ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΕΚ: ΑΒΑΣΙΜΕΣ ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΑΙΤΙΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΥΡ. ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

29/06/2007: Με αφορμή την από 7-6-2007 απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στην υπόθεση C- 156/2004 (Ευρ. Επιτροπή κατά Ελληνικής Δημοκρατίας για προσωρινή εισαγωγή μεταφορικού μέσου-φορολογικές ατέλειες-συνήθης κατοικία σε άλλο κράτος μέλος) οι θέσεις των ελληνικών αρχών ως προς την εφαρμογή της Οδηγίας 83/182/ΕΟΚ - προσωρινή χρησιμοποίηση οχημάτων ταξινομημένων σε άλλα κράτη μέλη - καθώς και ως προς το καθεστώς των εφαρμοζόμενων διοικητικών και ποινικών κυρώσεων κρίνονται απολύτως σύμφωνες με την κοινοτική νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, κατά την απόφαση του ΔΕΚ:

1. Το Δικαστήριο κρίνει αβάσιμες στην πλειοψηφία τους τις αιτιάσεις της Επιτροπής ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν εφαρμόζει την Οδηγία 83/182/ΕΟΚ.

2. Το ΔΕΚ κρίνει ότι οι εθνικές αρχές έχουν τη δυνατότητα να ζητούν οποιοδήποτε πληροφοριακό ή αποδεικτικό στοιχείο περί της συνήθους κατοικίας προκειμένου να καθοριστεί το δικαίωμα κατοχής οχήματος ελεύθερης κυκλοφορίας, χωρίς καταβολή τέλους ταξινόμησης.

3. Οι επιταγές της καταστολής και πρόληψης, καθώς και η προστασία των φορολογικών συμφερόντων του Κράτους μέλους δικαιολογούν την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στις περιπτώσεις μη δικαιούχων του καθεστώτος προσωρινής εισαγωγής μεταφορικών μέσων, καθώς δικαιούχοι είναι τα πρόσωπα και όχι τα οχήματα. Επίσης, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε περιπτώσεις παραβίασης της ελεύθερης εξάμηνης κυκλοφορίας στην Ελλάδα δεν ήταν δυσανάλογα με την παράβαση και δεν παρακώλυσαν την άσκηση των ελευθεριών που προβλέπει η Συνθήκη των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

4. Η καταβολή του τέλους ταξινόμησης του οχήματος, εφόσον το πρόσωπο που το κατέχει έχει τη συνήθη κατοικία του στην Ελλάδα, είναι σύννομη με τους κοινοτικούς κανόνες ακόμη και στην περίπτωση που παρόμοιο τέλος ταξινόμησης έχει καταβληθεί σε άλλο κράτος μέλος.

5. Το ΔΕΚ παρακινεί τον Έλληνα νομοθέτη να μην εμποδίζει τους ενδιαφερομένους από την άσκηση ενδίκων μέσων και προτείνει η είσπραξη των προστίμων να επιδιώκεται με την λήψη εγγύησης αντί της προσωρινής δέσμευσης του οχήματος.

Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου είχε εκφράσει την έντονη αντίθεσή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο κατά τη συζήτηση της έκθεσης Cashman σχετικά με την κατάσχεση αυτοκινήτων από τις ελληνικές αρχές. Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ανέφερε ότι η συγκεκριμένη έκθεση δεν συντάχθηκε για να υπερασπιστεί το κοινοτικό κεκτημένο, αλλά βασίζεται σε λίγες αναφορές υποθέσεων προ του 2004. Η Επιτροπή Αναφορών δεν έχει το δικαίωμα να παίξει ρόλο δικαστή και να θεωρήσει αληθή χωρίς αποδείξεις στοιχεία για τα οποία αποφασίζουν τα ελληνικά δικαστήρια.

Η πρόσφατη απόφαση του ΔΕΚ επιβεβαίωσε τις απόψεις της Μ. Παναγιωτοπούλου η οποία ευχήθηκε οι συντάκτες αναφορών να μην επιζητούν προσωπικές σχέσεις εύνοιας με μέλη της Επιτροπής Αναφορών τα οποία, σεβόμενα το κύρος της Επιτροπής τους και το κράτος δικαίου, είναι καλό να μην παρεμβαίνουν στο έργο της δικαιοσύνης.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΤΥΠΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

28/06/2007: Ως Πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού", η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου τόνισε την ιδιαίτερη ικανοποίησή της για τα μέτρα που πρότεινε κατά την Προσυνεδριακή Συνδιάσκεψη με θέμα "Μητρότητα ως κοινωνική θητεία" η Γενική Γραμματεία Γυναικείων Θεμάτων της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την αναγνώριση της άτυπης οικογενειακής εργασίας.

"Η Διακομματική Ομάδα του ΕΚ προωθεί την ανάγκη για πολιτικές φιλικές προς την οικογένεια, οι οποίες θα αναγνωρίζουν την εκπαιδευτική, κοινωνική, ανθρωπιστική και οικονομική αξία της άτυπης οικογενειακής εργασίας κατά την παροχή υπηρεσιών σε παιδιά και εξαρτημένα άτομα", υπογράμμισε η ευρωβουλευτής.

Επίσης επεσήμανε ότι η κοινοτική προσέγγιση για την υποστήριξη της οικογένειας βασίζεται μεταξύ άλλων, στον καλύτερο συνδυασμό οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και στην εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης με στόχο τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι η παραπάνω οικονομική προσέγγιση θα πρέπει να συμπληρωθεί με τη διάσταση που βασίζεται στην απόφαση των ανθρώπων να διαλέξουν τον τρόπο ζωής τους, ανάλογα με τις δικές τους ανάγκες και αυτές των οικογενειών τους, χωρίς αυτό να συνεπάγεται δυσμένεια.

Όπως προκύπτει και από τις προτάσεις της Γραμματείας Γυναικείων Θεμάτων, η άτυπη προσφορά εργασίας για την φροντίδα μελών οικογένειας πρέπει να συνεπάγεται την χορήγηση επιδομάτων και να δημιουργεί αυτόνομα δικαιώματα συνταξιοδότησης και κοινωνικής προστασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2006, η Γαλλία παρέχει επιδόματα σε οικογένειες, όπου ένας εκ των δυο γονέων αναγκάζεται προσωρινώς να σταματήσει τη δουλειά του για να φροντίσει τα παιδιά. Κατοχυρώνει επίσης το δικαίωμα των εργαζομένων να απουσιάσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα που μπορεί να φτάνει έως ένα έτος από την εργασία τους προκειμένου να παράσχουν φροντίδα σε εξαρτώμενα άτομα ("congé de présence familiale"). Η χρήση αυτή της άδειας, που είναι άνευ αποδοχών, προσμετράται κανονικά στα συντάξιμα χρόνια του εργαζομένου και δεν του στερεί το δικαίωμα να επιστρέψει στην εργασιακή του θέση μετά τη λήξη της αδείας.

Η κ. Παναγιωτοπούλου δήλωσε επίσης ότι "τα άτυπα προσόντα που αποκτήθηκαν κατά την παροχή υπηρεσιών φροντίδας σε παιδιά και εξαρτημένα άτομα θα πρέπει να αναγνωρίζονται ως προκατάρτιση και προϋπηρεσία, με στόχο την διευκόλυνση ένταξης των παρόχων στην αγορά εργασίας. Οι καινοτόμες προτάσεις της Γραμματείας Γυναικείων Θεμάτων τοποθετούν τη Ν.Δ. στην πρωτοπορία των πολιτικών θεσμών που πανευρωπαϊκά συντονίζονται για να προσφέρουν στις ευρωπαϊκές οικογένειες ένα πλήρες πλαίσιο κοινωνικοοικονομικών παροχών, ώστε να αποκτήσει η ΕΕ νέο δυναμισμό. Η Ν.Δ. όχι μόνο ενισχύοντας επιδοματικά τις γεννήσεις, αλλά λαμβάνοντας μέριμνα για τη διαγενεακή συνοχή εφαρμόζει προοδευτικά μέτρα που καθίστανται βέλτιστες πρακτικές στην ΕΕ, άξιες μίμησης στο πλαίσιο της νέας Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για την Οικογένεια" κατέληξε η ευρωβουλευτής.

ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ: ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ

ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣH
27/06/2007: "Δεν αναμένω να υπάρχει οριζόντια πρόνοια ειδικά για την υγεία των παιδιών. Σε κάθε τομέα υγείας όμως θα αναπτυχθούν στρατηγικές βασισμένες στην πρόληψη στις οποίες θα υπάρχει οριζόντια πρόνοια για τα παιδιά. Η νέα στρατηγική θα αναφέρεται σε θέματα του υγιεινού τρόπου ζωής, της καταπολέμησης της παχυσαρκίας, του καπνίσματος, της κατάχρησης οινοπνευματωδών ποτών με ειδική αναφορά στους τομείς που επηρεάζουν τα παιδιά και τους νέους. Θα έχει μετρήσιμους στόχους και οι πρωτοβουλίες στους τομείς υγείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα λαμβάνονται με ολοκληρωμένη προσέγγιση", απάντησε ο αρμόδιος Επίτροπος για την υγεία Μάρκος Κυπριανού στην ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

Ως εισηγήτρια της "Στρατηγικής για τα Δικαιώματα του Παιδιού", η ευρωβουλευτής κατέθεσε προς την Επιτροπή ερώτηση για τις συγκεκριμένες δράσεις της στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής για την υγεία, και ιδιαίτερα εκείνες που αφορούν στα παιδιά με στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση επικίνδυνων για την υγεία τους συμπεριφορών . Ζήτησε να πληροφορηθεί αν τα παιδιά κατοχυρώνουν αυτόνομο δικαίωμα στην παροχή νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανεξάρτητα από το εισόδημα και την εργασία των γονέων τους.

"Η παροχή υπηρεσιών υγείας είναι αρμοδιότητα των κρατών μελών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πρόθυμη με πρωτοβουλίες στον τομέα της υγείας να στηρίξει τις εθνικές προσπάθειες", ανέφερε ο Επίτροπος.

Οι Υπουργοί Υγείας έχουν από το 2006 υιοθετήσει κοινές θεμελιακές αξίες που στηρίζουν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην απόφαση των υπουργών περιλαμβάνονται η ισότητα, η καθολικότητα, η ίση πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας για όλους, παιδιά και ενήλικες, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση, η βελτίωση ενημέρωσης των ασθενών, η ποιότητα και ασφάλεια των υπηρεσιών υγείας, το δικαίωμα των ασθενών να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη όταν αδικούνται, ο σεβασμός της ιδιωτικής ζωής, οι δικονομικές εγγυήσεις για διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη και η συνεργασία δικτύων σε κοινοτικό και εθνικό επίπεδο. Το σοβαρό πρόβλημα της καταχρηστικής κατανάλωσης οινοπνεύματος ευθύνεται, κατά τον Επίτροπο, για το 7,4% των προβλημάτων υγείας στην Ε.Ε.

Οι νέοι αποτελούν την πλειοψηφία από τα 23 εκατομμύρια των ευρωπαίων που εξαρτώνται από το οινόπνευμα: Ιρλανδία 47%-57%, Νορβηγία 37%-50% και στην Ελλάδα 28,2%. Στην ηλικιακή ομάδα των 15-29 ετών, το 10% των θανάτων μεταξύ των κοριτσιών οφείλεται σε κατάχρηση οινοπνεύματος, ενώ το ποσοστό ανέρχεται στο 25% στα αγόρια. Στο φαινόμενο αυτό προστίθενται οι 10.000 θάνατοι ετησίως λόγω τροχαίων ατυχημάτων συνδεομένων με κατανάλωση οινοπνεύματος, ενώ ταυτόχρονα θεωρείται αιτιώδης παράγοντας για το 16% των περιπτώσεων κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών.

"Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επανειλημμένως εκφραστεί θετικά για δράσεις με στόχο τη βελτίωση των προσφερομένων υπηρεσιών υγείας και περιμένει την πρόταση της Κομισιόν για τη νέα Στρατηγική για την Υγεία εντός του 2007", δήλωσε η Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ: ΑΚΡΟΑΣΗ ΣΤΟ ΕΚ ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΑΣΣΙΩΤΟΥ

27/06/2007: Η κατάσταση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και οι σχέσεις οικογένειας και κρατουμένων ήταν το θέμα της δημόσιας ακρόασης που οργάνωσε στις 26.6.07 στις Βρυξέλλες η Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του ΕΚ με στόχο τη σύνταξη έκθεσης πρωτοβουλίας από την ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

Μια πλειάδα ειδικών από διάφορους φορείς εξέτασαν τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φυλακισμένες γυναίκες, ανέλυσαν τις συνέπειες του εγκλεισμού των γονέων στην οικογενειακή και κοινωνική ζωή και κατέθεσαν πρότυπες λύσεις και προτάσεις.

Στην εισαγωγή της ομιλίας της, η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου επεσήμανε ότι παρόλο που οι γυναίκες αποτελούν ένα ελάχιστο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού των εγκλείστων στην Ευρώπη, (π.χ. στην Πολωνία 2.4%, Ιταλία 4%, Γαλλία και Ισπανία 8%), ο αριθμός των εγκλείστων γυναικών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες σημειώνει σημαντική αύξηση με αποτέλεσμα να καθίσταται επιτακτική η λήψη μέτρων που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους. Διαπιστώθηκε ότι τα σωφρονιστικά ιδρύματα εξυπηρετούν περισσότερο τις ανάγκες των ανδρών τροφίμων και δεν λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες των γυναικών.

Τονίστηκε επίσης ότι οι ανάγκες των γυναικών κρατουμένων διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία, τον τύπο της παράβασης και τη διάρκεια της ποινής. Οι ανάγκες συχνά δεν μπορούν να ικανοποιηθούν λόγω έλλειψης επαρκών και κατάλληλων κτιριακών εγκαταστάσεων. Δεν λαμβάνεται υπόψη η φυσιολογία των γυναικών και απουσιάζουν ιδιαίτερες συνθήκες υγιεινής ή υγειονομικής περίθαλψης, ιδίως όταν πρόκειται για κυοφορούσες ή λεχώνες.

Αρκετοί εμπειρογνώμονες υπογράμμισαν την ανάγκη εξασφάλισης εκπαίδευσης, κατάρτισης και εργασίας εντός των σωφρονιστικών ιδρυμάτων, ώστε οι γυναίκες κρατούμενες να ενασχολούνται με δραστηριότητες που τις στηρίζουν ηθικά και ψυχολογικά και να αποκτούν δεξιότητες, χρήσιμες για τη μελλοντική τους επανένταξη στην αγορά εργασίας.

Λαμβάνοντας υπόψη τις σημαντικές συνέπειες της φυλάκισης για την οικογένεια και την κοινωνική ζωή, αναγνωρίστηκε ότι είναι απαραίτητο οι συνθήκες φυλάκισης να εξασφαλίζουν στους έγκλειστους γονείς δυνατότητες διατήρησης των οικογενειακών τους δεσμών, ιδίως όταν έχουν παιδιά σε μικρή ηλικία. Προτάθηκε η δυνατότητα επιβολής εναλλακτικών ποινών για μητέρες με παιδιά και η διασφάλιση διοικητικών διευκολύνσεων (π.χ. άδειες επίσκεψης για τα μέλη της οικογένειας και φυλάκιση εντός ενός προσιτού γεωγραφικού χώρου).

Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα, η κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου δήλωσε "η ΕΕ στο πλαίσιο υποστήριξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μειονεκτουσών κοινωνικών ομάδων θα πρέπει να ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων των γυναικών εγκλείστων που θα τους βοηθήσουν να ενταχθούν πλήρως και ομαλά στην οικογενειακή, κοινωνική και επαγγελματική ζωή".

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

22/06/2007: “Η Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα Δικαιώματα του Παιδιού” ήταν το θέμα της συνεδρίασης της Διακομματικής Ομάδας για την “Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού” που έγινε την Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2007, στο Ε.Κ. στο Στρασβούργο, υπό την προεδρία της ευρωβουλευτού της Ν.Δ., Μαρίας Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.
Στη Συνεδρίαση συμμετείχαν ευρωβουλευτές -εισηγητές των διαφόρων κοινοβουλευτικών επιτροπών του ΕΚ, αρμόδιοι για γνωμοδότηση, άλλοι ευρωβουλευτές, αντιπρόσωποι του Συμβουλίου της Ευρώπης και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Στόχος της συνεδρίασης ήταν η ανταλλαγή απόψεων με την κύρια εισηγήτρια κ. Angelilli, στο πλαίσιο σύνταξης κοινοβουλευτικής έκθεσης.

Η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Ευρ. Επιτροπής και ιδιαίτερα στο διορισμό συντονιστή εντός του ιδίου ευρωπαϊκού οργάνου για τα δικαιώματα του παιδιού, στην καθιέρωση μιας τηλεφωνικής γραμμής για τα εξαφανισμένα παιδιά (hotline 116000) καθώς και στη διοργάνωση του πρώτου Φόρουμ για τα δικαιώματα του παιδιού που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο (4 Ιουνίου 2007). Εξέφρασε την ανησυχία της για το ότι τόσο στην ακρόαση που διοργάνωσε το ΕΚ (μέσα Απριλίου) όσο και στην Ανακοίνωση της Ευρ. Επιτροπής το παιδί αντιμετωπίζεται κυρίως ως θύμα και λιγότερο ως υποκείμενο δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Επανέλαβε την ανάγκη αναγνώρισης του ρόλου της οικογένειας ως καταλύτη στην καλή ανάπτυξη και προστασία του παιδιού.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην καταγραφή των γεννήσεων που σε ορισμένες χώρες είτε είναι ανύπαρκτη είτε ελλιπής, στην προστασία της υγείας των παιδιών, συμπεριλαμβανομένης της πνευματικής, στη μεταχείριση των παιδιών-προσφύγων και στην χρήση των παιδιών σε εμπόλεμες συρράξεις. Τονίστηκε ότι ένας καλύτερος έλεγχος στις πωλήσεις των όπλων, ενδεχομένως, θα συνέλαβε στην ελαχιστοποίηση περιπτώσεων, όπου τα παιδιά είτε είναι αγοραστές είτε γίνονται θύματα.

Η κύρια εισηγήτρια υπογράμμισε ότι στόχος της Στρατηγικής δεν είναι μόνο η πρόληψη των καταχρήσεων κατά των παιδιών αλλά επίσης η προώθηση και νομική αναγνώριση των δικαιωμάτων τους ως ανεξάρτητες προσωπικότητες και πολίτες. Συνεπώς, η συμμετοχή των παιδιών στην διαδικασία λήψης αποφάσεων πρέπει να εκτιμηθεί.

Ανησυχίες επίσης εκφράστηκαν για τα πολλαπλά φαινόμενα παιδικής πορνογραφίας μέσω του ιντερνέτ και συγκεκριμένων ιστοσελίδων, όπως "Ημέρα Παιδοφιλίας για αγόρια". Σημειώθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί για την καταπολέμηση αυτών των εγκλημάτων ανταλλάσσοντας βέλτιστες πρακτικές μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά σε παραδειγματικές ποινές, προάγοντας καλύτερη συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων σε εθνικό επίπεδο φορέων και αξιοποιώντας κοινοτικά προγράμματα, όπως το Πρόγραμμα Δάφνη για την καταπολέμηση της βίας κατά των παιδιών, γυναικών και νέων. Οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν την ανάγκη δημιουργίας συγκεκριμένης κοινοτικής νομικής βάσης που θα αναφέρεται στην προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών.

Η Μ. Παναγιωτοπούλου ευχήθηκε η Στρατηγική να μη μείνει "νεκρό γράμμα", αλλά να δώσει έναυσμα για περαιτέρω κοινοτικές πρωτοβουλίες παγκοσμίως όπου η κοινωνία των πολιτών θα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΓΙΑ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ

21/06/2007: "Βασικός στόχος των πιθανών αλλαγών της εργατικής νομοθεσίας της ΕΕ θα πρέπει να είναι η δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας και η εξασφάλιση κοινωνικής προστασίας των εργαζομένων. Αυτό θα συμβάλει ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της Στρατηγικής της Λισαβόνας για πλήρη απασχόληση, παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού και κοινωνική συνοχή".

Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου με την ευκαιρία της συζήτησης της Έκθεσης για τον "Εκσυγχρονισμό του Εργατικού Δικαίου" από την Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η έκθεση, στη διαμόρφωση της οποίας συνέβαλε καθοριστικά με τις 22 τροπολογίες της και η ελληνίδα ευρωβουλευτής , και που ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία, βασίστηκε στην Πράσινη Βίβλο της Κομισιόν "Εκσυγχρονισμός της εργατικής νομοθεσίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του 21ου αιώνα". Εκεί η Επιτροπή εξετάζει το ρόλο της εργατικής νομοθεσίας στην προώθηση της απασχόλησης για την εξασφάλιση τόσο της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης με ευέλικτες θέσεις εργασίας, όσο και των δικαιωμάτων των εργαζομένων χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις. Στόχοι της Πράσινης Βίβλου είναι:
  • Συζήτηση με όλους τους ενδιαφερομένους φορείς για τις εξελίξεις της αγοράς εργασίας και τις μορφές απασχόλησης με στόχο τη μείωση της ανεργίας.
  • Προσδιορισμός των καίριων προκλήσεων και κάλυψη των ελλειμμάτων του υπάρχοντος νομικού και συμβατικού πλαισίου
  • Προσαρμογή της εργατικής νομοθεσίας για την προαγωγή της ευελιξίας σε συνδυασμό με την ασφάλεια της απασχόλησης, ανεξάρτητα από τη μορφή της σύμβασης.

Ωστόσο, κατά τη Μ.Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, ο εκσυγχρονισμός της εργατικής νομοθεσίας δεν είναι δυνατός εάν δεν εξεταστούν επίσης σοβαρά θέματα όπως:

  1. επέκταση της προστασίας στους εργαζομένους σε άτυπες μορφές απασχόλησης
  2. αποσαφήνιση του πλαισίου της εξαρτημένης εργασίας και της γκρίζας ζώνης μεταξύ αυτοαπασχολουμένων και εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας
  3. καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας
  4. διευκόλυνση της μετάβασης από τις διαφορετικές εκτός συμβάσεων μορφές απασχόλησης και την ανεργία στην πλήρη απασχόληση".

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

21/06/2007: Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο υιοθετήθηκε μετά από πολύμηνη επεξεργασία έκθεση σχετικά με τη βελτίωση της δυνατότητας μεταφοράς των δικαιωμάτων συμπληρωματικής συνταξιοδότησης με τροποποίηση της σχετικής Οδηγίας. Η τροποποιημένη πρόταση Οδηγίας προβλέπει:
  • Η περίοδος θεμελίωσης των συμπληρωματικών συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων δεν θα υπερβαίνει τα 5 έτη.
  • Όσοι συμμετέχουν σε συστήματα επαγγελματικής συνταξιοδότησης και έχουν συμπληρώσει 25 έτη εργασίας εξασφαλίζουν άμεσα τις απαιτήσεις τους.
  • Προβλέπεται δίκαιη προσαρμογή των αδρανοποιημένων δικαιωμάτων και τιμαριθμική προσαρμογή των καταβαλλομένων συνταξιοδοτικών παροχών.
  • Μια πενταετία μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας Οδηγίας η Επιτροπή θα καταρτίσει έκθεση.
  • Καθορίζονται οι υποχρεώσεις του παρόχου συντάξεως προς όφελος των εργαζομένων.
  • Η τροποποιημένη πρόταση δεν υποχρεώνει τα κράτη μέλη που δεν διαθέτουν συστήματα συμπληρωματικής συνταξιοδότησης να θεσπίσουν νομοθετικές διατάξεις για τη δημιουργία τέτοιων συστημάτων.
  • Η Οδηγία δεν αφορά σε μεμονωμένες συνταξιοδοτικές διευθετήσεις, σε αναπηρικές συντάξεις και σε συντάξεις επιζώντων.
"Με την σημερινή υιοθέτηση της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη βελτίωση της δυνατότητας μεταφοράς των δικαιωμάτων συμπληρωματικής συνταξιοδότησης, η Ευρώπη ελπίζει ότι θα διευκολύνει τους εργαζομένους εντός κάθε κράτους μέλους και θα ευνοήσει βαθμιαία την κινητικότητα εντός της ΕΕ. Παράλληλα εξασφαλίζονται συμπληρωματικά συνταξιοδοτικά δικαιώματα για όσους είναι ήδη δικαιούχοι και για τους νέους εργαζόμενους" δήλωσε η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

"Η ελληνική νομοθεσία (ν. 3029/02) με την οποία εισάγεται ο θεσμός της επαγγελματικής ασφάλισης και υλοποιείται η σύσταση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης είναι ευνοϊκότερη για τους εργαζόμενους. Τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης ιδρύονται μεν προαιρετικά, αλλά χορηγούν συνταξιοδοτικές παροχές με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Εξασφαλίζεται δικαίωμα συνταξιοδοτικής παροχής μετά από καταβολή εισφορών ενός έτους, δεν απαιτείται περίοδος αναμονής και δεν υπάρχουν ελάχιστα όρια ηλικίας. Τα κεκτημένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των μετακινουμένων εργαζομένων διατηρούνται σε κάθε σύστημα στο οποίο έχουν υπαχθεί διαδοχικά από όπου και συνταξιοδοτούνται αυτοτελώς, σύμφωνα με τις απαιτούμενες κατά περίπτωση προϋποθέσεις. Η θέσπιση, όμως, συμπληρωματικής συνταξιοδότησης με τη μορφή των επαγγελματικών συντάξεων δεν είναι ομοιογενής στην Ευρώπη. Πρέπει να βελτιωθούν οι όροι απόκτησης, διατήρησης και μεταφοράς των θεμελιωμένων δικαιωμάτων στην ΕΕ.

Η τροποποιημένη Οδηγία αναμένεται να έχει μεγάλη κοινωνική σπουδαιότητα καθώς στόχος δεν είναι μόνο η βελτίωση της ευελιξίας των αγορών εργασίας, αλλά και η διασφάλιση των κεκτημένων δικαιωμάτων των εργαζομένων και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου στα γηρατειά" κατέληξε η κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ-ΚΑΣΣΙΩΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΕΤΡΩΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΖΩΗΣ

19/06/2007: Η Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο ενέκρινε ομόφωνα την έκθεση της ευρωβουλευτού της Ν.Δ. Μαρίας Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου που προτείνει μέτρα για τον συνδυασμό σπουδών και οικογενειακής ζωής. Η έκθεση θέτει ως στόχο την αναγνώριση και την ανταπόκριση στις επιδιώξεις και ανάγκες των νέων, ανδρών και γυναικών, σε επίπεδο εκπαιδευτικών και κοινωνικών συστημάτων, όταν αυτοί παράλληλα με τις σπουδές ή την κατάρτισή τους αναλαμβάνουν και οικογενειακές ευθύνες φύλαξης παιδιών ή εξαρτημένων ατόμων.

"Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2001, σε επίπεδο ΕΕ, ο δείκτης ανεργίας των εργαζομένων με ανώτατη εκπαίδευση ήταν τρεις φορές μικρότερος από εκείνον των ατόμων με βασική εκπαίδευση. Η καθυστέρηση χειραφέτησης και η δύσκολη πρόσβαση στην ενεργό ζωή είναι παράγοντες για αναβολή της απόφασης δημιουργίας οικογένειας και επιδεινώνουν τη δημογραφική κρίση που πλήττει την Ευρώπη ", τόνισε η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου. " Η ανάγκη υποστήριξης του συνδυασμού της οικογενειακής ζωής με την περίοδο σπουδών είναι ολοένα και μεγαλύτερη, καθώς η παράταση των σπουδών και οι παρεχόμενες δυνατότητες δια βίου μάθησης οδηγούν στην αύξηση του μέσου όρου ηλικίας των φοιτητών (π.χ: από 28 χρόνια στο Ην. Βασίλειο σε 24,1 χρόνια στην Ιρλανδία).

Οι μεγάλες διαφορές στον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος μεταξύ των κρατών μελών αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη της απασχόλησης, της ανταγωνιστικότητας και της κινητικότητας. Το ποσοστό των φοιτητών που αποκτούν παιδί προτού τελειώσουν τις σπουδές στους στη Σουηδία είναι 41%, στη Φινλανδία 31%, ενώ στην Ελλάδα είναι 12%.

"Είναι συνεπώς αναγκαίο, συνέχισε η ευρωβουλευτής, να ενισχύονται όσοι αναλαμβάνουν ταυτόχρονα με τις σπουδές τους οικογενειακές ευθύνες ή επιλέγουν να δημιουργήσουν οικογένεια προτού ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Η έκθεση του ΕΚ προβλέπει μεταξύ των άλλων μέτρων:
  • παροχή συγκεκριμένων κοινωνικών βοηθημάτων σε γονείς-φοιτητές, ανεξάρτητα από την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας ή το εισόδημα των γονέων τους,
  • οικονομικές διευκολύνσεις με δάνεια ή πιστώσεις υπό ευνοϊκούς όρους,
  • παροχή φθηνής, κατάλληλης στέγασης και επαρκών υπηρεσιών φύλαξης παιδιών,
  • πρόβλεψη για περισσότερη ευελιξία κατά την διάρκεια των σπουδών και ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας στις ιδιαίτερες ανάγκες των γονέων-φοιτητών.
"Τα κράτη μέλη καλούνται να εξετάσουν εάν μια μεταρρύθμιση των εκπαιδευτικών τους συστημάτων που ευνοεί την ευελιξία και την καλύτερη διαχείριση της περιόδου σπουδών ενδέχεται να επιταχύνει την χειραφέτηση των νέων, την είσοδό τους στην ενεργή επαγγελματική ζωή και την πραγματοποίηση των οικογενειακών τους επιθυμιών" κατέληξε η ευρωβουλευτής.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

08/06/2007: Μετά από πρόσκληση της ευρωβουλευτού Μαρίας Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, 55 ομογενείς από την Κολωνία και το Ντύσσελντορφ επισκέφθηκαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Οι επισκέπτες παρακολούθησαν τις ψηφοφορίες κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, ενημερώθηκαν πάνω σε ευρωπαϊκά θέματα από την ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και από τους συναδέλφους της Γερμανούς κ. R. Hieronymi (CDU) και τον ελληνικής καταγωγής Γ. Χατζημαρκάκη (FDP) και ξεναγήθηκαν στους χώρους του ΕΚ.

Οι ευρωβουλευτές επαίνεσαν τους Έλληνες Ομογενείς για την ενεργή συμμετοχή τους στο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της ΕΕ. Τέλος, οι επισκέπτες εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για τις εξελίξεις σχετικά με την επικύρωση της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης και την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, θέματα στα οποία απάντησαν οι ευρωβουλευτές.

ΣΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣH
05/06/2007: Με στόχο τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, αλλά και την εξασφάλιση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ποιότητα ζωής και στον συνδυασμό των επαγγελματικών υποχρεώσεων με τις ιδιωτικές και οικογενειακές ανάγκες.
Η ανάγκη ποιοτικής κατάρτισης και δια βίου εκπαίδευσης συχνά αναβάλλει την απόφαση των νέων για δημιουργία ανεξάρτητης οικογενειακής ζωής.

Στο πλαίσιο των δημογραφικών προκλήσεων και της δέσμευσης των κρατών μελών να δημιουργήσουν κοινωνίες πιο φιλικές προς τα παιδιά και τους νέους, η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου συνέταξε έκθεση πρωτοβουλίας με θέμα: "Θεσμικό πλαίσιο μέτρων για τον συνδυασμό οικογενειακής ζωής και σπουδών στην Ευρωπαϊκή Ένωση", η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα (5/6/2007) από την Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των δυο φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μετά το πέρας της ψηφοφορίας, η εισηγήτρια, Μ. Παναγιωτοπούλου, αναφερόμενη στη σημασία της έκθεσης τόνισε: «Η έκθεση φιλοδοξεί να βοηθήσει στον προγραμματισμό μέτρων που θα διευκολύνουν τους νέους να συνδυάσουν την οικογενειακή ζωή με τα πρώτα στάδια της καριέρας τους, για να έχουν την ικανοποίηση ολοκληρωμένης συμμετοχής τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι".

Ενόψει της έγκρισης της έκθεσής της από την Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο (20 Ιουνίου), η ευρωβουλευτής προσκαλεί σε ενημερωτική συνάντηση και συζήτηση εκπροσώπους νεανικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, δημόσιων και ιδιωτικών φορέων που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουνίου (11:00πμ) στα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα. Στη συνάντηση θα δοθεί σε όλους η ευκαιρία να αναλύσουν τα μέτρα που προτείνει η έκθεση, ώστε να προωθηθούν προτάσεις για πολιτικές φιλικές προς την οικογένεια και τους νέους και να εξασφαλιστούν στο άμεσο μέλλον υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και κατάρτισης, δυνατότητες προσαρμογής στην αγορά εργασίας και επίτευξη ευημερίας και κοινωνικής συνοχής.
Θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου.


ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΔΙΑΓΕΝΕΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

31/05/2007: Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου παρουσίασε τη συμβολή της οικογένειας ως κύριου δικτύου υποστήριξης τόσο των παιδιών όσο και των ηλικιωμένων ατόμων σε διήμερο συνέδριο που οργανώθηκε στην Αθήνα (29-30 Μαΐου). H εκδήλωση με κεντρικό τίτλο: "Η τρίτη ηλικία στην τρίτη Χιλιετία: Ευρωπαϊκές Προοπτικές των Διαγενεακών Σχέσεων - Η συμμετοχή της γυναίκας", πραγματοποιήθηκε από την Κοινωνική Αρωγή Ελλάδος, με τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ανέφερε ότι το ποσοστό των υπερηλίκων ατόμων αναμένεται να φθάσει το όριο του 51% του πληθυσμού έως το 2050. Η γήρανση διαμορφώνει τις διαγενεακές σχέσεις, καθώς οι ενήλικες έχουν να φροντίσουν, όχι μόνο τα παιδιά τους τα οποία ανεξαρτητοποιούνται σε μεγάλη ηλικία, αλλά και τους ηλικιωμένους τρίτης και τέταρτης ηλικίας. Παρατήρησε ότι μια φιλική προς την οικογένεια αντιμετώπιση περιλαμβάνει τη δυνατότητα για τον καθένα να φροντίσει παιδιά και εξαρτημένα άτομα, χωρίς αυτό να συνεπάγεται διακριτική μεταχείριση ως προς τα δικαιώματα συνταξιοδότησης και κοινωνικής προστασίας. Η ευρωβουλευτής ζήτησε να αναγνωρισθεί η εκπαιδευτική, κοινωνική, ανθρωπιστική και οικονομική αξία της άτυπης οικογενειακής εργασίας κατά την παροχή υπηρεσιών σε παιδιά και εξαρτημένα άτομα.

Λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και τη συμμετοχή των μεγάλης ηλικίας ατόμων στην αγορά εργασίας, η M.Παναγιωτοπούλου ανέφερε ότι "η ενεργός γήρανση" πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο συνολικής προσέγγισης με συγκεκριμένες δράσεις για: εξάλειψη στερεοτύπων και διακρίσεων λόγω ηλικίας, δια βίου μάθηση, παροχή κινήτρων στους εργοδότες και προσαρμογή των συστημάτων κοινωνικής προστασίας στη γήρανση.

"Η κοινωνική συμβολή της τρίτης ηλικίας στην προώθηση και βελτίωση των διαγενεακών σχέσεων είναι ιδιαίτερα σημαντική. Οι ηλικιωμένοι προσφέρουν πολλά εντός της οικογένειας (π.χ. φύλαξη παιδιών, οικιακές εργασίες, οικονομική υποστήριξη στα παιδιά και εγγόνια υπό μορφή κληρονομιών, γονικών παροχών, οικονομικής βοήθειας σε χρήμα, κοινωνική, συναισθηματική υποστήριξη και μετάδοση αρχών και αξιών)”. Χρησιμοποιώντας τον όρο "ασημένια οικονομία" (Silver economy), η ευρωβουλευτής αναφέρθηκε επίσης στα αποθέματα κοινωνικής προσφοράς της τρίτης ηλικίας μέσω της εθελοντικής της εργασίας στη γειτονιά, στα σχολεία, στους αθλητικούς συλλόγους και στις εκκλησίες. Ο χρόνος και η εμπειρία της γενιάς αυτής αποτελούν ανεκμετάλλευτο θησαυρό για τη σύγχρονη κοινωνία", κατέληξε η M. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.