ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ: AΜΕΣΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

27/03/2008: Η ενίσχυση της απασχολησιμότητας των ευρωπαίων νέων και της δυνατότητας συνδυασμού επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, οι στόχοι δηλαδή του Ευρ. Συμφώνου για την Νεολαία (2005), καθώς και η αξιολόγηση των μέχρι σήμερα πολιτικών για τους νεους ήταν τα θέματα για τα οποία η ευρωβουλευτής, Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου απήυθυνε ερώτηση στο Ευρ. Συμβούλιο.
Στην απάντησή της, η σλοβενική προεδρία παρουσίασε τα συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν από την εαρινή Σύνοδο του Συμβούλιου (13/14.03.2008), στα οποία υπογραμμίζεται η σημασία της μείωσης της ανεργίας των νέων, η κατάργηση των διακρίσεων και η υποστήριξη της μετάβασής τους από την εκπαίδευση στην ενεργό ζωή.
Η ανεργία των νέων παραμένει το σημαντικότερο πρόβλημα σε πολλά κράτη-μέλη σύμφωνα με την ανάλυση και την αξιολόγηση των Εθνικών Μεταρρυθμιστικών Προγραμμάτων από την Ευρ. Επιτροπή (βλέπε στατιστικό πίνακα Eurostat). Τρεις είναι οι άξονες δράσεων στα πλαίσια των πολιτικών για την νεολαία:
  • Η απασχόληση των νέων, η συμμετοχή στην εκπαίδευση και κατάρτιση καθώς και η κοινωνική ενσωμάτωσή τους χρειάζεται να παραμείνουν, για την περίοδο 2008-2010, κύριοι στόχοι της οικονομικής και κοινωνικής στρατηγικής.
  • Ιδιαίτερη ενίσχυση των νέων με λιγότερες ευκαιρίες ή αναπηρίες, κυρίως μέσω της προσωπικής συμβουλευτικής και της πολύπλευρης υποστήριξης.
  • Η διατομεακή προσέγγιση των πολιτικών για τους νέους στα πλαίσια της Στρατηγικής της Λισαβόνας (ενεργός συμμετοχή των νέων στο τρίγωνο της γνώσης "έρευνα, καινοτομία, εκπαίδευση").

Το Συμβούλιο δίνει έμφαση στην απασχολησιμότητα των νέων και την αντιμετώπιση της προσωρινής τους εργασίας με ευελιξία και ασφάλεια που "θα αλληλοενισχύονται καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής". Η σλοβενική προεδρία, ευαισθητοποιημένη από τις προκλήσεις των αναγκών της νεολαίας της Ευρώπης θα οργανώσει στις 23-25 Απριλίου 2008 διεθνή διάσκεψη με θέμα "Εργασία για Νέους - Ευμάρεια για Όλους".

Η Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου παρατήρησε ότι και οι ίδιοι οι ευρωπαίοι νέοι χρειάζεται να συνειδητοποιήσουν τον επιταχυνόμενο ρυθμό των παγκοσμίων εξελίξεων. Οι γνώσεις και οι δεξιότητες, προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις των επόμενων δεκαετιών, ανοίγουν θετικές προοπτικές για την ευρωπαϊκή νεολαία. Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας των νέων, την ίδια στιγμή που πολλά κράτη αναζητούν σε τρίτες χώρες ανθρώπινο δυναμικό όχι με αυξημένα προσόντα, δικαιώνει τις επιλογές της κυβέρνησης για άμεσες διαρθρωτικές αλλαγές στην παιδεία, στην κατάρτιση κάθε επιπέδου και στην ενίσχυση της βιώσιμης επιχειρηματικότητας.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ

23/03/2008: Η ευρωβουλευτής Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου απηύθηνε ερώτηση στην Ε.Επιτροπή για την υλοποίηση των προτάσεων του ψηφίσματος του Ε.Κ. "Προστασία παραδοσιακών Οικισμών".

Στην απάντησή της, η Κομισιόν αναφέρει αναλυτικά τα πλαίσια προγραμμάτων εντός των οποίων μπορούν να προταθούν δράσεις για τη διατήρηση και ανάπτυξη της φυσικής, ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς με δυνατότητες διεξόδων για την ανάπτυξη του τουρισμού. Κάθε κράτος μέλος μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε να συμπεριληφθούν μέτρα για την αξιοποίηση του πολιτισμικού πλούτου στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής (Κοινοτικές Στρατηγικές Κατευθυντήριες Γραμμές, Άρθρο 2.1). "Δεδομένου ότι τούτο συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη και η ιστορική κληρονομιά αποτελεί περιουσιακό στοιχείο για την τόνωση του τουρισμού.
Στο πλαίσιο του προτύπου κοινής διαχείρησης περιφερειακής πολιτικής ο Κανονισμός του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) προβλέπει μέτρα για τη στήριξη της αναζωογόνησης των πόλεων και της υπαίθρου για την περίοδο 2007-2013. Τα προγράμματα για την ανάπτυξη της υπαίθρου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διατήρηση και αναβάθμιση της πολιτιστικής κληρονομιάς (Κανονισνός 1698/2005).
Επίσης, στα πλαίσια του προγράμματος Πολιτισμός 2007-2013 η Ε.Επιτροπή υποστηρίζει πρωτοβουλίες αναζωογόνησης χωριών και δήμων, συντήρησης παραδοσιακών οικισμών και χρηματοδοτεί δίκτυα πολιτιστικής κληρονομιάς. Μετά την υποβολή προτάσεων του 2007 επελέγησαν 2 δίκτυα. Η Ε.Επιτροπή συνεργάζεται με το Συμβούλιο της Ευρώπης για τη διοργάνωση ημερίδων κληρονομιάς. Από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης 70 επί συνόλου 86 προγραμμάτων προτείνουν και την αναβάθμιση της πολιτιστικής κληρονομιάς".

Ως καλή πρακτική αναφέρει η Επιτροπή το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς με οργανωτικό φορέα την Europa Nostra και το προγραμμα συντήρησης του οχυρωμένου χωριού "Santo Stefano di Sessanio" της περιοχής Abruzzi της Ιταλίας με "στόχο τη διατήρηση ενός τυπικού μεσαιωνικού αστικού χώρου".
Η Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου διεβίβασε την πλήρη απάντηση της Επιτροπής σε φορείς νησιωτικών δήμων οι οποίοι εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για το θέμα.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΗΣΙΩΝ

21/03/2008: Μετά την έναρξη της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2007 - 2013, η ευρωβουλευτής Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου ζήτησε να πληροφορηθεί από την Ε. Επιτροπή ποιες δράσεις υπέρ της νησιωτικής πολιτικής έχουν αναληφθεί από την Ε.Ε. και πώς ωφελείται από αυτές η νησιωτική Ελλάδα


Η Επίτροπος για την περιφερειακή ανάπτυξη κ. D.Hübner έδωσε στην Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου την ακόλουθη απάντηση: "Οι νέοι κανονισμοί για την περίοδο 2007-2013 και οι κοινοτικές στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές περιλαμβάνουν ρητές διατάξεις για τις περιοχές με γεωγραφικά και φυσικά μειονεκτήματα. Παρέχουν, επομένως, τη βάση για την πρόοδο στην αντιμετώπιση των εδαφικών ιδιαιτεροτήτων στα έγγραφα προγραμματισμού, ιδίως όσον αφορά τα νησιά με τα διάφορα μειονεκτήματα και τις σημαντικές διαφορές τους που οφείλονται στις γεωγραφικές τους ιδιαιτερότητες (π.χ. απομόνωση, δυσκολία πρόσβασης, κλιματικές συνθήκες) και αποτελούν ιδιαίτερη πρόκληση για την περιφερειακή πολιτική.

Μια ειδική πολιτική για τα νησιά περιγράφεται στο εθνικό στρατηγικό πλαίσιο αναφοράς της Ελλάδας (ΕΣΠΑ) και αναλύεται διεξοδικά στα επιχειρησιακά προγράμματα «Κρήτη και Νήσοι Αιγαίου» και «Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος και Ιόνιοι Νήσοι». Τα κύρια στοιχεία της στρατηγικής αυτής είναι η αναδιάρθρωση για βιώσιμη και διαφοροποιημένη παραγωγική διαδικασία, που στηρίζεται στην ιδιωτική επιχειρηματική πρωτοβουλία, η αντιμετώπιση των θεμάτων της πρόσβασης και των υποδομών και η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Η εφαρμογή της στρατηγικής αυτής για τα μικρά νησιά προβλέπει τη συγχρηματοδότηση σχεδίων ολοκληρωμένης ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο του περιφερειακού επιχειρησιακού προγράμματος «Κρήτη και Νήσοι Αιγαίου» θα χορηγηθούν 871,3 εκατ. ευρώ κοινοτικής συγχρηματοδότησης για τα νησιά αυτά. Ειδικότερα για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, 27,4 εκατ. ευρώ από τους πόρους συγχρηματοδότησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) θα διατεθούν απευθείας στον άξονα προτεραιότητας 10 που αποσκοπεί στη μείωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα λιγότερο κατοικημένα και λιγότερο προσπελάσιμα νησιά. Το περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος και Ιόνιοι Νήσοι» θα χορηγήσει 238,7 εκατ. ευρώ κοινοτικής συγχρηματοδότησης για τα Ιόνια νησιά.

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1698/2005 του Συμβουλίου για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) περιλαμβάνει ειδικές διατάξεις για τα μικρά νησιά του Αιγαίου. Το εθνικό στρατηγικό σχέδιο που αποτελεί το πλαίσιο αναφοράς για την προετοιμασία του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης περιέχει ανάλυση των ειδικών μειονεκτημάτων των νησιωτικών περιοχών της Ελλάδας όσον αφορά την οικονομική, την περιβαλλοντική και την κοινωνική τους κατάσταση, με σκοπό τον προσδιορισμό των αναγκών και των προτεραιοτήτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω του σχεδίου αγροτικής ανάπτυξης.

Η στρατηγική λαμβάνει επίσης υπόψη τις διαφορές από περιοχή σε περιοχή και έχει καταρτιστεί έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται ειδικά προβλήματα που συνδέονται επίσης με γεωγραφικά χαρακτηριστικά των αγροτικών περιοχών. Επίσης ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1198/2006 του Συμβουλίου για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας περιέχει ειδικές διατάξεις για τα απομακρυσμένα ελληνικά νησιά. Οι διατάξεις αυτές αντικατοπτρίζονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Αλιεία 2007-2013 στην Ελλάδα, το οποίο εγκρίθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2007. Επίσης, ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1405/2006 του Συμβουλίου θεσπίζει μέτρα για τη γεωργία υπέρ των μικρών νησιών του Αιγαίου. Ο κανονισμός αυτός απλοποιεί στην πράξη τα καθεστώτα που ισχύουν για τα μικρά νησιά και εισάγει την αποκεντρωμένη διαχείριση της βοήθειας μέσω προγράμματος που προσχεδιάζεται από τις ελληνικές αρχές και υποβάλλεται για έγκριση στην Επιτροπή.

Το πρόγραμμα, το οποίο εγκρίθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2006 και εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2007, περιλαμβάνει δύο στοιχεία.

  1. Οι ειδικές ρυθμίσεις εφοδιασμού αποσκοπούν στην αντιστάθμιση των πρόσθετων δαπανών λόγω του νησιωτικού και απόκεντρου χαρακτήρα των εν λόγω νησιών και της τοπικής παραγωγής σε αυτά.
  2. Το συνολικό ποσό των κονδυλίων για το πρόγραμμα αυτό καθορίστηκε σε 23,93 εκατ. ευρώ ετησίως και θα παραμείνει το ίδιο έως το 2013".

"Η απάντηση της Επιτροπής είναι εύγλωττη διαβεβαίωση για την επιτυχημένη κυβερνητική στρατηγική εκμετάλλευσης όλων των ευρωπαϊκών ευκαιριών με στόχο την ανάπτυξη του ελληνικού νησιωτικού χώρου" δήλωσε η Μ.Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ETΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

20/03/2008: Ημερίδα με θέμα την εξάλειψη των διακρίσεων και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής οργανώθηκε στις Βρυξέλλες από το Eυρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Φτώχειας (Εuropean Anti Poverty Network- EAPN).

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΕΚ, ομιλώντας στην ημερίδα ως εισηγήτρια της Έκθεσης για το Ευρωπαϊκό Έτος για την Καταπολέμηση της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού (2010) τόνισε το γεγονός ότι οι δυσάρεστες αυτές καταστάσεις επηρεάζουν ιδιαίτερα συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών: μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες (αντιμετωπίζουν οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα με διαφορετικό βαθμό οξύτητας στα κράτη μέλη της βόρειας και νότιας Ευρώπης) και γυναίκες (η διαφορά φτώχειας τους σε σχέση με τους άνδρες άγγιξε το 2% το 2006). Το 16% των παιδιών της Ε.Ε. ζει σε συνθήκες φτώχειας οι οποίες δεν εξαρτώνται από το βιοτικό επίπεδο κάθε χώρας αφού αγγίζει και οικογένειες με δύο εργαζόμενα μέλη.

"Τα υψηλά επίπεδα φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού είναι ασυμβίβαστα με την παγκοσμιοποιημένη οικονομία και το όραμα της Στρατηγικής της Λισαβόνας. Για να καταστεί η Ευρώπη η ανταγωνιστικότερη και δυναμικότερη παγκόσμια οικονομία της γνώσης, είναι απαραίτητο να χαρακτηρίζεται από κοινωνική συνοχή και διάθεση αλληλεγγύης", υπογράμμισε η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

Πρόσφατο έγγραφο εργασίας της Ε. Επιτροπής (2008) που θα χρησιμοποιηθεί για τη συγγραφή της κοινής έκθεσης "Κοινωνική Προστασία και Κοινωνική Ενσωμάτωση" επισημαίνει την ανάγκη πρόληψης και αντιμετώπισης των δυσάρεστων αυτών φαινομένων μέσω του εκσυγχρονισμού των συστημάτων της κοινωνικής προστασίας στο πλαίσιο υγιών δημοσιονομικών πολιτικών, συνδυάζοντας την κρατική παρέμβαση και την εταιρική και ατομική υπευθυνότητα. Η Ε. Επιτροπή προτείνει το συνδυασμό στρατηγικών οικονομικής και κοινωνικής στήριξης (επιδόματα-υπηρεσίες) και βελτίωσης της πρόσβασης των γονέων στην απασχόληση και την παραμονή τους σε αυτήν. Σύμφωνα με την Ανακοίνωση, για να είναι αποτελεσματικά τα μέτρα αυτά απαιτείται ένα εξισορροπημένο σύστημα έγκαιρης παρέμβασης και επάρκεια πόρων.

Η ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι η αποτελεσματικότητα του Ευρωπαϊκού Έτους 2010 εξαρτάται από την προετοιμασία η οποία αρχίζει το 2009. Κατά συνέπεια, είναι σημαντική η έγκαιρη ευαισθητοποίηση όλων των ενδιαφερόμενων φορέων ώστε να προωθηθεί η έναρξη προγραμμάτων και η ανάληψη πολυδιάστατων πρωτοβουλιών, ικανών να απαντούν στις εθνικές και τοπικές ανάγκες.

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΦΙΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ. ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΝΑΠΟΛΗ

18/03/2008: Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού" του Ευρ. Κοινοβουλίου, συμμετείχε ως ομιλήτρια σε συνέδριο στην Νάπολη της Ιταλίας για την προώθηση πολιτικών φιλικών προς την οικογένεια σε περιφερειακό επίπεδο. Η εκδήλωση που ήταν η τελευταία μιας σειράς συνεδριάσεων των κοινωνικών εταίρων και άλλων παραγόντων της περιφέρειας CAMPANIA οδήγησε στην υιοθέτηση ενός "Περιφερειακού Συμφώνου για την Οικογένεια", το οποίο συνυπέγραψαν όλοι οι παρευρισκόμενοι.

Η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου χαιρέτισε την πρωτοβουλία, η οποία στοχεύει στην αντιμετώπιση των αυξημένων κοινωνικών και οικονομικών δυσκολιών των οικογενειών στην περιφέρεια και στη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος και ευκαιριών για εκπαίδευση και απασχόληση.

Η μείωση της διαφοράς του επιπέδου ανάπτυξης μεταξύ των ευρωπαϊκών περιοχών, κύριος στόχος της ευρωπαϊκής περιφερειακής πολιτικής και των δράσεων των διαρθρωτικών ταμείων και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, σχετίζεται άμεσα με το επίπεδο διαβίωσης των οικογενειών.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στην Ελλάδα, στo πλαίσιo του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης προωθήθηκε η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας και η δημιουργία κοινωνικών υπηρεσιών, (παροχή φροντίδας σε παιδιά ή σε εξαρτώμενα άτομα κλπ.) ενώ το Δ΄ Κ.Π.Σ θα κατανεμηθεί κατά 82% στην περιφέρεια.

Η ευρωβουλευτής παρουσίασε ως καλή πρακτική την πρόσφατη απόφαση του Ελληνικού Υπουργείου Ανάπτυξης να προωθήσει την επιχειρηματικότητα των πολύτεκνων γονέων μέσω της χρηματοδότησης επιχειρήσεων. Παρουσίασε επίσης τη γερμανική πρωτοβουλία δημιουργίας "Τοπικών Συμμαχιών για την Οικογένεια" σε συνεργασία με τις κοινότητες, τους εργοδότες και την κοινωνία των πολιτών.

"Η οικογένεια και τα παιδιά που μεγαλώνουν σε αυτήν είναι οι ανθρώπινοι πόροι του μέλλοντος και σε αυτούς πρέπει να επενδύσουμε με μέτρα προσαρμοσμένα στις τοπικές ανάγκες τους. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του εαρινού Συμβουλίου( 13/14 Μαρτίου 2008), στα πλαίσια μιας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Νεολαία (Μάρτιος 2005), το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για την Ισότητα των Φύλων (Μάρτιος 2006) και η Ευρωπαϊκή Συμμαχία για την Οικογένεια ( Μάιος 2007) θα αποτελέσουν σημαντικούς παράγοντες για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης", δήλωσε η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

Η ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

14/03/2008: H Ευρωβουλευτής Mαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου υποδέχθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο μαθητές και εκπαιδευτικούς από την ορεινή Πελοπόννησο. Οι τελειόφοιτοι μαθητές των Λυκείων Δημητσάνας και Λαγκαδιών μετά από παρότρυνση του Υφυπουργού Παιδείας, Κου Α. Λυκουρέντζου, οργάνωσαν τριήμερη εκδρομή στην πρωτεύουσα της Αλσατίας, έδρα πολλών Ευρωπαϊκών οργανισμών και πόλη-πρότυπο ως προς τη διατήρηση της πολιτιστικής της ταυτότητας.

Κατά την επίσκεψη στο Ευρωκοινοβούλιο, μαθητές και καθηγητές παρακολούθησαν την πανηγυρική συνεδρία της Ολομέλειας και συμμετείχαν σε δεξίωση για τον εορτασμό των 50 χρόνων λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσία του Προέδρου του EK Hans-Gert Pöttering και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής J.M. Barroso.

Στα πλαίσια ειδικής ενημερωτικής εκδήλωσης η Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου ανέλυσε τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και αναφέρθηκε στις πρόσφατες ευρωπαϊκές εξελίξεις, (όπως την υιοθέτηση της Συνθήκης της Λισαβόνας και την υπογραφή Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ). Η Ευρωβουλευτής τόνισε τη μεγάλη σημασία του κοινωνικού προσανατολισμού της Ευρωπαϊκής πολιτικής, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων την σπουδαιότητα της δια βίου εκπαίδευσης ως ισχυρό εφόδιο για το μέλλον των νέων Ευρωπαίων πολιτών. Τους μαθητές ενημέρωσαν επίσης για τις δραστηριότητες τους στις επιτροπές του Ε.Κ οι Ευρωβουλευτές της Ν.Δ. Σχοινάς Μαργαρίτης και Μαυρομμάτης Μανώλης.

Οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στην πόλη του Στρασβούργου, όπου τους υποδέχτηκε σε τιμητική εκδήλωση υποδοχής η δήμαρχος, κα F. Keller.
Εκτιμώντας ως ιδιαίτερα χρήσιμη και εποικοδομητική την επαφή τους με ένα Όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτό, οι συμμετέχοντες διατύπωσαν την άποψη ότι είναι απαραίτητο να επισκέπτονται την Ευρωβουλή όσο το δυνατό περισσότεροι νέοι απομακρυσμένων περιοχών, οι οποίοι δεν έχουν πάντα την οικονομική και πρακτική δυνατότητα να πραγματοποιούν εκπαιδευτικά ταξίδια στην καρδιά της Ευρώπης.

Η Ευρωβουλευτής εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά της που το ενδιαφέρον για την Ευρώπη και η συμβολή της στην καθημερινή ζωή έχει ξεπεράσει τα όρια των μεγαλουπόλεων και αγγίζει την ελπιδοφόρα νεολαία της επαρχίας και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η επίσκεψη αυτή έδωσε την ευκαιρία στους Έλληνες νέους της περιφέρειας να έρθουν πιο κοντά στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι , να αντιληφθούν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους και να διαπιστώσουν τις νέες δυνατότητες ανάπτυξης και προόδου της χώρας μας. Η πρωτοβουλία του Υφυπουργού Παιδείας Α. Λυκουρέντζου ελπίζουμε να γίνει αφορμή για την διοργάνωση ολοένα και περισσότερων παρόμοιων ταξιδιών.»

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΟΥ. Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΚ.

13/03/2008: Ο σεβασμός των δικαιωμάτων των εγκλείστων γυναικών ως ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η κάλυψη των ειδικών αναγκών τους εντός των σωφρονιστικών ιδρυμάτων οφείλουν να αποτελούν στόχους του εκσυγχρονισμού και της αναδιοργάνωσης των σωφρονιστικών συστημάτων στα κράτη μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με την Έκθεση της ευρωβουλευτού της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, για την ιδιαίτερη θέση των φυλακισμένων γυναικών και τον αντίκτυπο της φυλάκισης στην κοινωνική και οικογενειακή ζωή, που ψηφίστηκε σήμερα με ψήφους: 492 υπέρ και 24 κατά από την Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο.

Παρόλο που ο αριθμός των εγκλείστων γυναικών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες σημειώνει σημαντική αύξηση (Στην Αγγλία, μεταξύ 1992 και 2002, ο γυναικείος πληθυσμός αυξήθηκε κατά 173%, ενώ στην Κύπρο κατά 410%), η διαμόρφωση των σωφρονιστικών ιδρυμάτων εξακολουθεί να εξυπηρετεί περισσότερο τις ανάγκες των ανδρών τροφίμων. Για τον λόγο αυτόν, το Ευρωκοινοβούλιο καλεί τα κράτη μέλη να συμπεριλάβουν τη διάσταση του φύλου στις σωφρονιστικές τους πολιτικές και στην κατάρτιση του προσωπικού. Οι αναθεωρημένοι κανόνες του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις φυλακές αναγνωρίζουν τις γυναικείες ιδιαιτερότητες όσον αφορά την υγεία, την υγιεινή, την προστασία της μητρότητας και τη μεγάλη συχνότητα προηγούμενης κακοποίησης . Η Ε. Επιτροπή καλείται να συμπεριλάβει στην ετήσια έκθεσή της για τα ανθρώπινα δικαιώματα και στοιχεία για τις γυναίκες φυλακισμένες.

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του ΕΚ συμμετείχε και ο Επίτροπος ΜΙCHEL, ο οποίος μεταφέροντας και τη γνώμη του Επιτρόπου SPIDLA, ανέφερε ότι η Επιτροπή, σεβόμενη το γεγονός ότι η κοινωνική ενσωμάτωση εμπίπτει στην αρμοδιότητα των κρατών μελών, είναι διατεθειμένη να βοηθήσει τις εθνικές δράσεις. Πρόκειται, εντός του 2008, να παρουσιάσει σχετική Ανακοίνωση, στην οποία θα αναφέρεται η επανένταξη των φυλακισμένων γυναικών στην αγορά εργασίας, την εξασφάλιση εκπαίδευσης και κατάρτισης των κρατουμένων, τη συνεργασία μεταξύ φυλακών και επιχειρήσεων, τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών και την πρόσληψη ειδικευμένου προσωπικού. Τέλος, δήλωσε ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας προβλέπει νέες πρωτοβουλίες στους τομείς της δικαιοσύνης, της ασφάλειας και της ελευθερίας καθώς επεκτείνει την εφαρμογή της διαδικασίας της συναπόφασης, ενδυναμώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον νομοθετικό ρόλο του ΕΚ.

Κοινός παρονομαστής των παρεμβάσεων των ευρωβουλευτών ήταν η φροντίδα για τη διατήρηση των οικογενειακών σχέσεων και η ανάγκη ύπαρξης κατάλληλων εγκαταστάσεων για την υποδοχή των μητέρων με τα παιδιά τους, σύμφωνα με τις διατάξεις των εθνικών νομοθεσιών. Επεσήμαναν, επίσης, ότι το υπέρτατο συμφέρον του παιδιού πρέπει να λαμβάνεται κυρίως υπόψη από τις δικαστικές αποφάσεις για φυλάκιση της μητέρων ή για την απόφαση παραμονής του παιδιού στη φυλακή. Ιδιαίτερη μνεία έγινε για τις φυλακισμένες στην ΕΕ προερχόμενες από τρίτες χώρες.

H Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου εξέφρασε την ελπίδα ότι, αν υλοποιηθούν οι προτεινόμενες από την Έκθεση δράσεις, θα ενισχυθεί η ιδέα ότι η ΕΕ προασπίζεται το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και είναι χώρος δικαιοσύνης, ασφάλειας και ελευθερίας.

2010: ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ EΤΟΣ "ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ".

10/03/2008: Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, ορίστηκε εισηγήτρια του ΕΚ για τον νομοθετικό προγραμματισμό του έτους 2010- Ευρωπαϊκού Έτους "για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού."

Η πρόταση, που περιλαμβάνεται ήδη στην κοινωνική ατζέντα 2005-2010, επαναλαμβάνει το στόχο της στρατηγικής της Λισσαβόνας για εξάλειψη των αντίθετων με τα ανθρώπινα δικαιώματα και αντιπαραγωγικών κοινωνικών φαινομένων. Η διαπίστωση από πρόσφατες έρευνες της Ευρ. Επιτροπής ότι η φτώχεια εξακολουθεί να πλήττει 78 εκ. Ευρωπαίους και 19% του παιδικού πληθυσμού της Ευρώπης οδήγησε στην υλοποίηση της πολιτικής δέσμευσης για ανάδειξη του μεγάλου αυτού προβλήματος.

Η Μ. Παναγιωτοπουλου-Κασσιώτου κατά την επεξεργασία της πρότασης υπογραμμίζει τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, φαινόμενα που εκτός από την οικονομική διάσταση περιλαμβάνουν ελλείψεις στην υγειονομική και κοινωνική προστασία και στέγαση, στην εκπαίδευση και κατάρτιση, στην απασχόληση και στην δια βίου μάθηση, καθώς και στην ενεργό και ισότιμη συμμετοχή στην πολιτική και πολιτισμική ζωή.

"Η ένδεια και ο αποκλεισμός θα καταπολεμηθούν αποτελεσματικά, αν ληφθεί υπόψη η αλληλεπίδραση των γενεσιουργών αιτιών σε παγκόσμιο επίπεδο, και η μεταφορά τους από τη μια χώρα στην άλλη, μέσω των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών", ανέφερε η ευρωβουλευτής. "Με τον εορτασμό, επιχειρείται η ενεργός συμμετοχή στις δράσεις όσων το εισόδημα είναι κατώτερο του ελάχιστου ορίου διαβίωσης και η ευαισθητοποίηση και η επίδειξη ομαδικής και ατομικής υπευθυνότητας στον αγώνα για την κοινωνική επανένταξη όσων βρίσκονται στο περιθώριο της ζωής."

Για την έκθεσή της η Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου διεξάγει συνομιλίες με την Ευρ. Επιτροπή και το Συμβούλιο, ενώ επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον ευρωπαϊκοί οργανισμοί και ΜΚΟ. Ο κοινοτικός προϋπολογισμός του εορτασμού ανέρχεται στα 17 εκ. ευρώ και προβλέπονται δράσεις σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Η έκθεση της ευρωβουλευτού πρόκειται να παρουσιαστεί για ψήφιση στην Επιτροπή Απασχόλησης τον Μάιο και στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούλιο.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚH ΠΟΛΙΤΙΚH ΚΑΙ ΟΙΚΟΓEΝΕΙΑ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ DANUTA HÜBNER

07/03/2008: Τους στόχους και το έργο της Διακομματικής Ομάδας "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού" παρουσίασε σε συνάντηση στην Ε.Ε. η Πρόεδρός της και Ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου. Η συνομιλία με την Επίτροπο Danuta Hübner και τον Συντονιστή Lo Breemer επικεντρώθηκε πρωτίστως στην οικογενειακή διάσταση της περιφερειακής πολιτικής κυρίως σε ό,τι αφορά τις δυσπρόσιτες και απομονωμένες περιοχές, θέμα της τελευταίας συνάντησης της Διακομματικής Ομάδας στις 20/02/2008 στο Στρασβούργο.

«Ο συνδυασμός οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής αποτελεί προτεραιότητα του Προγράμματος. Οι διαπραγματευτικές διαδικασίες μεταξύ των κρατών μελών και των επενδυτών που έλαβαν χώρα το 2007 αποτελούν προάγγελο για τις επενδύσεις που μπορούν να περιμένουν οι ευρωπαϊκές χώρες κατά τη συνέχιση των δραστηριοτήτων στα πλαίσια των νέων δικτύων για τις περιφέρειες 2007-2013», ανέφερε η κ Danuta Hübner. «Σ΄ αυτό το πλαίσιο δίνεται βαρύτητα όχι μόνο σε θέματα που αφορούν τις πολιτικές απασχόλησης αλλά και στην ιδιαίτερη θέση των γυναικών στην αγορά εργασίας. Όσον αφορά το σχεδιασμό προγραμμάτων βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της καταγραφής των οικονομικών αλλαγών στις περιφέρειες σε συνδυασμό με τη δημογραφική πρόκληση. Τα δίκτυα των περιφερειών αφορούν 30 θεματικές· τα κράτη μέλη έχουν κληθεί να υποβάλουν τις προτάσεις τους".

Ο κ. Breemer υπογράμμισε ότι στόχος είναι «η δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας στις αγροτικές περιοχές και η λήψη μέτρων που θα εμποδίσουν την περαιτέρω ερήμωση της υπαίθρου λόγω της μετακίνησης των πληθυσμών στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η τελευταία έκθεση της Επιτροπής για την κοινωνική κατάσταση αναλύει με εξαιρετικό τρόπο την φτώχεια και τον εν μέρει παραποιημένο τρόπο με τον οποίο την αντιλαμβανόμαστε στις διάφορες περιφέρειες της Ευρώπης. Είναι σημαντικό να ευαισθητοποιηθεί άμεσα η κοινή γνώμη για τα προβλήματα και ταυτόχρονα να αντιληφθεί τις περιορισμένες δυνατότητες δράσης της Ε.Ε. απέναντι στις αρμοδιότητες των κρατών μελών».

Σε σχέση μ' αυτό τον προβληματισμό η Επίτροπος Danuta Hübner εξήρε τη μεγάλη σημασία των αλληλεπιδράσεων του διαλόγου με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου εξέφρασε εκ νέου την επιθυμία της για μια εμβάθυνση στην ανταλλαγή καλών πρακτικών και την ενίσχυση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπως το γερμανικό "Allianz fur die Familie" (Συμμαχία για την Οικογένεια). Οι συνομιλητές της Ε.Ε. συμφώνησαν με την ευρωβουλευτή ότι είναι απαραίτητη η δραστηριοποίηση και εταίρων από τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να επιτευχθεί επιτυχώς η αλλαγή.

Τέλος η Επίτροπος Danuta Hübner αφού εξήρε το έργο της Διακομματικής Ομάδας του Ε.Κ. "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού", δήλωσε την πρόθεσή της να συμμετέχει σε μια μελλοντική συνάντησή της.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ κ.Ε. ΓΛΥΚΑΤΖΗ - ΑΡΒΕΛΕΡ ΣΤΗ ΧΙΟ: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗ ΧΙΟ



03/11/2008: Εξαιρετικά ανταποκρίθηκε η Χίος στην τιμή που της έκανε η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις που οργάνωσε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη «ΚΟΡΑΗ», στο πλαίσιο των «Ελευθερίων» του νησιού, το Σάββατο 3 Νοεμβρίου.

Στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χίου όπου μίλησε η διαπρεπής πανεπιστημιακός, και όπου λαμβάνει χώρα η έκθεση με αρχειακό και φωτογραφικό υλικό από εφημερίδες της εποχής , που οργάνωσε το προσωπικό της Βιβλιοθήκης, και εγκαινίασε η ίδια, η προσέλευση του κοινού ήταν αντάξια του κύρους της εκλεκτής προσκεκλημένης.

Η ομιλία της κ. Αρβελέρ στο πνεύμα των ημερών, ήταν μια ιστορική αναδρομή στην ελληνική ιστορία με επίκεντρο τη Χίο. Με το γνώριμο γλαφυρό της ύφος, και την ικανότητα που διαθέτει να προσελκύει το ακροατήριο, η διακεκριμένη Βυζαντινολόγος κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού ως το τέλος. Με «πινελιές» που μόνο η ίδια ξέρει να βάζει στο λόγο της, ανέδειξε, τα σημεία εκείνα που καθιστούν τη Χίο ως ένα από τα σημαντικότερα κέντρα πολιτισμού και ανάπτυξης της Ελλάδας και της Μεσογείου ολόκληρης.

Ξεκινώντας από την ομορφιά των γυναικών της Χίου, που υμνήθηκε από όλους τους περιηγητές, και το φυσικό κάλλος του νησιού (έκανε μνεία στο Λαμαρτίνο κατά τον οποίο δεν υπάρχει ωραιότερος τόπος στην Ευρώπη) η ομιλήτρια υπογράμμισε το υψηλό πνευματικό επίπεδο των Χιωτών, ακόμα και σε σκοτεινές περιόδους, δίνοντας έμφαση σε δύο στοιχεία που «έσωσαν» του Χιώτες: τη Φιλοπατρία και την Ευεργεσία.

Λίγο νωρίτερα από το βήμα του Ομηρείου, την κ. Αρβελέρ καλωσόρισε ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Παύλος Καλογεράκης. Παραλείποντας για ευνόητους λόγους να αναφερθεί τους δεκάδες πανεπιστημιακούς τίτλους και τις θέσεις ευθύνης που κατέχει, στο πλούσιο συγγραφικό της έργο και στις εκατοντάδες ομιλίες της σε όλο τον κόσμο, περιορίστηκε μόνο να αναφέρει ότι είναι Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, και φυσικά να θυμίσει ότι είναι επίτιμος συνδημότης μας, ο κ. Καλογεράκης είπε μεταξύ άλλων:

«Η κα Αρβελέρ είναι η γυναίκα πρέσβειρα του πολιτισμού μας. Είναι εκείνη που μας καθηλώνει με τα βιβλία της και μας συναρπάζει με τις ομιλίες και τις συζητήσεις της στην τηλεόραση. Μας διδάσκει με θέρμη ψυχής για την Ρωμανία των Ρωμιών. Για την παγκοσμιότητα του Βυζαντίου.
Είναι ένας κήρυκας της συνέχειας του Ελληνισμού με τη διδασκαλία των 5 «Δ», όπως τα δίδασκε στους φοιτητές της: της Δημοκρατίας, του Διαλόγου, της Δικαιοσύνης, της Διανομής των αγαθών, των Δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Παραφράζοντας κάποιο στίχο θα μπορούσα να πω ότι η Αρβελέρ έβγαλε την Ελλάδα βόλτα στην Ευρώπη αλλά δεν την ξέχασε εκεί.
Την έφερε πίσω κοσμοπολίτισσα, πρέσβειρα γνώσεων, δασκάλα αγαπημένη…»

Ακολούθως στο βήμα ανέβηκε και χαιρέτισε τη… Δασκάλα της η συμπατριώτισσά μας Ευρωβουλευτής Μαρία Κασσιώτου Παναγιωτοπούλου, για να το ανταποδώσει λίγο αργότερα και η Αρβελέρ, λέγοντας με το αμίμητο χιούμορ της:
«Για τη Μαρία Κασσιώτου τι να πω: τα λίγα που ξέρει, εγώ της τα ‘μαθα.»

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι την εκδήλωση άνοιξε η χορωδία του 3ου Γυμνασίου Χίου υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Πιλαβά, προσφέροντας ένα σύντομο μουσικό πρόγραμμα με ελληνικά τραγούδια υψηλών απαιτήσεων.

Παρά το γεγονός ότι υπήρχε χρόνος και διάθεση ένθεν και ένθεν ( και από την κ. Αρβελέρ και από το κοινό) για περαιτέρω συζήτηση, τη «χημεία» χάλασαν τα τυπικά τέτοιων εκδηλώσεων, που δυστυχώς οι ιθύνοντες δεν προέβλεψαν να μεταφέρουν σε άλλη πιο κα-τάλληλη χρονική στιγμή. Έτσι η εκδήλωση έκλεισε με προσφορά δώρων προς την υψηλή προσκαλεσμένη από τον κ. Καλογεράκη και από τον Πρόεδρο του Ομηρείου Δ. Μάντικα, αφήνοντας μια αίσθηση ανικανοποίητου στο κοινό. http://www.dimokratiki.org/?p=2657

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΣΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ. ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "SAFER INTERNET PLUS"

04/03/2008: Ύστερα από πιέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των εθνικών κοινοβουλίων και της κοινωνίας των πολιτών, η Ευρ. Επιτροπή αποφάσισε τη λήψη μέτρων για την ασφαλή χρήση των νέων τεχνολογιών επικοινωνίας και του διαδικτύου. Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, με ερωτήσεις της προς την Επιτροπή και το Συμβούλιο καθώς και σε δύο συνεδριάσεις (2005, 2007) της Διακομματικής Ομάδας για την Οικογένεια και το Παιδί, της οποίας προεδρεύει, παρουσίασε το θέμα του ελέγχου της αγοράς βιντεοπαιχνιδιών, της παροχής ασφαλούς διαδικτύου για τους νέους, καθώς και του ελέγχου του ηλεκτρονικού εγκλήματος και της ηλεκτρονικής παρενόχλησης.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρ. Επιτροπή αποφάσισε τη διάθεση 55 εκ. ευρώ για προγράμματα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο. Τα χρήματα θα δαπανηθούν σε διάστημα 4 ετών σε εκπαιδευτικά προγράμματα και σε προσπάθειες προστασίας των παιδιών από ανάρμοστο περιεχόμενο και διαδικτυακή παρενόχληση (cyber bullying). Θα ενταθεί, επίσης, η έρευνα για τους τρόπους, με τους οποίους τα παιδιά χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και άλλες συσκευές νέας τεχνολογίας, όπως τα κινητά τηλέφωνα.
  1. Το πρόγραμμα αποτελείται από τέσσερις κύριες δράσεις:
  2. τη μείωση των παράνομων περιεχομένων και τη καταπολέμηση παράνομων συμπεριφορών στο διαδίκτυο,
  3. την προώθηση ασφαλούς ηλεκτρονικού περιβάλλοντος,
  4. την ενδυνάμωση της ευαισθητοποίησης του κοινού,
  5. και τη δημιουργία μιας βάσης γνώσεων.
Η προσπάθεια αυτή βασίζεται στα συμπεράσματα του προγράμματος "Safer Internet Plus" ("Ασφαλέστερο Διαδίκτυο Plus" (2005-2008)) και στοχεύει στην αντιμετώπιση των νέων απειλών, στην προώθηση των ευρωπαϊκών αξιών και στη διεύρυνση της διεθνούς συνεργασίας στον τομέα αυτό.

"Καθώς όλο και περισσότερα παιδιά και έφηβοι στην Ευρώπη χρησιμοποιούν επιγραμμικές τεχνολογίες στο σπίτι ή στο σχολείο, τα ίδια, οι γονείς και οι καθηγητές χρειάζεται να ενημερωθούν για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν από τη χρήση" τόνισε ο Πρόεδρος της Ε.Ε. Jose Barroso.

Το διευρυμένο πρόγραμμα θα τεθεί σε ισχύ από 2009 έως το 2013. Προβλέπεται η δημιουργία εθνικών κέντρων αναφοράς, στα οποία θα αναφέρονται παράνομα περιεχόμενα και απόπειρες παρενόχλησης και θα έχουν ως ρόλο τον συντονισμό συμβουλευτικών ομάδων και τη δημιουργία φόρουμ παρουσίασης ιδεών για τη χρήση των νέων τεχνολογιών. Έρευνες από ευρωπαϊκά πανεπιστημιακά ιδρύματα και διαφημιστικές καμπάνιες θα συμπληρώσουν το νέο πρόγραμμα "Safer Internet Plus" ώστε να εξασφαλιστεί η προστιθέμενη αξία των μέχρι τώρα δράσεων για την ενίσχυση της κοινωνίας της πληροφορίας και της επικοινωνίας.

Η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου εξέφρασε την ικανοποίηση των μελών της Διακομματικής Ομάδας για την Οικογένεια και το Παιδί για την ελπιδοφόρα πρόταση της Επιτροπής όσον αφορά την προστασία των παιδιών και την πρόθεσή της να συνεχίσει να επιδεικνύει ενδιαφέρον για την υλοποίηση του προγράμματος "Ασφαλέστερο Διαδίκτυο Plus".

ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


03/03/2008: ΕΥΡΩΠΑÏKΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα

"Γυναίκα και Περιβάλλον"

Καφέ ΙΑΝΟΣ, Παρασκευή 7 Μαρτίου 2008

Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα διοργανώνει , σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Επικοινωνίας , εκδήλωση- διάλογο με τους πολίτες με θέμα : " Γυναίκα και Περιβάλλον ". Η εκδήλωση αυτή, θα διεξαχθεί στο πλαίσιο των εορτασμών για την Ημέρα της Γυναίκας ( 8 Μαρτίου) και αποτελεί μέρος της σειράς δράσεων "Μιλάμε για την Ευρώπη" που αποσκοπεί στην ενημέρωση των πολιτών σχετικά με θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και τη δράση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου .

Στην εκδήλωση που θα λάβει χώρα την Παρασκευή 7 Μαρτίου , στο Καφέ ΙΑΝΟΣ, (Σταδίου 25) και ώρα 12.30- 14.30 μμ. θα συμμετάσχουν και θα αναπτύξουν το θέμα οι Ευρωβουλευτές, κυρίες Μαρία Παναγιωτοπούλου- Κασσιώτου ( ΝΔ) και Κατερίνα Μπατζελή ( ΠΑΣΟΚ) καθώς και η κ. Μαρία Λαζαρίμου , μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου Επικοινωνίας.

H ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ

03/03/2008: ΕΥΡΩΠΑÏKΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Συνέντευξη Τύπου της Ευρωβουλευτού

Μ. Παναγιωτοπούλου- Κασσιώτου

Την έκθεση της σχετικά με την ιδιαίτερη κατάσταση των γυναικών στη φυλακή και τον αντίκτυπο της φυλάκισης τους στην κοινωνική και οικογενειακή ζωή θα παρουσιάσει η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου την Παρασκευή 7 Μαρτίου στις 11.00 στα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα (Αμαλίας 8 στην Αθήνα). Την ίδια ημέρα στις 10.00 θα προηγηθεί ενημέρωση της Ευρωβουλευτού προς τους ενδιαφερόμενους αρμόδιους φορείς.

Με την έκθεση της, την οποία υπερψήφισε και υιοθέτησε η Επιτροπή Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η κα. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου επισημαίνει ότι σε πολλές ευρωπαϊκές φυλακές δεν εξασφαλίζονται οι απαιτούμενες συνθήκες αξιοπρεπούς και ασφαλούς διαβίωσης για τους κρατούμενους και καλεί τα κράτη-μέλη της ΕΕ κατά τον εκσυγχρονισμό των σωφρονιστικών τους συστημάτων να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα στήριξης των ιδιαιτέρων αναγκών των γυναικών: συνθήκες υγιεινής, υγειονομική περίθαλψη, ψυχολογική υποστήριξη, προστασία της μητρότητας και διατήρηση δεσμών με το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Η έκθεση της Ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας θα συζητηθεί και αναμένεται να εγκριθεί από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την προσεχή εβδομάδα στο Στρασβούργο.