1Η ΔΙΑΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΤΟΥ Β.Δ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (WEST-NORDIC COUNCIL). Η Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ -ΚΑΣΣΙΩΤΟΥ ΣΕ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΚ ΣΤΗΝ ΙΣΛΑΝΔΙA

30/04/2008: H ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, συμμετείχε ως εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην τριήμερη συνάντηση της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με την Ελβετία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) στην Ισλανδία. Οι ευρωβουλευτές συναντήθηκαν με εθνικούς βουλευτές και με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Προεδρίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στόχος ήταν η ανταλλαγή απόψεων για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων με την ΕΕ στον οικονομικό, ενεργειακό και κοινωνικό τομέα και η αναζήτηση λύσεων για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών που θα επηρεάσουν ιδιαίτερα τις βόρειες αυτές χώρες.

Σε εισήγησή της στα πλαίσια της πρώτης συνάντησης της ΕΕ και του Β.Δ Συμβουλίου με θέμα τον διαπολιτισμικό διάλογο και την βόρεια διάσταση, η ευρωβουλευτής υπογράμμισε τις κοινές αξίες που ενώνουν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και τόνισε τη σημασία της ενσωμάτωσης της διαπολιτισμικής διάστασης στον διαρθρωμένο διάλογο και τη συνεργασία της ΕΕ τόσο με τα κράτη μέλη όσο και με τις χώρες μη μέλη. Επεσήμανε ότι η παγκοσμιοποίηση και οι μεταναστευτικές ροές στις ευρωπαϊκές χώρες έχουν οδηγήσει σε ανομοιογένεια των εθνικών ταυτοτήτων και των αντιλήψεων, γεγονός που αποτελεί σημαντική πρόκληση για την Ένωση για τα επόμενα έτη.

Με αφορμή την ανάδειξη του 2008 ως Ευρωπαϊκού Έτους Διαπολιτισμικού Διαλόγου και την πολιτισμική ποικιλομορφία στην Ευρώπη, η Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου επεσήμανε επίσης τη συμβολή της διαφορετικότητας όλων των πολιτισμών στην προώθηση της ανεκτικότητας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας και της προώθησης των πολιτιστικών δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων πληθυσμών.

Η ευρωβουλευτής τόνισε την σημασία περαιτέρω αξιοποίησης των παραδόσεων των αυτοχθόνων πληθυσμών των βόρειων περιοχών και υπογράμμισε την ανάγκη ίσης πρόσβασής τους στην παιδεία και στον πολιτισμό: "Η αύξηση της συμμετοχής των Βόρειων χωρών μη μελών της ΕΕ στα ευρωπαϊκά προγράμματα και πρωτοβουλίες ιδίως πολιτισμικού και εκπαιδευτικού τομέα αναδεικνύει την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά τους και ενδυναμώνει τις σχέσεις των ευρωπαϊκών λαών, και κυρίως της νεολαίας".

H ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ: ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΑΣΣΙΩΤΟΥ ΚΑΙ OTHMAR KARAS

24/04/2008: Πολιτικές φιλικές προς την οικογένεια και μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήταν το θέμα της κοινής συνεδρίασης των Διακομματικών Ομάδων του Ευρ. Κοινοβουλίου «Οικογένεια και προστασία του παιδιού» και «Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις», που πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια του Ε.Κ., στο Στρασβούργο, υπό την προεδρία των ευρωβουλευτών του ΕΛΚ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου και O. Karas.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία έλαβαν μέρος πολλοί ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, το ενδιαφέρον εστιάστηκε στη δυνατότητα ένταξης της οικογενειακής διάστασης τόσο στην ίδρυση και τη διατήρηση ΜΜΕ όσο και στη συμπεριφορά προς τους εργαζομένους σε αυτές.

Η εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας της Ευρ. Επιτροπής υπογράμμισε ότι τα 2/3 των θέσεων εργασίας δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην ΕΕ στο πλαίσιο οικογενειακών επιχειρήσεων και το 75% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα απασχολούνται σε ΜΜΕ. Δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις αυτές παρουσιάζουν μεγάλες διαφοροποιήσεις μεταξύ τους, η Επιτροπή πραγματοποιεί έρευνα για την καταγραφή των χαρακτηριστικών τους και των διαφορών που παρουσιάζουν σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Η συζήτηση που ακολούθησε επικεντρώθηκε στις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΜΜΕ στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, όπως είναι το κόστος μεταβίβασης, το οποίο παρουσιάζεται υψηλότερο ακόμα κι από την ίδρυση νέας επιχείρησης, η χρηματοδότηση, η οποία είναι δυνατόν να υποστηριχθεί μέσω πιστωτικών μηχανισμών από την Τράπεζα Επενδύσεων και η μείωση του διοικητικού κόστους σε 25% έως το 2012. Γενικός στόχος της ΕΕ είναι η γρήγορη και αποτελεσματική εφαρμογή πρακτικών μέτρων τα οποία θα συμβάλλουν στην κατοχύρωση της εργασίας στις ΜΜΕ με βάση την αρχή της ισότητας.


"Δεδομένου του μικρού τους μεγέθους, οι ΜΜΕ βρίσκονται πιο κοντά στους εργαζόμενους και για τον λόγο αυτό η ενσωμάτωση της οικογενειακής διάστασης στις πολιτικές τους, μέσω ευέλικτων ωραρίων, καλύτερου συνδυασμού οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, κλπ., είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί. Η λήψη φιλικών μέτρων για τις οικογένειες τόσο των επιχειρηματιών όσο και των εργαζομένων συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγικότητας, της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων", τόνισε η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΤΗΣ ΠΓΔM ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ NΔ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ

23/04/2008: Την πλήρη ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας σχετικά με την έκθεση προόδου του 2007 για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, εκφράζει η ομάδα των ευρωβουλευτών της NΔ.

"Το τελικό αποτέλεσμα λαμβάνει υπόψη τις ελληνικές θέσεις", αναφέρουν οι ευρωβουλευτές. "Πείσαμε τη μεγαλύτερη Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Kόμμα να δεχθεί - καταθέτοντας σχετικές τροπολογίες- ότι η επίτευξη συμφωνίας για το όνομα αποτελεί προϋπόθεση για ένταξη της ΠΓΔM στην ΕΕ. Το ίδιο έπραξαν και οι υπόλοιποι Έλληνες ευρωβουλευτές στις δικές τους πολιτικές ομάδες. Kαι αυτό, διότι στο αρχικό κείμενο της έκθεσης, ο εισηγητής κ. Mέιγερ είχε δεχθεί, ότι η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν προϋποθέτει τη συμφωνία για το όνομα.

Θετικό είναι επίσης το γεγονός, ότι σε άλλο σημείο της έκθεσης, η απόφαση για ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔM, συναρτάται με αξιολόγηση στο Συμβούλιο για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε όλους τους τομείς συμπεριλαμβανομένου δηλ. και του ζητήματος της ονομασίας, σε αντίθεση με αρχικές διατυπώσεις που ζητούσαν χωρίς κανέναν άλλο όρο, την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων εντός του 2008".

H επιτυχία αυτή υπογραμμίζουν οι ευρωβουλευτές της NΔ, αποτελεί προϊόν συνδυασμένων ενεργειών ευρωβουλευτών των τεσσάρων κομμάτων, (NΔ, ΠAΣOK, KKΕ, ΣΥN). H συνεργασία αυτή συνετέλεσε στην μεταστροφή του κλίματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

H ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΕ

22/04/2008: Σε παρέμβασή της στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, υπογράμμισε τη σημασία μιας ολοκληρωμένης και συνεκτικής προσέγγισης των πολιτικών για τους νέους. Η ελληνίδα ευρωβουλευτής κάλεσε τους συναδέλφους της να υπογράψουν τη Γραπτή Δήλωση (33/2208) για την ενσωμάτωση της διάστασης των νέων στις ευρωπαϊκές πολιτικές, κυρίως μέσω της σωστής εφαρμογής της Στρατηγικής της Λισαβόνας, σε θέματα που τους επηρεάζουν άμεσα, όπως η εκπαίδευση, η είσοδος στην αγορά εργασίας και η κοινωνική αποδοχή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη προτείνει με Ανακοίνωσή της την ένταξη των θεμάτων που αφορούν τους νέους στις προτεραιότητες των ευρωπαϊκών πολιτικών. Για τον λόγο αυτό, με τη Δήλωσή τους, οι ευρωβουλευτές ζητούν να μετράται ο αντίκτυπος για τη νεολαία όλων των νομοθετικών προτάσεων και τα κράτη μέλη να εστιάζουν στη νεολαία τις εθνικές μεταρρυθμιστικές τους προτάσεις. Ένας διαρθρωμένος διάλογος με τους νέους θα βοηθήσει στον προγραμματισμό αποτελεσματικών μέτρων στην εκπαίδευση και τη δια βίου μάθηση, στην απασχόληση και την κοινωνική ένταξη, στην υγεία και την πρόληψη, αλλά και στη διευκόλυνση της αυτονομίας και της κινητικότητας των νέων.

"Με τον τρόπο αυτό θα μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον αυτής της πληθυσμιακής ομάδας που συρρικνώνεται λόγω του δημογραφικού προβλήματος.", τόνισε η ευρωβουλευτής.

Γραπτή δήλωση

Σημειώνεται ότι τη Γραπτή Δήλωση συνέταξαν βουλευτές από τα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα του Ε.Κ. όπως οι: Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ-ΚΑΣΣΙΩΤΟΥ, M.- H. DESCAPMS από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP), R. N. MĂNESCU (ALDE/RO), C. PRETS (PES/AT), B. STAES (Greens/EFA/BE).

OΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ NΔ ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

16/04/2008: Εν όψει της προγραμματισμένης για αύριο (17-04-2008) εκδήλωσης του κόμματος των Πρασίνων και της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας με θέμα τις «αγνοημένες μειονότητες στην Ελλάδα» (Ignored Minorities in Greece), η Κοινοβουλευτική Ομάδα της NΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέστειλε στους διοργανωτές την παρακάτω επιστολή προς αποκατάσταση τόσο της αλήθειας, όσο και της ισχύουσας νομικής πραγματικότητας.

«Ενημερωθήκαμε για την εκδήλωση με τίτλο «Αγνοημένες Μειονότητες στην Ελλάδα» που οργανώνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπό την αιγίδα της Ομάδας των Πρασίνων / Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας. Δυστυχώς, αν και η εκδήλωση αφορά μόνον την Ελλάδα, αποκλείσθηκε η συμμετοχή Ελλήνων αντιπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών στο πάνελ των ομιλητών, με πρωτόγνωρες μεθοδεύσεις για τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επίσης είναι αξιοπερίεργο το γεγονός ότι η πολιτική ομάδα που διοργανώνει την εκδήλωση υποστηρίζει ότι προωθεί τον πλουραλισμό, τη δημοκρατία και την ελευθερία έκφρασης.

Δεδομένου ότι δεν δίδεται από τους διοργανωτές η δυνατότητα αντικειμενικής παρουσίασης όλων των απόψεων η K. O. της NΔ θα ήθελε να επισημάνει τα εξής σημεία:

΄Oλοι οι Έλληνες πολίτες ανεξάρτητα από την εθνική προέλευση ή τη θρησκεία τους απολαμβάνουν την πλήρη ισονομία, έχουν τα ίδια πολιτικά δικαιώματα, όπως επίσης και τα ίδια μέτρα προστασίας των ανθρωπίνων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων που προβλέπονται από το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες.

Tο Ελληνικό Σύνταγμα αποτελεί την εγγύηση αυτού του θεμελιώδους πλαισίου, μέσα στο οποίο η Ελλάδα έχει αναπτύξει πολιτικές προστασίας και προώθησης της πολιτιστικής και γλωσσικής ποικιλομορφίας της μουσουλμανικής μειονότητας, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την πλήρη ενσωμάτωση και συμμετοχή της σε όλες τις δραστηριότητες της ελληνικής κοινωνίας.

Λαμβάνοντας υπόψη την εθνική σύσταση της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης (Τούρκοι, Πομάκοι και Ρομ) το ελληνικό κράτος διασφαλίζει ότι οι μουσουλμάνοι πολίτες του αποκομίζουν όλα τα οφέλη της ένταξης στην ΕΕ, όπως και οι υπόλοιποι Έλληνες πολίτες, διατηρώντας ταυτόχρονα τα θρησκευτικά, πολιτιστικά και γλωσσικά χαρακτηριστικά τους.

Αυτή η ενεργός πολιτική, εκ μέρους του ελληνικού κράτους εφαρμόζεται με συγκεκριμένα μέτρα και αποφέρει απτά αποτελέσματα προς όφελος όλων των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας και κυρίως των πλέων ευαίσθητων ομάδων της, όπως είναι οι γυναίκες και τα παιδιά.

H μόνη μειονότητα που αναγνωρίζεται από τις διεθνείς Συνθήκες στην Ελλάδα, είναι η μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης. Ένας μικρός αριθμός ατόμων που ζει στη Φλώρινα μιλά εκτός από την ελληνική γλώσσα μια σλαβική διάλεκτο, η χρήση της οποίας περιορίζεται στην οικογένεια ή στο συγγενικό κύκλο. Αυτή η διάλεκτος είναι συγγενική με τη γλώσσα που ομιλούν οι Σλαβομακεδόνες στη γειτονική ΠΓΔM. Oι διασυνοριακές επαφές (τουρισμός, εμπόριο, κλπ), διατηρούν ζωντανή αυτή τη διάλεκτο όπως και την ελληνική γλώσσα που ομιλείται στη νότιο ΠΓΔM. ΄Oλοι όσοι ομιλούν αυτή τη διάλεκτο είναι δίγλωσσοι (ελληνική γλώσσα / σλαβική διάλεκτο) Έλληνες πολίτες.

Tο «Ουράνιο Τόξο» ένα κόμμα που ιδρύθηκε το 1994, υποστηρίζει ότι εκπροσωπεί μια "μακεδονική" μειονότητα στην Ελλάδα, η οποία όμως είναι ανύπαρκτη. Στις εκλογές του 1996 το κόμμα έλαβε 3.476 ψήφους (ποσοστό 0,05%). Στις εκλογές του 2000 το κόμμα προσχώρησε σε ένα συνασπισμό άλλων μικρών κομμάτων με την επωνυμία OAKKΕ (Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του Κομμουνιστικού Kόμματος Ελλάδος) και έλαβε συνολικά 1139 ψήφους (ποσοστό 0,017%). Στη διάρκεια των τελευταίων ετών η επιρροή του έχει μειωθεί σημαντικά. Tο «Ουράνιο Τόξο» αποφάσισε να μην συμμετάσχει στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2004 και 2007.

Οι ευρωβουλευτές της NΔ αποδοκιμάζουμε την εκδήλωση που στόχο έχει τη δημιουργία ψευδών και παραπλανητικών εντυπώσεων στους συναδέλφους ευρωβουλευτές. H Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου που διασφαλίζει ίσα δικαιώματα σε όλους τους πολίτες της, ανεξάρτητα από την καταγωγή, την κοινωνική τάξη και προέλευση».

ΤΙ ΑΠΕΚΡΥΒΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, ΤΙΣ KΟΙΝΩΝΙΚΕΣ YΠΟΘΕΣΕΙΣ, Κ. VL. SPIDLA, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

16/04/2008: Σημαντικά στοιχεία για την εργασία και την κατάσταση των ελλήνων εργαζομένων απεκρύβησαν από την απάντηση που έδωσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ερωτηθείσα για την απασχόληση στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία της Eurostat, η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο καθώς υψηλό ποσοστό των Ελλήνων σε σχέση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη έχει κατορθώσει να αποκτήσει τη δική του επιχείρηση και να καθιερωθεί στην αγορά εργασίας. (Στην Ελλάδα, το 29,5 % των εργαζομένων είναι αυτοαπασχολούμενοι τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό της ΕΕ δεν ξεπερνά το 15,2%).

Σε αυτό αξίζει επίσης να προστεθεί το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων εργαζομένων εμφανίζεται ικανοποιημένη με τα εισοδήματα που λαμβάνει και δεν επιθυμεί να εργάζεται περισσότερες ώρες, σε σύγκριση με τους εργαζόμενους στα υπόλοιπα κράτη μέλη. (4,1% των Ελλήνων έναντι του 8,9% στην ΕΕ).

Σύμφωνα με την ίδια απάντηση, διαπιστώνεται ότι μόλις το 10,7% των εργαζομένων στην Ελλάδα διαθέτουν προσωρινές συμβάσεις εργασίας σε σύγκριση με το 14,2% στην ΕΕ. Ούτε όμως και η εργασία μερικού χρόνου βρίσκει έδαφος στην ελληνική αγορά εργασίας καθώς αισθητά μικρό είναι το ποσοστό των εργαζομένων που ασκεί τέτοιου είδους απασχόληση, το οποίο μόλις που αγγίζει το 5,7% έναντι του 18,1% στην υπόλοιπη ΕΕ.

"Τα θετικά αυτά στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που επιμελώς απεκρύβησαν από το ελληνικό κοινό, φανερώνουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί και εξακολουθεί να σημειώνεται στον τομέα της απασχόλησης στη χώρα μας. Οι έλληνες εργαζόμενοι εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τις συνθήκες της αγοράς εργασίας και αυτό συμβάλλει στην εντατικοποίηση των προσπαθειών για την ενεργό ένταξη των νέων και των ευπαθών ομάδων με βάση τον κύκλο ζωής της δια βίου εκπαίδευσης και κατάρτισης", τόνισε η Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου.

ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ: H Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ-ΚΑΣΣΙΩΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΟΥ Ε.Κ. ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

15/04/2008: Ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας του Ευρ. Συμβουλίου από τη Γαλλία, τον Ιούλιο, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, συμμετείχε ως εκπρόσωπος του ΕΛΚ, σε αποστολή της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Θεμάτων της Ευρωβουλής, στο Παρίσι.

Οι ευρωβουλευτές συναντήθηκαν με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, κ. Laurent Wauquiez, τον Υπουργό Παιδείας, κ Xavier Darcos, τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικών Σχέσεων και Αλληλεγγύης, κ. Χavier Bertrand, καθώς και με αντιπροσώπους από την Επιτροπή Κοινωνικού Διαλόγου για ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο πρόγραμμα που θα ακολουθήσει η Γαλλική προεδρία στους τομείς της απασχόλησης και της κοινωνικής προστασίας. Οι ευρωβουλευτές ενημερώθηκαν για τις προτάσεις της προσεχούς προεδρίας για τις συνθήκες εργασίας (Οδηγία για τον Χρόνο Εργασίας, Οδηγία για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, ευελιξασφάλεια), την προώθηση της δια βίου μάθησης, την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων μέσω της δημιουργίας του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Επαγγελματικών Προσόντων, την κοινωνική ασφάλιση και τα συνταξιοδοτικά συστήματα καθώς και την αναδιατύπωση των οδηγιών για την άδεια μητρότητας και τη γονική άδεια.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας συζήτησαν τα μέτρα που θα προτείνει η Γαλλία στο πλαίσιο της ανάδειξης του 2010 ως Ευρωπαϊκού Έτους για την Καταπολέμηση της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού, για το οποίο η Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου έχει οριστεί εισηγήτρια εκ μέρους του ΕΚ.

Η ελληνίδα ευρωβουλευτής υπογράμμισε τη σημασία της αποστολής, η οποία έδωσε τη δυνατότητα ουσιαστικής ανταλλαγής απόψεων για σημαντικά θέματα απασχόλησης και διευκόλυνσης εξεύρεσης λύσεων προς όφελος των ευρωπαίων εργαζομένων.

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ: H E.E. ΠΡΟΩΘΕΙ ΜΕΙΩΜEΝΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ Φ.Π.Α. ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙKA ΕΙΔΗ

09/04/2008: Ευρωπαϊκό συνέδριο σχετικά με τις πολιτικές για την υποστήριξη της οικογένειας με πολιτικό σχεδιασμό σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο οργανώθηκε χθες στη Ρώμη, λίγες μέρες προ των ιταλικών εκλογών. Στη συνάντηση έλαβε μέρος, ως κύρια εισηγήτρια, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, ως Πρόεδρος της Διακομματικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού". Η ημερίδα, στην οποία συμμετείχαν ευρωβουλευτές, δήμαρχοι διαφόρων ευρωπαϊκών πόλεων από τη Λετονία, την Πολωνία και την Ιρλανδία, καθώς και ο υποψήφιος δήμαρχος της Ρώμης, Gianni Alemanno, είχε ως στόχο την ανταλλαγή απόψεων για την υιοθέτηση αποτελεσματικών μέτρων καταπολέμησης της φτώχειας των οικογενειών.

Κατά την εισήγησή της, η ευρωβουλευτής της ΝΔ υπενθύμισε ότι η ανατροφή των παιδιών συνεπάγεται σημαντικές δαπάνες, οι οποίες, αυξανόμενες με τη διεύρυνση της οικογένειας, αποθαρρύνουν τους νέους να αποκτήσουν έστω και ένα παιδί. Τόνισε ότι η αύξηση των δημοσίων δαπανών υπέρ των οικογενειών και η βελτίωση της οικονομικής και κοινωνικής τους κατάστασης και η παράλληλη ενίσχυση της απασχολησιμότητας και της επιχειρηματικής δυνατότητας των γονέων συμβάλλουν στη μείωση της παιδικής φτώχειας, που εξακολουθεί να απειλεί το 19% των παιδιών στην Ευρώπη (ένα στα πέντε ή περίπου 19 εκατομμύρια) και στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας.

Η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου παρουσίασε τις προσπάθειες που καταβάλλονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη μείωση των εξόδων των οικογενειών, μεταξύ άλλων, μέσω της καθιέρωσης μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε είδη απαραίτητα για την ανατροφή των παιδιών. Ανέφερε πιο συγκεκριμένα ότι η Αγγλία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο αλλά και η Μάλτα, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, εφαρμόζουν κιόλας μειωμένους συντελεστές στα παιδικά είδη. Υπογράμμισε ωστόσο ότι στo πλαίσιo των ευρωπαϊκών δράσεων για την υποστήριξη της οικογένειας, η Ευρ. Επιτροπή αποφάσισε να "παγώσει" τις διαδικασίες επί παραβάσει που είχε ξεκινήσει εναντίον των χωρών που μείωσαν τον ΦΠΑ στις παιδικές πάνες. Αναζητείται νομική βάση ώστε να συμπεριληφθούν και αυτά τα είδη ευρείας κατανάλωσης στη λίστα των προϊόντων με μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ.

Η ευρωβουλευτής, αφού υπενθύμισε τις επανειλημμένες παρεμβάσεις της Διακομματικής Ομάδας στα Ευρωπαϊκά Όργανα για το θέμα αυτό, ανέφερε ότι ετοιμάζεται καινούργια πρόταση για μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ εντός του 2008. Υπογραμμίζοντας ότι είναι αρμοδιότητα των Κρατών Μελών να παρουσιάσουν σχετικές προτάσεις, εξήγησε ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς πρέπει να συμβάλουν άμεσα στην ευαισθητοποίηση των κυβερνήσεων των Κρατών Μελών στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες και ιδιαίτερα οι πιο ευάλωτες όπως οι μονογονεϊκές ή οι πολύτεκνες.

Χαιρέτισε, επίσης, την πρωτοβουλία των διοργανωτών του Συνεδρίου να καλέσουν τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να προωθήσει το αίτημα για μειωμένους συντελεστές στα παιδικά είδη και υπενθύμισε ότι το Μάιο του 2007, συνένωση Ευρωπαϊκών Οικογενειακών Οργανώσεων είχε κιόλας αποστείλει παρόμοια αίτηση στα Κράτη Μέλη, στο Συμβούλιο της ΕΕ και στην Ευρ. Επιτροπή.

Σε συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου δήλωσε ότι "η διάδοση των βέλτιστων εθνικών πρακτικών και η υιοθέτηση τοπικών πολιτικών για ελάφρυνση της φορολογίας των οικογενειών στα δημοτικά τέλη και στην κατανάλωση βασικών ειδών αποτελούν σημαντικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυσή τους".

ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΜΑΙΡΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΛΥΠΤΡΙΑ, ΖΩΓΡΑΦΟ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ, ΤΗΜΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ Ο.Χ.Σ.Α. ΓΛΥΠΤΡΙΑ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

16/03/2008: Το ότι η Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων Αττικής, κάνει πάντοτε καλές εκδηλώσεις δε θα είναι κάτι το πρωτάκουστο, εάν το επαναλάβω. Διαθέτει πλέον αρκετή πείρα, ώστε η κάθε νέα της εκδήλωση να είναι κατά πολύ καλύτερη από την προηγούμενη.

Το μεγάλο παροικιακό κοινό, το οποίο την τιμά με την παρουσία του, έχει απαιτήσεις για ποιοτικές παρουσιάσεις και μέχρι στιγμής αποζημιώνεται επάξια.

Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις και τα πολιτιστικά δεδομένα, η προσέλευση των συμπατριωτών μας στο ξενοδοχείο «ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ» ήταν αθρόα σε τέτοιο βαθμό, ώστε η αίθουσα «ΑΙΓΑΙΟΝ» από πολύ νωρίς να είναι πλήρης με αρκετό κόσμο να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα παραμονής. Ο σκοπός της εκδήλωσης και το όνομα της τιμωμένης Δέσποινας της Τέχνης και των Γραμμάτων λειτούργησαν έτσι ώστε να μην είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι έμειναν εκτός νυμφώνος και έμειναν εκτός αιθούσης στο χώρο υποδοχής.



Η έναρξη της εκδήλωσης σήμανε με χαιρετισμό του υφ/ργού κ. Π. Καμένου. Ακολούθως ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Αργ. Κοκκινάκης, αφού χαιρέτισε τη συγκέντρωση, γνώρισε πως σκοπός της εκδήλωσης είναι να τιμήσει μια ξεχωριστή χιώτισσα γυναίκα με σημαντική και ξεχωριστή παρουσία στα ελληνικά μα και στα διεθνή πολιτιστικά δρώμενα. Μια πολυβραβευμένη και άξια κυρία η οποία άλλωστε είχε την ξεχωριστή τιμή να προταθεί από την πατρίδα της ως υποψήφια «Γυναίκα της Ευρώπης». Ας μη ξεχνάμε δε ότι την συνοδεύει, όχι τυχαία, ο τίτλος «Γλύπτρια της Ειρήνης»



Ομιλήτρια, παρουσιάστρια της ζωής, των έργων και του έργου της διακεκριμένης καλλιτέχνιδας, ήταν μια εξίσου ξεχωριστή γυναίκα. Η Χιώτισσα Ευρωβουλευτής κ. Μαρ. Κασσιώτου – Παναγιωτοπούλου, μητέρα εννέα παιδιών.
Ακολούθησε προβολή VIDEO με ξεχωριστές προσωπικότητες όπως αυτές των κ.κ. Α. Ψαρούδα –Μπενάκη, Γ. Κρεατσά, Ρόδης Κράτσα, Λαυρ. Δελλασούδα και άλλων να καταθέτουν για το έργο ζωής της τιμωμένης.

Ακολούθησε η τιμητική βράβευση της κ. Μ. Παπακωνσταντίνου από τον Πρόεδρο της Ο.Χ.Σ.Α και ανταλλαγή δώρων. Η χιώτισσα γλύπτρια χάρισε στην Ομοσπονδία ένα πίνακά της, στους δε αμέτρητους φίλους της, οι οποίοι ήλθαν για να παρευρεθούν στη χαρά της από ένα μετάλλιο φιλοτεχνημένο από την ίδια.
Ολόψυχα της ευχόμαστε να την καμαρώσουμε και Ακαδημαϊκό.






Σε αυτή την εκδήλωση κυριάρχησε απόλυτα το χιώτικο στοιχείο και η χιώτικη παράδοση. Σε αντίθεση με τις άλλες εκδηλώσεις που πάρα πολύ καλές χορωδίες ή χορευτικά, τα οποία δεν είχαν καμία σχέση με τη Μυροβόλο, σκορπούσαν απλόχερα τα προσόντα τους, αυτή τη φορά, ένα πανέμορφο χορευτικό των «Μεστών» με τις τοπικές τους ενδυμασίες και η μικρούλα Λεμονιά Βουλγαράκη με το σαντούρι της, μας γύρισαν πολλά χρόνια πίσω ξυπνώντας νοσταλγικές αναμνήσεις.

Ας είναι καλά, για την χαρά που χάρισαν σε όλους μας. Ευχόμαστε το παράδειγμα των Μεστούσων να το ακολουθήσουν και άλλοι τοπικοί Σύλλογοι ώστε οι εκδηλώσεις να μην είναι κατ’ όνομα χιώτικες αλλά να σκορπίζουν και μοσχοβολιά σκίνου των Νοτιοχώρων, γιασεμιού της Χώρας, Βορειοχωρούσικου σπάρτου και Καμπούσικου λεμονανθού.




Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφ. Β. Αιγαίου κ. Λέκκας, ο Δήμαρχος Οινουσσών κ. Ε. Αγγελάκος, η Αντ/δρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Ρόδη Κράτσα με το σύζυγο της τ. Βουλευτή κ. Α. Κράτσα, η κ. Σοφ. Βούλτεψη, η Νομαρχ. Σύμβουλος κ. Λ. Λύκου, ο Πρέσβης επί τιμής κ. Τ. Βαρελάς, ο Επιτ.Περιβ. Νέας Υόρκης κ. Στ. Μαννής, ο δικαστικός κ. Ματθίας, ο Καθηγ. Πενεπ. Κ. Λαυρ. Δελλασούδας, Μιχ Βαρλάς, οι κες. Δ. Μονιούδη – Γαβαλά, Αγγ. Πιτίδου, Μαρ. Αθανασιάδου, Π. Χαλκιά Στεφάνου, οι πρ. Πρόεδροι της Ο.Χ.Σ.Α κ.κ Α. Τριπολίτης και Π. Βαρλά, οι Πλοίαρχοι συγγραφείς κ.κ Κ. Φράγκος, Γ. Φράγκος, Ι. Παπαδόπουλος, οι Χιώτικες Εκδόσεις «Αλφα Πι» (Αδελφοί Α.& Ι. Παληός) κ.α



Επίσης πρόεδροι και μέλη Συλλόγων της Χίου με έδρα την Αττική. Αίσθηση προκάλεσε η επανεμφάνιση στο προσκήνιο, η επανεμφάνιση του «Φάρου» της Λαγκάδας μετά από απραξία αρκετών ετών. Το νέο Δ.Σ της Ομοσπονδίας στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση φάνηκε ορεξάτο κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Καλή δύναμη και καλό κουράγιο ώστε να ανταπεξέλθουν με επιτυχία στο βαρύ έργο που επωμίσθηκαν να σηκώσουν.

ΠΑΡΙΣΙ: O ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ

01/04/2008: Συνδυάζοντας τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας και του Ευρωπαϊκού Έτους για τον Διαπολιτισμικό Διάλογο, το Γραφείο του Ευρ. Κοινοβουλίου στο Παρίσι οργάνωσε συνέδριο με θέμα τον ρόλο της γυναίκας στον διαπολιτισμικό διάλογο.

Στην εκδήλωση κατέθεσαν τις μαρτυρίες τους η Simone Veil, πρώην υπουργός και πρώην πρόεδρος του ΕΚ, η Diana Wallis, αντιπρόεδρος του ΕΚ και η Marie-Christine Saragosse, διευθύντρια της πολιτισμικής συνεργασίας στο γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, προσκεκλημένη ως εισηγήτρια, υπογράμμισε τη σημασία του ρόλου των γυναικών για τη διαγενεακή μετάδοση των αξιών και του πολιτισμού. Τόνισε ότι παρά τη σημαντική συμβολή τους στην οικονομική, πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή, οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν διακριτική μεταχείριση και ανισότητες, οι οποίες, σε ορισμένες περιπτώσεις, τις περιθωριοποιούν και περιορίζουν τη συνδρομή τους στην καλλιέργεια των κοινών ευρωπαϊκών αρχών και κανόνων. Όταν ανήκουν μάλιστα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και βιώνουν δύσκολες καταστάσεις (φτώχεια, ασθένειες, φυλάκιση, κλπ), τότε οι ιδιαιτερότητές τους αγνοούνται και οι διακρίσεις διπλασιάζονται.

"Ένδεκα ευρωπαϊκές οδηγίες και η γενική αρχή της κατάργησης των διακρίσεων διαμορφώνουν πολιτικές ισότιμης μεταχείρισης αλλά και αναγνώριση των ιδιαιτεροτήτων των γυναικών ως θετικών στοιχείων για την κοινωνική και οικονομική ευημερία. Μετά τη διεύρυνση της ΕΕ, χρειάζεται συνεχής προσπάθεια για τη διατήρηση της πολυμορφίας, η οποία δεν περιλαμβάνεται πλέον στην υπό επικύρωση Μεταρρυθμιστική Συνθήκη. Η ενεργός συμμετοχή των γυναικών στον διαπολιτισμικό διάλογο συμβάλλει στην κατανόηση και την αλληλεγγύη των πολιτών αλλά και στον αμοιβαίο σεβασμό και την ανεκτικότητα μεταξύ των λαών" υπογράμμισε η Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου.