ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ

ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣH
24/05/2007: "Οι ευρωπαίοι πολίτες προκειμένου να συμβάλουν στη δίωξη της τρομοκρατίας και την ασφάλεια των αεροπορικών πτήσεων δεν διαμαρτυρήθηκαν μαζικά για την κατακράτηση προσωπικών τους ειδών σε ρευστή μορφή και την οικονομική τους επιβάρυνση για αγορά ειδών πρώτης ανάγκης μετά τη διενέργεια ελέγχου.

Προβλήματα που προκύπτουν από τα ανωτέρω μέτρα είναι η αδικαιολόγητη στέρηση των περιουσιακών στοιχείων και η άρνηση παράδοσής τους μετά από έλεγχο, η έλλειψη ελέγχου της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών από το προσωπικό ασφαλείας το οποίο κάνει κατάχρηση των νέων υπερεξουσιών του, η έλλειψη φθηνής ή δωρεάν παροχής ποσίμου νερού βασικού είδους επιβίωσης, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες, και η δυσφήμιση της ΕΕ στο όνομα της οποίας αναγγέλλονται δια μεγαφώνων τα απαγορευτικά μέτρα, τουλάχιστον στα ελληνικά αεροδρόμια.

Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου ρώτησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν στο πλαίσιο των ευθυνών της για την εξασφάλιση συνθηκών ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης θα μπορούσε παράλληλα με την απαγόρευση να ρυθμίσει τη μεταφορά υγρών ειδών και να προτείνει λύσεις για την δωρεάν παροχή ποσίμου ύδατος και την δωρεάν παροχή οικολογικών προστατευτικών σάκων.

Σημειωτέον ότι ο Κανονισμός 1546/2006 για τους περιορισμούς στα υγρά έχει ένα αδημοσίευτο παράρτημα, το οποίο είναι διαβαθμισμένο ως "απόρρητο ΕΕ" και συνεπώς δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα, όπως ορίζει το άρθρο 8, παράγραφος 1, του κανονισμού πλαισίου 2320 που ενέκριναν το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο το 2002. Ο Κανονισμός δεν απευθύνεται άμεσα στους πολίτες, αλλά στην αρμόδια αρχή κάθε κράτους μέλους. Αυτό απάντησε, άλλωστε, η Επιτροπή σε ερώτηση του ευρωβουλευτού Guardans Gambo.

Στην απάντησή της προς την ευρωβουλευτή Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται στην υποχρέωση πληροφόρησης που έχουν οι αεροπορικές εταιρίες η οποία εκτιμάται ικανοποιητική και σημειώνει ότι το Κοινοβούλιο συμφώνησε για τα μέτρα αυτά, αλλά υπάρχει δυνατότητα νομικής αναθεώρησής τους. "Είναι δυσάρεστο", τονίζεται στην απάντηση "για οποιονδήποτε επιβάτη να του κατάσχουν κάποιο προσωπικό του είδος, όποια και αν είναι η αξία του. Πράγματι, η δωρεάν παροχή πόσιμου νερού είναι ευκταία και αξιέπαινες είναι οι ανησυχίες για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο που έχουν οι πλαστικές σακούλες. Είναι συνήθης πρακτική των αεροπορικών εταιρειών, τουλάχιστον για τις μακρινές πτήσεις, να προσφέρουν δωρεάν μη οινοπνευματώδη αναψυκτικά στους επιβάτες, προκειμένου να αποφεύγεται η αφυδάτωση. Η κοινοτική νομοθεσία δεν ρυθμίζει τις τιμές στα καταστήματα των αεροδρομίων. Ωστόσο, η Επιτροπή εξετάζει πολύ προσεκτικά το ζήτημα αυτό και ενθαρρύνει τα αεροδρόμια και τις αεροπορικές εταιρείες να λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι το πόσιμο νερό διατίθεται φθηνά, ότι δεν εξαρτάται από τις τιμές της αγοράς, καθώς και ότι οι επιβάτες ενημερώνονται για όλες τις διαθέσιμες πηγές δωρεάν πόσιμου νερού.

Εν κατακλείδι, η Επιτροπή είναι σε θέση να διαβεβαιώσει το Κοινοβούλιο ότι ο σεβασμός των δικαιωμάτων των επιβατών αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της νομοθεσίας μας στον τομέα της εναέριας ασφάλειας. Ωστόσο, θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ένα βασικό δικαίωμα είναι και αυτό της ασφαλούς μετακίνησης, όσο το δυνατόν χωρίς την απειλή της τρομοκρατικής επίθεσης".

Τα ίδια ερωτήματα η ευρωβουλευτής Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου απηύθυνε και προς το Συμβούλιο το οποίο αποποιήθηκε των ευθυνών του παραπέμποντας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Επιτροπή Ασφάλειας Πολιτικής Αεροπορίας στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των κρατών μελών. Ο Γερμανός Υπουργός κ. Günter Gloser, απέφυγε συστηματικά να απαντήσει σε δυο ερωτήσεις της ευρωβουλευτού σχετικά με την παροχή ποσίμου ύδατος, το οικολογικό πρόβλημα και τη δυνατότητα διατύπωσης παραπόνων, για τη συμπεριφορά των υπηρεσιών ελέγχου και του προσωπικού ασφαλείας των αερολιμένων. Αναφερόμενος επίσης στην διαδικασία επεξεργασίας από το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο της νέας πρότασης Κανονισμού για κοινούς κανόνες ασφαλείας Πολιτικής Αεροπορίας που πρόκειται να αντικαταστήσει τον ισχύοντα Κανονισμό 2320/2002 τόνισε τη δυνατότητα συμπερίληψης των αποτελεσμάτων της διαβούλευσης η οποία διεξάγεται αυτήν την περίοδο από την Ευρ. Επιτροπή.

ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ ΜΕ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

23/05/2007: Με αφορμή το άνοιγμα του "κλειστού κεφαλαίου" του Ευρωσυντάγματος και τις προσπάθειες της Γερμανικής Προεδρίας να λυθούν εκκρεμότητες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, η ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου ομιλώντας χθες στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο ανέφερε χαρακτηριστικά: "Θα ήθελα και εγώ να ενώσω την αδύνατη φωνή μου με όλους εκείνους τους Ευρωπαίους πολίτες που βλέποντας να αναθερμαίνεται το όνειρο μιας Συνταγματικής Συνθήκης, ζητούν να διατυπωθεί εκεί η ιστορική αλήθεια σχετικά με την καταγωγή της Ευρώπης". Η διεύρυνση της ΕΕ θα πρέπει να επανεξεταστεί υπό το πρίσμα της αποφυγής να καταστεί η Ευρώπη κέντρο σύγκρουσης πολιτισμών.

Κατά την άποψή της θα πρέπει να αναφέρονται οι ρίζες του πολιτισμού μας οι οποίες βρίσκονται στον αρχαίο ελληνικό και ρωμαϊκό πολιτισμό, καθώς και στις χριστιανικές αξίες οι οποίες έγιναν πανανθρώπινες, αλλάζοντας ίσως όνομα. Το ιστορικό και πολιτιστικό περιεχόμενο του εορτασμού των 50 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης αποδεικνύει την ανάγκη παρουσίασης της ιστορικής αλήθειας του πρόσφατου παρελθόντος. Κατά συνέπεια, κατέληξε η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, "η καταγραφή αυτής της ιστορικής αλήθειας για παλαιότερες εποχές δεν αντιτίθεται στην ανεξιθρησκία και στις φιλελεύθερες ιδέες που όλοι ως Ευρωπαίοι έχουμε".

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

23/05/2007: Η Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία την Έκθεση της ευρωβουλευτού της Ν.Δ. Μαρίας Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, σχετικά με την Προώθηση της Αξιοπρεπούς Εργασίας (Decent Work) για όλους. Στόχος της Έκθεσης είναι να εκφράσει την άποψη του Ευρωκοινοβουλίου για την ομώνυμη Ανακοίνωση της Ε. Επιτροπής για τη συμβολή της ΕΕ στην προώθηση της ατζέντας της αξιοπρεπούς εργασίας στον κόσμο. Εκτός από τους βασικούς εργασιακούς κανόνες, η ατζέντα περιλαμβάνει την προώθηση δημιουργίας θέσεων εργασίας, εγγύηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων των συνθηκών υγείας και ασφάλειας κατά την εργασία, ευρεία κοινωνική προστασία, προώθηση του κοινωνικού διαλόγου, επίλυση των εργατικών διαφορών με ενημέρωση και διαβούλευση. Μετά το Συμβούλιο (2767ό Συμβούλιο Απασχόλησης 1/12/2006) και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συντάσσεται στο πνεύμα και στην ουσία της έννοιας της αξιοπρεπούς εργασίας που προτάθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας το 2000 και έγινε αποδεκτή από τη Διάσκεψη Κορυφής του ΟΗΕ (Σεπτέμβριος 2005), από το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Μάιος 2006).

Ομιλώντας στην Ολομέλεια του ΕΚ η εισηγήτρια της έκθεσης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η προσυπογραφή κοινωνικών στόχων από την ΕΕ είναι εξαιρετικά σημαντική σε μια εποχή, που οι κανόνες της παγκοσμιοποίησης ακολουθούν λογική αυξημένης απελευθέρωσης σε όλες τις σφαίρες των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών και ωθούν προς μια κατακερματισμένη παγκόσμια αγορά εργασίας.

«Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τόνισε χαρακτηριστικά η Μαρία Παναγιωτοπούλου, είναι βασική αξία την οποία πρέπει να υπηρετεί κάθε οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική σε εθνικό, κοινοτικό και παγκόσμιο επίπεδο. Η παραγωγική και πλήρης απασχόληση με την κατοχύρωση δίκαιης αμοιβής και κοινωνικής προστασίας και την εξασφάλιση του κοινωνικού διαλόγου σε συνθήκες χρηστής διακυβέρνησης με μηδενική διαφθορά είναι στόχοι για τις εσωτερικές πολιτικές των κρατών μελών και για την αναπτυξιακή και εμπορική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επίτευξή τους θα εξαρτηθεί από έναν χάρτη πορείας που θα χαράζουν από κοινού ευρωπαϊκά όργανα και κοινωνικοί εταίροι, σεβόμενοι την ανάγκη να ενισχύσουν το δίκαιο ανταγωνισμό, να δώσουν κοινωνικό πρόσωπο στην παγκοσμιοποίηση και να πρωτοστατήσουν στη μεταβολή της σε "ευκαιρία παγκόσμιας ευημερίας"».

ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ: ΈΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "ΔΑΦΝΗ ΙΙΙ"

ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣH
22/05/2007: Εγκρίνεται με μεγάλη πλειοψηφία από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η έκθεση για το Πρόγραμμα "Δάφνη ΙΙΙ" που στοχεύει αφενός στην πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, παιδιών και νέων και αφετέρου στην προστασία των θυμάτων των ευάλωτων αυτών ομάδων, μεταξύ άλλων, μέσω της δημιουργίας διασυνοριακών δικτύων, υποστήριξης των δράσεων των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και εμπειριών.

Η χρηματοδότηση του νέου Προγράμματος είναι θεαματικά μεγαλύτερη (116,85 εκ. ευρώ έναντι των 50 εκατ. ευρώ) από τα προηγούμενα προγράμματα, γι' αυτό και οι προσδοκίες για τα αποτελέσματα είναι μεγάλες. H αύξηση στοχεύει στη στήριξη της προσπάθειας για κατοχύρωση της ελευθερίας, της ασφάλειας και της δικαιοσύνης στον ευρωπαϊκό χώρο και την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και των κρουσμάτων σωματεμπορίας που διογκώνονται λόγω της διεύρυνσης της ΕΕ. "Η ευρεία χρηματοδότηση θα προσθέσει αξία στις δράσεις των προηγούμενων επιτυχών προγραμμάτων ΔΑΦΝΗ, αλλά και σε κάθε άλλη πρωτοβουλία των κρατών μελών για ανάδειξη των αξιών και πρόληψη εκδηλώσεων βίαιης συμπεριφοράς, παράλληλα με τη στήριξη των θυμάτων". Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων κατά την παρέμβασή της στην Ολομέλεια του ΕΚ, η ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, εισηγήτρια του ΕΛΚ για το Πρόγραμμα "Δάφνη ΙΙΙ".

Στη συνέχεια η κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου διατύπωσε παρατηρήσεις ως προς την εφαρμογή του Προγράμματος:

• ανάγκη συνδυασμένων και πολυεπίπεδων δράσεων στην εκπαίδευση και δημιουργία κοινωνικής συνείδησης, ώστε να υπάρχει αντίσταση σε κάθε μορφή βίας και σεβασμός της ανθρώπινης ζωής από την δημιουργία της έως το φυσικό της τέλος,

• διαφάνεια και εντιμότητα κατά την αξιολόγηση και επιλογή των σχεδίων δράσης και την χρηματοδότηση Δικτύων και ΜΚΟ,

• διασύνδεση με άλλα κοινοτικά προγράμματα που έχουν ως στόχο την κοινωνική συνοχή και ενσωμάτωση, (π.χ. πρόγραμμα PROGRESS) ή στρατηγικές για την ενίσχυση θεμελιωδών δικαιωμάτων, (π.χ. μελλοντική Στρατηγική για τα Δικαιώματα του Παιδιού).

Οι δράσεις του Προγράμματος "Δάφνη III", για το οποίο, η Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών του ΕΚ ζήτησε ομόφωνα και επέτυχε να διαχωριστεί από το "Πρόγραμμα Πρόληψης των ναρκωτικών" έρχονται σε συνέχεια των προγραμμάτων "Δάφνη Ι και Δάφνη ΙΙ" που ξεκίνησαν το 1997 και 2000 αντίστοιχα, με μεγάλη επιτυχία. Από την έναρξή του, το Πρόγραμμα "Δάφνη" χρηματοδότησε 420 προγράμματα, σημαντικό ποσοστό των οποίων συνέβαλε στην τροποποίηση εθνικών νομοθεσιών, ενθάρρυνε τον ρόλο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και επέφερε τη στενή συνεργασία μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων μερών (π.χ. κοινωνία των πολιτών, εθνικές και τοπικές αρχές). Η επιτυχία του Προγράμματος "Δάφνη" στηρίζεται στην συνολική και ευρεία προσέγγιση της έννοιας της "βίας" που συμπεριλαμβάνει τόσο σωματικές, ψυχολογικές, όσο και σεξουαλικές διαστάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Καταλήγοντας η Ελληνίδα ευρωβουλευτής εξέφρασε την ευχή: "η πρόοδος στην καταπολέμηση της βίας εντός της ΕΕ να είναι τόσο γρήγορη, ώστε εάν κάποιο από τα προσεχή έτη κηρυχθεί "Ευρωπαϊκό Έτος εναντίον της βίας", να αφορά σε δράσεις για την εξάλειψή της σε διεθνές επίπεδο".

15 ΜΑΪΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

14/05/2007: Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας της Οικογένειας, η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου χαιρετίζει τις τελευταίες δράσεις των ευρωπαϊκών οργάνων να αντιμετωπίσουν το δημογραφικό πρόβλημα στην ΕΕ, όπως την Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τις Οικογένειες (Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο 2007) και τη σειρά Ανακοινώσεων της Ευρ. Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένης και αυτής που εξέδωσε πριν από λίγες μέρες (10/5/2007) για την προώθηση της διαγενεακής αλληλεγγύης.

Ως Πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας του ΕΚ "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού", η Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου εκφράζει την ικανοποίησή της για την έμφαση που δίνει η ΕΕ στην οικονομική και κοινωνική υποστήριξη της οικογένειας ως βασικού κυττάρου της κοινωνίας. Αν και συμμερίζεται τον κύριο στόχο για καλύτερο συνδυασμό της επαγγελματικής και οικογενειακής/ιδιωτικής ζωής, ώστε οι γυναίκες να συμμετέχουν στον ίδιο βαθμό με τους άνδρες στην αγορά εργασίας και τα οικογενειακά βάρη να κατανέμονται ισομερώς, η ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι η κοινοτική προσέγγιση δεν πρέπει μόνο να βασίζεται στην καθαρά οικονομική χροιά της αγοράς εργασίας, αλλά κυρίως στην ελεύθερη επιλογή των ανθρώπων να διαλέξουν τον τρόπο ζωής τους ανάλογα με τις δικές τους ανάγκες και αυτές των οικογενειών τους, χωρίς αυτό να συνεπάγεται δυσμένεια. Σε αυτό το πλαίσιο, η Μ. Παναγιωτοπούλου τονίζει ότι αξίζει να λαμβάνεται πάντα υπόψη ότι τα άτομα που φροντίζουν χωρίς αμοιβή παιδιά και εξαρτημένα άτομα συμβάλλουν οικονομικά, κοινωνικά και εκπαιδευτικά, γι΄αυτό και θα πρέπει να απολαμβάνουν νομικής αναγνώρισης και να έχουν δικαιώματα συνταξιοδότησης.

Επίσης, η ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι η δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ενίσχυση της οικογένειας δεν πρέπει να αφορά μόνο στα άτομα που βρίσκονται στην αγορά εργασίας, αλλά θα πρέπει να επεκτείνεται τόσο στους νέους που επιθυμούν να συνδυάσουν οικογενειακή ζωή με σπουδές, τους αυτοαπασχολούμενους, τους επιχειρηματίες όσο και στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που επιθυμούν να σπουδάσουν παράλληλα με την εργασία τους στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης. Η Μ. Παναγιωτοπούλου εύχεται η νέα Συμμαχία για τις Οικογένειες να συμβάλει στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για την υιοθέτηση στοχευμένων εθνικών πολιτικών που ενισχύουν και αναγνωρίζουν την αξία της οικογένειας.

"Πέρα από την ισότητα γυναικών και ανδρών, πέρα από τα δικαιώματα του παιδιού, είναι αναγκαία η αναγνώριση των δυσκολιών που συναντά κάθε οικογένεια εν τη γενέσει της και κατά την εξέλιξή της. Γιατί αυτές είναι οι κύριες αιτίες του δημογραφικού προβλήματος της Ευρώπης. Για να γίνει η ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη αποδεκτή από τους ευρωπαίους πολίτες, είναι απαραίτητο να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην οικογένεια και τις παραδοσιακές ευρωπαϊκές αξίες", κατέληξε η Μ. Παναγιωτοπούλου.

Η ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΣΣΙΩΤΟΥ ΣΤΟ 4ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΣΤΗ ΒΑΡΣΟΒΙΑ

11/05/2007: Με συμμετοχή πάνω από 3000 συνέδρων άρχισε σήμερα στην πολωνική πρωτεύουσα το 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Οικογένεια .Το συνέδριο που θα διαρκέσει έως τις 13 Μαϊου οργανώνεται με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Οικογένεια και της Διακομματικής Ομάδας του Ευρωπ. Κοινοβουλίου «Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού. της οποίας προεδρεύει η ελληνίδα ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου.

Το Συνέδριο, το οποίο ήδη προετοιμάστηκε και προαναγγέλθηκε σε ημερίδα του Ε.Κ. στις Βρυξέλλες στις 28 Μαρτίου και το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Πολωνικής Γερουσίας, συμμετέχουν εκτός της Ελληνίδας Ευρωβουλευτού και πολλά σημαίνοντα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέλη της Πολωνικής Κυβέρνησης, ο Πρόεδρος και ο Γεν. Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Οικογενειών, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και πολλοί άλλοι φορείς.

Στο Συνέδριο θα συζητηθούν όλα τα θέματα που αναφέρονται στην Οικογένεια. Αναμένεται να τονιστεί η σημασία της αναγνώρισης και προβολής του θεσμού ως θεμελιώδους για τη δομή της κοινωνίας μέσω των ηθικών, πολιτιστικών και πνευματικών αξιών που προάγει και του ζωτικού της ρόλου για τη διαγενεακή αλληλεγγύη και την οικονομική και κοινωνική συνοχή.

Τέλος θα δοθεί έμφαση στη σημασία των οικογενειακών δομών για την υγιή εξέλιξη των παιδιών και θα τονιστεί ότι η συμπληρωματικότητα των ρόλων ανδρός και γυναικός αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική λύση για την οικογενειακή ζωή.

Η Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, με συναδέλφους της του Ε.Κ. θα λάβει μέρος, σε πάνελ ομιλητών και θα αναφερθεί στις προοπτικές στήριξης της «Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για την Οικογένεια» που προτάθηκε από τη Γερμανική Προεδρία, συμπεριλαμβάνεται στα Συμπεράσματα του Εαρινού Συμβουλίου και πρόκειται να συνεχιστεί από την Πορτογαλική και τη Σλοβενική Προεδρία.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο Οικογενειών περιλαμβάνονται στις ιστοσελίδες www.worldcongress.org και www.worldcongress.pl. (σε 6 γλώσσες).

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΣΣΙΩΤΟΥ

11/05/2007: Σεμινάριο με θέματα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τη Διαπαιδαγώγηση των Παιδιών και την Οικονομική Κατάσταση των Οικογενειών με Παιδιά, διοργανώνει στις 15 Μαΐου στις Βρυξέλλες η ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, Πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου για την Οικογένεια και το Παιδί, εν όψει του εορτασμού για την "Διεθνή Ημέρα της Οικογένειας".

Κύριοι ομιλητές του σεμιναρίου θα είναι ο Αμερικανός Ted Baehr, διευθυντής του περιοδικού "Movie Guide" ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα "Ο εθισμός των παιδιών στα ΜΜΕ και τρόποι διαπαιδαγώγησης για την σωστή χρήση". Ο Αμερικανός ειδικός εμπειρογνώμονας θα παρουσιάσει πέντε πυλώνες που μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά γονείς και κυβερνήσεις στη σωστή αξιοποίηση των ΜΜΕ από τα παιδιά.

Το θέμα της οικονομικής κατάστασης των οικογενειών με παιδιά θα αναλύσει διεξοδικά ο Laslo Marki, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Πολύτεκνων Οικογενειών, ο οποίος θα παρουσιάσει και την πρόταση που στηρίζουν πολλές οικογενειακές οργανώσεις για μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ για τα παιδικά προϊόντα.

Μια πρώτη ενημέρωση για τα θέματα του σεμιναρίου θα λάβει χώρα στη συνέντευξη τύπου που θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα από τις 14.30 - 15.30 στην αίθουσα Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΤΟ 4o ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΣΤΗ ΒΑΡΣΟΒΙΑ

11/05/2007: Με συμμετοχή πάνω από 3000 συνέδρων άρχισε σήμερα στην πολωνική πρωτεύουσα το 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Οικογένεια .Το συνέδριο που θα διαρκέσει έως τις 13 Μαϊου οργανώνεται με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Οικογένεια και της Διακομματικής Ομάδας του Ευρωπ. Κοινοβουλίου «Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού. της οποίας προεδρεύει η ελληνίδα ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου.

Το Συνέδριο, το οποίο ήδη προετοιμάστηκε και προαναγγέλθηκε σε ημερίδα του Ε.Κ. στις Βρυξέλλες στις 28 Μαρτίου και το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Πολωνικής Γερουσίας, συμμετέχουν εκτός της Ελληνίδας Ευρωβουλευτού και πολλά σημαίνοντα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέλη της Πολωνικής Κυβέρνησης, ο Πρόεδρος και ο Γεν. Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Οικογενειών, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και πολλοί άλλοι φορείς.

Στο Συνέδριο θα συζητηθούν όλα τα θέματα που αναφέρονται στην Οικογένεια. Αναμένεται να τονιστεί η σημασία της αναγνώρισης και προβολής του θεσμού ως θεμελιώδους για τη δομή της κοινωνίας μέσω των ηθικών, πολιτιστικών και πνευματικών αξιών που προάγει και του ζωτικού της ρόλου για τη διαγενεακή αλληλεγγύη και την οικονομική και κοινωνική συνοχή.

Τέλος θα δοθεί έμφαση στη σημασία των οικογενειακών δομών για την υγιή εξέλιξη των παιδιών και θα τονιστεί ότι η συμπληρωματικότητα των ρόλων ανδρός και γυναικός αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική λύση για την οικογενειακή ζωή.

Η Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, με συναδέλφους της του Ε.Κ. θα λάβει μέρος, σε πάνελ ομιλητών και θα αναφερθεί στις προοπτικές στήριξης της «Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για την Οικογένεια» που προτάθηκε από τη Γερμανική Προεδρία, συμπεριλαμβάνεται στα Συμπεράσματα του Εαρινού Συμβουλίου και πρόκειται να συνεχιστεί από την Πορτογαλική και τη Σλοβενική Προεδρία.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο Οικογενειών περιλαμβάνονται στις ιστοσελίδες www.worldcongress.org και www.worldcongress.pl. (σε 6 γλώσσες).

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ: ΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΦΥΛΕΤΙΚΗΣ Η ΕΘΝΟΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ.

09/05/2007: Στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Θεμάτων του ΕΚ ψηφίστηκε η γνωμοδότηση σχετικά με την εφαρμογή της Οδηγίας 2000/43/ΕΚ για σεβασμό της αρχής της ίσης μεταχείρισης προσώπων ασχέτως φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής. Στη διαμόρφωση της γνωμοδότησης συνέβαλε με τροπολογίες της, που εγκρίθηκαν με μεγάλη πλειοψηφία, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου.

Στόχος της Οδηγίας είναι να θεσπιστεί ένα πλαίσιο για την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, με σκοπό να εφαρμοσθεί στα κράτη μέλη η αρχή της ίσης μεταχείρισης, σε πνεύμα σεβασμού της αρχής της επικουρικότητας και σύμφωνα με τις αντίστοιχες εθνικές παραδόσεις και πρακτικές.

Οι τροπολογίες της Ελληνίδας ευρωβουλευτού, αναγνωρίζουν ότι:
1. Η απαγόρευση της διακριτικής μεταχείρισης δεν πρέπει να θίγει τη διατήρηση ή θέσπιση μέτρων που αποσκοπούν στην πρόληψη ή αντιστάθμιση της μειονεκτικής θέσης στην οποία περιέρχονται ομάδες προσώπων συγκεκριμένης φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, όταν κύριος σκοπός των μέτρων αυτών είναι η προάσπιση των ειδικών αναγκών των εν λόγω ατόμων.
2. Η πολιτική συμμετοχή ανεξαρτήτως φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής πρέπει να εκτείνεται και να καλύπτει τομείς όπως η παιδεία και η επαγγελματική κατάρτιση, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος εκμάθησης ή διατήρησης της γλώσσας της χώρας καταγωγής.
3. Τα κράτη μέλη οφείλουν να ενισχύσουν τις δομές και κοινωνικές υπηρεσίες για την ομαλή εγκατάσταση, αλλά και την ενημέρωση όσον αφορά στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις, σύμφωνα με τις αρχές και τη νομοθεσία τους, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νεοαφικνούμενοι μετανάστες, ιδίως οι γυναίκες, που μπορούν να υφίστανται διακρίσεις διττής μορφής, λόγω εθνοτικής καταγωγής και λόγω φύλου.

"Η εφαρμογή της Οδηγίας", τονίζει η M. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, "αναγνωρίζει ότι οι διακρίσεις λόγω φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής υπονομεύουν την επίτευξη υψηλού επιπέδου απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας. Η συνοχή και η συμπληρωματικότητα με άλλες κοινοτικές ενέργειες είναι απαραίτητες, ιδίως όσον αφορά στις πολιτικές για την καταπολέμηση των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού, την προώθηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της εκπαίδευσης, κατάρτισης και του διαπολιτισμικού διαλόγου, καθώς επίσης και των θεμάτων που σχετίζονται με τη νεολαία, την ιθαγένεια, τη μετανάστευση, το άσυλο και την ισότητα των φύλων. Είναι χρέος όλων των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων να ενισχύσουν τον συνδυασμό των ανωτέρω προγραμμάτων".

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ

04/05/2007: Επίσημη αντιπροσωπεία στην Πορτογαλία απέστειλε η Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να συζητήσουν θέματα που θα αποτελέσουν τομείς προτεραιότητας της Πορτογαλικής Προεδρίας το επόμενο εξάμηνο στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής κοινωνικής πολιτικής και της πολιτικής για την απασχόληση.

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου μαζί με άλλα μέλη της αποστολής είχε για δυο μέρες (3-4 Μαΐου) σειρά επαφών και συναντήσεων με στελέχη της κυβέρνησης και βουλευτές - μέλη της Επιτροπής για την Απασχόληση και Κοινωνική Ασφάλιση του εθνικού κοινοβουλίου καθώς και με εκπροσώπους των εργαζομένων και των βιομηχάνων.

Τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος ήταν:
  1. η Οδηγία 2003/88/ΕΚ για τον χρόνο εργασίας, καθώς δεν έχει σημειωθεί καμιά πρόοδος για την υιοθέτησή της και εκκρεμούν στο Συμβούλιο οι περιπτώσεις "εξαίρεσης" και ο υπολογισμός του εφημερεύοντος χρόνου,
  2. η πρόταση Οδηγίας για τις συνθήκες εργασίας των προσωρινώς απασχολουμένων, με ιδιαίτερη έμφαση στο χρόνο εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχείρισης,
  3. η Πράσινη Βίβλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον εκσυγχρονισμό του εργατικού δικαίου, στόχος της οποίας είναι η προώθηση ανοιχτού διαλόγου σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη συμβολή του εργατικού δικαίου στην ενίσχυση των στόχων της Στρατηγικής της Λισσαβόνας για μεγαλύτερη ανάπτυξη με περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας,
  4. η Ανακοίνωση της Ευρ. Επιτροπής για "Βελτίωση της ποιότητας και παραγωγικότητας στην εργασία: Ευρωπαϊκή Στρατηγική 2007 - 2012 για την υγεία και την ασφάλεια στον χώρο εργασίας" η οποία αποβλέπει σε μείωση των εργατικών ατυχημάτων και ασθενειών,
  5. η πρόταση Οδηγίας για τα συμπληρωματικά συνταξιοδοτικά δικαιώματα και ο νέος Κανονισμός 883/2004 για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης.
Η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου δήλωσε ότι ο εκσυγχρονισμός του εργατικού δικαίου αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την επιτυχία της προσαρμογής των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στις απαιτήσεις της Στρατηγικής της Λισσαβόνας. Ο στόχος αυτός πρέπει να πραγματοποιηθεί εάν η ΕΕ επιθυμεί να αυξήσει τα ποσοστά απασχόλησης, παραγωγικότητας και κοινωνικής συνοχής της. Όλοι οι εθνικοί και κοινοτικοί παράγοντες οφείλουν να κινητοποιηθούν, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στη δημιουργία ενός υψηλά εκπαιδευμένου και προσαρμόσιμου εργατικού δυναμικού, ώστε οι αγορές εργασίας να γίνουν δυναμικότερες και να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης και της δημογραφικής γήρανσης του ευρωπαϊκού πληθυσμού.

50 ΧΡΟΝΙΑ ΕΕ: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

30/05/2007: Οι Διακομματικές Ομάδες του ΕΚ "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού" και η "Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Τέταρτου Κόσμου" συνεδρίασαν στο Στρασβούργο με θέμα την κοινωνική και οικογενειακή κατάσταση στην Ευρώπη από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και την ενσωμάτωση των διαστάσεων αυτών στις διαπραγματεύσεις της Συνταγματικής Συνθήκης. Στη συνάντηση αυτή, της οποίας προήδρευσε η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, επισημάνθηκε ότι πάνω από το 16% του πληθυσμού της ΕΕ ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, αγγίζοντας περισσότερο τις μειονεκτούσες κοινωνικές ομάδες, όπως παιδιά, μετανάστες, πολυμελείς και μονογονεϊκές οικογένειες και άτομα με αναπηρία. Όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν ότι η φτώχεια είναι ένα πολυδιάστατο φαινόμενο που δεν σχετίζεται μόνο με την οικονομική φτώχεια, αλλά ενέχει διαστάσεις διακριτικής μεταχείρισης, κοινωνικού αποκλεισμού και περιορισμού θεμελιωδών ελευθεριών, δικαιωμάτων και επιλογών.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αναφέρθηκαν οι δυσκολίες που προηγήθηκαν για την καθιέρωση μιας ευρωπαϊκής κοινωνικής πολιτικής. Η υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη (1989) αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα στον προσδιορισμό συγκεκριμένης νομικής βάσης για τον κοινωνικό αποκλεισμό και τη φτώχεια που αργότερα συγκεκριμενοποιήθηκε στη Συνθήκη του Άμστερνταμ (1997). Επίσης ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην Ανοιχτή Μέθοδο Συντονισμού, σημαντικού εργαλείου ανταλλαγής και χάραξης πολιτικών που στοχεύουν στην πλήρη απασχόληση και εξάλειψη της φτώχειας και των ανισοτήτων στην αγορά εργασίας. Τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρα εντατικά, ώστε να δοθούν περισσότερες δυνατότητες στους γονείς να εναρμονίσουν την οικογενειακή με την επαγγελματική ζωή και γενικότερα να προωθηθούν πολιτικές που υποστηρίζουν την οικογένεια. Επισημάνθηκε επίσης ότι ο βαθμός ενσωμάτωσης της κοινωνικής διάστασης στις διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη βούληση των κρατών-μελών να διαφοροποιήσουν τους στόχους προς την κατεύθυνση της στήριξης της κοινωνικής κατάστασης.

Η ευρωβουλευτής ανέφερε ότι το Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (8-9 Μαρτίου) επανέλαβε την αναγκαιότητα ενίσχυσης της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής στην ΕΕ, με ιδιαίτερη σημασία στην εξάλειψη της παιδικής φτώχειας. Προσέθεσε ότι το Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση της Γερμανικής Προεδρίας να δημιουργήσει μια Συμμαχία για τις Οικογένειες. Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας αποτελεί ένα επιπρόσθετο βήμα για τη συμπερίληψη των οικογενειών στην ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα, την αναγνώριση της συνεισφοράς τους, τη δημογραφική ανανέωση του ευρωπαϊκού πληθυσμού και την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της ΕΕ, κατέληξε η κ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου.