ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΑΠΌ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΘΙΣΜΟ

11/12/2007: Το θέμα της έξαρσης του φαινομένου του "ηλεκτρονικού εθισμού", δηλ. της εξάρτησης των ανηλίκων από το διαδίκτυο, έφερε χθες στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.
Η ευρωβουλευτής τόνισε ότι ο ελληνικός λαός ανησυχεί για την τύχη ανηλίκων ασθενών που νοσηλεύονται λόγω εθισμού χρήσεως του διαδικτύου και των βιντεοπαιχνιδιών. Θεώρησε μάλιστα το θέμα αυτό σημαντικότερο από τις εξελίξεις του προβλήματος της Ολυμπιακής Αεροπορίας, η οποία με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο "θα συνεχίσει να προσφέρει υπηρεσίες", όπως ανέφερε απαντώντας σε σοσιαλίστρια συνάδελφό της.

Η σοβαρότητα του θέματος οδήγησε σε συζήτηση επί του “ηλεκτρονικού” εθισμού στην αρμόδια ειδική Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας του Ελλην. Κοινοβουλίου με εισήγηση του A΄ Αντιπρόεδρου της Βουλής, κ. Γ.Σούρλα.

Η ευρωβουλευτής ανέφερε ότι, αν και δεν πρέπει να δαιμονοποιείται η χρήση των νέων μέσων της τεχνολογίας της επικοινωνίας, η εξάρτηση από την αλόγιστη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και τη σύνδεση με το διαδίκτυο, οδηγεί τους χρήστες σε ψυχικές και σωματικές νόσους, οικογενειακή και κοινωνική απομόνωση, εγκατάλειψη σπουδών και επαγγέλματος καθώς και βία ή παραβατική συμπεριφορά ή ακόμα και αυτοκτονία. Οι γονείς ενθαρρυνόμενοι από την προσφορά των νέων τεχνολογιών και επικοινωνίας, και την εκπαιδευτική και μορφωτική τους χρήση, επιχορηγούν τη συνεχή αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής και της ταχύτητας πρόσβασης στο διαδίκτυο, χωρίς να αντιλαμβάνονται τους εγκυμονούντες από την κατάχρηση κινδύνους για τα παιδιά τους.

Η Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου αναφέρθηκε με έμφαση στην έλλειψη παροχής επίσημων μέσων αντιμετώπισης του προβλήματος: "Δεν παρέχονται στους γονείς δυνατότητες ελέγχου του χρόνου χρήσης και των περιεχομένων των ηλεκτρονικών προγραμμάτων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν επιδοτεί τα μέτρα ασφαλείας χρήσης του Διαδικτύου. Ο ελεύθερος ανταγωνισμός στην ανοιχτή αγορά επιτρέπει την παραγωγή, την εισαγωγή από τρίτες χώρες και τη διάδοση βιντεοπαιχνιδιών καθώς και την ανεξέλεγκτη επί 24ωρου βάσεως λειτουργία των Ίντερνετ καφέ . Η ιατρική έρευνα και περίθαλψη σε ιατρικά κέντρα απεξάρτησης δεν είναι διαδεδομένη στην Ευρώπη. Οι διωκτικές αρχές δεν ελέγχουν αποτελεσματικά το ηλεκτρονικό έγκλημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο."

Για το ίδιο θέμα, η Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου κατέθεσε γραπτή ερώτηση κατά προτεραιότητα προς την Επιτροπή, η οποία αναμένεται να απαντηθεί περί το τέλος Δεκεμβρίου.

ΑΠΟΓΡΑΦΕΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΕΓΑΣΗΣ

ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣH
11/12/2007: Συζητήθηκε στην Ολομέλεια του ΕΚ έκθεση της Επιτροπής Απασχόλησης σχετικά με τις απογραφές πληθυσμού και στέγασης, η οποία θεσπίζει κοινούς ορισμούς και δείκτες των στατιστικών στοιχείων που συλλέγονται κάθε 10 χρόνια καθώς επίσης και κοινές απαιτήσεις σε θέματα ποιότητας και διαφάνειας των μεθόδων που χρησιμοποιούνται.

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, σε παρέμβασή της κατά τη συζήτηση εκ μέρους του ΕΛΚ, δήλωσε ότι η σύγκριση των δεδομένων όσον αφορά τον πληθυσμό και τα κύρια οικογενειακά, κοινωνικά, οικονομικά και στεγαστικά χαρακτηριστικά είναι σημαντική καθώς με βάση αυτά, κάθε Κράτος Μέλος μπορεί να προγραμματίσει καλύτερα τις πολιτικές του. "Σε ευρωπαϊκό επίπεδο όμως χρειάζεται να στοχεύσουμε στα στοιχεία εκείνα που θα οδηγήσουν σε αποτελεσματικότερη πολιτική συνοχής και περιφερειακή ανάπτυξη, ώστε να καταργηθούν οι ανισότητες και να υπάρχει ομοιογένεια μεταξύ των διαφόρων κοινωνικών ομάδων και των διαφόρων ευρωπαϊκών περιοχών", υπογράμμισε η ευρωβουλευτής.

Η Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου αναφέρθηκε στη σημασία της αντικειμενικότητας, της αντιπροσωπευτικότητας και της ακρίβειας της συλλογής στοιχείων, για την οποία απαιτείται τακτική αξιολόγηση και έλεγχος ποιότητας και διαφάνειας των στατιστικών υπηρεσιών.

Η σύσταση της Ε.Επιτροπής για συμπερίληψη θεμάτων κατ' επιλογή, τα οποία περιλαμβάνονται σε παράρτημα, δεν βρήκε σύμφωνη την ευρωβουλευτή. "Εφόσον στόχος της πρότασης είναι η υιοθέτηση δεσμευτικής νομοθεσίας για τη θέσπιση κοινών ορισμών για τη συγκρισιμότητα των στοιχείων, πιστεύω ότι τα σημεία αυτά πρέπει να διαγραφούν. Η αξιολόγηση κόστους-οφέλους καθώς και τα έξοδα περισυλλογής λεπτομερειακών στοιχείων αποτρέπουν πολλά Κράτη Μέλη από τη συμμόρφωση. Θίγονται άλλωστε πολύ ευαίσθητα θέματα που συνδέονται με την προσωπική, οικογενειακή και ιδιωτική ζωή, όπως το αίτημα για συλλογή στοιχείων συμβίωσης των πολιτών ή τη θερμοκρασία του νερού στο λουτρό!". Η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου διετύπωσε την αντίθεσή της στην καταγραφή των προσωπικών δεδομένων έστω κι αν αυτό έχει ως κίνητρο την εξάλειψη διακρίσεων.

O ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΘΕΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

10/12/2007: Σε συνέχεια της υιοθέτησης της Σύστασης 19 της 13ης Δεκεμβρίου 2006 σχετικά με την προώθηση της θετικής αντιμετώπισης του ρόλου των γονέων (positive parentality) από την Επιτροπή των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης δημιουργήθηκε ειδική Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για θέματα κοινωνικής πολιτικής για παιδιά και οικογένειες, η οποία συνεδρίασε στις 7 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο. Στη συνάντηση, κύριος στόχος της οποίας ήταν η αξιολόγηση των δράσεων για την υλοποίηση της παραπάνω Σύστασης, συμμετείχε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, Πρόεδρος της Διακομματικής ομάδας του Ε.Κ. "Οικογένεια και προστασία του παιδιού".

Κατά τη συνεδρίαση, η ευρωβουλευτής τόνισε ότι οι οικογενειακές επιθυμίες των ευρωπαίων για την απόκτηση περισσότερων παιδιών εμποδίζονται από ένα σύνολο παραγόντων, όπως η δυσκολία συνδυασμού οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, η ελλιπής κοινωνικό-οικονομική υποστήριξη και οι ανισότητες λόγω φύλου στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

"Η υποστήριξη του θεσμού της οικογένειας δεν μπορεί να εξαρτάται μόνο από οικογενειακές πολιτικές με οικονομικό επίκεντρο, δηλαδή βασιζόμενες στη συμμετοχή και των δυο γονέων στην αγορά εργασίας, όπως έχουν προτείνει μέχρι τώρα τα Κράτη Μέλη και η Ευρ. Επιτροπή, αλλά να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες και τις δυσκολίες κάθε οικογένειας και να προστατεύουν τις επιλογές τους. Οι οικογένειες είναι ελεύθερες να επιλέγουν τον τρόπο ζωής τους χωρίς να υφίστανται διακριτική μεταχείριση. Κατά συνέπεια τα Κράτη Μέλη καλούνται να αναγνωρίζουν σε συνταξιοδοτικό και κοινωνικό επίπεδο την προσφορά του γονιού που παρέχει άτυπες μορφές φροντίδας σε παιδιά ή άλλα εξαρτώμενα μέλη", υπογράμμισε στην εισήγησή της η Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

Η ευρωβουλευτής, δήλωσε ότι αν και η δημιουργία οικογένειας αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα, το οποίο τα κράτη οφείλουν να προστατεύουν και να στηρίζουν, η κοινωνία, από την πλευρά της, περιμένει από τους γονείς να αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που απορρέουν από τον ρόλο τους και να προσφέρουν στα παιδιά τους ένα περιβάλλον αγάπης, σεβασμού και φροντίδας.

Η Μ.Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου επεσήμανε ότι η σωστή άσκηση των γονικών υποχρεώσεων απαιτεί τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού προς την οικογένεια, που θα περιλαμβάνει μέτρα διευκόλυνσης πρόσβασης στην κατοικία, την ιδιοκτησία καθώς και την προστασία από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, όπως είναι η κακοποίηση, το παράνομο περιεχόμενο σελίδων στο διαδίκτυο, κλπ.

Τέλος, η ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στην υπό επεξεργασία πρόταση μιας Στρατηγικής για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία θα αναγνωρίζει στα παιδιά ένα ευρύ σύνολο δικαιωμάτων και θα προωθεί την ενσωμάτωσή τους σε όλες τις εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές της ΕΕ, όπως η εκπαίδευση, οι υγειονομικές υπηρεσίες, κλπ. Τόνισε όμως ότι η αναγνώριση του παιδιού ως ανεξάρτητη προσωπικότητα με ανεξάρτητα δικαιώματα συνδυάζεται με εκείνα του οικογενειακού περιβάλλοντος το οποίο το προστατεύει κατά την ανάπτυξή του.

Η ΑΔΗΛΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

07/12/2007: Το σοβαρό ζήτημα της αδήλωτης εργασίας έθιξε με ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου: "Σε ποιά ποσοστά υπολογίζει την αδήλωτη εργασία και ποιές είναι οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιδράσεις της στην ανταγωνιστικότητα ανά κράτος μέλος της ΕΕ;". Μέσα στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης για την ευελιξασφάλεια (flexicurity) και για τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, η Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου έθεσε στην Ε.Ε. το θέμα του συσχετισμού της μερικώς δηλωμένης εργασίας με τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης.

Η Κομισιόν στην απάντησή της απέφυγε να δώσει ακριβή στοιχεία, υπογραμμίζοντας ότι "η αδήλωτη εργασία, από τη φύση της, είναι δύσκολο να μετρηθεί. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες εκτιμήσεις που συγκεντρώθηκαν μέσω έρευνας της Επιτροπής κατά το 2004, οι διαστάσεις της αδήλωτης εργασίας διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών αλλά υπολογίζονται σε περίπου 20% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος σε ορισμένες χώρες της νότιας ή ανατολικής Ευρώπης. Η αδήλωτη εργασία έχει ένα γενικό αρνητικό αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, στρεβλώνει τον ανταγωνισμό μεταξύ επιχειρήσεων και οδηγεί σε κοινωνικό ντάμπινγκ. Επιπλέον, συνδέεται με κακές συνθήκες εργασίας, ανεπαρκή κάλυψη κοινωνικής προστασίας, ελάχιστη ή καθόλου πρόσβαση σε κατάρτιση και ελάχιστη ή καθόλου πρόοδο στη σταδιοδρομία του εργαζομένου από πλευράς αμοιβής και εργασιακής κατάστασης". Τόνισε επίσης ότι η αποφυγή φόρων και συνεισφορών κοινωνικής ασφάλισης, κοινωνικών δικαιωμάτων και κόστους συμμόρφωσης προς τους κανονισμούς δεν ισοσκελίζουν το δυνητικό κέρδος εργοδοτών και εργαζομένων.

Η ευρωβουλευτής, θεωρώντας ως ημίμετρο την υπό ψήφιση Οδηγία για επιβολή κυρώσεων στους εργοδότες που απασχολούν παράνομα διαμένοντες υπηκόους τρίτων χωρών, ζήτησε να πληροφορηθεί τον μελλοντικό σχεδιασμό επιπλέον μέτρων. Απαντώντας, ο Επίτροπος Spidla αναφέρθηκε τόσο στην Ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Για τη θέσπιση κοινών αρχών όσον αφορά την ευελιξία με ασφάλεια», σύμφωνα με την οποία η αδήλωτη εργασία αποτελεί μια ακραία μορφή κατακερματισμού της αγοράς εργασίας, όπου οι εργαζόμενοι είναι παγιδευμένοι σε αβέβαιες εργασιακές σχέσεις και δεν μπορούν να στραφούν προς κάποιες ασφαλείς μορφές απασχόλησης, όσο και στην πιο πρόσφατη Ανακοίνωση «Ενίσχυση της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας», η οποία προβαίνει σε επισκόπηση των πολιτικών που έχουν αναληφθεί από τα κράτη μέλη και προβάλλει παραδείγματα ορθής πρακτικής. Η Ανακοίνωση θεσπίζει ένα γενικό πλαίσιο πολιτικής για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας μέσω της μείωσης της οικονομικής ελκυστικότητάς της, της προαγωγής διοικητικών μεταρρυθμίσεων και της απλοποίησης της νομοθεσίας, ενδυναμώνοντας τους μηχανισμούς επιτήρησης και κυρώσεων και ενθαρρύνοντας τη συνεργασία μεταξύ κρατών μελών.

Τέλος η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου ως εισηγήτρια της έκθεσης για την αξιοπρεπή εργασία που προβλέπει την ενδοευρωπαϊκή και διεθνή συνεργασία των επιθεωρήσεων εργασίας, θεώρησε ικανοποιητική την απάντηση της Ε.Ε. η οποία δήλωσε ότι προτίθεται να εκπονήσει μελέτη εφικτότητας σχετικά με την καθιέρωση μιας ευρωπαϊκής πλατφόρμας για τη συνεργασία μεταξύ επιθεωρήσεων εργασίας και άλλων φορέων επιτήρησης και επιβολής των κανόνων.

Η ΕΥΡΩΠΗ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ


06/12/2007: Σε ημερίδα με θέμα "Παιδιά αγνοούμενα και θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης: Ο μέχρι σήμερα απολογισμός", που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, έλαβε μέρος η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και Πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας του ΕΚ, Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού, Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου. Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Ευρωπ.Ομοσπονδία αγνοουμένων παιδιών, "Missing Children Europe", που συνενώνει τη δραστηριότητα 27 εθνικών ΜΚΟ, μεταξύ των οποίων και της ελληνικής, το "Χαμόγελο του Παιδιού". Τους στόχους της ευρωπαϊκής οργάνωσης υποστηρίζουν ενεργά εξέχουσες προσωπικότητες, όπως η Bernandette Chirac, η Βασίλισσα της Σουηδίας, Σίλβια κ.α.. Την έναρξη της ημερίδας κήρυξε η σύζυγος του Προέδρου της Ευρ. Επιτροπής, Margarida Sousa Uva Barroso.

Στην εισήγησή της η Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου παρουσίασε το κοινοτικό πλαίσιο για την προστασία των ανηλίκων και τις οδηγίες για την καταπολέμηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των παιδιών και την παιδική πορνογραφία. Aναφέρθηκε επίσης στην υπό επεξεργασία πρόταση μιας Στρατηγικής για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία θα προωθεί την ενσωμάτωσή τους σε όλες τις κοινοτικές πολιτικές, εσωτερικές και εξωτερικές, και θα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως είναι η εκπαίδευση, οι υγειονομικές υπηρεσίες, κτλ.

"Το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει ήδη. Ωστόσο υπολείπεται ακόμα η δέσμευση των κρατών, των δημοσίων και ιδιωτικών παραγόντων για καταπολέμηση της βίας και της εκμετάλλευσης εις βάρος των παιδιών. Τα Κράτη Μέλη καλούνται να θεσπίσουν τα απαραίτητα μέτρα που να απαγορεύουν δραστηριότητες σχετικές με τη φροντίδα παιδιών σε άτομα, τα οποία έχουν κατηγορηθεί για αδικήματα σε βάρος ανηλίκων", τόνισε η Μ.Παναγιωτοπούλου.

Η εισηγήτρια παρουσίασε και το πρόγραμμα Δάφνη ΙΙΙ, το οποίο υιοθέτησε το ΕΚ, τον Μάιο του 2007, για την περίοδο 2007-2013, με στόχο την καταπολέμηση της βίας (τόσο της φυσικής όσο και της ψυχολογικής και την σεξουαλικής) εναντίον των γυναικών, των νέων και των παιδιών και την επαρκή προστασία στα θύματα. Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τη σημασία της ευρωπαϊκής συνεργασίας για το θέμα αυτό με άλλους διεθνείς οργανισμούς, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο μάχεται δυναμικά προωθώντας τη λήψη κοινών δράσεων.

"Η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, όπως η εφαρμογή του συστήματος AMBER ALERT (έγκαιρη ειδοποίηση σε περίπτωση απαγωγής ανηλίκου), η κλήση του ευρωπαϊκού τηλ.αριθμού 116.000, η ευαισθητοποίηση των γονέων και των ενεργών πολιτών και η υποστήριξη των δραστηριοτήτων των ΜΚΟ, αποτελούν σημαντικά και απαραίτητα μέσα για τον αγώνα κατά της εξαφάνισης και εκμετάλλευσης των παιδιών", υπογράμμισε η ευρωβουλευτής. Τέλος, η Μ.Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου χαιρέτισε την ελληνική πρωτοπορία της καθιέρωσης αριθμού κλήσεως για εξαφανισμένα παιδιά και την κατάθεση νέου νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει την άρση του τηλεφωνικού και ηλεκτρονικού απορρήτου όσων κατηγορούνται για αδικήματα σε βάρος ανηλίκων και την περαιτέρω αυστηροποίηση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου για την προστασία των παιδιών.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ: ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Ε.Κ. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


03/12/2007: Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία, η ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου έλαβε μέρος σήμερα σε εκδήλωση του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, στόχος της οποίας ήταν η ενημέρωση της κοινής γνώμης για τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την προώθηση της επίλυσης των προβλημάτων των αναπήρων έτσι ώστε να συμμετέχουν ισότιμα και χωρίς διακρίσεις στην κοινωνία των ευρωπαίων πολιτών.

Η ευρωβουλευτής, στην εισήγησή της, τόνισε ότι στόχος είναι η ενεργή και ουσιαστική προσφορά δυνατοτήτων ισότιμης συμμετοχής στην εκπαίδευση, στην επαγγελματική κατάρτιση, στην είσοδο στον επαγγελματικό χώρο, στις υπηρεσίες (υγείας, κοινωνικές, μεταφορών), στις νέες τεχνολογίες, αλλά και στον χώρο των ΜΜΕ, της τέχνης και της ψυχαγωγίας.

Αν και οι πολιτικές για τους αναπήρους εμπίπτουν στην εθνική και στην περιφερειακή αρμοδιότητα σχεδιασμού, η ΕΕ, μέσω της προώθησης της ισότητας των ευκαιριών, στοχεύει να δώσει τη δυνατότητα στους αναπήρους και στους χρόνια ασθενείς, που αποτελούν σχεδόν το 16% του ευρωπαϊκού ενεργού πληθυσμού, να απολαμβάνουν το δικαίωμά τους στην αξιοπρέπεια, την ίση μεταχείριση, τη συμμετοχή στην κοινωνία και την ανεξάρτητη διαβίωση σύμφωνα με τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναγνωρίζει "το δικαίωμα των ατόμων με ειδικές ανάγκες να επωφελούνται μέτρων που θα τους εξασφαλίζουν τον αυτοπροσδιορισμό και την αυτονομία", υπογράμμισε η Μ.Παναγιωτοπούλου.

Η ευρωβουλευτής επεσήμανε την ανάγκη υπέρβασης των πολιτικών για την καταπολέμηση των διακρίσεων που έχουν σχεδιαστεί για την αποτροπή της άνισης μεταχείρισης, την οποία εξακολουθούν να υφίστανται τα άτομα με αναπηρία, καθώς η εφαρμογή και η επιβολή νομοθεσίας κατά των διακρίσεων δεν αρκεί για να αντιμετωπιστούν οι πολύπλευρες μορφές ανισότητας. Στην αποτελεσματικότητα των εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών συμβάλλουν καθοριστικά η χαρτογράφηση των αναπηριών, η ανάπτυξη κοινών δεικτών για όλες τις κατηγορίες αναπηρίας καθώς επίσης και η προώθηση περαιτέρω ερευνών στα πλαίσια του 7ου Προγράμματος-Πλαισίου για την Έρευνα. Η Μ.Παναγιωτοπούλου υπενθύμισε επίσης τη Γραπτή Δήλωση (αριθ. 64/2007), που συνετάχθη με πρωτοβουλία της σχετικά με τις διακρίσεις και τον κοινωνικό αποκλεισμό των παιδιών με μαθησιακά προβλήματα και η οποία συγκέντρωσε τις υπογραφές της πλειοψηφίας των μελών του Ε.Κ. Η έγκριση της Δήλωσης αποτελεί μεγάλη επιτυχία για την καλύτερη αναγνώριση και αντιμετώπιση από τα Κράτη Μέλη των διαταραχών μάθησης "δυσ-".

Τέλος, η Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον άμεσο αντίκτυπο που έχει η αναπηρία και για το οικογενειακό περιβάλλον, ιδίως στις περιπτώσεις όπου η οικογένεια διαδραματίζει τον πρωταρχικό ρόλο του παρόχου φροντίδας. "Για τα άτομα που προσφέρουν άτυπα τις υπηρεσίες τους στο πλαίσιο της οικογένειας για την φροντίδα εξαρτημένων ατόμων απαιτείται η δια βίου εκπαίδευση και η αναγνώριση των παροχών ώστε να εξασφαλίζουν απασχολησιμότητα και συνταξιοδοτικά δικαιώματα συμβάλλοντας στην κοινωνική συνοχή και στη διατήρηση της διαγενεακής αλληλεγγύης", δήλωσε η ευρωβουλευτής.