ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΤΩΝ ΔΥΣΜΕΝΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΠΗΡΩΝ

30/03/2007: “Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την ΕΕ επικρατεί σε μεγάλο βαθμό η άποψη ότι τα άτομα με αναπηρίες υφίστανται διακρίσεις. Το Ευρωπαϊκό Έτος Ίσων Ευκαιριών (ΕΕΙΕ) θα συμπληρώσει τις εν εξελίξει ενέργειες (όπως είναι η εφαρμογή από τα κράτη μέλη της Οδηγίας 2000/78/ΕΚ του Συμβουλίου (27.11.2000), για την καταπολέμηση των διακρίσεων μέσω της διαμόρφωσης γενικού πλαισίου για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία. Οι ευρωπαϊκές και εθνικές δραστηριότητες αποσκοπούν στην αύξηση της ευαισθητοποίησης των πολιτών όσον αφορά στα υφιστάμενα δικαιώματα και την καταπολέμηση των στερεοτύπων για ομάδες που υφίστανται διακρίσεις”.

Αυτό απαντά η Ευρ. Επιτροπή σε σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτού της ΝΔ, κ. Μαρίας Παναγιωτοπούλου Κασσιώτου. Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, με αφορμή την δημοσίευση της πρόσφατης κοινοτικής δημοσκόπησης "Ευρωβαρόμετρο" (2006) με αντικείμενο τις "δυσμενείς διακρίσεις στην ΕΕ", ζήτησε να πληροφορηθεί τα άμεσα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Ευρ. Επιτροπή για την καταπολέμηση δυσμενών διακρίσεων εις βάρος των 50 εκατ. αναπήρων στην ΕΕ και την ενίσχυση των προσπαθειών για την ένταξή τους στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Κατά τη δημοσκόπηση, η μεγάλη πλειονότητα των Ευρωπαίων (79%) πιστεύει ότι η αναπηρία αποτελεί κοινωνικό μειονέκτημα. Εκ των ερωτηθέντων Ελλήνων, το 36% δήλωσε ότι έχει φιλίες με αναπήρους έναντι του 55% στην ΕΕ. Επιπλέον, το 56% θεωρεί ότι υπάρχουν διακριτικές συμπεριφορές εις βάρος των αναπήρων έναντι του 53% στην ΕΕ.

H Ευρ. Επιτροπή σημειώνει εξάλλου ότι η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προώθηση ίσων ευκαιριών έχει προστιθέμενη αξία. Τα αποτελέσματα της έρευνας "Ευρωβαρόμετρο" έδειξαν ότι, κατά μέσο όρο, μόνο το 1/3 των πολιτών της ΕΕ γνωρίζει τα δικαιώματά του με βάση τις ισχύουσες οδηγίες. Στην εναρκτήρια διάσκεψη του ΕΕΙΕ η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει μια αξιολόγηση του αντικτύπου των πιθανών μελλοντικών μέτρων για την προώθησή τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό οι ενέργειες θα πραγματοποιηθούν σε εθνικό επίπεδο με ευθύνη των αντίστοιχων εκτελεστικών φορέων. Τα εθνικά προγράμματα, που καθορίζουν τη στρατηγική προσέγγιση και τις συγκεκριμένες ενέργειες από κάθε συμμετέχουσα χώρα, βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο έγκρισής τους από την Ευρ. Επιτροπή. Θέματα αναπηρίας είναι στο επίκεντρο όλων των εθνικών προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού. Η Ευρ. Επιτροπή αναφέρει επίσης ότι το εγκριθέν το 2003 πρόγραμμα δράσης για την περίοδο 2003-2010 αποβλέπει στην δημιουργία ίσων ευκαιριών για άτομα με αναπηρίες. Εκτός από την πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας για ίση μεταχείριση, το πρόγραμμα αυτό ενισχύει την ενσωμάτωση θεμάτων αναπηρίας σε ευρύ φάσμα κοινοτικών πολιτικών και προτείνει μέτρα για τη βελτίωση της προσπελασιμότητας για όλους.

“Η στάση μας απέναντι στα άτομα με ειδικές ανάγκες", σχολίασε η Μ.Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, "είναι καθρέφτης του πολιτισμού μας. Η λήψη συγκεκριμένων μέτρων είναι βέβαια ευθύνη των κρατών-μελών και είναι ανάγκη να της δώσουν την αρμόζουσα προτεραιότητα. Οφείλουμε, όμως, όλοι οι πολίτες να δείχνουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη και το σεβασμό μας στους συνανθρώπους μας διευκολύνοντας τη ζωή τους με την καθημερινή μας συμπεριφορά".

"ΠΟΙΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ";

29/03/2007: Συνέδριο με θέμα "Το μέλλον των Οικογενειών στην Ευρώπη" διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτού της Ν.Δ. και Πρόεδρο της Διακομματικής Ομάδας του ΕΚ "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού" Μαρίας Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Μεγάλος αριθμός ευρωβουλευτών, εκπροσώπων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων καθώς και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής ΟΚΕ διαμόρφωσαν απόψεις για θέματα οικογενειακής πολιτικής στο πλαίσιο της προετοιμασίας του 4ου Παγκόσμιου Συνεδρίου για την Οικογένεια που θα πραγματοποιηθεί στη Βαρσοβία στις 12-13 Μαΐου.

Κατά την έναρξη του Συνεδρίου η κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου απαρίθμησε τις μέχρι τώρα δράσεις της Διακομματικής Ομάδας για ενίσχυση των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην ενίσχυση των οικογενειών και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των παιδιών.
Πολλοί ευρωβουλευτές με τις παρεμβάσεις τους ζήτησαν τη διάχυση της ιδιαίτερης φροντίδας για τις οικογένειες σε όλες της πολιτικές της ΕΕ. Ο κ. Buffetaut, μέλος της Ευρωπαϊκής ΟΚΕ και συντάκτης της έκθεσης "Οικογένεια και Δημογραφικές Εξελίξεις" μετά από παραγγελία της Γερμανικής Προεδρίας παρουσίασε τους βασικούς άξονες των προτάσεών του τονίζοντας ως γενική αρχή την εξασφάλιση διάρκειας των μέτρων που υιοθετούνται, χωρίς αυτά να επηρεάζονται από τις πολιτικές και οικονομικές αλλαγές
• Συνδυασμός οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής,
• Υιοθέτηση Ευρωπαϊκού Συμφώνου για την Οικογένεια με δέσμευση εξασφάλισης των απαραίτητων υλικών προϋποθέσεων, ώστε οι Ευρωπαίοι να αποκτούν τον αριθμό παιδιών που επιθυμούν,
• Πολιτική δέσμευση για καθιέρωση προϋπολογισμού των κρατών μελών σταθερών δαπανών για την οικογένεια,
• Καθιέρωση καταλόγου καλών πρακτικών οικογενειακής πολιτικής,
• Εκπόνηση μελετών για καλύτερη κατανόηση των οικογενειακών προβλημάτων.

Η κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου παρουσίασε Ψήφισμα για τις οικογένειες στην Ευρώπη το οποίο οι σύνεδροι ενέκριναν. Στο κείμενο εξαίρεται η σπουδαιότητα αναγνώρισης και προώθησης του ρόλου της οικογένειας ως θεμελιώδους κυττάρου της κοινωνίας μέσα στην οποία αναπτύσσονται ηθικές, πολιτιστικές, υλικές και πνευματικές αξίες, απαραίτητες για την υποστήριξη της διαγενεακής αλληλεγγύης και της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής. Τονίζεται επίσης ότι η οικογενειακή δομή παίζει σπουδαίο ρόλο στην ευημερία και καλή ανάπτυξη των παιδιών και υπενθυμίζεται η συμπληρωματικότητα των δράσεων των μελών της. Υπογραμμίζεται τέλος, η οικονομική και κοινωνική σπουδαιότητα παροχής επαρκών υπηρεσιών φροντίδας για παιδιά και ηλικιωμένους και καλεί για αναγνώριση του χρόνου που αφιερώνεται και των άτυπων προσόντων που αποκτώνται κατά τις παραπάνω δραστηριότητες από μέλη της ίδιας της οικογένειας.

Η ανταλλαγή απόψεων έκλεισε με συνέντευξη τύπου που δόθηκε από το Προεδρείο και την Ευρωπαϊκή ΟΚΕ.

Η ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

27/03/2007: Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και Πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας του ΕΚ "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού", Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, παρουσίασε τις δράσεις της ΕΕ για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών σε Ημερίδα που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) την 23 Μαρτίου με θέμα: "Η ευημερία των παιδιών στην ευρωπαϊκή πολυπολιτισμική κοινωνία".

Κατά την ομιλία της, η ευρωβουλευτής ανέφερε ότι αν και δεν υπάρχει νομική βάση για δράσεις υπέρ της προστασίας των παιδιών στις συνθήκες της ΕΕ, η ευρωπαϊκή νομοθεσία και οι ευρωπαϊκές πολιτικές καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, που αφορούν στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων του παιδιού, με τους εξής κύριους στόχους:
• Περιορισμό της παιδικής φτώχειας έως το 2010, σύμφωνα με την Ατζέντα της Στρατηγικής της Λισσαβόνας, με ιδιαίτερη έμφαση σε ευάλωτες κατηγορίες παιδιών π.χ. μεταναστών, πολύτεκνων και μονογονεϊκών οικογενειών,
• Πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των παιδιών, γυναικών και νέων (Πρόγραμμα Δάφνη),
• Προώθηση ασφαλούς χρήσης από τα παιδιά του διαδικτύου και των νέων οπτικοακουστικών μέσων (Πρόγραμμα Safer Internet Plus (2005-2008)),
• Προστασία της υγείας με δράσεις υπέρ της υγιεινής διατροφής, ελέγχου των φαρμάκων για παιδιά και κατά της χρήσης αλκοόλ και τσιγάρου,
• Προώθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης.

Η Μ.Παναγιωτοπούλου διευκρίνισε ότι το ενδιαφέρον της ΕΕ για τα παιδιά κορυφώνεται με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη θέσπιση μιας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την προστασία των δικαιωμάτων των Παιδιών (4 Ιουλίου 2006). Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φιλοδοξεί να ενσωματώσει τη νέα προοπτική ολοκληρωμένης προσέγγισης της προστασίας των παιδιών στις εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές της ΕΕ. Η ευρωβουλευτής υπογράμμισε επίσης τη σημασία της απόφασης της Ευρ. Επιτροπής (15/2/2007) για μια ενιαία, σε επίπεδο ΕΕ, ανοικτή τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας "116000" για τα εξαφανισμένα παιδιά. Με απόφαση, άλλωστε, του εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Μάρτιος 2007) δημιουργείται η Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τις Οικογένειες με στόχο την ανταλλαγή ιδεών και καλών πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών.

"Το ΕΚΚΕ με τις εθνικές και διασυνοριακές μελέτες, που με επιτυχία εκπονεί, συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες και έμμεσα ενισχύει το θεσμό, προσανατολίζοντας τις πολιτικές στην ορθή κατεύθυνση", κατέληξε η Μ.Παναγιωτοπούλου.

Την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας του ΕΚΚΕ κήρυξε ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Κωνσταντόπουλος, που προλόγισε την Ημερίδα μαζί με τον Πρόεδρο του ΕΚΚΕ καθηγητή κ. Υφαντόπουλο. Τις εργασίες διηύθυνε η ερευνήτρια κ. Λ. Μαράτου-Αλιπράντη.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΑΣΣΙΩΤΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ (1798-1857). 150 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ"

28/03/2007: Στην Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα "Διονύσιος Σολωμός (1798-1857). 150 χρόνια από το θάνατό του". Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Euroclassica - Ομηρική Ακαδημία, και ο Σύνδεσμος Φιλίας Εθνών.
Πανεπιστημιακοί, έγκριτοι φιλόλογοι και αξιόλογοι άνθρωποι του πνεύματος με ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις παρουσίασαν την προσωπικότητα και το πολύπλευρο έργο του εθνικού μας ποιητή δίνοντας μια ενδιαφέρουσα προοπτική στις σολωμικές μελέτες.

Η ευρωβουλευτής Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου στην εισήγησή της "Ο Διονύσιος Σολωμός ένας ευρωπαίος ποιητής" επεσήμανε τους λόγους για τους οποίους ο Σολωμός χαρακτηρίστηκε από τους μελετητές του έργου του ευρωπαίος ποιητής. Η ομιλήτρια παρουσίασε τη διάδοση του έργου του στον ευρωπαϊκό χώρο από τη συγγραφή και τη σύνθεσή του μέχρι σήμερα. Αφού υπενθύμισε την ευρωπαϊκή του παιδεία και τη συνεχή τροφοδότηση του πνεύματός του με τις εξελίξεις των ευρωπαϊκών λογοτεχνικών και φιλοσοφικών ρευμάτων, προέβαλε το διαχρονικό ανθρωποκεντρικό περιεχόμενο του έργου του, που αναδεικνύει τις αξεπέραστες ευρωπαϊκές αξίες της Ελευθερίας, της Αρετής και της Τόλμης. Τέλος, η Μ. Παναγιωτοπούλου, υπογράμμισε τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα αποτύπωσης των εκδηλώσεων των ανθρωπίνων συναισθημάτων στα πλαίσια αρμονικής συμφωνίας με το φυσικό κόσμο.

Τον επετειακό εορτασμό πλαισίωσε άρτια εκτέλεση μουσικοθεατρικής παράστασης των "Ελεύθερων Πολιορκημένων" (έργο του Γ. Μαρκόπουλου) από την χορωδία των εκπαιδευτηρίων "Ελληνική Παιδεία", υπό την διεύθυνση της χορωδιάρχου κ. Ελένης Καλλίκα.

ΕΥΡΥΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΒΙΒΛΟ: ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ

21/03/2007: Στο επίκεντρο των εξελίξεων Ελλάδος και Ευρώπης βρίσκεται η Πράσινη Βίβλος για τον εκσυγχρονισμό της εργατικής νομοθεσίας.Το κείμενο που παρουσιάστηκε από την Ευρ. Επιτροπή στα τέλη Νοεμβρίου 2006, δίνει έναυσμα διαβουλεύσεων για τις δυνατότητες εξέλιξης της εργατικής νομοθεσίας, ώστε να ενισχυθεί ο στόχος της Λισσαβώνας για επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης με περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας. Στο νέο επιχειρηματικό και εργασιακό περιβάλλον τα ευρωπαϊκά όργανα, τα κράτη μέλη και οι κοινωνικοί εταίροι καλούνται να καλύψουν τις νέες ανάγκες των εργαζομένων, επιτυγχάνοντας μαζί με την ευελιξία και την ασφάλεια.

Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, ως μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Θεμάτων του ΕΚ, συμμετείχε στις εργασίες της Στρογγυλής Τράπεζας (19 Μαρτίου) που συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Η ευρωβουλευτής χαιρέτισε ως απολύτως αναγκαία την πρωτοβουλία του Υπουργού Απασχόλησης και ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων μεταξύ επιστημόνων, κοινωνικών εταίρων και εκπροσώπων των κομμάτων σχετικά με την αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τομέα της αγοράς εργασίας του 21ου αιώνα και τα προβλήματα προσαρμογής του ισχύοντος εργατικού δικαίου.
Στην παρέμβασή της η Μ. Παναγιωτοπούλου αναφέρθηκε:

α) στον καθαρά διερευνητικό χαρακτήρα της προταθείσης από την Ευρ. Επιτροπή Πράσινης Βίβλου, η οποία παρουσιάζει μια άποψη για τις αδιαμφισβήτητα νέες σχέσεις εργασίας που αναπτύσσονται παράλληλα με τις κλασικές μορφές απασχόλησης,

β) στη σημασία καθιέρωσης ενός διεθνούς πλαισίου κατοχύρωσης των βασικών εργασιακών δικαιωμάτων της αξιοπρεπούς εργασίας, ώστε να αντιμετωπίζεται ο διεθνής ανταγωνισμός,

γ) στο ενδιαφέρον που είναι απαραίτητο να επιδείξουν αμοιβαία οι κοινωνικοί εταίροι στον Άνθρωπο, ώστε να εξυπηρετηθούν συνολικά οι οικονομικές και κοινωνικές του ανάγκες και να βελτιωθούν οι διαγενεακές σχέσεις και οι χαμηλές δημογραφικές τάσεις,

δ) στην ανάγκη προώθησης του επιχειρηματικού πνεύματος που χαρακτηρίζει παραδοσιακά τους Έλληνες.
"Η ενίσχυσή του θα οδηγήσει, όχι μόνο στην άνθηση νέων δυνατοτήτων απασχόλησης, αλλά και σε ανάπτυξη. Η Επιτροπή Απασχόλησης του ΕΚ στο πλαίσιο των εργασιών της μόλις αυτή την εβδομάδα οργανώνει δημόσια ακρόαση για την Πράσινη Βίβλο. Το Ελληνικό Υπουργείο Απασχόλησης είχε την πρωτιά με τη διοργάνωση της Στρογγυλής Τράπεζας", κατέληξε η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΗ ΒΙΑ: ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΕ

18/03/2007: Τις άμεσες πρωτοβουλίες που πρόκειται να λάβει η Γερμανική Προεδρία για να καταστείλει το φαινόμενο διάδοσης των βίντεο και ηλεκτρονικών παιχνιδιών με βίαιο περιεχόμενο, ζήτησε να πληροφορηθεί η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μ. Παναγιωτοπούλου -Κασσιώτου δεδομένου ότι το φαινόμενο ανησυχεί το σύνολο της ευρωπαϊκής κοινωνίας και οι κίνδυνοι από την εξάπλωσή του επιταχύνονται.
Ο Γερμανός Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Gernot ERLER κατά την Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο απήντησε στην ευρωβουλευτή αναφέροντας τις αποφάσεις της άτυπης Συνόδου των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (Δρέσδη, 14-16 Ιανουαρίου 2007). Αποφασίστηκε να καταγραφούν οι κανονιστικές ρυθμίσεις προστασίας των νέων από οπτικοακουστικά μέσα με βίαιο περιεχόμενο σε όλες τις εθνικές νομοθεσίες. Η καταγραφή θα αποτελέσει βάση για σύγκριση των κανόνων προστασίας, των δυνατοτήτων παρέμβασης και των κυρώσεων και θα προσανατολίσει ενδεχομένως τα κράτη μέλη στη διαμόρφωση κοινών κανόνων καταστολής και πρόληψης της προβολής βίας.
"Η Προεδρία του Συμβουλίου", ανέφερε ο Υπουργός "έχει επινοήσει ένα ερωτηματολόγιο που θα διανεμηθεί στα κράτη μέλη και θα απαντηθεί έως τον προσεχή Απρίλιο. Περιλαμβάνει ερωτήματα για τις διατάξεις προστασίας της νεολαίας, τις απαγορεύσεις και τους κανόνες του ποινικού δικαίου κάθε ευρωπαϊκής χώρας που αφορούν στον οπτικοακουστικό τομέα και στοχεύουν στη δίωξη της χρήσης βίας καθώς και τους σχετικούς νόμους περί ελεύθερου ανταγωνισμού και ελευθερίας της έκφρασης. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να καθιερωθεί έως το πρώτο τρίμηνο του 2007 μετά από αξιοποίηση των απαντήσεων ένας ομοιόμορφος κανόνας προστασίας για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση".
Στη δευτερολογία της η κ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου αναφέρθηκε στην πιθανότητα να προσκρούσει η απαγόρευση οπτικοακουστικών μέσων που προβάλλουν τη βία σε κανόνες της ελεύθερης εσωτερικής αγοράς, αναφέροντας ως παράδειγμα την καταδίκη της Ελλάδας από το ΔΕΚ για την απαγόρευση τυχερών παιχνιδιών. Ο Γερμανός Υπουργός αποφεύγοντας να αναφερθεί στο πρόβλημα του ελεύθερου ανταγωνισμού απάντησε ότι δεν υπάρχει ορατή λύση, παρά μόνο δυνατότητα σύγκρισης των νομοθεσιών και πρότασης ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

16/03/2007: Συνεδρίασε στο Στρασβούργο η Διακομματική Ομάδα του ΕΚ "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού", υπό την προεδρία της ευρωβουλευτού της Ν.Δ. Μ. Παναγιωτοπούλου – Κασσιώτου, με θέμα το "Περιβάλλον και η καλή ποιότητα υγείας για τα παιδιά - Συστατικά στοιχεία της μελλοντικής Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα Δικαιώματα του Παιδιού".

Στόχος της συνεδρίασης η οποία συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό ευρωβουλευτών, εκπροσώπων της Ευρ. Επιτροπής, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ήταν η ανάλυση των επιπτώσεων των περιβαλλοντικών αλλαγών στην υγεία των παιδιών και θέματα υγείας που αφορούν στα παιδιά.

Η Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής "Προς μια Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα Δικαιώματα του Παιδιού" διαπιστώνει ότι:
• Πάνω από 10 εκ. παιδιά, ηλικίας 0-5 ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που θα μπορούσαν εύκολα να προληφθούν ή να αντιμετωπιστούν.
• 1/3 των παιδιών στον κόσμο υποφέρουν από κακή διατροφή, ζουν σε ανθυγιεινές συνθήκες (περιορισμένη πρόσβαση σε πόσιμο νερό, κακής ποιότητας υγιεινή, μολύνσεις στους εσωτερικούς χώρους κλπ) και δεν έχουν πρόσβαση σε πρόληψη και ιατρική φροντίδα.
Το άρθρο 24 της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ αναγνωρίζει το δικαίωμα των παιδιών σε καλή υγεία, υπηρεσίες υγιεινής και επανεκπαίδευσης.

Ο ευρωβουλευτής Peter LIESE, ιατρός στο επάγγελμα παρουσίασε τον νέο Κανονισμό της Ε.Ε για τα παιδικά φάρμακα που επιβάλλει στα κράτη μέλη να εξακριβώνουν τη συμβατότητα των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην αγορά με τον μεταβολισμό των παιδιών. Η ανάγκη ψήφισης Kανονισμού προέκυψε μετά από διαπίστωση ότι 50% των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ΕΕ δεν έχουν ελεγχθεί, ούτε έχουν αδειοδοτηθεί για παιδιά. Το δεύτερο θέμα της παρουσίασής του αφορούσε στις αρνητικές συνέπειες των χημικών ουσιών στη διατροφή και στο περιβάλλον των παιδιών. Τόνισε τέλος τον καίριο ρόλο του οικογενειακού περιβάλλοντος για την υγεία και ανάπτυξη των παιδιών.
Η νέα Eυρωπαϊκή Στρατηγική για την Yγεία κατά τον εκπρόσωπο της Ευρ. Επιτροπής, Διευθυντή της αρμόδιας Γ.Δ. Υγείας CH.PRICE έχει ως στόχους το τσιγάρο, το αλκοόλ, την υπερκατανάλωση και την ψυχική υγεία. Τα ευαίσθητα αυτά θέματα θίγουν κατά κύριο λόγο τους νέους γι΄αυτό και η ευρωπαϊκή καμπάνια για την υγεία θα προσανατολίζεται στην ενημέρωσή τους.
Σύμφωνα με έκθεση της UNICEF και του ΠΟΥ, οι περιβαλλοντικές αλλαγές (π.χ. ασθένειες αναπνευστικού, αλλεργίες, διαβήτης, καρκίνος κλπ) είναι οι κύριες αιτίες του 33% των ασθενειών που πλήττουν παιδιά κάτω των 5 ετών. Σημειώνεται ότι πολλοί ιατρικοί κίνδυνοι συνδέονται με την καθιστική ζωή και τα ατυχήματα, ενώ σημαντικό ποσοστό ασθενειών προέρχεται από μολύνσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, κακή ποιότητα του πόσιμου νερού και των συνθηκών υγιεινής, καθώς και επαφή με μόλυβδο.
Η κ. Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου δήλωσε: "Η νέα Στρατηγική για τα Δικαιώματα του Παιδιού πρέπει απαραιτήτως να περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις για την βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών και των υπηρεσιών υγείας για όλα τα παιδιά που κατοικούν στο έδαφος της Ένωσης, αλλά και για εκείνα των τρίτων χωρών στα πλαίσια της αναπτυξιακής πολιτικής".

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΦΥΛΑΞΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ

ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣH
15/03/2007: Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του ΕΚ, στο Στρασβούργο, με θέμα την εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου της Βαρκελώνης (2002) για την παροχή ικανοποιητικών υπηρεσιών φύλαξης παιδιών, η ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, Πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας του ΕΚ "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού" υποστήριξε την ενίσχυση της προσφοράς ποιοτικών ευκαιριών φύλαξης παιδιών αλλά και των άλλων εξαρτημένων μελών των οικογενειών και τόνισε τη σημασία της ελεύθερης επιλογής μεταξύ αυτοεξυπηρέτησης και χρήσης ιδρυμάτων φύλαξης. Πρότεινε επιπλέον τη δυνατότητα αναγνώρισης ως προϋπηρεσίας του χρόνου και της εμπειρίας των γονέων από την παροχή υπηρεσιών προς τους συγγενείς.
ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣH
"Η έλλειψη επαρκών υποδομών φύλαξης και η μη παροχή τους σε χαμηλό κόστος είναι εμπόδιο για την κοινωνική προαγωγή των οικονομικά ασθενέστερων οικογενειών και ανασταλτικός παράγοντας για την ίση συμμετοχή ανδρών και γυναικών στην αγορά εργασίας και την ίση κατανομή ευθυνών στο πλαίσιο της οικογενειακής ζωής. Μελέτες καταδεικνύουν ότι χώρες που εφαρμόζουν καλές πολιτικές συνδυασμού οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, που δίνουν τη δυνατότητα για υψηλή συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, έχουν υψηλά ποσοστά γεννήσεων” υπογράμμισε η Μ. Παναγιωτοπούλου. Κατά την ελληνίδα ευρωβουλευτή, λόγω των ποικίλων αναγκών των οικογενειών και των απαιτήσεων της αγοράς εργασίας, τα κράτη μέλη οφείλουν να προσφέρουν υπηρεσίες φύλαξης ευέλικτες και ποικιλόμορφες, ώστε να αυξηθούν οι επιλογές και να ικανοποιηθούν οι προτιμήσεις, οι ανάγκες και οι ιδιαίτερες καταστάσεις των γονέων.

«Άντρες και γυναίκες που φροντίζουν σε μόνιμη ή προσωρινή βάση εξαρτώμενα άτομα συμβάλλοντας έτσι στη συνοχή του οικογενειακού και κοινωνικού ιστού- παρατήρησε η Μ. Παναγιωτοπούλου- όχι μόνο δεν πρέπει να "τιμωρούνται", αλλά να τυχαίνουν και εκείνοι ενός νομικού καθεστώτος που θα τους δίνει κοινωνικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα και δυνατότητα πρόσβασης στη δια βίου μάθηση, ώστε να προσαρμόζονται στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην εμπειρία, στην αναγνώριση των άτυπων προσόντων, που έχουν αποκτηθεί μέσω της φύλαξης παιδιών και εξαρτημένων ατόμων και στον εκπαιδευτικό ρόλο που προσφέρουν. Όπου υπάρχουν υπηρεσίες φύλαξης παιδιών αυτές δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ότι απαλλάσσουν τους γονείς από τα καθήκοντά τους για καλή ανάπτυξη των παιδιών".

Κλείνοντας την παρέμβαση η Μ. Παναγιωτοπούλου ανέφερε ότι "για την αντιμετώπιση των κρίσιμων δημογραφικών αλλαγών απαιτείται η λήψη μέτρων με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων και ιδιαιτέρως των εργοδοτών: συνδυασμός ευέλικτων υπηρεσιών φύλαξης, διευθέτηση του χρόνου εργασίας, χορήγηση οικογενειακών αδειών και οικονομικών επιδοτήσεων. Τέλος, η καλύτερη αξιοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων και η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μέσω της νέας «Συμμαχίας για την Οικογένεια», που πρότεινε η Γερμανική Προεδρία, μπορούν εξίσου να συμβάλουν ουσιαστικά στη επίτευξη των παραπάνω στόχων".

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣH
14/03/2007: Απάντηση Φερχόιγκεν στην ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου. "Οι Ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να κατανοήσουν, ότι οι επιχειρήσεις είναι εκείνες, που δημιουργούν θέσεις απασχόλησης. Πρέπει να υπάρξουν επιχειρήσεις που να τολμούν προς αυτή την κατεύθυνση. Η επιχειρηματική δραστηριότητα πρέπει να γίνει ευρέως αποδεκτή σαν μια δραστηριότητα υπεύθυνη και ωφέλιμη για το κοινωνικό σύνολο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναπτύσσει τα τελευταία δυο χρόνια πρωτοβουλίες για την υλοποίηση αυτού του στόχου", ανέφερε στην απάντησή του προς την ευρωβουλευτή της ΝΔ, κ. Μαρίας Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γκύντερ Φερχόιγκεν. Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής είχε ζητήσει από την Επιτροπή πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας ιδιωτών και κυρίως νέων στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισσαβόνας. Η ερώτηση αφορούσε και στη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάληψη επιχειρηματικού κινδύνου με στόχο την ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ο Επίτροπος Φερχόιγκεν στη συνέχεια υπογράμμισε τη σημασία που έχει η εξοικείωση των νέων ήδη από τη σχολική ηλικία με τις επιχειρηματικές πρακτικές, κάτι στο οποίο μπορούν να συμβάλουν τα εκπαιδευτικά συστήματα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει ήδη οικονομικά τη δημιουργία μικρών επιχειρήσεων από μαθητές και φοιτητές με σκοπό την εκμάθηση και κατανόηση του τρόπου λειτουργίας των επιχειρήσεων. Απώτερος στόχος είναι όλοι οι Ευρωπαίοι φοιτητές και μαθητές να γνωρίσουν την επιχειρηματική πραγματικότητα μέχρι το τέλος των σπουδών τους.

"Υπάρχουν τρία σημαντικά στοιχεία στα οποία μπορούμε να συμβάλουμε για να διευκολύνουμε την ίδρυση επιχειρήσεων" συνέχισε ο Γερμανός αντιπρόεδρος:
  • καλύτερη νομικό πλαίσιο με απλούστευση των νομικών διαδικασιών και ελάττωση της γραφειοκρατίας, καθώς πολλοί πιστεύουν ότι η δημιουργία μιας επιχείρησης διέπεται από πολύπλοκους κανόνες,
  • ανάληψη από τα κράτη μέλη μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, της υποχρέωσης να διεκπεραιώνουν εντός μιας μόνο εβδομάδος τις διαδικασίες δημιουργίας μιας επιχείρησης. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο ζήτημα της πρώτης πτώχευσης ενός νέου επιχειρηματία. Η πρώτη αποτυχία δεν θα πρέπει να σημαίνει οριστικό αποκλεισμό από την επιχειρηματική δραστηριότητα,
  • ενίσχυση της χρηματοδότησης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βελτίωσε της δυνατότητες χρηματοδότησης για την περίοδο 2007-2013, θέτοντας στη διάθεση των κρατών μελών πάνω από ένα δις ευρώ για σύγχρονα πακέτα χρηματοδότησης επιχειρήσεων.

Απαντώντας σε δευτερολογία της κ. Μαρίας Παναγιωτοπούλου για την ανάγκη "υπολογισμού", ως κεφαλαίου, των προσόντων και των γνώσεων των νέων, ο κ. Φερχόιγκεν τόνισε ότι οι Τράπεζες είναι εκείνες που όταν διακρίνουν το επιχειρηματικό ταλέντο θα πρέπει να το ενισχύσουν οικονομικά και όχι να το αντιμετωπίσουν γραφειοκρατικά. "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ωστόσο δεν χορηγεί χρήματα σε μεμονωμένες επιχειρήσεις" κατέληξε ο Επίτροπος.

Η ΕΕ ΕΠΙΚΥΡΩΝΕΙ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΔΟΕ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟ ΚΛΑΔΟ

ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣH
14/03/2007: Με παρέμβασή της στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο, σχετικά με την έκθεση της επικύρωσης της Σύμβασης της Ναυτικής Εργασίας της ΔΟΕ η εισηγήτρια του ΕΛΚ, ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου τόνισε: "Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφωνώντας με την πρόταση του Συμβουλίου για εξουσιοδότηση των κρατών μελών να επικυρώσουν προς το συμφέρον της Ένωσης τη Σύμβαση της Ναυτικής Εργασίας της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) αναγνωρίζει πόσο σημαντικό είναι να κατοχυρωθεί η ιδιότητα του ναυτικού στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης, ώστε να αποτραπούν φαινόμενα εκμετάλλευσης. Διασφαλίζεται επίσης η ύπαρξη κοινοτικού καθεστώτος συντονισμού των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης".

Υπογράμμισε ότι με την επικύρωση της Σύμβασης της ΔΟΕ, τα κράτη μέλη θα ενδυναμώσουν κυρίως το παγκόσμιο κοινωνικό πλαίσιο, γιατί στοχεύουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες παγκοσμίως. "Η ενίσχυση της ναυτικής ασφάλειας είναι απαραίτητη, προκειμένου το επάγγελμα του ναυτικού να ελκύσει και πάλι τους νέους Ευρωπαίους και να καλυφθούν οι 17.000 κενές θέσεις κοινοτικών ναυτικών, ιδίως θέσεις Αξιωματικών γεφύρας και μηχανής. Σημαντική είναι επίσης η ενίσχυση της ναυτικής εκπαίδευσης και η πανευρωπαϊκή καμπάνια για επαγγελματικό προσανατολισμό στα ναυτικά επαγγέλματα. Οι σημερινές πρόοδοι της τεχνολογίας, άλλωστε, επιτρέπουν την άμεση καθημερινή επαφή των ναυτικών με την οικογένεια και συμπληρώνουν τις ασφαλείς συνθήκες εργασίας", τόνισε η κα Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

Μια καμπάνια για προσέλκυση στο ναυτικό επάγγελμα θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει προοπτική απασχόλησης των «απόμαχων» ναυτικών σε δραστηριότητες στην ξηρά (ναυτιλιακές εταιρείες, άλλες παρα-ναυτιλιακές δραστηριότητες κλπ.) ή την παράλληλη εναλλακτική απασχόληση (θάλασσα-ξηρά και το αντίστροφο).

Η κα Παναγιωτοπούλου επεσήμανε ότι είναι απαραίτητη η ενίσχυση των γραφείων εύρεσης ναυτικής εργασίας, ώστε να γίνεται βέλτιστη διαχείριση του διαθέσιμου εργατικού δυναμικού.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει ξεκινήσει κοινωνικός διάλογος ναυτεργατών - πλοιοκτητών και προβλέπεται να καταλήξει σε συμφωνία.
Η ορθή εφαρμογή της Διεθνούς Συμβάσεως της ΔΟΕ άλλωστε προβλέπει μια Επιτροπή Παρακολούθησης η οποία θα έχει τριμερή χαρακτήρα, με συμμετοχή εκπροσώπων της πλοιοκτησίας - ναυτεργατών - κράτους.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της η Ελληνίδα ευρωβουλευτής κατέληξε: " Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική ως προς τη συμβατότητα των προτάσεών της με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας".

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣH
13/03/2007: Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, παρουσιάσθηκε η έκθεση με τίτλο Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη: Μια Νέα Εταιρική Σχέση. Στην Έκθεση, ενσωματώθηκαν κατά μεγάλο μέρος οι προτάσεις της Επιτροπής Γυναικών και Ισότητας των Φύλων για προώθηση δράσεων κατοχύρωσης της ισότητας και ενίσχυση του επιχειρηματικού πνεύματος, με εισηγήτρια γνωμοδότησης την ευρωβουλευτή της Ν.Δ., Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

Παρεμβαίνοντας κατά τη συζήτηση της έκθεσης, η ευρωβουλευτής τόνισε ότι η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ), χωρίς να αντικαθιστά την δράση και ευθύνη των δημοσίων αρχών, περιλαμβάνει δραστηριότητες σχετικές με κοινωνικές, εκπαιδευτικές και περιβαλλοντικές ανάγκες. Σε αντίθεση με τον εισηγητή R.ΗOWITT, η Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου επεσήμανε ότι “ η επιτυχία της ΕΚΕ τόσο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) όσο και για τις πολυεθνικές επαφίεται στην ελεύθερη επιλογή και όχι στον εξαναγκασμό των εταιρειών να εφαρμόσουν την ΕΚΕ. Συνεπώς, κάθε δράση που επιβάλλεται εκ των άνω και υποχρεωτικά, συμπεριλαμβανόμενης της υποβολής ετήσιας έκθεσης προόδου ανά επιχείρηση είναι αντιπαραγωγική και θα ήταν οπωσδήποτε αντίθετη με της αρχές της βελτίωσης της νομοθεσίας και του κανονιστικού πλαισίου”.

Διευκρίνισε ότι η εθελοντική εφαρμογή της ΕΚΕ μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της παγκοσμιοποίησης και την διατήρηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου το οποίο στηρίζεται στις αρχές της ίσης μεταχείρισης, κοινωνικής ένταξης, καλής ποιότητας ζωής, μέσω π.χ. του συνδυασμού οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και της επίτευξης ενός ποιοτικού εργασιακού περιβάλλοντος. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες με την ανάληψη εταιρικής κοινωνικής ευθύνης πραγματώνουν το όραμα της ΕΕ για μακροχρόνια ευημερία, αλληλεγγύη και ασφάλεια και εφαρμόζουν στην πράξη, όπου και αν δραστηριοποιούνται, τις ευρωπαϊκές αξίες και τους διεθνώς συμφωνημένους κανόνες και πρότυπα της ΔΟΕ.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της, η Mαρία Παναγιωτοπούλου υπογράμμισε ότι η προτεινόμενη Νέα Ευρωπαϊκή Συμμαχία αναμένεται να συνεισφέρει στην ενδυνάμωση της κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής επιχειρηματικής υπευθυνότητας. "Ένας Χάρτης Ορθών Πρακτικών ΕΚΕ που εθελοντικά θα υπέγραφαν οι επιχειρήσεις θα διευκόλυνε δράσεις συνδυασμού επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής παράλληλα με πολιτιστικές και εκπαιδευτικές προσφορές".

"ΑΠΟΔΗΜΕΣ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ - ΟΙ ΜΗΤΕΡΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ"

12/03/2007: Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, η Ένωση Ελλήνων Επιστημόνων και Διανοουμένων Βάδης - Βυρτεμβέργης διοργάνωσε στη Στουτγάρδη της Γερμανίας ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση με θέμα "Απόδημες Ελληνίδες - Οι Μητέρες του Ελληνισμού". Η εκδήλωση είχε βαθιές κοινωνικές προεκτάσεις με αναφορές στον πολλαπλό ρόλο της σύγχρονης Ελληνίδας ως γυναίκας, μητέρας και εργαζόμενης.

Κεντρικές ομιλήτριες στη συζήτηση ήταν η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, η κ. Θεοδώρα Τσακρή, βουλευτής Πέλλας, η κ. Ελένη Κωνσταντινίδου, τέως γραμματέας του Παγκοσμίου Συνδέσμου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) και ιδρυτικό μέλος του φιλανθρωπικού προγράμματος "Μητέρες του Ελληνισμού". Την εκδήλωση χαιρέτισε ο συντονιστής του ΣΑΕ Ευρώπης κ. Γεώργιος Αδαμαντίδης.

Παρουσία του Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Γεώργιου Ορφανού, η Μαρία Παναγιωτοπούλου απεύθυνε επίσης χαιρετισμό στην εκδήλωση που πραγματοποίησε την ίδια ημέρα η Γυναικεία Επιτροπή της Ελληνικής Κοινότητας Sindelfingen-Böblingen.

Η ευρωβουλευτής τόνισε στην ομιλία της την πρόοδο που έχει σημειωθεί κατά την τριετή Διακυβέρνηση της χώρα μας από τη Ν.Δ. σχετικά με την ενίσχυση της οικογένειας και την προώθηση της ισότητας ανδρών και γυναικών στην αγορά εργασίας.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΤΖΕΝΤΑΣ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

12/03/2007: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 9 Μαρτίου στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα η ενημερωτική συνάντηση της ευρωβουλευτού της Ν.Δ. Μαρίας Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων με θέμα την "Αξιοπρεπή εργασία για όλους".

Η ευρωβουλευτής ενημέρωσε για τα κύρια σημεία της έκθεσης παρουσία εκπροσώπων των ΣΕΒ, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, Δημόσιας Διοίκησης/Υπουργείου Εσωτερικών και Υπουργείου Απασχόλησης.

Κατά τη συζήτηση οι κοινωνικοί εταίροι, αφού συνεχάρησαν την εισηγήτρια και διαπίστωσαν ότι είναι κοινή επιδίωξη όλων να ενισχυθεί η κοινωνική διάσταση της παγκοσμιοποίησης, έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στα ακόλουθα σημεία:

α) ενσωμάτωση των τεσσάρων πυλώνων της αξιοπρεπούς εργασίας στο εθνικό εργατικό δίκαιο με διασφάλιση της ισότητας ανδρών και γυναικών,
β) εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ στο διεθνή εμπορικό χώρο κατά την προσπάθεια υποστήριξης της αξιοπρεπούς εργασίας παγκοσμίως,
γ) δυνατότητες ευελιξίας και ασφάλειας για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στο συνδυασμό της προώθησης της ατζέντας της αξιοπρεπούς εργασίας με άλλες δυναμικές πολιτικές της ΕΕ, (πολιτική στον τομέα των δικτύων, επικοινωνιών, μεταφορών και την ενεργειακή πολιτική).

Ακολούθησε συνέντευξη τύπου.

Η κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου δήλωσε ότι "η υιοθέτηση της έκθεσης από την Σύνοδο της Ολομέλειας του ΕΚ στο Στρασβούργο τον Απρίλιο θα επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον του ΕΚ για διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας, αξιοποιώντας τις εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές της ΕΕ".

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

08/03/2007: Δηλώσεις της ευρωβουλευτού της Ν.Δ. Μαρίας Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. δήλωσε τα εξής: "Το έτος 2007 δε σηματοδοτεί μόνο την 50η επέτειο ίδρυσης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας με την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, αλλά και την καθιέρωση ίσων ευκαιριών για όλους. Σε αυτά τα πενήντα χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε σημαντικές προόδους για την ισότητα των δυο φύλων, κυρίως εξαιτίας της νομοθεσίας που θέσπισε με οριζόντια αναφορά στην ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών, της ανάπτυξης προγραμμάτων δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ανοίγματος διαλόγου με την κοινωνία των πολιτών. Αν και οι ευρωπαϊκές πολιτικές έχουν συνεισφέρει στην προώθηση της ισότητας ανδρών και γυναικών εξακολουθούν να παραμένουν ανοιχτές ή συγκεκαλυμμένες ανισότητες με βάση το φύλο στο πλαίσιο της Ένωσης. Η ισότητα των δυο φύλων επικεντρώνεται σε τρείς άξονες: ισότητα στην εργασία, ισότητα στην διαδικασία λήψεως αποφάσεων και προάσπιση της αξιοπρέπειας των γυναικών κατά των διαφόρων μορφών βίας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέσα από τη δράση της Κοινοβουλευτικής του Επιτροπής για τα δικαιώματα των Γυναικών, δρα ήδη από το 1984 ενεργά για την εξάλειψη των κάθε είδους διακρίσεων, στερεοτύπων και κατοχύρωσης δικαιωμάτων.

Εθνικές και ευρωπαϊκές νομοθεσίες μπορούν να προβλέπουν ισότητα των δυο φύλων, όμως αυτή δεν είναι εγγυημένη και αποκτάται με την πάροδο του χρόνου τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο χώρο. Η φωνή των γυναικών πρέπει να ακούγεται, καθώς με την δουλειά τους στην αγορά εργασίας και στο σπίτι συμβάλλουν στη μελλοντική ανάπτυξη και συνοχή της ΕΕ".

ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΩΝ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

02/03/2007: Ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Θεμάτων του ΕΚ η έκθεση της ευρωβουλευτού της Ν.Δ. Μαρίας Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου για την "προώθηση της αξιοπρεπούς εργασίας για όλους - Η συμβολή της ΕΕ στην εφαρμογή της ατζέντας της αξιοπρεπούς εργασίας στον κόσμο".

Η έννοια της αξιοπρεπούς εργασίας προτάθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) το 2000 αποσκοπώντας στην προώθηση της απασχόλησης και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, ώστε να υπερβαίνει τον σεβασμό των θεμελιωδών κοινωνικών δικαιωμάτων. Οι βασικοί κανόνες εργασίας ορίζονται στις οκτώ συμβάσεις της ΔΟΕ. Τέσσερις είναι οι βασικές επιδιώξεις με οριζόντια αναφορά στην ισότητα των δυο φύλων:

α) Δημιουργία θέσεων εργασίας για αντιμετώπιση του μεγάλου ποσοστού ανεργίας
(192 εκατομμύρια άνεργοι σε όλο τον κόσμο και 86 εκατομμύρια άνεργοι νέοι)
β) Εγγύηση των δικαιωμάτων εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των εργασιακών συνθηκών,
γ) Ευρεία κοινωνική προστασία,
δ) Προώθηση του κοινωνικού διαλόγου και της επίλυσης των εργατικών διαφορών με ενημέρωση και διαβούλευση.

Τόσο οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων του ΟΗΕ στη Διάσκεψη του Σεπτεμβρίου 2005, όσο και το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ τον Ιούλιο του 2006 θεώρησαν ως προτεραιότητα την επίτευξη παραγωγικής, πλήρους απασχόλησης και αξιοπρεπούς εργασίας για όλους.

Στην Έκθεση της Επιτροπής Απασχόλησης του ΕΚ, η εισηγήτρια Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασιώτου (ΕΛΚ-Ν.Δ.) σχολιάζει την Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της ατζέντας της αξιοπρεπούς εργασίας στις εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές της ΕΕ και προτείνει:

• αλληλοενίσχυση της ευελιξίας της αγοράς και της ασφάλειας των εργαζομένων,
• μακροπρόθεσμη χάραξη ενεργών πολιτικών αγοράς εργασίας ως συνιστώσα της μακροοικονομικής πολιτικής,
• ενίσχυση της απασχολησιμότητας με εντατικοποίηση της ανάπτυξης δεξιοτήτων των εργαζομένων και άνοδο του επιπέδου εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης,
• Ενίσχυση της αξιοπρεπούς εργασίας σε καθεστώς ελεύθερου εμπορίου με διασφάλιση κοινωνικής δικαιοσύνης και οικονομικής ανταγωνιστικότητας,
• Έμφαση στην ανάγκη για αξιοπρεπή εργασία σε όλες τις συμφωνίες και τη συνεργασία με χώρες εκτός της ΕΕ, χωρίς αυτό να αποτελεί αφορμή προστατευτισμού,
• Ενίσχυση της συμβολής της αξιοπρεπούς εργασίας στην πολιτική ανάπτυξης και την εξωτερική βοήθεια της ΕΕ

Στην έκθεση συμπεριλήφθηκαν οι υπερψηφισθείσες τροπολογίες της Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου που αφορούν στην:
α) εξασφάλιση ενός ικανοποιητικού μισθού, ώστε να αποφεύγονται περιπτώσεις εκμετάλλευσης εργαζομένων ή απασχόλησης "φτωχών εργαζομένων",
β) αύξηση της απασχόλησης των νέων χρησιμοποιώντας μηχανισμούς Δικτύων Προσφοράς Θέσεων Εργασίας και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και
γ) ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και συντονισμός των Υπηρεσιών Επιθεώρησης Εργασίας σε επίπεδο ΕΕ, ώστε να εφαρμόζονται τα εθνικά εργατικά δίκαια.

Ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας,η Μαρία Παναγιωτοπούλου δήλωσε: "Η ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της διεθνούς και πολυμερούς διακυβέρνησης για την προώθηση της κοινωνικής διάστασης της παγκοσμιοποίησης. Η εφαρμογή αποτελεσματικών πολιτικών εστιασμένων στην αξιοπρεπή εργασία απαιτεί θεσμικά όργανα που λογοδοτούν, πολιτική δέσμευση υπέρ της υγιούς διαχείρισης του κράτους και μια δραστήρια και οργανωμένη κοινωνία των πολιτών".

Η έκθεση προβλέπεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο στις 24 Απριλίου.

Η ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΥ ΜΟΡΦΩΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΚΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ


01/03/2007: ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΝΘΑΡΡΥΝΘΟΥΝ ΝΕΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΗ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ;

Η μητρότητα πριν το 30ο έτος συνδυάζει μια σειρά από πλεονεκτήματα. Ο φόβος διακοπής των σπουδών και οι οικονομικές δυσκολίες οδηγούν συχνά στην έκτρωση και βάζουν σε κίνδυνο την μελλοντική απόκτηση παιδιών. Πιθανές λύσεις για τον καλύτερο συνδυασμό των σπουδών και της οικογενειακής ζωής", συζήτησε πλειάδα ειδικών από διάφορους φορείς, στη δημόσια ακρόαση που οργάνωσε στις 27.02.07 στις Βρυξέλλες η Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του ΕΚ. Αφορμή στάθηκε η Έκθεση Πρωτοβουλίας της ευρωβουλευτού της Ν.Δ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.
Σύμφωνα με στατιστικές τα ποσοστά μητρότητας μεταξύ των φοιτητριών στη Β. Ευρώπη είναι πολύ υψηλότερα από εκείνα της Κεντρικής και Νότιας. Το παράδειγμα της Νορβηγίας, όπου οι φοιτητές με παιδιά λαμβάνουν από το Δημόσιο, ειδικό επίδομα παρουσιάστηκε από τον κ. Skirbekk, εμπειρογνώμονα για δημογραφικά θέματα. Πλήρης μισθός δέκα μηνών, θέσεις σε παιδικούς σταθμούς για όλους ή πληρωμή τροφού έως το τρίτο έτος και 119 ευρώ για κάθε παιδί είναι τα πλεονεκτήματα των νέων γονέων. Το ποσοστό των φοιτητών που αποκτούν παιδί προτού τελειώσουν τις σπουδές τους στη Σουηδία είναι 41%, στη Φινλανδία 31% και στη Νορβηγία 30%. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ιταλία είναι 13%, στην Ελλάδα, Αυστρία και Γερμανία12% και στη Γαλλία 9%.

Σύμφωνα με τον κ. Skirbekk, ο μέσος όρος ηλικίας των γυναικών που αποκτούν παιδί αυξάνεται συνεχώς από το 1975, λόγω μεγαλύτερης διάρκειας των σπουδών. Στη Σουηδία οι γυναίκες αποκτούν κατά μέσο όρο το πρώτο τους παιδί 23 ετών, αν έχουν μόρφωση μέσης εκπαίδευσης και στα 27 εάν έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση. Το επίπεδο εκπαίδευσης σχετίζεται άμεσα με τον αριθμό παιδιών και το επίπεδο ζωής. Σε γυναίκες χωρίς μόρφωση αντιστοιχούν 2,24 παιδιά στη Δυτική Ευρώπη και 1,62 στην Ανατολική Ευρώπη. Η αναλογία για γυναίκες πανεπιστημιακής μόρφωσης είναι αντίστοιχα 1,54 και 1,15 στην Ανατολική Ευρώπη. Δεν είναι όμως λίγες οι μελέτες που αποδεικνύουν ότι η επιθυμία απόκτησης παιδιών από τις πολύ μορφωμένες γυναίκες είναι μεγάλη, αλλά δεν εκπληρώνεται. Προϋπόθεση είναι βέβαια και η ύπαρξη κατάλληλου κοινωνικού πλαισίου, όπως τόνισε η Διευθύντρια του Τμήματος Ισότητας του Συνδέσμου Γερμανικών Εργατικών Συνδικάτων (DGB). Τόνισε επίσης την ανάγκη στήριξης των νεαρών οικογενειών, καθώς η Ευρωπαϊκή οικονομία χρειάζεται εργαζόμενους με υψηλά προσόντα.

Δεν αρκούν οι οικονομικές ενισχύσεις, αλλά απαιτείται ένας γενικότερος, φιλικός προς την οικογένεια σχεδιασμός στον χώρο εργασίας, στις γειτονιές και στον προγραμματισμό του ελεύθερου χρόνου. Ο ρόλος του πατέρα πρέπει επίσης να προσαρμοσθεί στις ανάγκες της νέας οικογένειας. Πρόσφατη ευρωπαϊκή μελέτη αποδεικνύει ότι άνδρες της Νότιας και Κεντρικής Ευρώπης δεν επωμίζονται τις ευθύνες τους και δεν συμμετέχουν στα οικογενειακά βάρη.

Η κ. Attard, μέλος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, έδωσε έμφαση στους σκοπούς της Στρατηγικής της Λισσαβόνας και τα απαιτούμενα επίπεδα απασχόλησης των γυναικών.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον τομέα της απασχόλησης των γυναικών και της δημιουργίας εγκαταστάσεων παιδικών σταθμών. Ανήγγειλε ότι ο Επίτροπος Spidla πρόκειται να προβεί σε σχετική δήλωση στη Συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΕΚ τον Μάρτιο αναφερόμενος στις σχεδιαζόμενες δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την προστασία των παιδιών.

Κλείνοντας τη δημόσια ακρόαση η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου τόνισε ότι η αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας και η οικογενειακή πολιτική είναι αρμοδιότητα των κρατών μελών. "Είναι πανευρωπαϊκή αναγκαιότητα η λήψη δέσμης συγκεκριμένων και ουσιαστικών μέτρων που θα επιτρέπουν, όχι μόνο στους φοιτητές, αλλά γενικά σε νέους ανθρώπους να δημιουργήσουν οικογένεια και να αποκτήσουν όσα παιδιά επιθυμούν».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΙΜΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

01/03/2007: Εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία στην Επιτροπή Δικαιωμάτων των γυναικών και ισότητας των φύλων η γνωμοδότηση της ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής για ένα σχέδιο πολιτικής για τη νόμιμη μετανάστευση.

Σημείο αφετηρίας στάθηκε η έγκριση από το Συμβούλιο του Προγράμματος της Χάγης τον Νοέμβριο του 2004 που αποτέλεσε τη βάση για ένα "σχέδιο στρατηγικής για τη νόμιμη μετανάστευση", το οποίο θα περιλαμβάνει διαδικασίες εισδοχής ικανές να ανταποκρίνονται άμεσα στις κυμαινόμενες ανάγκες της αγοράς εργασίας. Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκδίδοντας Πράσινη Βίβλο για μια κοινοτική προσέγγιση
της διαχείρισης της οικονομικής μετανάστευσης. Με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο, το παρόν σχέδιο πολιτικής χαράσσει ένα χάρτη πορείας για την εναπομένουσα περίοδο του Προγράμματος της Χάγης (2006-2009) και καταγράφει τις ενέργειες και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει η Επιτροπή, έτσι ώστε να επιτευχθεί συνεκτική ανάπτυξη μιας κοινοτικής πολιτικής για τη νόμιμη μετανάστευση.

Με τη γνωμοδότησή της η κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου ζητά να συμπεριληφθούν οι προτάσεις της που αφορούν :
• στη ισότιμη αντιμετώπιση ανδρών γυναικών στις νομοθετικές προτάσεις για τη νόμιμη μετανάστευση, καθώς και στην αγορά εργασίας εξασφαλίζοντας ίση μεταχείριση και ίση αμοιβή
• στη προσαρμογή της μετανάστευσης στις διάφορες εθνικές αγορές εργασίας,
• στην αποτελεσματική ενσωμάτωσή τους με την εκμάθηση της γλώσσας της χώρας υποδοχής και της εξοικείωσής τους με τη νομοθεσία και τις εθνικές και ευρωπαϊκές αξίες διασφαλίζοντας ταυτόχρονα το σεβασμό των παραδόσεων της χώρας καταγωγής
• στη στενότερη συνεργασία της ΕΕ με τις χώρες με μεγάλη μετανάστευση με στόχο την πλήρη ενημέρωση σχετικά με τις δυνατότητες νόμιμης μετανάστευσης, τα δικαιώματα και καθήκοντα στη χώρα υποδοχής. Ταυτόχρονα παροτρύνει τα κράτη μέλη της ΕΕ να διεξάγουν εκστρατείες ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης στο θέμα της μετανάστευσης
• στη διαμόρφωση εθνικών πολιτικών μετανάστευσης που θα συμβάλουν αφενός στην εξάλειψη της βίας και των διακρίσεων κυρίως σε βάρος των γυναικών και παιδιών και αφετέρου θα διευκολύνουν την οικογενειακή επανένωση
• στη δημιουργία κατάλληλων κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών που θα προαγάγουν την επιστροφή των νόμιμων μεταναστών στη χώρα καταγωγής, καθώς και την αξιοποίηση των γνώσεων που έχουν αποκτηθεί στο εξωτερικό.

Η ΕΕ αναγκάστηκε να προχωρήσει στη λήψη μέτρων, καθώς τις τελευταίες δεκαετίες αυξήθηκαν σημαντικά οι μεταναστευτικές ροές σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι οικονομικές διαφορές μεταξύ αναπτυγμένων και υπό ανάπτυξη χωρών, οι δημογραφικές αλλαγές σε αυτές, μέσα σε ένα πλαίσιο εμπορίου, πολιτικών προβλημάτων και αστάθειας στις χώρες καταγωγής, έχουν συμβάλει στη σταθερή αύξηση της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat εντός της ΕΕ η αύξηση του πληθυσμού μέχρι το 2025 θα οφείλεται κυρίως στην μετανάστευση, δεδομένου ότι ο συνολικός αριθμός των θανάτων θα υπερβαίνει τον συνολικό αριθμό γεννήσεων από το 2010. Μετά το 2025, η επίπτωση της δεν θα αντισταθμίζει τη φυσική μείωση. Αυτό θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στον αριθμό των απασχολούμενων στην ΕΕ των 27, δεδομένου ότι το μέρος του πληθυσμού σε ηλικία απασχόλησης επί του συνολικού πληθυσμού αναμένεται να μειωθεί σοβαρά, από 67,2% το 2004 σε 56,7% το 2050, δηλ. μείωση κατά 52 εκατομμύρια. "Οι δημογραφικές τάσεις δεν θα επηρεάσουν στον ίδιο βαθμό όλα τα κράτη μέλη• πρόκειται όμως για τάσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά τρόπο συντονισμένο και αποτελεσματικό", δήλωσε η κ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου.