληλεγγύης μεταξύ των διαφόρων κοινωνικών ομάδων και ιδίως μεταξύ των νέων, εξαλείφοντας στερεότυπα, προκαταλήψεις και εκδηλώσεις βίας.

"Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανη", δήλωσε η Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου "που η Νέα Διακυβέρνηση της χώρας μας με εθνικό εκτελεστικό φορέα το Υπουργείο Εσωτερικών/Γενική Γραμματεία Ισότητας οργάνωσε τη συμμετοχή μας στο Ευρωπαϊκό Έτος Ίσων Ευκαιριών. Η περίοδος δράσεως εκτείνεται από το 2006 έως το 2008 με γενικό προϋπολογισμό 15 εκατομμύρια ευρώ σε επίπεδο ΕΕ. Αναμένουμε όλοι οι εκστρατείες ενημέρωσης, αλλά και οι επιδοτούμενες έρευνες και οι μελέτες σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, να στοχεύσουν στις αναγκαίες προτεραιότητες για τη χώρα μας. Ο βαθμός αυτοεκτίμησης και η αναγνώριση της αξίας του "άλλου" προσδιορίζουν τη συμπεριφορά κάθε πολίτη και την συμβολή του στην κατοχύρωση των ίσων ευκαιριών για όλους. Η νομοθετική στήριξη των ίσων ευκαιριών και της εξάλειψης των διακρίσεων απαιτεί συνεχή, πολυεπίπεδη έρευνα και παρατήρηση και μέτρα που σίγουρα δεν τελειώνουν το έτος εορτασμού 2007. Την επιτυχία της εφαρμογής τους όμως την έχουν στα χέρια τους οι πολίτες".

Κενό στις κοινοτικές Οδηγίες κατά των διακρίσεων.

12/01/2007: Οι διακρίσεις σε τομείς εκτός της απασχόλησης και επαγγελματικής κατάρτισης, μεταξύ άλλων, και οι διακρίσεις για λόγους ηλικίας, αποτελούν αντικείμενο μελέτης την οποία εκπονεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πρόκειται να παρουσιάσει σύντομα.

Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτού της Ν.Δ. Μαρίας Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου η οποία ζήτησε να πληροφορηθεί εάν προβλέπεται εναρμόνιση της απαγόρευσης διακρίσεων κατά την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες. Αφορμή ήταν οι αυξανόμενες διαμαρτυρίες, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες για την απαγόρευση εισόδου σε οικογένειες με παιδιά όταν επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Στην απάντησή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει τονίζοντας ότι: "Το γεγονός ότι ορισμένες ιδιωτικές οντότητες, όπως ξενοδοχεία ή εστιατόρια δεν δέχονται παιδιά στο πλαίσιο της εμπορικής πολιτικής τους δεν μπορεί να θεωρηθεί εμπόδιο στην ελεύθερη κυκλοφορία, ούτε διάκριση για λόγους εθνικότητας η οποία απαγορεύεται από την Συνθήκη ΕΚ και από την Οδηγία 2004/38/ΕΚ. Η Οδηγία 2004/38/ΕΚ σχετικά με το δικαίωμα των πολιτών της Ένωσης και των μελών των οικογενειών τους να κυκλοφορούν και να διαμένουν ελεύθερα στην επικράτεια των κρατών μελών ορίζει ότι οι δικαιούχοι της Οδηγίας δικαιούνται ίσης μεταχείρισης με τους υπηκόους του κράτους μέλους, στο πεδίο εφαρμογής της Συνθήκης ΕΚ. Επιπλέον, το άρθρο 18 της Συνθήκης ΕΚ αναγνωρίζει σε κάθε πολίτη της Ένωσης το δικαίωμα να μετακινείται και να διαμένει ελεύθερα στην επικράτεια των κρατών μελών, με την επιφύλαξη των περιορισμών και των προϋποθέσεων που εκτίθενται στη Συνθήκη και στις διατάξεις που θεσπίζονται για την εφαρμογή της. Το άρθρο 49 της Συνθήκης ΕΚ απαγορεύει περιορισμούς στην ελευθερία παροχής υπηρεσιών εντός της Κοινότητας όσον αφορά υπηκόους κρατών μελών που είναι εγκατεστημένοι σε κράτος της Κοινότητας άλλο από εκείνο του αποδέκτη της παροχής.

Η Οδηγία 2000/78/ΕΚ απαγορεύει διακρίσεις για λόγους ηλικίας, αναπηρίας, κλπ. μόνο στον τομέα της απασχόλησης και της επαγγελματικής κατάρτισης και δεν καλύπτει την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες, όπως ξενοδοχεία ή εστιατόρια".

Η κ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου δήλωσε "ελπίζουμε σύντομα να καλυφθεί το κενό στην ευρωπαϊκή νομοθεσία κατά των διακρίσεων, έτσι ώστε οι ευρωπαίοι πολίτες και γενικά οι κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απολαμβάνουν ελευθερίας και ίσης μεταχείρισης ως αποδέκτες υπηρεσιών, και ως τουρίστες να μην υφίστανται περιορισμούς σε κανένα κράτος μέλος".

Απλούστευση και επιτάχυνση της εκδίκασης των απαιτήσεων μικρής αξίας προς όφελος των ευρωπαίων πολιτών.

20/12/2006: Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ενέκρινε πρόταση κανονισμού για τη θέσπιση ευρωπαϊκής διαδικασίας εκδίκασης μικροδιαφορών σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις με διασυνοριακό χαρακτήρα.

Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, συμμετείχε στην επεξεργασία του κανονισμού από την Επιτροπή Νομικών Θεμάτων του ΕΚ. Επιδοκιμάζει τη θέσπιση του κανονισμού, καθώς η έλλειψη ταχέων και ανέξοδων διαδικασιών για εκδίκαση μικροδιαφορών συχνά αποτρέπει την προσφυγή στη δικαιοσύνη. Η πρόταση στοχεύει στην απλούστευση και επιτάχυνση της εκδίκασης χρηματικών ή μη χρηματικών απαιτήσεων, εκτός τόκων, δαπανών και εξόδων που δεν υπερβαίνουν τα 2000 ευρώ. Η αναγνώριση και εκτέλεση των αποφάσεων που εκδίδονται σε κράτος μέλος, διαφορετικό από εκείνο στο οποίο ασκήθηκε η αγωγή, προσφέρει ένα προαιρετικό επιπλέον μέσο προστασίας χωρίς να θίγονται όσα προβλέπονται από τις νομοθεσίες των κρατών μελών.

Με εξαίρεση τη Δανία, όλα τα άλλα κράτη μέλη συμμετέχουν στη θέσπιση του νέου κανονισμού . Στο πλαίσιο των δικονομικών τους συστημάτων και παραδόσεων, ειδικές διαδικασίες επίλυσης μικροδιαφορών με απλουστευμένη διαδικασία υπάρχουν ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία-Ουαλία, Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία), στην Ιρλανδία, τη Σουηδία, Ισπανία, Γαλλία, Αυστρία, Φιλανδία και τις Κάτω Χώρες. Ο προτεινόμενος κανονισμός δεν εφαρμόζεται σε υποθέσεις που αφορούν:

α) στο καθεστώς ή την ικανότητα δικαίου φυσικών ή νομικών προσώπων,
β) στα περιουσιακά δικαιώματα που προκύπτουν από σχέσεις συζύγων, διαθήκες και κληρονομική διαδοχή,
γ) σε πτωχεύσεις, διαδικασίες λύσης και εκκαθάρισης αφερέγγυων επιχειρήσεων ή άλλων νομικών προσώπων, δικαστικούς ή πτωχευτικούς συμβιβασμούς και ανάλογες διαδικασίες,
δ) σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης,
ε) σε διαιτησίες, και στ) σε εργατικές διαφορές.

Για τον περιορισμό των εξόδων και των καθυστερήσεων, τα διαδικαστικά έγγραφα θα επιδίδονται στους διαδίκους και με τα νεότερα τεχνολογικά μέσα, (απλή επιστολή, τηλεομοιοτυπία ή ηλεκτρονικό ταχυδρομείο). Η διαδικασία θα είναι γραπτή, εκτός αν το δικαστήριο κρίνει αναγκαία την προφορική ακρόαση. Η εκπροσώπηση από συνήγορο δεν θα είναι υποχρεωτική. Το δικαστήριο θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί ακρόαση με ηχητική διάσκεψη, εικονοδιάσκεψη ή ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Θα δέχεται - μεταξύ άλλων - την παροχή αποδεικτικών στοιχείων μέσω τηλεφώνου ή και με ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Η απόφαση θα εκδίδεται εντός έξι μηνών από την κατάθεση της αγωγής και θα είναι άμεσα εκτελεστή, με την επιφύλαξη άσκησης ενδίκου μέσου.

"Ο κανονισμός ενεργοποιεί μια διαδικασία γρήγορη, φιλική και με χαμηλό κόστος για τον πολίτη καθώς τα έξοδα, οι καθυστερήσεις και η ταλαιπωρία των ευρωπαίων πολιτών κατά τη δικαστική διεκδίκηση απαιτήσεων είναι σήμερα αντιστρόφως ανάλογα με την αξία της απαίτησης. Με τον προτεινόμενο κανονισμό για την επίλυση μικροδιαφορών θα μειωθεί το οικονομικό κόστος των συναλλαγών και θα αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς", δήλωσε η κ. Παναγιωτοπούλου.

Μεταναστευτική πολιτική στην ΕΕ και φτώχεια: 20 εκατομμύρια μετανάστες σε καθεστώς μιζέριας.

14/12/2006: Οι Διακομματικές Ομάδες του ΕΚ "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού" και η "Ευρωπαϊκή επιτροπή κατά της φτώχειας (Quart Monde)" υπό την προεδρία των ευρωβουλευτών του ΕΛΚ Μαρίας Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου και Mendez de Vigo συνεδρίασαν στις 13 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο με θέμα: "Μετανάστευση - φτώχεια. Οι επιπτώσεις της μετανάστευσης στις οικογένειες και στα παιδιά". Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν μεγάλος αριθμός ευρωβουλευτών και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου της Ευρώπης, των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των προσφύγων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Οι Οργανώσεις CARITAS και PICUM (Διεθνής Πλατφόρμα για τους παράνομους μετανάστες) αναφέρθηκαν στις κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η 3η Έκθεση "Μετανάστευση, Διαβατήριο για τη Φτώχεια;" (CARITAS 2006) υπογραμμίζει ότι στην ΕΕ κατοικούν 20 εκατομμύρια υπήκοοι τρίτων χωρών που βρίσκονται σε υποδεέστερη θέση σε σύγκριση με τους ευρωπαίους πολίτες σε θέματα, απασχόλησης, εκπαίδευσης, κατάρτισης, στέγασης, υγείας και συμμετοχής στη δημόσια ζωή. Οι μετανάστες μειονεκτούν εξαιτίας της άτυπης ή αδήλωτης εργασίας που αναλαμβάνουν με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε καταστάσεις διακριτικής μεταχείρισης, εκμετάλλευσης, κοινωνικού αποκλεισμού, περιθωριοποίησης και φτώχειας.

Επισημάνθηκε ότι η βελτίωση αποδοχής και αντιμετώπισης της μετανάστευσης από την κοινή γνώμη είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ενσωμάτωσης των μεταναστών και την καλύτερη αξιοποίηση των ικανοτήτων τους. Πρόσφατη έρευνα του Γραφείου των Συμβούλων για τις Ευρωπαϊκές Πολιτικές της Ε. Επιτροπής (BEPA) απέδειξε ότι μέσο για την αναστροφή της εχθρικής αντιμετώπισης του κοινού είναι η ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων νόμιμης μετανάστευσης, οικογενειακής επανένωσης και μείωσης της παράνομης εργασίας.

Υπογραμμίστηκε ο κοινωνικός και πολιτιστικός ρόλος των γυναικών μεταναστριών (54% του συνόλου των μεταναστών της ΕΕ) και προτάθηκε η ενδυνάμωσή του στις μεταναστευτικές πολιτικές των κρατών μελών. Στην ουσία, μια καλύτερη ενσωμάτωση των γυναικών μεταναστριών συνεισφέρει μαζί με την εκπαίδευση στο καλό ξεκίνημα και στην ενεργό συμμετοχή των παιδιών τους στην κοινωνία. Η εκπαίδευση παιδιών μεταναστών,κατά τους ομιλητές, προσκρούει στη γραφειοκρατία και δυσκολεύεται από την έλλειψη επισήμων εγγράφων στις περιπτώσεις παράνομων μεταναστών. Προτάθηκε η δημιουργία ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την εκμάθηση της γλώσσας της χώρας υποδοχής και την αποφυγή πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου.

Ειδική αναφορά έγινε στους ασυνόδευτους ανηλίκους των οποίων η θέση καθίσταται ιδιαίτερα ευάλωτη στη σωματεμπορία και την εκμετάλλευση. Η ειδική προστασία των ανηλίκων στα κέντρα συγκέντρωσης μεταναστών, ο διορισμός εκπαιδευτή και η παροχή ασύλου στα παιδιά αυτά μαζί με τη βαθύτερη μελέτη του φαινομένου και δημιουργία στατιστικών θα σηματοδοτήσουν αλλαγή αντιμετώπισης των παιδιών λαθρομεταναστών.

Σύμφωνα με δηλώσεις τής M.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου "η αποτελεσματική και διαφανής διαχείριση των μηχανισμών υποδοχής των μεταναστών καθώς και η εφαρμογή διορατικών πολιτικών ενσωμάτωσης και ισότητας των ευκαιριών θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν πολύτιμους ανθρώπινους πόρους για την ΕΕ αλλά και ισορροπία στις σχέσεις μεταναστών και κοινωνιών υποδοχής".

Η Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου εισηγήτρια στην 1η Διάσκεψη για την «Αξιοπρεπή Εργασία» στις Βρυξέλλες.

ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣH
04/12/2006: Στις Βρυξέλλες, στις 4 και 5 Δεκεμβρίου 2006, πραγματοποιείται η 1η Διάσκεψη σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την εφαρμογή της Ατζέντας της Αξιοπρεπούς Εργασίας στις εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές της ΕΕ, στην απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις, την ανάπτυξη και το εμπόριο. Μόλις πριν 3 ημέρες (1.12.06) το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, υιοθετώντας τη Διεθνή Συμφωνία της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής του ΟΗΕ (Ιούλιος 2006) αφιέρωσε τα συμπεράσματά του στην αποδοχή των προτάσεων της ΕΕ για προώθηση της Αξιοπρεπούς Εργασίας για όλους τόσο εντός της ΕΕ όσο και παγκοσμίως. Οι Υπουργοί Εργασίας της ΕΕ δήλωσαν την κοινή τους θέληση να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη και ελαχιστοποιήσουν τις αρνητικές επιδράσεις της παγκοσμιοποίησης υλοποιώντας τις αρχές της Αξιοπρεπούς Εργασίας με την υποστήριξη της ενσωμάτωσης στην οικονομία της άτυπης εργασίας και τη διαχείριση της οικονομικής μετανάστευσης.

Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ., κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης του ΕΚ και εισηγήτρια της Έκθεσης «Προωθώντας την Αξιοπρεπή Εργασία για όλους - Συμβολή της ΕΕ στην Ατζέντα της Αξιοπρεπούς Εργασίας στον κόσμο», συμμετείχε μαζί με την εκπρόσωπο της Φινλανδικής Προεδρίας, υπουργό Εργασίας κ.Tarja Filatov και τον Κοινοτικό Επίτροπο κ Spidla, στην 1η ομάδα των κεντρικών ομιλητών της Διάσκεψης.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής παρουσίασε τις απόψεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μια συστηματική και συντονισμένη προσέγγιση της προώθησης της απασχόλησης, της κοινωνικής συνοχής και των ίσων ευκαιριών εντός της ΕΕ αλλά και στις εμπορικές και αναπτυξιακές σχέσεις της με τις γειτονικές και τις τρίτες χώρες. Η ¨Έκθεση της κ. Μ. Παναγιωτοπούλου πρόκειται να ψηφιστεί στην Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 24 Ιανουαρίου 2007.

«Μέσα από την Έκθεση γίνεται σαφής η προσήλωση της ΕΕ στην ενσωμάτωση σε όλες τις πολιτικές των αξιών της κοινωνικής δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ,για τον σεβασμό των οποίων πρέπει όλοι να μη εφησυχάζουμε αλλά να αγρυπνούμε για την εφαρμογή τους στην πράξη» δήλωσε η κ. Μ. Παναγιωτοπούλου.

Καλύτερη διαχείριση των μεταναστών για περισσότερη ανάπτυξη.

14/12/2006: Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ενέκρινε τέσσερις προτάσεις συστάσεων, τμήματα του προγράμματος-πλαισίου για την αλληλεγγύη και τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών κατά την περίοδο 2007-2013.

Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου εισηγήτρια του ΕΛΚ για την πρόταση σύστασης Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης των υπηκόων τρίτων χωρών (2007-2013) στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΕΚ χαιρετίζει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου ταμείου με στόχο να ενισχύσει την ενσωμάτωση υπηκόων τρίτων χωρών, εγκατεστημένων στην ΕΕ. Οι αρχές του χρηματοδοτικού μηχανισμού προβλέπουν δυνατότητες ενίσχυσης της ικανότητας της κοινωνίας υποδοχής να αποδεχθεί την αυξανόμενη ποικιλομορφία και να προσαρμοστεί σε αυτή. Προωθούν σημαντικά τους κοινοτικούς στόχους της πολιτικής ενσωμάτωσης.

Με στόχο την καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης για περισσότερη ανάπτυξη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε το 2005 ανακοίνωση για θέσπιση προγράμματος-πλαισίου διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών κατά την περίοδο 2007- 2013.

Το πρόγραμμα-πλαίσιο θα συστήσει μηχανισμούς χρηματοοικονομικής αλληλεγγύης (Ταμεία) με συνολική χρηματοδότηση 5.866 εκατ. ευρώ που θα καλύπτουν 4 τομείς:
  • Έλεγχοι και εποπτεία στα εξωτερικά σύνορα (ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων), πολιτική θεωρήσεων, συμπληρωματικά προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Οργανισμός FRONTEX) (2.152 εκατ. ευρώ)
  • Επιστροφή των υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν παράνομα στην ΕΕ (759 εκατ. ευρώ),
  • Ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα (1.771 εκατ. ευρώ), και
  • Άσυλο (με βάση το υφιστάμενο Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων) (1.184 εκατ. ευρώ).
"Δεδομένων των σαφών επιπτώσεων που έχει η μεταναστευτική πολιτική στην αύξηση του ευρωπαϊκού πληθυσμού, την ανταγωνιστικότητα και την επίτευξη των στόχων της Στρατηγικής της Λισαβόνας, είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ένα ασφαλές νομοθετικό καθεστώς και μια εξασφαλισμένη δέσμη δικαιωμάτων, ώστε να διευκολύνεται η ένταξη εκείνων που γίνονται δεκτοί και να προωθείται η αποδοχή τους από τις τοπικές κοινωνίες", κατέληξε η κ. Παναγιωτοπούλου.

Ανάγκη καλών πρακτικών προς υποστήριξη του θεσμού της οικογένειας ενόψει των δυσμενών δημογραφικών εξελίξεων.

01/12/2006: Συνέδριο με θέμα "Η Οικογένεια που Φροντίζει" οργάνωσε το Ινστιτούτο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας. Στόχος του συνεδρίου ήταν:

α) να αναγνωριστούν οι δυσκολίες παροχής φροντίδας σε παιδιά, ηλικιωμένους, άτομα με αναπηρίες,
β) να αρχίσει ο διάλογος και η ανταλλαγή πληροφόρησης και εμπειριών σχετικά με ερευνητικά δεδομένα και καλές πρακτικές στήριξης των φροντιστών,
γ) να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη προτάσεων, τη διαμόρφωση αιτημάτων, τη σύσταση δικτύων και λοιπών πρωτοβουλιών, ώστε να υπάρξει εποικοδομητική συνέχεια.

Συντονίζοντας τη θεματική ενότητα "Παρουσίαση καινοτόμων παρεμβάσεων" η ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Μαρία Παναγιωτοπούλου – Κασσιώτου, εξέθεσε παραδείγματα κρατικής παρέμβασης προς υποστήριξη του θεσμού της οικογένειας ως χώρου προσφοράς και αλληλοϋποστήριξης.

Η κ. Παναγιωτοπούλου, Πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας “Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού” του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσίασε τις πρόσφατες Ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το δημογραφικό μέλλον της Ευρώπης. Σ’ αυτές γίνεται λόγος για το συνδυασμό της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής , ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για τη δημογραφική ανανέωση του ευρωπαϊκού πληθυσμού, με τη στήριξη των οικογενειών που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά, και την εφαρμογή στην πράξη της ισότητας των φύλων.

Επεσήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Λισαβόνας του 2000 έθεσε τον στόχο να δημιουργηθούν έως το 2010 υπηρεσίες φύλαξης για τουλάχιστον 90% των παιδιών άνω των 3 ετών και για τουλάχιστον 33% για τα παιδιά κάτω των 3 ετών. Αναφέρθηκε επίσης σε καλές πρακτικές υποστήριξης του θεσμού της οικογένειας, παροχής επιδόματος για τη φροντίδα μικρών παιδιών και ατόμων που χρειάζονται υποστήριξη σε οικογένειες και ανέλυσε παραδείγματα που αφορούν στις διαγενεακές εθελοντικές υπηρεσίες. Παρουσίασε επίσης πιλοτικά προγράμματα για την "Οικογένεια, τους Ηλικιωμένους, τις Γυναίκες και τη Νεολαία" που επιδιώκουν να ενθαρρύνουν την συνεχή παρουσία των ηλικιωμένων στην ενεργό ζωή και την εθελοντική τους προσφορά, ώστε αυτοί να αναλαμβάνουν σημαντικές δραστηριότητες στήριξης των νεότερων γενεών.

"Η κοινωνία των πολιτών και ο εθελοντισμός είναι βασικά συστατικά στην ανάπτυξη της οικογενειακής συνείδησης στην Ευρώπη. Καλές και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, όπως αυτές που παρέχονται για την αντιμετώπιση της ασθένειας του Alzheimer στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι παράδειγμα και για άλλες ασθένειες για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Μια νέα μέθοδος υπολογισμού του κόστους της προσφοράς φροντίδας σε παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες θα ήταν καλή ανταμοιβή της άτυπης εργασίας”, κατέληξε η κ. Παναγιωτοπούλου- Κασσιώτου.

Η Μετανάστευση και το Μέλλον της Ευρώπης.

04/12/2006: Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 25 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο πλαίσιο του σχεδίου "Δ" για τη Δημοκρατία, το Διάλογο και τη Διαβούλευση με τους πολίτες της ΕE , διοργανώθηκε στο Βόλο υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημ. Διοίκησης και Αποκέντρωσης συνέδριο με θέμα: "25 χρόνια της Ελλάδος στην ΕΕ: Μετανάστευση - Μετανάστες και το Μέλλον της Ευρώπης".

Στο συνέδριο,στόχος του οποίου ήταν η ενίσχυση του δημόσιου διαλόγου για το Μέλλον της ΕΕ και ιδιαίτερα η ενεργός συμμετοχή των πολιτών, έλαβε μέρος με εισήγησή της η ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου,μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης του ΕΚ , ο κ. Αλ Ζαβός, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ πολλές ήταν οι παρεμβάσεις εκπροσώπων φορέων της Θεσσαλίας.

Η M. Παναγιωτοπούλου αναφέρθηκε στις νέες δημογραφικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γηραιά ήπειρος λόγω της μεγάλης μείωσης του εργατικού δυναμικού της και παρουσίασε τις κοινοτικές ενέργειες για καλύτερη διαχείριση της οικονομικής μετανάστευσης στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα,επεσήμανε ότι, σύμφωνα με τις δημοσιευθείσες στατιστικές, μετά το 2025 η επίπτωση της καθαρής μετανάστευσης δεν θα αντισταθμίζει τη φυσική μείωση πληθυσμών. Αυτό θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στον αριθμό των απασχολουμένων στην ΕΕ: η αντιστοιχία των απασχολουμένων επί του συνολικού πληθυσμού αναμένεται να μειωθεί σοβαρά, από 67,2% το 2004 σε 56,7% το 2050, δηλαδή μείωση κατά 52 εκατομμύρια. Παρουσίασε επίσης το σχέδιο ευρωπαϊκής πολιτικής για την μετανάστευση το οποίο περιλαμβάνει προτάσεις Οδηγιών για τα δικαιώματα των υπηκόων τρίτων χωρών με νόμιμη απασχόληση, τις προϋποθέσεις εισδοχής και διαμονής ιδιαίτερα των ειδικευμένων εργαζομένων,των εποχιακών εργαζομένων,των ενδοϋπηρεσιακών μετατιθεμένων και των αμειβόμενων ασκουμένων.

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή της η ευρωβουλευτήςσημείωσε ότι η μετανάστευση αποτελεί εγγενές στοιχείο της ανάπτυξης και σήμερα επικρατεί γενικά η άποψη ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει στροφή από την τάση "περισσότερη ανάπτυξη για λιγότερους μετανάστες" σε μια προσέγγιση "καλύτερης διαχείρισης της μετανάστευσης για περισσότερη ανάπτυξη". Η επιλογή της μεγαλύτερης προσφυγής στη μετανάστευση για την αντιμετώπιση της δημογραφικής γήρανσης πρέπει ωστόσο να αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και με τις χώρες προέλευσης.

“Η εξωτερική διάσταση της μεταναστευτικής πολιτικής έχει διαμορφωθεί κυρίως γύρω από τον στόχο της καλύτερης διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών με σκοπό να μειωθεί η μεταναστευτική πίεση που ασκείται στην Ένωση. Παρόλο που ο στόχος αυτός παραμένει έγκυρος, η επιπλέον πρόκληση σήμερα συνίσταται στην ανάπτυξη πολιτικών οι οποίες θα αναγνωρίζουν ότι οι διακινούμενοι εργαζόμενοι είναι αναγκαίοι για τη λειτουργία των οικονομιών μας στους τομείς που η ΕΕ αντιμετωπίζει ελλείψεις εργατικού δυναμικού και επαγγελματικών δεξιοτήτων. Όταν τεθούν καλοί κανόνες θα πετύχουμε σωστά αποτελέσματα και θα μεγιστοποιηθεί η αξιοποίηση του ανθρώπινου πλούτου προς όφελος όχι μόνο των χωρών υποδοχής αλλά και των ίδιων των μεταναστών και των χωρών καταγωγής τους”, κατέληξε η Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου.

Προστασία των ανηλίκων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στον τομέα των οπτικοακουστικών υπηρεσιών και υπηρεσιών πληροφόρησης.

13/12/2006: Ψηφίστηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η τροποποιημένη πρόταση συστάσεως για την προστασία των ανηλίκων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στον τομέα των οπτικοακουστικών υπηρεσιών και υπηρεσιών πληροφόρησης.

«Εξαιτίας της ταχύτατης ανάπτυξης των νέων τεχνολογιών της πληροφορίας και των επικοινωνιών, είναι επείγουσα η ανάγκη να διασφαλίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση πλήρως και με κατάλληλο τρόπο την προστασία των συμφερόντων των πολιτών. Χωρίς να εμποδίζεται η ελεύθερη μετάδοση και προσφορά υπηρεσιών πληροφόρησης, απαιτείται να ληφθεί μέριμνα, ώστε το περιεχόμενο να είναι νόμιμο, να σέβεται την αρχή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και να μη βλάπτει την ολοκληρωμένη ανάπτυξη των ανηλίκων», τόνισε σε δηλώσεις της η ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου. Υπενθυμίζεται ότι η Διακομματική Ομάδα του ΕΚ για την "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού" υπό την προεδρία της είχε αναπτύξει το θέμα αυτό σε συνεδρίασή της στο Στρασβούργο το 2005.

Με τη Σύσταση καλούνται το Συμβούλιο και η Επιτροπή να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή της κατά την αναθεώρηση, διαπραγμάτευση ή σύναψη νέων συμφωνιών εταιρικής σχέσης ή νέων προγραμμάτων συνεργασίας με τρίτες χώρες, λαμβάνοντας υπόψη τον παγκόσμιο χαρακτήρα των φορέων παραγωγής, διανομής ή παροχής οπτικοακουστικού περιεχομένου και πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Παραδείγματα πιθανών δράσεων για πρόσβαση σε ποιοτικό περιεχόμενο και υπηρεσίες για ανηλίκους προβλέπουν:
  • διαρκή κατάρτιση εκπαιδευτικών και διδασκόντων, σε συνεργασία με τις ενώσεις προστασίας των παιδιών, σχετικά με τις μεθόδους χρήσης του Διαδικτύου,
  • καθιέρωση ειδικής εκπαίδευσης για το Διαδίκτυο, απευθυνόμενης σε παιδιά ήδη από πολύ νεαρή ηλικία, συμπεριλαμβανομένων και ανοιχτών για τους γονείς συνεδρίων,
  • εκπαιδευτική προσέγγιση που θα ενσωματώνεται συνεχώς στα σχολικά προγράμματα, με στόχο την ευαισθητοποίηση έναντι των κινδύνων του Διαδικτύου,
  • • οργάνωση εθνικών ενημερωτικών εκστρατειών για τους πολίτες, με συμμετοχή όλων των μέσων επικοινωνίας
  • διανομή υλικού ενημέρωσης σχετικά με τους κινδύνους του Διαδικτύου ("ασφαλής πλοήγηση στο Διαδίκτυο",
  • κατάλληλα μέτρα για τη δημιουργία ή τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των τηλεφωνικών γραμμών εξυπηρέτησης, ώστε να διευκολύνεται η υποβολή καταγγελιών και να καθίστανται δυνατές οι αναφορές για την ύπαρξη επιβλαβών δικτυακών τόπων
  • δράση για την καταπολέμηση της παιδικής πορνογραφίας στο Διαδίκτυο και υποστήριξη των θυμάτων μέσω της προσφοράς ψυχολογικής, ηθικής και υλικής βοήθειας.
Στην Ελλάδα, ολοκληρώνεται η επεξεργασία και κατάρτιση του σχεδίου νόμου για την ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία του πρόσθετου στη Διεθνή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού πρωτοκόλλου και της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (22.12.03) για την εμπορία των παιδιών, τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την παιδική πορνογραφία.

"Η πρόταση σύστασης αντικατοπτρίζει μια σοβαρή ανησυχία της πολιτείας για την προστασία των νέων. Οι περισσότεροι νέοι αισθάνονται αμήχανοι μπροστά στο φαινόμενο της καλπάζουσας τεχνολογίας, της ανεξέλεγκτης παροχής πληροφοριών και της άμεσης δυνατότητας επικοινωνίας. Η επίτευξη αποτελεσματικού επιπέδου προστασίας των ανηλίκων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή δράση, όχι μόνο σε νομοθετικό, αλλά και σε πρακτικό καθημερινό επίπεδο με την ευαισθητοποίηση των συνειδήσεων των πολιτών ", καταλήγει η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

Ανάγκη υιοθέτησης δυναμικών πολιτικών υπέρ των παιδιών.

ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣH
12/12/2006: "Η προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών σε κρίσιμους τομείς, όπως η επιβίωση, η υγεία και η εκπαίδευση και η προστασία τους από τα φαινόμενα εκμετάλλευσης, κακοποίησης και βίας απαιτεί συντονισμένη δράση." Αυτά μεταξύ άλλων δήλωσε η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και Πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας του ΕΚ "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού", Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού παρεμβαίνοντας κατά την προ ημερησίας διάταξης Σύνοδο της Ολομέλειας του ΕΚ στο Στρασβούργο.

"Έκθεση της UNICEF αποκαλύπτει ότι περισσότερα από τα μισά παιδιά στις αναπτυσσόμενες χώρες στερούνται στοιχειωδών αγαθών και υπηρεσιών απαραίτητων για την ηλικία τους. Τα αγαθά αυτά σχετίζονται κυρίως με τη στέγαση, τις εγκαταστάσεις υγιεινής, τις βασικές υπηρεσίες υγείας, την πρόσβαση στην εκπαίδευση και την πληροφόρηση, τη σίτιση και τη διαθεσιμότητα νερού ασφαλούς για κατανάλωση. Τεράστιος είναι, επίσης, ο αριθμός των παιδιών που ζουν σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος και εξαναγκάζονται να δουλέψουν, εγκαταλείπουν τα σπίτια τους εξαιτίας των πολέμων, προσβάλλονται από διάφορες ασθένειες, πεθαίνουν από πολεμικές συρράξεις, ενώ υπολογίζεται ότι υπάρχουν 15 εκατομμύρια ορφανά παιδιά λόγω του ιού του AIDS σε ολόκληρο τον κόσμο.
ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣH
Η 11η Δεκεμβρίου είναι ημέρα υπενθύμισης για τα δικαιώματα του παιδιού και τις παραβιάσεις τους. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, και ιδιαίτερα η UNICEF που σήμερα συμπληρώνει 60 χρόνια από την ίδρυσή της, προέβαλε ως κοινωνική ανάγκη την προστασία του παιδιού και έσκυψε επάνω του με φροντίδα και ευθύνη. Το 1959 ο ΟΗΕ προέβη στη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του παιδιού και προέβλεψε ένα νομοθετικό καθεστώς προστασίας, από κάθε μορφή εκμετάλλευσης ή παραμέλησης και το 1989 ψηφίστηκε η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, περιλαμβάνοντας δικαιώματα επιβίωσης, ανάπτυξης, προστασίας και συμμετοχής την οποία μένουν ακόμη κράτη που δεν έχουν υπογράψει.

Πρόσφατα (Απρίλιος 2006) το Συμβούλιο της Ευρώπης ξεκίνησε επίσημα το πρόγραμμα "Φτιάχνοντας μια Ευρώπη για τα παιδιά μαζί με τα παιδιά" που στόχο έχει να αναγνωρίσει στα παιδιά δικαιώματα, ώστε να χαίρουν σεβασμού της ανθρώπινης και φυσικής τους αξιοπρέπειας, όπως και οι ενήλικοι. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την πρόσφατα δημοσιευθείσα ανακοίνωσή της (Ιούλιος 2006) "Για μια ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα Δικαιώματα του Παιδιού" υιοθετεί μια οριζόντια προσέγγιση και συνολική στρατηγική προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών στις εξωτερικές και εσωτερικές πολιτικές της ΕΕ.
Ευχόμενη τον συντονισμό των ενεργειών στις εξωτερικές και τις εσωτερικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου ζήτησε από κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά να λαμβάνει μέτρα υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού. Το τελευταίο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, δεν κινδυνεύει μόνο από την φτώχεια, τον αναλφαβητισμό, τις συρράξεις σε χώρες εκτός της Ένωσης, αλλά "κινδυνεύει και μέσα στις ίδιες τις πολιτισμένες χώρες μας από τις κακόβουλες επιθέσεις ατόμων με ζωώδη ένστικτα και έλλειψη συλλογικής ευθύνης".

Κριτική ματιά της ευρωβουλευτού της Ν.Δ. Μαρίας Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου για το υπό ίδρυση Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την ισότητα των δυο φύλων.

ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣH
11/12/2006: Ιδρύεται στο Βίλνιους της Λιθουανίας το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την ισότητα των δυο φύλων. Οι κύριες δραστηριότητες του Ινστιτούτου θα είναι: η συλλογή και συγκέντρωση στοιχείων για την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών σε όλη την Κοινότητα, ανάπτυξη μεθοδολογικών εργαλείων και η διάδοση πληροφοριών για πολιτικές ισότητας.
Ενόψει της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια του ΕΚ η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου και μέλος της Επιτροπής Γυναικών και Ισότητας των δυο φύλων χαιρέτισε την πολιτική δέσμευση της ΕΕ για την καταπολέμηση των κάθε μορφής διακρίσεων βάσει του φύλου. Επεσήμανε, όμως, ότι "το νέο Ινστιτούτο θα πρέπει να αποδείξει την χρησιμότητά του με την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και τη διεξαγωγή ερευνών, ώστε να μην υπάρχουν αλληλοεπικαλύψεις εργασιών μεταξύ των ήδη λειτουργούντων ευρωπαϊκών οργανισμών".

Από την πρόσφατη διεύρυνση προέκυψε μια περισσότερο πολύμορφη Ένωση, με διαφορετικά επίπεδα πείρας και εξέλιξης όσον αφορά στην ισότητα των φύλων. Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 52% της ευρωπαϊκής κοινωνίας και η συμβολή τους είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων της Λισσαβώνας. Επιπλέον, οι γυναίκες αποτελούν νευραλγικό στοιχείο για τη βιώσιμη ανάπτυξη δεδομένου του γηράσκοντος ευρωπαϊκού πληθυσμού. Η διασφάλιση της ισότητας των φύλων απαιτεί πολυδιάστατη προσέγγιση με σφαιρικό συνδυασμό μέτρων πολιτικής σε όλους τους τομείς, και ιδίως στην εκπαίδευση, την απασχόληση, τον σχεδιασμό επαγγελματικής σταδιοδρομίας, την επιχειρηματικότητα, την ίση αμοιβή για ίση ή ισάξια εργασία. Ο συνδυασμός οικογενειακού και επαγγελματικού βίου, οι δυνατότητες παροχής υπηρεσιών φύλαξης παιδιών, γερόντων και ατόμων με ειδικές ανάγκες και η ισόρροπη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στη διαδικασία λήψης πολιτικών και οικονομικών αποφάσεων συμβάλλουν στην εξασφάλιση λειτουργίας της σύγχρονης δημοκρατικής κοινωνίας.

Με βάση τα ανωτέρω η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης υπηρεσίας που θα λειτουργεί ως κέντρο μελετών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα διαθέτει την απαραίτητη εμπειρογνωμοσύνη θα παρέχει τεχνική υποστήριξη σε θέματα ισότητας στα κοινοτικά θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη. "Τα αποτελέσματα των εργασιών του Ινστιτούτου για την ισότητα των δυο φύλων θα πρέπει να προσθέτουν αξία από τον πρώτο κιόλας χρόνο της λειτουργίας του στις εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές της ΕΕ", κατέληξε η Μαρία Παναγιωτοπούλου- Κασσιώτου.

Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης 2006 - 2007 σχετικά με την κατάσταση των ατόμων με αναπηρία στην διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ένωση.

08/12/2006: Η ισότητα πρόσβασης ατόμων με αναπηρία στις δημόσιες μεταφορές και τις τεχνολογίες των πληροφοριών και των επικοινωνιών έχει ζωτική σημασία για τα άτομα με αναπηρία, επισημαίνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πρόσφατο ψήφισμά του (30 Νοεμβρίου). Τάσσεται υπέρ της ένταξης των ατόμων με αναπηρία από νεαρή ηλικία στη γενική εκπαίδευση και καλεί την Επιτροπή να πιέσει για τη σύνταξη ευρωπαϊκού χάρτη για την ποιότητα της υποστήριξης των ατόμων με αναπηρία.

Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Παναγιωτοπούλου- Κασσιώτου, εισηγήτρια γνωμοδότησης (ΕΛΚ - Επιτροπή Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του ΕΚ) τόνισε ότι "το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης των ατόμων με αναπηρία για την περίοδο 2006 - 2007, που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ένα σημαντικό βήμα και αναγνώριση του προβλήματος ενσωμάτωσης των ιδιαίτερων αναγκών των ατόμων με αναπηρία στην κοινοτική πολιτική, αλλά και σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο".

"Τα κράτη μέλη οφείλουν να συνεργαστούν για την ενεργό ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία, εφαρμόζοντας συγκεκριμένα την κοινοτική νομοθεσία για την καταπολέμηση των διακρίσεων και για την ισότητα των φύλων στον τομέα της απασχόλησης, προωθώντας την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στις νέες τεχνολογίες και την πιο αποτελεσματική χρήση των ευκαιριών που προσφέρονται από τα σχετικά κοινοτικά προγράμματα και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Περισσότερες από το 80% των δημόσιων θέσεων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, δεν είναι προσβάσιμες από άτομα με αναπηρία. Η προσβασιμότητα στις τεχνολογίες των πληροφοριών και των επικοινωνιών μπορεί να συντελέσει στη μείωση της υψηλής ανεργίας των ατόμων με αναπηρία.

Τα κράτη μέλη οφείλουν να αναλάβουν συγκεκριμένη δράση με σκοπό να εξασφαλίσουν τη δυνατότητα πρόσβασής τους στις ιστοθέσεις όλων των δημόσιων οργανισμών. Μαζί με τις επιχειρήσεις, τους κοινωνικούς εταίρους και άλλους φορείς θα πρέπει να αναζητήσουν νέες τεχνολογικές δυνατότητες, ώστε τα άτομα με αναπηρία να προσφέρουν ως εργατικό δυναμικό, καθιερώνοντας περιβάλλον εργασίας, προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στις γυναίκες με αναπηρία, που συχνά αντιμετωπίζουν πολλαπλές διακρίσεις.

Η κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου επεσήμανε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η κριτική τοποθέτηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην πρακτική εγκατάλειψης της αποκαλούμενης "ιδρυματοποίησης" των ατόμων με αναπηρία. "Για την "αποϊδρυματοποίηση" απαιτείται ένα επαρκές επίπεδο ποιοτικών υπηρεσιών βασισμένων στην κοινότητα, που θα προάγουν την ανεξάρτητη διαβίωση, το δικαίωμα σε βοήθεια και την πλήρη συμμετοχή στις κοινωνίες των κρατών μελών. Στο πλαίσιο αυτό, τα κράτη μέλη θα πρέπει να επανεξετάσουν τη μερική "αποϊδρυματοποίηση" των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης για άτομα με αναπηρία και να προωθήσουν την αντικατάστασή τους από τοπικές υπηρεσίες που θα ενθαρρύνουν την κοινωνική επανένταξη και θα προσανατολίζονται περισσότερο στις ανάγκες των ασθενών και των οικογενειών τους", κατέληξε η κ. Παναγιωτοπούλου.

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (Corporate Social Responsibility).

27/11/2006: Ψηφίστηκε με ομοφωνία η Γνωμοδότηση της ευρωβουλευτού της ΝΔ, Μαρίας Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, σχετικά με την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (Corporate Social Responsibility).

Κατά την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ψηφίστηκε με ομοφωνία η Γνωμοδότηση της ευρωβουλευτού, Μαρίας Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, προς την Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Θεμάτων σχετικά με την Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για "Πραγμάτωση της εταιρικής σχέσης για τη μεγέθυνση και την απασχόληση: να γίνει η Ευρώπη πόλος αριστείας στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης".

«Οι επιχειρήσεις ως κινητήρια δύναμη της οικονομικής μεγέθυνσης, της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της καινοτομίας, είναι οι πρωταγωνιστές στις προσπάθειες για την επίτευξη των προκλήσεων που πρέπει να αντιμετωπίσει η ΕΕ στα πλαίσια του παγκόσμιου ανταγωνισμού και της δημογραφικής γήρανσης για να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του μοντέλου της ευρωπαϊκής κοινωνίας που βασίζεται στις ίσες ευκαιρίες, την υψηλή ποιότητα διαβίωσης, την κοινωνική ένταξη και ένα υγιές περιβάλλον» δήλωσε μετά το πέρας της ψηφοφορίας η Μ. Παναγιωτοπούλου και συνέχισε, «Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ),ως εθελοντική πρακτική, κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα.Ολοένα και περισσότερες εταιρείες ενσωματώνουν κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανησυχίες στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και στις επαφές τους με την κοινωνία».

Στόχος της Ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η περαιτέρω ευαισθητοποίηση, κατανόηση και ανάληψη ΕΚΕ από όλες τις επιχειρήσεις στα πλαίσια της αναθεωρημένης Στρατηγικής της Λισσαβόνας για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Η Επιτροπή προτείνει την δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για την Κοινωνική Εταιρική Ευθύνη στην οποία καλούνται οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κάθε μεγέθους να εκδηλώσουν εθελοντικά την υποστήριξή τους για να γίνει η Ευρώπη πόλος αριστείας στον τομέα αυτό και να προωθηθεί μ'αυτόν τον τρόπο η ανταγωνιστικότητα, η κοινωνική ένταξη και η αειφόρος ανάπτυξη.

Στη Γνωμοδότησή της Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου τόνισε ότι " η προώθηση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ως μιας πτυχής του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, ανταποκρίνεται στην ανάγκη προάσπισης των κοινών αξιών την Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και στην προσπάθεια να αυξηθεί η αλληλεγγύη και η κοινωνική συνοχή. Η ανάπτυξη αποκτά έτσι προστιθέμενη αξία για τις μελλοντικές γενιές που προσδοκούν να ζήσουν σ'έναν κόσμο που θα σέβεται την αρχή της ισότητας, τα δικαιώματα του ανθρώπου, και τη φύση’’.

Διεθνής ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

25/11/2006: Δήλωση της ευρωβουλευτού της Ν.Δ.,Μαριας Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.
«Η διεθνής ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, που θεσπίστηκε το 1981 από τις γυναικείες οργανώσεις, καθιερώθηκε επίσημα με ψήφισμα του ΟΗΕ στις 17 Δεκεμβρίου του 1999 και αποτελεί από το 1993 προτεραιότητα του Συμβουλίου της Ευρώπης, μας καλεί να συνειδητοποιήσουμε μια θλιβερή παγκόσμια πραγματικότητα : η βία κατά των γυναικών,που έχει τις ρίζες της σε ιστορικά άνισες σχέσεις δύναμης και εξουσίας μεταξύ ανδρών και γυναικών, αποτελεί κατάφωρη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικό εμπόδιο στην επίτευξη της ισότητας των δύο φύλων» τονίζει σε δήλωσή της η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και μέλος της Επιτροπής Γυναικών και Ισότητας των Φύλων στο Ε.Κ., Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

Πρόσφατη έρευνα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ έδειξε ότι σε 71 και πλέον χώρες, η βία κατά των γυναικών είναι ευρέως διαδεδομένη, πολυσύνθετη και συγχρόνως διαφορετική στις εκφάνσεις της, εμφανιζόμενη ως φυσική , σεξουαλική , ψυχολογική , ηθική και οικονομική βία. Κατά μέσο όρο, υπολογίζεται ότι μία στις τρείς γυναίκες παγκοσμίως έχει πέσει θύμα φυσικής ή σεξουαλικής βίας, με δράστη άτομο του περιβάλλοντός της.

Στην Ελλάδα, με βάση στοιχεία που δημοσιεύτηκαν το 2003, από τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας το 67% είναι έγγαμες. Ένα ποσοστό 56% από αυτές άρχισε να κακοποιείται μετά το γάμο. Στη Γαλλία, μία γυναίκα πεθαίνει λόγω ενδοοικογενειακής βίας κάθε δύο μέρες, ενώ στην Αυστραλία, τον Καναδά, το Ισραήλ, τη Νότια Αφρική και τις ΗΠΑ ένα ποσοστό 40-70% επί του συνόλου των δολοφονημένων γυναικών, έχουν σκοτωθεί από το σύντροφό τους. Εξάλλου η πλειοψηφία των ατόμων που πέφτουν θύματα σωματεμπορίας με σκοπό την σεξουαλική εκμετάλλευση είναι κυρίως γυναίκες και παιδιά. Πέρα από την σεξουαλική και ψυχολογική κακοποίηση, υπάρχουν επίσης πάνω από 130 εκατομμύρια κορίτσια σε όλο τον κόσμο που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων.

Στην Ανατολική και Νότια Ασία, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, σύνηθες φαινόμενο αποτελεί ακόμη και σήμερα η βρεφοκτονία, η προγεννητική επιλογή του φύλου και η συστηματική παραμέληση των κοριτσιών. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι κοινωνικοί εταίροι πρόσφατα ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για την σύναψη συμφωνίας σχετικά με την καταπολέμηση της βίας στον εργασιακό χώρο. Το Συμβούλιο της Ευρώπης προωθεί μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών με τη συμπαράσταση των εθνικών κοινοβουλίων. Επίσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο κατά της βίας και της κακοποίησης των γυναικών στην Ε.E. και παγκοσμίως έχει υιοθετήσει εκθέσεις για την καταπολέμηση της σωματεμπορίας και ενέκρινε το τρίτο Προγράμμα "Δάφνη" για δράσεις καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών, παιδιών και νέων (2007-2013) ,στο πλαίσιο του οποίου ζήτησε την πολιτική δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανακήρυξη ενός ευρωπαϊκού έτους κατά της βίας.

Η ημέρα κατά της βίας είναι μόνο μια αφορμή για να καταλάβουμε ότι η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών είναι ζήτημα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ζήτημα δικαίου και ζήτημα πολιτισμού. Είναι ευθύνη όλων να πολεμούμε το φαινόμενο καθημερινά με οποιοδήποτε τρόπο και κόστος.

Η Νέα Διακυβέρνηση της χώρας μας έχει δείξει την ευαισθησία της απέναντι στο πρόβλημα ψηφίζοντας πρόσφατα νόμο (27 Ιουλίου 2006), ο οποίος περιέχει διατάξεις για την εξάλειψη της ενδοοικογενειακής βίας σε κάθε μορφή συμβίωσης και κατά της παιδοφιλίας, καθιερώνει αυστηρότερες ποινικές κυρώσεις,ενώ προσπαθεί να προστατεύσει τα θύματα βίας από τον κοινωνικό διασυρμό», καταλήγει η Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου.

Το πρόγραμμα PROGRESS 2007-2013: Νέες προοπτικές για την κοινωνική πολιτική στην ΕΕ.

22/11/2006: Απαντήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου για την υλοποίηση του Κοινοτικού Προγράμματος PROGRESS για την απασχόληση και την κοινωνική αλληλεγγύη.

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, ανταποκρινόμενη σε αιτήματα της κοινωνίας των πολιτών, ζήτησε διευκρινίσεις από την Ευρ. Επιτροπή με στόχο την άμεση και αποτελεσματική χρήση των δράσεων του κοινοτικού Προγράμματος PROGRESS για την απασχόληση και την κοινωνική αλληλεγγύη. Συγκεκριμένα, με αφορμή την ψήφιση της κοινής θέσης του Συμβουλίου για τη θέσπιση, αλλά και την πρώτη προκήρυξη δράσεων (Νοέμβριος 2006) του νέου αυτού πολυπρογράμματος και αναφορικά με τα ευρωπαϊκά δίκτυα που δραστηριοποιούνται στους τομείς:
  1. της καταπολέμησης των διακρίσεων
  2. του κοινωνικού αποκλεισμού και
  3. της προώθησης της ισότητας των δύο φύλων,
η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι το κείμενο δεν προσδιορίζει ονομαστικά τα δίκτυα που είναι επιλέξιμα για κοινοτική χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στον κοινοτικό προϋπολογισμό, η χορήγηση επιδοτήσεων τηρεί μια γενική αρχή διαφάνειας και ανοιχτών διαδικασιών με σκοπό να επιλέγονται οργανώσεις οι οποίες, λόγω της επιχειρησιακής τους ικανότητας και ποιότητας, θα συμβάλουν, βάσει ανοιχτών προσκλήσεων υποβολής προσφορών, στην υλοποίηση των στόχων του προγράμματος. Η χρηματοδότηση αυτή προορίζεται για μη κυβερνητικές οργανώσεις ευρωπαϊκής κλίμακας, που έχουν συσταθεί ως ανεξάρτητες και είναι νόμιμα εγκατεστημένες σε κάποιο κράτος μέλος. Οι οργανώσεις αυτές δεσμεύονται να τηρήσουν ορισμένες προϋποθέσεις που καθορίζονται στις συμβάσεις που τις συνδέουν με την Κοινότητα και πρέπει να μπορούν να αιτιολογήσουν την οικονομική τους επάρκεια, οι δε λογαριασμοί τους πρέπει να ελέγχονται από πιστοποιημένο οργανισμό. Εξάλλου, η Επιτροπή μεριμνά για την καλή εκτέλεση του ετήσιου προγράμματος εργασίας τους το οποίο έχει προηγουμένως εγκριθεί.

Στην συνέχεια της απάντησής της, η Ευρ. Επιτροπή αναφέρει ότι οι στόχοι και το πεδίο εφαρμογής του Προγράμματος προσδιορίστηκαν με ιδιαίτερη σαφήνεια, ώστε να αποφευχθούν επαναλήψεις ταυτόσημων εργασιών και να ενισχυθούν και να διευκολυνθούν οι συνέργειες. Μια εκ των προτέρων αξιολόγηση συνόδευσε την πρόταση της Επιτροπής.

Ιδιαίτερα πολύπλοκη εμφανίζεται η διαδικασία διαχείρισης, συμβουλευτικής και επικούρησης της Κομισιόν στην εκτέλεση των δράσεων του προγράμματος PROGRESS (άρθρα 13 και 12). Εναπόκειται στα κράτη μέλη να ορίσουν αντιπροσώπους τους για την επικουρική επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη ιδίως τον σφαιρικό χαρακτήρα του νέου προγράμματος. Σύμφωνα με τη διαδικασία της διαχειριστικής επιτροπής, η επικουρική επιτροπή θα αποφασίζει για τους γενικούς προσανατολισμούς εφαρμογής του προγράμματος, το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας, την κοινοτική οικονομική υποστήριξη και το σχέδιο δράσεων που θα ενισχυθούν από την Κοινότητα.

Η ευρωβουλευτής Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου εξέφρασε την ευχή "να υπάρξουν ελληνικές ανεξάρτητες ΜΚΟ ευρωπαϊκής κλίμακας οι οποίες θα έχουν τις προϋποθέσεις αξιοποίησης των δράσεων του PROGRESS. Οι ενέργειες πρέπει να είναι συντονισμένες και γρήγορες. Με δεδομένο το ότι η προκήρυξη των δράσεων για το 2007 βρίσκεται στη λήξη της δεν θα πρέπει να χάσουμε τις ευκαιρίες για τα επόμενα έτη".

Ομογενείς του Ντίσελντορφ επισκέπτονται το Ευρωκοινοβούλιο.

22/11/2006: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, επισκέφθηκαν 65 απόδημοι της Ελληνορθόδοξης Ενορίας Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Ντύσσελντορφ, τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2006, κατόπιν προσκλήσεως της Ευρωβουλευτού της Ν.Δ. κ. Μαρίας Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου. Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιελάμβανε ενημέρωση πάνω σε ευρωπαϊκά θέματα από την Ευρωβουλευτή της Ν.Δ., Μ. Παναγιωτοπούλου – Κασσιώτου, και ξενάγηση στους χώρους του Ε.Κ.

Εξάλλου, με την ευκαιρία υπηρεσιακής επίσκεψής του στις Βρυξέλλες, ο πρώην Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και νυν Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Χρήστος Φώλιας, ομίλησε στους ομογενείς για την οικονομική πολιτική της Ελλάδας και την συμβολή της χώρας μας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Οι Γερμανοί Ευρωβουλευτές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, κ. Markus Pieper και Κlaus-Ηeiner Lehne, ενημέρωσαν επίσης τους προσκεκλημένους για τις γερμανικές απόψεις σχετικά με τη διεύρυνση της Ευρώπης, την ένταξη των μεταναστών και το δημογραφικό πρόβλημα.

Επικεφαλής της επισκεπτών ήταν ο προϊστάμενοςτης Ενορίας, Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου, π. Ιωάννης Ψαράκης, διακεκριμένη μορφή της ελληνικής ομογένειας της Γερμανίας. Σημειώνεται ότι ο π. Ψαράκης τιμήθηκε στις 17.11.2006 στο Ντύσσελντορφ με το Μετάλλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τον Ευρωβουλευτή του γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) κ. Klaus-Heiner Lehne, για τη συμβολή του στην ένταξη των Ελλήνων Ομογενών στην γερμανική κοινωνία, την καλλιέργεια του ευρωπαϊκού πνεύματος και την διαπολιτισμική προσέγγιση των ευρωπαϊκών λαών.

Περισσότερη διαφάνεια στις προσλήψεις προσωπικού από την ΕΕ.

ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣH
17/11/2006: Με μεγάλη πλειοψηφία η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ενέκρινε την τροπολογία της ευρωβουλευτού της Ν.Δ. Μαρίας Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου στη ψηφοφορία της ετήσιας έκθεσης πεπραγμένων του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή.

Η συγκεκριμένη τροπολογία καλεί τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή να ασκεί αυτεπαγγέλτως τις ελεγκτικές του αρμοδιότητες για τη διασφάλιση της διαφάνειας και ομαλής διεξαγωγής όλων των διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού στα κοινοτικά όργανα από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Επιλογής Προσωπικού (EPSO) και στους άλλους ευρωπαϊκούς οργανισμούς. "Είναι θέμα που αγγίζει την ευαισθησία των νέων κυρίως Ευρωπαίων που κατά πολλές χιλιάδες λαμβάνουν μέρος στους διαγωνισμούς ή στις συνεντεύξεις και δεν έχουν δικαίωμα να διαπιστώσουν γιατί απέτυχαν", υπογράμμισε η κ. Παναγιωτοπούλου.

Αξιολογώντας συνολικά το έργο του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή κ. Νικηφόρου Διαμαντούρου η κ. Παναγιωτοπούλου ανέφερε στην παρέμβασή της ότι "έντεκα μήνες μετά τον πανηγυρικό εορτασμό της δεκαετίας του θεσμού του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή εγκρίνεται σήμερα η Ετήσια Έκθεση πεπραγμένων του 10ου έτους λειτουργίας του. Κατέκρινε ωστόσο το γεγονός ότι το Κοινοβούλιο άργησε να εκπονήσει την έκθεσή του. Η Επιτροπή Αναφορών απαιτείται να έχει άμεση επαφή με τον Διαμεσολαβητή και να ενημερώνεται για τη διαδικασία υπογραφής διοργανικών συμφωνιών μεταξύ αυτού και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πράγμα που δεν συνέβη για την τελευταία συμφωνία (1 Απριλίου 2006).

Η κ. Παναγιωτοπούλου επέστησε επίσης την προσοχή στην πρόταση αναθεώρησης του καθεστώτος του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή σημειώνοντας ότι "αν και τα αιτήματα που υπέβαλε ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα, τα επιχειρήματά του είναι ιδιαίτερα ασθενή". Συγκεκριμένα:
  • Στην πρόταση του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή να παρεμβαίνει στις εκκρεμείς ενώπιον του ΔΕΚ υποθέσεις η κ. Παναγιωτοπούλου υπενθυμίζει ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται βάσει των Συνθηκών.
  • Στην πρόταση του να μην μπορούν οι κοινοτικοί υπάλληλοι να επικαλούνται σε περίπτωση μαρτυρικής κατάθεσης, την επαγγελματική εχεμύθεια, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής αντιτάσσει τη δεσμευτική υποχρέωση τήρησής της.
  • Στην πρόταση του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή για διεύρυνση της συνεργασίας του με εθνικά αρμόδια όργανα και άλλους οργανισμούς για την προώθηση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η κ. Παναγιωτοπούλου υπογραμμίζει ότι υπάρχουν ήδη αρμόδιοι θεσμοί, όπως και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που έχουν δικαιοδοσία να ερευνούν και να καταγγέλλουν παραβιάσεις τους.


"Υπάρχουν σήμερα", κατέληξε η ευρωβουλευτής, "εξωδικαστικές διαδικασίες για την εξασφάλιση της χρηστής δημόσιας διοίκησης και μεταξύ αυτών ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, ο οποίος εκτελεί αποτελεσματικά το έργο του. Απόδειξη γι΄ αυτό αποτελεί και το γεγονός ότι το προσωπικό της υπηρεσίας του αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, από 38 υπαλλήλους το 2004 σε 57 το 2006".

Γυναίκες στη Διεθνή Πολιτική.

ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣH
16/11/2006: «Παρά τις προσπάθειες που έχουν σημειωθεί από το 1995, με σηματοδότη τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών στο Πεκίνο για την Ισότητα των Φύλων, η αντιπροσώπευση των γυναικών τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο εξακολουθεί να μην είναι ικανοποιητική», επισήμανε στην ομιλία της ενώπιον της Ολομέλειας του Ε.Κ., η Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής που είναι εισηγήτρια του ΕΛΚ για την Επιτροπή Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, εξήρε τη συμβολή του Ευρωκοινοβουλίου στην ανάδειξη των ανισοτήτων που υπάρχουν στον πολιτικό χώρο, όσον αφορά στη συμμετοχή των γυναικών. «Σύμφωνα με τις στατιστικές της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, μόνο το 16,4% των μελών των Κοινοβουλίων παγκοσμίως είναι γυναίκες», υπογράμμισε η M. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, προσθέτοντας ότι σε σύνολο 191 πρεσβευτών που εκπροσωπούν τις χώρες τους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, οι γυναίκες είναι μόνο 18.

Σχολιάζοντας τη σχετική έκθεση, η Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου τόνισε ότι μια δημοκρατική κοινωνία πρέπει να φροντίσει, ώστε οι γυναίκες, που αποτελούν πάνω από το μισό πληθυσμό της Ευρώπης, να εκπροσωπούνται ικανοποιητικά στα υψηλότερα επίπεδα του κράτους και στις υψηλότερες διοικητικές βαθμίδες σε εθνικούς αλλά και διεθνείς θεσμούς. Διαφώνησε, όμως, με τους τρόπους που προτείνει η συντάκτρια της έκθεσης κυρία Gomes προκειμένου να υλοποιηθεί η ισότητα στην πολιτική σκηνή, στους οποίους περιλαμβάνεται η ποσόστωση, ακόμη και η αναθεώρηση των εθνικών εκλογικών συστημάτων και νομοθεσιών. «Οι πολιτικές ποσοστώσεις γενικά δεν ωφελούν τις γυναίκες, καθώς υποδηλώνουν ότι αυτές καταλαμβάνουν πολιτικές θέσεις, όχι λόγω της αξίας τους, αλλά εξαιτίας του φύλου τους.

Η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική ζωή μιας χώρας δεν είναι μόνο θέμα φυσικής παρουσίας, αλλά επίσης ζήτημα προσόντων, κατάλληλης εκπαίδευσης και ενεργούς δραστηριότητας», ανέφερε στην επιχειρηματολογία της η Ελληνίδα ευρωβουλευτής. «Προς αυτήν την κατεύθυνση, τα κράτη μέλη οφείλουν να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη και ιδιαίτερα τις νέες γενιές προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ίσης εκπροσώπησης ανδρών και γυναικών στο πολιτικό γίγνεσθαι και τη διεθνή σκηνή.

Παράλληλα θα πρέπει να προωθήσουν τρόπους κατάλληλης κατάρτισης ανδρών και γυναικών, που θα συμβάλουν στην εκπλήρωση των πολιτικών τους φιλοδοξιών», διευκρίνισε η κυρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, υπενθυμίζοντας ότι «η έλλειψη μέτρων για τον συνδυασμό οικογενειακής, ιδιωτικής και επαγγελματικής ζωής αποτελεί έναν αποθαρρυντικό παράγοντα για τη συμμετοχή των γυναικών στα κοινά και διεθνή δρώμενα».

Ας μη μιλούμε για εργασιακό Μεσαίωνα.

ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣH
14/11/2006: Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, με παρέμβασή της στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο, καυτηριάζει την χρήση της έκφρασης "εργασιακός Μεσαίωνας", γιατί αυτή προσβάλλει μια σημαντική για την Ευρώπη ιστορική περίοδο, αλλά και γιατί η εργασιακή ευρωπαϊκή πολιτική στοχεύει ακριβώς στην διόρθωση συντεχνιακών πρακτικών που δεν ευνοούν την πρόοδο.

Με προ ημερησίας διάταξης παρέμβαση κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση της Συνόδου Ολομέλειας του ΕΚ στο Στρασβούργο, η ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Μαρία Παναγιωτοπούλου- Κασσιώτου, αναφέρθηκε στην καταχρηστική σύγκριση των εργασιακών σχέσεων του Μεσαίωνα με τις εξελίξεις στην απελευθέρωση των υπηρεσιών και στη διευκόλυνση της κινητικότητας εντός της ΕΕ. "Συχνά καταφεύγουμε", ανέφερε, "σε καταχρηστική και αρνητική αναφορά σε ιστορικές περιόδους και μάλιστα σε εκείνη του Μεσαίωνα. Γίνεται λόγος για "εργασιακό μεσαίωνα" που θα επιβληθεί δήθεν με την ψήφιση της Οδηγίας για τις υπηρεσίες ή με την προώθηση της αναθεωρημένης Οδηγίας για τον χρόνο εργασίας. Ο Μεσαίωνας είναι μια εκτεταμένη ιστορική περίοδος κατά την οποία ετέθησαν στην Ευρώπη τα θεμέλια της σημερινής μορφής της και έγιναν οι διεργασίες συνδυασμού των ελληνορωμαϊκών στοιχείων με τον χριστιανισμό.

Οι εργασιακές σχέσεις βέβαια κατά τον Μεσαίωνα παρουσιάζουν ως χαρακτηριστικό την δυσδιάλυτη σύνδεση των εργαζομένου με τον κύριό του, τον εργοδότη του, καθώς και με τον χώρο και τον τόπο της εργασίας του. Η οργάνωση επίσης των επαγγελματιών και των βιοτεχνών σε κλειστές συντεχνίες και σε μονοπώλια διαπέρασε τους αιώνες.

Σήμερα, αντίθετα η φιλελεύθερη Ευρώπη, ενωμένη έχει κατοχυρώσει την ελεύθερη διακίνηση, την κινητικότητα των εργαζομένων και προχωρεί στην απελευθέρωση των υπηρεσιών με συνετά βήματα, ώστε να έρθει η ανανέωση και η πρόοδος και να εξαλειφθούν συντεχνιακές πρακτικές παλαιότερων ιστορικών περιόδων, όπως εκείνης του Μεσαίωνα," κατέληξε η Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου.

Η εφαρμογή της ισότητας των δυο φύλων στην κοινοτική νομοθεσία.

10/11/2006: Επίσημη αντιπροσωπεία στη Φινλανδία απέστειλε η Επιτροπή Γυναικών και Ισότητας των δυο φύλων προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του Δικτύου Κοινοβουλευτικών Επιτροπών για τις ίσες ευκαιρίες ανδρών και γυναικών στα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, ως μέλος της αποστολής, είχε σειρά επαφών και συναντήσεων με στελέχη της κυβέρνησης, βουλευτές του κοινοβουλίου, μέλη της Επιτροπής Ισότητας και Απασχόλησης, τον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, τον Ειδικό Εκπρόσωπο για Ευρωπαϊκά Θέματα στο Σουδάν και ακαδημαϊκούς. Η ευρωβουλευτής παρουσίασε τις δραστηριότητες της Επιτροπής Γυναικών και Ισότητας των Φύλων στον τομέα της καταπολέμησης των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς και της προώθησης της ισότητας των δυο φύλων. Αναφέρθηκε σε δυο σημαντικές εκθέσεις για τις οποίες αρμόδια ήταν η παραπάνω Επιτροπή: αναδιατυπωμένη πρόταση Οδηγίας για την ισότητα ανδρών και γυναικών στον τομέα της απασχόλησης και Πρόγραμμα Δάφνη ΙΙΙ (2007-2013) που αφορά στην καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, νέων και παιδιών. Η Μ.Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου υπογράμμισε επίσης τη συμβολή της στην απόφαση της Επιτροπής να δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό Ινστιτούτο που θα ενισχύσει την ισότητα και θα βοηθήσει να συμπεριληφθεί η διάσταση του φύλου σε όλες τις κοινοτικές πολιτικές.

Τέλος παρουσίασε τις προτάσεις της Επιτροπής Γυναικών για τον Χάρτη Πορείας (2006-2010) σχετικά με την ισότητα ανδρών και γυναικών που στοχεύει στην πλήρη απασχόληση των γυναικών, την μείωση των μισθολογικών διαφορών, προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, ισότητα στην κοινωνική προστασία, στα συστήματα υγείας, την καταπολέμηση της φτώχειας και των διακρίσεων εις βάρος των μειονοτήτων και των γυναικών μεταναστών.

Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της επίσκεψής της η Μ. Παναγιωτοπούλου τόνισε την "αναγκαιότητα αυτών των ετήσιων συναντήσεων μεταξύ των κοινοβουλευτικών επιτροπών των ευρωπαϊκών κρατών για την ισότητα των δυο φύλων, οι οποίες συντελούν στην ενίσχυση στενής συνεργασίας και στον συντονισμό δράσεων για την ισότητα".

Η μοναδικότητα του ανθρωπίνου προσώπου.

10/11/2006: Με το πέρας των εργασιών για τον Δέκατο Διάλογο ανάμεσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΕΛΚ-ΕΔ που πραγματοποιήθηκε στις 9 και 10 Νοεμβρίου στη Μπρατισβλάβα (Σλοβακία) με θέμα: "Μια νέα βάση για την Ευρώπη μέσω της αλληλεγγύης για τους λαούς, της θρησκείας και την ενεργούς πολιτικής", η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου δήλωσε ότι:

"Με το Δέκατο Διάλογο εδραιώνεται η προσφορά του ΕΛΚ και του Οικουμενικού Πατριαρχείου που επάξια εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ στη διερεύνηση των δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αποκαταστήσει και να εδραιώσει την κοινωνία των ανθρώπων στον ευρωπαϊκό χώρο. Η μοναδικότητα και η αδιαμφισβήτητη αξία του ανθρώπινου προσώπου που η θεϊκή δημιουργία έθεσε στη θέση του ρυθμιστού των κάθε είδους εξελίξεων στον υλικό κόσμο είναι το κοινό στοιχείο που πρέπει να κατευθύνει τις πολιτικές επιλογές, ανεξάρτητα από τις συγκεκριμένες θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, προσφέροντας τις ρίζες της αλήθειας σε ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο, και ιδιαίτερα στις χριστιανικές εκκλησίες της Ευρώπης μέσα από θεσμούς, όπως εκείνοι της οργανωμένης ενορίας και της οικογένειας, δίνουν τη δυνατότητα ενός ειλικρινούς διαλόγου μεταξύ των χειριστών της πολιτικής εξουσίας κάθε επιπέδου και της κοινωνίας των πολιτών".

Έργα πνοής για τα ελληνικά νησιά.

09/11/2006: Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου συμμετείχε στην 19η Γενική Συνέλευση του Επιμελητηριακού Ομίλου ελληνικών νησιών - Ε.Ο.Α.Ε.Ν. που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο της Λέσβου στην Μυτιλήνη στις 4 & 5 Νοεμβρίου. Η Συνέλευση διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία, παρουσία του Υπουργού Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Αριστοτέλη Παυλίδη και της βουλευτού της Ν.Δ. κ. Χριστιάνας Καλογήρου.

Στη Συνέλευση, μεταξύ άλλων, εξετάστηκαν θέματα που αφορούν στα πολυκαταστήματα και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στον ρόλο του κράτους και των επιμελητηρίων για τη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων, με ιδιαίτερη έμφαση:
  • Στις νησιωτικές επιχειρήσεις και περιφερειακές στρατηγικές οργάνωσης μεταφορών, ενός τομέα τόσο ζωτικού για τη μελλοντική ανάπτυξη της νησιωτικής Ελλάδας,
  • Στην προβολή μέσω των περιφερειακών και αθηναϊκών Μ.Μ.Ε. του ακτοπλοϊκού προβλήματος των ελληνικών νησιών και τις δυσχέρειες επικοινωνίας που αντιμετωπίζουν με την ηπειρωτική Ελλάδα. Το θέμα της ανεπαρκούς μεταφοράς και δυσχερούς επικοινωνίας που πλήττει τα ελληνικά νησιά κρίθηκε ως μείζον στις επαφές του ΕΟΑΕΝ με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και τον Πρωθυπουργό.
  • Στην σύνταξη υπομνήματος διαμαρτυρίας προς τα αρμόδια κυβερνητικά και περιφερειακά διοικητικά όργανα, με παράλληλη εστίαση στα Μ.Μ.Ε., για επίλυση του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Λέσβος ως προς τις συναλλαγές με τα γειτονικά τουρκικά παράλια.

Προβληματίζει ιδιαίτερα η αυξανόμενη μεταφορά οικονομικών πόρων προς τις τουρκικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν ως αποτελέσματα την οικονομική αποδυνάμωση και βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του νησιού.

Με το πέρας της εκδήλωσης η κ. Παναγιωτοπούλου- Κασσιώτου έκρινε ιδιαίτερα σημαντικές τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. και επεσήμανε ότι "ο ελληνικός νησιωτικός κόσμος αποτελεί σημαντικό μελλοντικό απόθεμα. Τα νησιά μας με το συντονισμό κατάλληλων δράσεων και την ενίσχυση των απαιτούμενων υποδομών μπορούν να προχωρήσουν προς μια αναπτυξιακή διαδικασία που θα αναδείξει τις αμέτρητες δυνάμεις τους και των πολιτών τους, καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πολιτιστικής και ιστορικής τους κληρονομιάς".

Οι σχέσεις θρησκείας και πολιτικής.

08/11/2006: Οι σχέσεις θρησκείας και πολιτικής στο επίκεντρο του Δέκατου Διαλόγου μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ-ΕΔ.

Θέτοντας τις βάσεις για μια Ευρώπη που θα στηρίζεται στην αλληλεγγύη είναι το κεντρικό σύνθημα του Δέκατου Διαλόγου ανάμεσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία και την Κοινοβουλευτική Oμάδα του ΕΛΚ-ΕΔ που πραγματοποιείται στις 9 και 10 Νοεμβρίου στη Μπρατισλάβα (Σλοβακία). Οι εργασίες των εκπροσώπων τριών μονοθεϊστικών θρησκειών θα εστιαστούν στην αλληλεπίδραση μεταξύ της πολιτικής και της θρησκείας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και στο ρόλο τον οποίο μπορούν να διαδραματίσουν οι θρησκευτικές κοινότητες στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Στο Διάλογο συμμετέχουν εκπρόσωποι της Ορθόδοξης Εκκλησίας, εκπρόσωποι άλλων εκκλησιών και θρησκειών πρωθυπουργοί και εκπρόσωποι κυβερνήσεων, εθνικών πολιτικών κομμάτων και μέλη της Κ.Ο. του ΕΛΚ - ΕΔ.

Ο δέκατος διάλογος είναι χωρισμένος σε τρεις θεματικές ενότητες:
  1. Διαδικασία Θεσσαλονίκης: εκθέσεις προόδου από Κροατία και Σερβία
  2. Διαδικασία Θεσσαλονίκης : ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στο Ευρωπαϊκό μωσαϊκό
  3. Οι λιγότερο προβεβλημένες ευρωπαϊκές χώρες: Λευκορωσία, Μολδαβία, Ουκρανία

Τη συνάντηση θα προεδρεύει ο Σλοβένος ευρωβουλευτής Alojz Peterle, συντονιστής του ΕΛΚ για το διάλογο με την Ορθόδοξη Εκκλησία. Την έναρξη του διαλόγου θα κηρύξει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Τσεχίας και Σλοβακίας Chrystof. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή και του πρωθυπουργού της Κροατίας Ίβο Σάναντερ. Τις απόψεις τους επίσης θα καταθέσουν η Ελληνίδα Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Μαριέττα Γιαννάκου, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρουμανίας Μπέλα Μάρκο, ο Υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλοσόσκι, ο επικεφαλής της Κ. Ο. του ΕΛΚ Χανς Γκερτ Πέτεριγκ κ. ά.

Στον 10ο Διάλογο θα συμμετάσχουν επίσης ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, κ. Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, ο κ. Αντώνιος Τρακατέλλης Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η κ. Ρόδη Κράτσα, η κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου και ο κ. Γεώργιος Παπαστάμκος. "Η αλληλεγγύη, η θρησκευτική ελευθερία και η συνεργασία, αποτελούν τις βάσεις δημιουργίας ανάπτυξης και διεύρυνσης της ΕΕ" δήλωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης. Ο διάλογος φέρνει κοντά ανθρώπους με διαφορετικό φιλοσοφικό πολιτισμικό και θρησκευτικό υπόβαθρο και προωθεί την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών. Μόνον έτσι μπορούμε να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη που θα σέβεται τη πολιτιστική κληρονομιά, τη θρησκευτική ταυτότητα και τη διαφορετικότητα.".

Κινητικότητα στην Ευρωπαϊκή `Ένωση για το δημογραφικό.

02/11/2006: Σημαντική κινητικότητα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού και των συνεπειών του στις χώρες της Ευρώπης καταγράφεται στους κόλπους της ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τις αποφάσεις του συμμετέχει ενεργά στις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έχει επιφορτισθεί με την εκπόνηση ειδικών μελετών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος. Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, Πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας του ΕΚ "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού", προήδρευσε στη συνεδρίαση παρουσίασης πιλοτικών μελετών για το δημογραφικό στο μεγάλο Φόρουμ που διοργάνωσε η Κομισιόν στις 30 και 31 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες.

Την αναγκαιότητα λήψης άμεσων μέτρων πολυδιάστατης στήριξης των οικογενειών και ενίσχυσης των ηλικιωμένων, υπογράμμισε, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα της συνεδρίασης η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Παναγιωτοπούλου- Κασσιώτου. Η ελληνίδα ευρωβουλευτής επισήμανε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν και οι τελευταίες ευκαιρίες για την ανατροπή των δυσμενών δημογραφικών εξελίξεων, καθώς, όπως υπογράμμισε, η υπερεργασία και η αύξηση του πληθυσμού με την έλευση μεταναστών δεν είναι παρά προσωρινές λύσεις του κρίσιμου αυτού προβλήματος.

Το Φόρουμ συνιστά συνέχεια των διαβουλεύσεων που ξεκίνησαν με την κοινωνία των πολιτών και οδήγησαν στην έκδοση της Πράσινης Βίβλου για το Δημογραφικό (2005). Αφορμή για την πραγματοποίησή του αποτέλεσε η πρόσφατη Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (12 Οκτωβρίου 2006) με θέμα: "Το Δημογραφικό Μέλλον στην Ευρώπη - πρόκληση ή ευκαιρία;" Περισσότεροι από 400 ήταν οι συμμετέχοντες στις εργασίες του διημέρου. Ανάμεσά τους υπουργοί, εκπρόσωποι των κοινοτικών οργάνων, μη κυβερνητικών οργανώσεων, ειδικοί επιστήμονες και αναλυτές. Μέσω των ομάδων εργασίας που συγκροτήθηκαν εξετάσθηκαν διάφορες πτυχές του προβλήματος αλλά και τρόποι για την υλοποίηση των σχεδίων που έχουν εκπονηθεί στο πλαίσιο ειδικών μελετών και τα οποία συνοψίζονται σε πέντε συγκεκριμένους στόχους:

  1. Aνάγκη δημιουργίας των κατάλληλων προϋποθέσεων για τη δημογραφική ανανέωση του πληθυσμού της Ευρώπης με την υποστήριξη των οικογενειών και την προώθηση της ισότητας των φύλων,
  2. Aξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού στο πλαίσιο της "ενεργής γήρανσης,"
  3. Aνάπτυξη της παραγωγικότητας και προσαρμογή της οικονομίας στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της γηράσκουσας κοινωνίας,
  4. Ένταξη των μεταναστών στην κοινωνία και την αγορά εργασίας,
  5. Καλές δημοσιονομικές πολιτικές και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των συστημάτων κοινωνικής προστασίας.

Από την παρουσίαση της έρευνας του Ευρωβαρομέτρου 2006 για τα ποσοστά γονιμότητας και τη γήρανση του πληθυσμού προέκυψε ότι πάνω από το 50% των ερωτηθέντων άνω των 15 ετών επιθυμούν να έχουν δυο παιδιά και 30% επιθυμεί να έχει τρία παιδιά και άνω. Στην Ελλάδα, το ποσοστό γονιμότητας για το 2004 - 2005 ανερχόταν στο 1,3% κατατάσσοντας την χώρα μας στην κατώτερη βαθμίδα της κλίμακα μαζί με την Ιταλία, Ισπανία, Λιθουανία, Λετονία και Ουγγαρία.

Από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων διαφαίνεται ότι οι λόγοι, για τους οποίους οι πολίτες δεν έχουν τον επιθυμητό γι΄ αυτούς αριθμό παιδιών σχετίζονται κυρίως με προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια, (π.χ. η μεγάλη ηλικία των γυναικών για τεκνοποίηση, όπου ο μέσος όρος στην Ελλάδα είναι 30 ετών, ενώ στην ΕΕ των 25 είναι 29 χρονών), καθώς και η έλλειψη του κατάλληλου συντρόφου.

Μολονότι ο χρόνος εργασίας και ο συνδυασμός οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής αναφέρονται συχνά ως εμπόδια στη δημιουργία οικογένειας, η έρευνα καταδεικνύει ότι δεν είναι αυτοί οι κύριοι λόγοι για την μη απόκτηση του επιθυμητού αριθμού παιδιών.

Πρόβλημα προστασίας των καταναλωτών η παρεμπόδιση διακρίσεων εναντίων οικογενειών με παιδιά.

29/10/2006: Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες παίρνει έκταση το φαινόμενο απαγόρευσης εισόδου για οικογένειες με παιδιά όταν επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν ξενοδοχεία και εστιατόρια. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και Πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας του Ε.Κ. «Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού», Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, απηύθυνε σχετική ερώτηση στο Συμβούλιο ζητώντας να πληροφορηθεί τα μέτρα που προτίθεται να πάρει σε ευρωπαϊκή κλίμακα προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα διακριτικής μεταχείρισης και ηλικιακού ρατσισμού εις βάρος παιδιών, νέων και των οικογενειών τους.

Σε μια περίοδο, όπου το δημογραφικό πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό αποθαρρύνονται γονείς με παιδιά να μετακινούνται ελεύθερα και να προγραμματίζουν τον ελεύθερο χρόνο τους, όπως οι ίδιοι επιθυμούν. Ορισμένοι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και εστιατορίων αντιμετωπίζουν αρνητικά την παρουσία παιδιών και τα αποκλείουν με επιχείρημα την εξασφάλιση ησυχίας για τους πελάτες τους.

Η Φιλανδή Υπουργός ανέφερε στην κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου ότι "υπάρχουν πολλές Οδηγίες που αφορούν στη διακριτική μεταχείριση στην καθημερινή ζωή και στην ίση μεταχείριση στον εργασιακό χώρο. Η αποφυγή των διακρίσεων είναι θέμα εξέλιξης των νοοτροπιών και συμπεριφορών των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Οι ευρωπαίοι πολίτες είναι αυτοί που τελικά ως καταναλωτές καταβάλλουν τα χρήματα για την παροχή υπηρεσιών και μπορούν να απαιτούν εφαρμογή των νόμων".

Στη συζήτηση παρενέβη ο αυστριακός σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής κ. Leichtfried και ανέφερε ότι "αυτό το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Αυστρία, όπου πολλοί ιδιοκτήτες ξενοδοχείων αρνούνται μαζικά την παραμονή οικογενειών με παιδιά". "Θα έπρεπε", συνέχισε, "να υπάρχει περιορισμός διαφήμισης αυτών των ξενοδοχείων και ρώτησε εάν υπάρχει τέτοια δυνατότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο".

Στην δευτερολογία της η εκπρόσωπος του Συμβουλίου δήλωσε ότι "η διαφήμιση που αφορά στα παιδιά είναι ένα ευαίσθητο θέμα" και επανέλαβε "ότι οι ευρωπαίοι πολίτες μπορούν μέσω των οργανώσεων των καταναλωτών να επηρεάσουν κάπως τους παρόχους υπηρεσιών".

Λόγω της έκτασης του προβλήματος, η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου έχει απευθύνει σχετική ερώτηση και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διαπιστωθεί αν υπάρχει παραβίαση στοιχειωδών ατομικών δικαιωμάτων, δηλαδή της άρνησης παροχής υπηρεσιών και παρεμπόδισης της ελεύθερης μετακίνησης προσώπων.

Μονογονεϊκές οικογένειες στην Ευρωπαϊκή `Ενωση.

26/10/2006: Συνεδρίασε στο Στρασβούργο η Διακομματική Ομάδα του ΕΚ "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού", υπό την προεδρία της ευρωβουλευτού της Ν.Δ. Μαρίας Παναγιωτοπούλου – Κασσιώτου, με θέμα την κατάσταση των μονογονεϊκών οικογενειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τις στατιστικές της Eurostat το 2001 στην ΕΕ των 15 υπήρχαν 4,3 εκατ. μονογονεϊκές οικογένειες. Ο αριθμός αυτής της μορφής οικογενειών έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, αλλά σε διαφορετικά ποσοστά ανά κράτος μέλος. Στη Σουηδία ή στην Αγγλία οι μονογονεϊκές οικογένειες αντιπροσωπεύουν αντιστοίχως το 22 και 17% στο σύνολο των οικογενειών, ενώ στην Ελλάδα και την Πορτογαλία το 4 και 3%. Τα νέα κράτη μέλη επίσης αντιμετωπίζουν σοβαρά την αύξηση του φαινομένου: Εσθονία το 17%, στην Τσεχία το 13%, Λεττονία το 15% των οικογενειών. Kύριος ομιλητής της συνεδρίασης ήταν ο αρμόδιος Επίτροπος για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Θέματα, κ. Vladimir Spidla. Μεγάλος αριθμός ευρωβουλευτών, εκπροσώπων Μη Κυβερνητικών οικογενειακών Οργανώσεων και κοινωνικών φορέων παρακολούθησαν τη συνεδρίαση.

Κατά την παρέμβασή του, ο Επίτροπος ανέφερε ότι η Ευρ. Επιτροπή θα εκδώσει στο τέλος του χρόνου μια μελέτη για τις μονογονεϊκές οικογένειες τονίζοντας ιδιαίτερα ότι το 90% των μονογονεϊκών οικογενειών αποτελούνται από γυναίκες. Επεσήμανε ότι οι υπάρχουσες στατιστικές δεν αντανακλούν απόλυτα την πραγματική κατάσταση για τις μονογονεϊκές οικογένειες, καθώς από τη μια πλευρά υπάρχουν διαφοροποιήσεις ως προς τον ορισμό της μονογονεϊκής οικογένειας, και από την άλλη τα δεδομένα δεν αφορούν σε όλες τις πλευρές της. Οι οικογένειες με ένα γονέα είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στον κοινωνικό αποκλεισμό και τη φτώχεια, αν και μερικές φορές ορισμένες σκοπίμως εκμεταλλεύονται την κατάστασή τους, ώστε να επωφεληθούν κοινωνικών, φορολογικών και οικονομικών πλεονεκτημάτων.

Ο Επίτροπος τόνισε επίσης ότι οι μονογονεϊκές οικογένειες δεν θα πρέπει να στηρίζονται μόνο με οικονομικές ενισχύσεις, αλλά και με λήψη γενικότερων μέτρων επισημαίνοντας ότι η φτώχεια αυτών των οικογενειών δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά εξίσου κοινωνική, πολιτιστική και εκπαιδευτική.
Συνεχίζοντας την ομιλία του ο κ. Spidla, υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σεβόμενη τις διάφορες οικογενειακές πολιτικές των κρατών μελών, θα μελετήσει την κατάσταση των μονογονεϊκών οικογενειών και θα παρουσιάσει τις καλές πρακτικές ορισμένων κρατών μελών. Άλλωστε η Κομμισιόν αντιμετωπίζει το κοινωνικό αυτό πρόβλημα υπό το πρίσμα της διαχείρισης του δημογραφικού προβλήματος του συνδυασμού οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής καθώς και της συμμετοχής στην αγορά εργασίας.

Κατά τη συζήτηση οι εκπρόσωποι των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων επικαλέστηκαν ιδιαίτερα τα προβλήματα του κοινωνικού αποκλεισμού και της κοινωνικής ενσωμάτωσης που θίγουν τις μονογονεϊκές οικογένειες και κυρίως τα παιδιά. Εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μολονότι βλέπει να αμβλύνεται το φαινόμενο με την παρουσία ολοένα και περισσότερων μονογονεϊκών οικογενειών δεν καταδεικνύει τρόπους για την πρόληψη και αποκατάσταση της κατάστασης αυτής.

MEDIA 2007: Καινοτόμες προτάσεις, νέες υπηρεσίες και ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Οπτικοακουστικού Τομέα.

25/10/2006: Την ιδιαίτερη οικονομική, κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική αξία, καθώς και τη συμβολή του προγράμματος MEDIA 2007 για τον ευρωπαϊκό οπτικοακουστικό τομέα, στην ανάπτυξη της απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και της ανταγωνιστικότητας της οπτικοακουστικής βιομηχανίας, υπογράμμισε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου στην παρέμβασή της κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

"Ως εισηγήτρια της γνωμάτευσης της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, συγχαίρω ειλικρινά τόσο την Γερμανίδα ευρωβουλευτή κ. Hieronymi, όσο και την Επίτροπο κ. Reding, η οποία πρωτοστάτησε στην επιτυχία όλων των προγραμμάτων MEDIA", ανέφερε η κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου. Η Επίτροπος κ. Reding, παρουσίασε τις καινοτομίες του νέου Προγράμματος σε σχέση με τα προηγούμενα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς παροχής υπηρεσιών, βίντεο κατά παραγγελία, ψηφιοποίησης και διανομής των παραγωγών.

Με τη συνεργασία της Ευρ. Επιτροπής, του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, το τελικό κείμενο του προγράμματος MEDIA 2007 δίνει ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού οπτικοακουστικού τομέα. Προσφέρει δυνατότητες καταπολέμησης των στερεοτύπων με βάση το φύλο και διαμόρφωσης νοοτροπιών και συμπεριφορών των ευρωπαϊκών κοινωνιών με βάση τις παραδόσεις, τις αναλλοίωτες αξίες και το σεβασμό στην αξιοπρέπεια και στη μοναδικότητα του ανθρωπίνου προσώπου.

Χάρη στη συμβολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το νέο MEDIA 2007, θα συνεχίσει να ενισχύει και να αναδεικνύει τη σημασία του προπαραγωγικού και του μεταπαραγωγικού σταδίου της πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών οπτικοακουστικών παραγωγών, για την προώθηση του πολιτιστικού διαλόγου, της γλωσσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. "Ελπίζουμε", συνέχισε η κ. Παναγιωτοπούλου, "στο πλαίσιο του παγκόσμιου ανταγωνισμού και των στρατηγικών στόχων της Λισσαβόνας, να αναδειχθούν ευρωπαϊκές οπτικοακουστικές επιχειρήσεις με καινοτόμες ποιοτικές παραγωγές για να αξιοποιηθούν και να καταστούν προσβάσιμες οι ευρωπαϊκές αξίες, με ιδιαίτερη προσοχή στην οπτικοακουστική ποικιλομορφία των μικρότερων κρατών μελών και των ολιγότερο ομιλουμένων γλωσσών".