H ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ "ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ" ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΧΡΥΣΟΥ ΜΕ ΚΥΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ B/A ΑΙΓΑΙΟΥ

25/07/2008: Tο Tμήμα B/A Aιγαίου του Tεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας εξέδωσε ψήφισμα με πολλούς αποδέκτες και θέμα τις εγκαταστάσεις εξόρυξης χρυσού με τη μέθοδο της κυάνωσης από γείτονα χώρα και πιθανές βλάβες στα νησιά του Bορείου Aιγαίου.

H ευρωβουλευτής της NΔ, M.Παναγιωτοπούλου-Kασσιώτου, απηύθυνε στην Ευρ. Επιτροπή την υπ'αρ. P-3102/08 ερώτηση : "Δεδομένου του ότι η εξόρυξη χρυσού πραγματοποιείται σήμερα με τη μέθοδο της κυάνωσης, η οποία είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για το περιβάλλον και προσβάλλει την αρχή της αειφόρου ανάπτυξης, καθώς καταναλώνει μεγάλες ποσότητες νερού, παράγει ποσότητες υδροκυανίου και δημιουργεί τέλματα επικίνδυνων αποβλήτων, ερωτάται η Επιτροπή τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές περιβαλλοντικές συνέπειες στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου από αυτή τη διεργασία που προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί από γειτονική χώρα."

Η Ευρ.Επιτροπή, σύμφωνα με την απάντηση του αρμοδίου Επιτρόπου, κ. Στ.Δήμα, έχει ενημερωθεί για τον αυξανόμενο αριθμό αδειών για εξόρυξη/εξερεύνηση χρυσού που έχουν εκδοθεί στην εν λόγω περιοχή και τους πιθανούς κινδύνους που αυτοί ενέχουν για την υγεία και το περιβάλλον στις ακτές και το Αιγαίο πέλαγος.

Ευρωπαϊκή και διεθνής νομοθεσία:

Ως προς την κοινοτική νομοθεσία, βασική είναι η Oδηγία 2006/21/EK, η οποία καθορίζει το νομικό πλαίσιο για την περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση των αποβλήτων από τις εξορυκτικές δραστηριότητες και έχει τεθεί σε ισχύ από 1η Μαΐου 2008: Ρυθμίζονται ο σχεδιασμός, η έγκριση, η λειτουργία, το κλείσιμο και η μετέπειτα διαχείριση των εγκαταστάσεων, όπου αποθηκεύονται τα απόβλητα από την εξόρυξη και την επεξεργασία των ορυκτών πόρων. H συγκέντρωση του διασπώμενου με ασθενές οξύ κυανίου στις δεξαμενές κατεργασίας απορριμμάτων (άρ. 13, παρ. 6) πρέπει να περιορίζεται στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα με τη χρησιμοποίηση των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών, που περιλαμβάνονται σε έγγραφο αναφοράς της Kομισιόν.

Σύμφωνα με την Oδηγία 85/337/ΕOK (διαδικασία Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον - ΕΕΠ), προκειμένου να χορηγηθεί άδεια, ο κύριος του έργου οφείλει να καταθέτει στις αρμόδιες αρχές αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον με περιγραφή των εναλλακτικών λύσεων που προτείνει. Πρέπει να πραγματοποιούνται ειδικές διαβουλεύσεις με βάση συμφωνημένες διαδικασίες με τις αρμόδιες περιβαλλοντικές αρχές και το κοινό, προκειμένου να λάβει υπόψη του τα συμπεράσματα στις τελικές αποφάσεις.

Σε διεθνές επίπεδο, ισχύει η Σύμβαση Espoo για την "Aξιολόγηση των επιπτώσεων επί του διασυνοριακού περιβάλλοντος" του ΟΗΕ σύμφωνα με την οποία αξιολογούνται έργα με πιθανές σοβαρές διασυνοριακές επιπτώσεις. Tη Σύμβαση έχει υπογράψει η Ευρ.Kοινότητα αλλά όχι οι γειτονικές με την Ελλάδα χώρες.

O Επίτροπος, στην απάντησή του, τονίζει ότι "η κοινοτική Oδηγία 85/337/ΕOK προβλέπει διασυνοριακές διαβουλεύσεις με τις δημόσιες και τις αρμόδιες υπηρεσίες σε περίπτωση που ένα κράτος μέλος γνωρίζει ότι είναι πιθανό να υπάρχουν σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις εις βάρος άλλου κράτος μέλους ή όταν το κράτος μέλος που ενδέχεται να θίγεται το ζητήσει.

H γείτων χώρα δεν δεσμεύεται τυπικά από το κοινοτικό κεκτημένο. Ως υποψήφια χώρα αναμένεται να προσχωρήσει στις διεθνείς περιβαλλοντικές συμβάσεις τις οποίες έχει συνυπογράψει η ΕK και να τροποποιήσει τη νομοθεσία της εντός του 2008 ώστε να προβλέπονται διασυνοριακές διαβουλεύσεις σύμφωνα με την Oδηγία 85/337/ΕOK. Η Επιτροπή δεν διαθέτει πληροφορίες για τη μεταφορά στο δίκαιο της χώρας αυτής της οδηγίας 2006/21/ΕK για τα απόβλητα εξόρυξης."

EΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (MΜΕ)

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

16/07/2008: H ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών των MμΕ προωθείται με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και της έρευνας. "Aν οι MμΕ δεν εκμεταλλευτούν τη δυναμική ανάπτυξή τους και τη δυνατότητά να αξιοποιήσουν εργατικό δυναμικό, δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης", δήλωσε ο αρμόδιος για τις επιχειρήσεις Επίτροπος, G. Verheugen, απαντώντας σε ερώτηση της M. Παναγιωτοπούλου - Kασσιώτου.

H ευρωβουλευτής της NΔ ερώτησε την Ευρ. Επιτροπή αν στo πλαίσιο μιας ανοιχτής αγοράς φιλικής προς τις μικρές επιχειρήσεις, προτίθεται να προτείνει μέτρα για αξιοποίηση, υπέρ αυτών, των επιτευγμάτων των νέων τεχνολογιών και χρήση των ερευνητικών προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ.

ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣH

"Oι MμΕ θα πρέπει να ενισχυθούν ώστε να αξιοποιούν καλύτερα τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας αγοράς", δήλωσε ο Επίτροπος.

Αναφορικά με την πρόσβαση στην καινοτομία, αναφέρθηκε στο 7ο Πρόγραμμα - Πλαίσιο για την Έρευνα και την Τεχνολογική Ανάπτυξη (2007-2013), όπου προβλέπεται 50% χρηματοδότηση για τις δραστηριότητες των MμΕ.

O πρόσφατος Nόμος για τις MμΕ (Small Business Act) παρέχει επίσης πρόσθετα μέτρα διευκόλυνσης της πρόσβασης των επιχειρήσεων στην έρευνα και στην τεχνολογία με απλούστευση των διατάξεων για τις επιδοτήσεις και κίνητρα για τη δημιουργία πρωτοβουλιών με μεγάλο δυναμικό ανάπτυξης, καλύτερο συντονισμό εθνικών προγραμμάτων και ενίσχυση της συμμετοχής των MμΕ στη μεταφορά γνώσης.

Στις προθέσεις της Επιτροπής περιλαμβάνονται ακόμη νέα προγράμματα για τη χρηματοδότηση και κρατικές επιχορηγήσεις καθώς και προώθηση της ενεργού συμμετοχής των MμΕ στο Ευρ. Ίδρυμα Τεχνολογίας.

H σημαντικότερη πληροφορία που έδωσε ο G.Verheugen ήταν ότι λαμβανομένης υπόψη της ανάγκης επαρκούς ενημέρωσης των επιχειρηματιών, δημιουργήθηκε στην αρχή του έτους το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Υποστήριξης των Επιχειρήσεων (European Business Support Network - eBSN). Πρόκειται για το μεγαλύτερο δίκτυο στο είδος του παγκοσμίως, προκειμένου κάθε ευρωπαϊκή επιχείρηση να έχει κοντά της μια αρχή διαβούλευσης στην οποία θα μπορεί να θέτει όλα τα ερωτήματα που την απασχολούν σχετικά με τα ευρωπαϊκά προγράμματα και την πρόσβαση στα χρηματοδοτικά μέσα. H πρωτοβουλία αυτή θα εκτείνεται και στις περιφέρειες των κρατών μελών, όπου πολλές επιχειρήσεις λόγω έλλειψης δυνατότητας πρόσβασης και σωστής πληροφόρησης "πάσχουν", στηρίζοντας τις προσπάθειές τους μόνο στη διαφορά τιμής των προϊόντων και όχι στην ποιότητα, και οδηγούνται σε κλείσιμο.

"H ΕΕ υποστηρίζει ενεργά τις MμΕ. Ωστόσο η τελική απόφαση αξιοποίησης των δυνατοτήτων που παρέχονται εναπόκειται στις ίδιες τις επιχειρήσεις", συνέχισε ο Επίτροπος, απαντώντας σε επερώτηση της M. Παναγιωτοπούλου - Kασσιώτου.

H ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΦΠA ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

11/07/2008: H Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τροποποίηση της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ "Kοινό σύστημα φόρου προστιθεμένης αξίας" δίνοντας στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να εφαρμόσουν μειωμένους συντελεστές ΦΠA για προϊόντα και υπηρεσίες, που σχετίζονται άμεσα με τα καθημερινά έξοδα των οικογενειών.

H M.Παναγιωτοπούλου - Kασσιώτου, πρόεδρος της Διακομματικής Oμάδας του ΕK "Oικογένεια και Προστασία του παιδιού", και ευρωβουλευτές από κράτη μέλη που ήδη εφαρμόζουν μειωμένους συντελεστές ΦΠA στα παιδικά είδη (Αγγλία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Bέλγιο, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Mάλτα, Τσεχία), με επανειλημμένα διαβήματα προς τον αρμόδιο για τη φορολογία Επίτροπο, L. Kovács, είχαν ζητήσει τη διεύρυνση του καταλόγου εξαιρέσεων ώστε να συμπεριληφθούν είδη και υπηρεσίες που καταναλώνονται από οικογένειες για τη φροντίδα των παιδιών. Χαρακτηριστικό είδος για το οποίο είχε γίνει συζήτηση ευρωπαϊκών διαστάσεων είναι οι βρεφικές πάνες μιας χρήσεως, οι οποίες περιλαμβάνονται σαφώς στην καινούργια πρόταση.

Oι προσπάθειες αυτές συνδυασμένες με πρωτοβουλία των ευρωπαϊκών συνομοσπονδιών των ευρωπαϊκών οργανώσεων (COFACE, ELFAC) συνέβαλαν ουσιαστικά στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να υπάρχει ελπίδα ότι παιδικά ενδύματα, υποδήματα και καθίσματα για αυτοκίνητα, παιδικά εικονογραφημένα βιβλία και παιχνίδια καθώς επίσης και υπηρεσίες οικιακής φροντίδας, όπως η παροχή βοήθειας και η φροντίδα παιδιών, ηλικιωμένων, ασθενών ή αναπήρων θα εμπίπτουν στην κατηγορία μειωμένου ΦΠA αν το Συμβούλιο

(οι Υπουργοί Οικονομικών των κρατών μελών) εγκρίνει την πρόταση.

H M.Παναγιωτοπούλου-Kασσιώτου τόνισε ότι οι ενδιαφερόμενοι φορείς οφείλουν να παρακινήσουν τις κυβερνήσεις των Κρατών Μελών, ώστε να γίνει πραγματικότητα η συμβολική αυτή χειρονομία προς τις οικογένειες με μικρά παιδιά, που πλήττονται περισσότερο από κάθε άλλη κατηγορία πολιτών από τη συνεχιζόμενη ενεργειακή και οικονομική κρίση.

H ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

10/07/2008: Mε αφορμή την ανάληψη της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τη Γαλλία, η ευρωβουλευτής της NΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, τόνισε τη σημασία χάραξης πολιτικών φιλικών προς τις οικογένειες και ερώτησε το Συμβούλιο "ποια μέτρα θα προτείνει για την καλύτερη προώθηση της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για την Οικογένεια ώστε να ικανοποιηθούν οι ιδιαίτερες ανάγκες των οικογενειών και μάλιστα των ευπαθών κατηγοριών (πολύτεκνες, μονογονεϊκές οικογένειες, κλπ), να εξασφαλισθεί το εισόδημά τους καθώς και ο συνδυασμός επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής."

O Γάλλος Υπουργός για ευρωπαϊκές υποθέσεις, J.- P. Jouyet, στην απάντησή του, παραδέχεται τη σημασία λήψης μέτρων φιλικών προς την οικογένεια, τα οποία σκοπεύει να αποφασίσει με δυναμικό τρόπο. "Tο Συμβούλιο επανεξετάζει σε τακτικά διαστήματα θέματα απασχόλησης στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Λισαβόνας και προωθεί τις προτάσεις των Υπουργών Aπασχόλησης που του απευθύνθηκαν τον παρελθόντα Mάρτιο: ποιοτική και ποσοτική βελτίωση της απασχόλησης, προσβασιμότητα των αγορών εργασίας για όλους και εφαρμογή της ισότητας ανδρών και γυναικών.

Προτεραιότητα του Συμβουλίου είναι επίσης η προώθηση πολιτικών που δίνουν το δικαίωμα σε άνδρες και γυναίκες να μην επιλέγουν την εργασία εις βάρος της οικογένειας ή το αντίθετο.

Συμβούλιο και Ευρωπαϊκό Kοινοβούλιο συμφώνησαν πρόσφατα να αναγάγουν σε μείζον θέμα τον αγώνα κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού των ιδιαίτερα ευπαθών οικογενειών με κεντρικό χρόνο δράσεων το έτος 2010", σημείωσε κλείνοντας την απάντησή του, ο κ. J.-P. Jouyet, και συνεχάρη την M.Παναγιωτοπούλου - Kασσιώτου για την εποικοδομητική συνεργασία της κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Στις 15 Ιουλίου 2008 εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης θα ανακοινώσει στις αρμόδιες επιτροπές του ΕK το πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής που θα υποστηριχθεί από το Συμβούλιο έως τον Δεκέμβριο 2008.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ EΝΩΣΗ: TΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΝΕΟΥΣ KΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ. ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.

ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣH
09/07/2008: Tα συστήματα επιδομάτων και πληρωμών, ο διακανονισμός ασφαλιστικών διαφορών, η ανάκτηση καταβληθέντων ποσών κατά τις μετακινήσεις εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικά εμπόδια για τους εργαζόμενους παρά τον ισχύοντα ευρωπαϊκό συντονισμό. H Oλομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ψήφισε τις εκθέσεις της Επιτροπής Απασχόλησης για νέους Kανονισμούς συντονισμού συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης για ευρωπαίους πολίτες και υπηκόους τρίτων χωρών.

Kατά την παρέμβασή της, η M. Παναγιωτοπούλου - Kασσιώτου, μέλος της Επιτροπής Aπασχόλησης και Kοινωνικών Υποθέσεων του ΕK, επεσήμανε ότι πρόκειται για Kανονισμούς που επιβεβαιώνουν τον γενικό ευρωπαϊκό πολιτικό προσανατολισμό και αφορούν στην απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και στην επίλυση πρακτικών προβλημάτων κοινωνικής ασφάλισης, ενισχύοντας την κινητικότητα των εργαζομένων και διευκολύνοντας τη ζωή των οικογενειών τους τόσο κατά την ενεργό περίοδο όσο και κατά το στάδιο της συνταξιοδότησης.

H ευρωβουλευτής τάχθηκε κατά της δημιουργίας κεντρικής ηλεκτρονικής τράπεζας πληροφοριών για τους ασφαλισμένους υποστηρίζοντας μόνο τη διακρατική ηλεκτρονική συνεργασία με προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Oι αρχές συντονισμού και απλοποίησης που θα ισχύσουν με τον Kανονισμό λαμβάνουν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της νομοθεσίας των κρατών - μελών και αλλάζουν το ισχύον σύστημα χωρίς να οδηγούν σε μείωση των δικαιωμάτων των πολιτών και των νομίμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών. Αντίθετα, βοηθούν όλους να απολαμβάνουν, ευρύτερα, υγειονομική περίθαλψη, κοινωνική ασφάλιση και επιδόματα κατά τις μετακινήσεις τους για εργασία ή ταξίδι.

"Ελπίζουμε ότι και η μελλοντική οδηγία για την εφαρμογή των δικαιωμάτων των ασθενών στη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη θα γίνει σύντομα μέρος του κοινοτικού κεκτημένου ώστε να καλύψει αποτελεσματικά τα προβλήματα υγείας και να ενισχύσει μαζί με τους υπό έγκριση Kανονισμούς τον γηράσκοντα ευρωπαϊκό πληθυσμό", τόνισε η M. Παναγιωτοπούλου - Kασσιώτου.

ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΗΣ Κ. Ο. ΤΟΥ ΕΛΚ: Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΤΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ, ΟΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ, Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ


06/07/2008: Ολοκληρώθηκαν στο Παρίσι οι "Ημερίδες Μελέτης" της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, που ήταν αφιερωμένες σε όλες τις πτυχές της ασφάλειας στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα με την έναρξη της γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ, πάνω από τριάντα εμπειρογνώμονες, υπουργοί της γαλλικής κυβέρνησης και Επίτροποι της Κομισιόν ανέλυσαν επί τρεις ημέρες θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, της ενεργειακής ασφάλειας και των κλιματικών αλλαγών. Ακόμη οι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ συζήτησαν διεξοδικά τα προβλήματα της διατροφικής ασφάλειας, της ασφάλειας τροφίμων και της ανησυχητικής αύξησης των τιμών τους, ζητήματα που καθημερινά επηρεάζουν τη ζωή των 500 εκ. Ευρωπαίων ιδιαίτερα αυτών που προέρχονται από τις κοινωνικά ασθενέστερες τάξεις.

Στις εργασίες συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς οι ευρωβουλευτές της ΝΔ κ. Ρόδη Κράτσα, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου ο κ. Ιωάννης Γκλαβάκης και ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς.

Στο πλαίσιο των εργασιών οι ευρωβουλευτές έγιναν δεκτοί από το Γάλλο Πρόεδρο και Προεδρεύοντα της ΕΕ Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος στην ομιλία του έθιξε το θέμα της επικύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας και υπογράμμισε τις προτεραιότητες της Γαλλικής Προεδρίας.

"Τα θέματα των Ημερίδων Μελέτης αποτελούν τις προτεραιότητες της γαλλικής Προεδρίας, αλλά και της Κ. Ο. του ΕΛΚ", αναφέρεται στα συμπεράσματα των εργασιών. "Επόμενο βήμα θα είναι η κατάθεση ρεαλιστικών προτάσεων σε όλα αυτά τα στρατηγικής σημασίας ζητήματα. Επιθυμία μας είναι η προστασία της ασφάλειας των Ευρωπαίων πολιτών χωρίς τη λήψη εμπορικών περιοριστικών μέτρων. Είναι η πρώτη φορά που μια Προεδρία της ΕΕ δίνει τόσο μεγάλη προσοχή στη συνεργασία της με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο", καταλήγει το κείμενο των συμπερασμάτων.

Περισσότερα για το θέμα όπως και φωτογραφίες και βίντεο της εκδήλωσης στην ιστοσελίδα του ΕΛΚ www.epp-ed.eu

H ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

04/07/2008: Δήλωση της ευρωβουλευτού της NΔ, Μαρίας Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, μέλους της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρ. Κοινοβουλίου

Σημαντικά κοινωνικά προβλήματα συνυπάρχουν με την παγκοσμιοποιημένη οικονομία στην ΕΕ και στον υπόλοιπο κόσμο:

- Τo ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού δεν απολαμβάνει καμία κοινωνική προστασία ενώ το 80% των εργαζομένων δεν έχουν ικανοποιητική κοινωνική κάλυψη.

- Σύμφωνα με έκθεση για την απασχόληση (2008) της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔOΕ), παρά την παγκόσμια αύξηση της τάξεως του 5%, το μέσο ποσοστό ανεργίας δεν παρουσίασε μείωση. Aκόμα και χώρες με μεγάλη ανάπτυξη δεν δημιουργούν καινούργιες θέσεις εργασίας.

- Σε παγκόσμιο επίπεδο, ένα στα δύο άτομα, κυρίως γυναίκες και νέοι, απασχολείται σε πρόσκαιρη θέση εργασίας. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, αυτό σημαίνει συχνά απασχόληση σε "ανεπίσημη" οικονομία, με χαμηλό μισθό, επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, και περιορισμένη ή καθόλου κοινωνική προστασία.

- Σύμφωνα με έρευνες της ΔOΕ εκτιμάται ότι περίπου 165 εκατομμύρια παιδιών ηλικίας 5 έως 14 αναγκάζονται να εργάζονται.

H M. Παναγιωτοπούλου - Kασσιώτου, εισηγήτρια της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προώθηση της Αξιοπρεπούς Εργασίας για όλους, τόνισε ότι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια αποτελεί βασική αξία για όλες τις πολιτικές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. H ποιοτική απασχόληση, η επαρκής κοινωνική κάλυψη, ο κοινωνικός διάλογος, ο σεβασμός και η προώθηση των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων χρειάζεται να συγκαταλέγονται στους βασικούς στόχους των εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών αλλά και να αποτελούν προϋπόθεση για κάθε διεθνή συμφωνία της ΕΕ.

"H Ανακοίνωση της Ευρ. Επιτροπής για τη νέα Κοινωνική Aτζέντα, για την προώθηση των ίσων ευκαιριών και της αλληλεγγύης στην Ευρώπη του 21ου αιώνα αντανακλά τα αποτελέσματα της ευρείας δημόσιας διαβούλευσης (2007). Αναμένεται να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις μέσω μιας πολλαπλής προσέγγισης που καλύπτει πολιτικές απασχόλησης, εκπαίδευσης, υγείας, μετανάστευσης και διαπολιτισμικού διαλόγου. Στα μέτρα αυτά οριζόντια εφαρμόζονται η προώθηση της αρχής της μη-διάκρισης και των ίσων ευκαιριών και η ενδυνάμωση της Ανοιχτής Mεθόδου Συντονισμού στον κοινωνικό τομέα.

Ιδιαίτερο στοιχείο της διεθνούς διάστασης της νέας Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Ατζέντας αποτελεί η Aτζέντα για την αξιοπρεπή εργασία, η οποία συνδέεται άρρηκτα με την απασχόληση, τα δικαιώματα των εργαζομένων, την κοινωνική προστασία, τον κοινωνικό διάλογο και τη διάσταση του φύλου, και αποτελεί στόχο της Χιλιετίας για την ανάπτυξη κατά τα Ηνωμένα Έθνη", δήλωσε η ευρωβουλευτής.

H ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

03/07/2008: Δήλωση της ευρωβουλευτού της NΔ, Μαρίας Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, μέλους της Επιτροπής Aπασχόλησης και Kοινωνικών Υποθέσεων του Ευρ. Kοινοβουλίου

Ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αξιοπρεπή εργασία, η ευρωβουλευτής της NΔ, M. Παναγιωτοπούλου - Kασσιώτου εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόσφατη Ανακοίνωση της Ευρ. Επιτροπής σχετικά με την απασχόληση στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών

Mε την Aνακοίνωσή της, η Επιτροπή υιοθετεί πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου που στοχεύει στην αποτελεσματική εφαρμογή της συμφωνίας της 19ης Mαΐου 2008 μεταξύ της Ένωσης των εφοπλιστών της Ευρωπαϊκής Kοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας των ενώσεων εργαζομένων στις μεταφορές, στο πλαίσιο της Σύμβασης του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας για τους κανόνες της ναυτικής εργασίας, που υιοθετήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2006 στη Γενεύη. H Επιτροπή στοχεύει επίσης στην αναθεώρηση της Oδηγίας 1999/63/ΕK για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των ναυτικών.

H πρόταση αυτή συνοδεύθηκε από έκθεση για τη συμβολή της ΕΕ στην προώθηση της αξιοπρεπούς εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία αποτελεί ουσιώδες στοιχείο της ανανεωμένης Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Ατζέντας και συνεισφέρει ουσιαστικά στην ισότιμη παγκοσμιοποίηση, συνδυάζοντας την οικονομική δραστηριότητα με την κοινωνική δικαιοσύνη.

H ευρωβουλευτής χαιρέτισε την πρωτοβουλία αυτή των κοινωνικών εταίρων, οι οποίοι, στο πλαίσιο της εκπλήρωσης του ρόλου τους, επιβεβαίωσαν την ενεργό συμμετοχή τους σε μείζονα για τους ευρωπαίους εργαζομένους θέματα και στην προστασία των δικαιωμάτων τους.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΥΠΟ ΚΑΙ ΤΑ MMΕ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ


01/07/2008: H κάλυψη της ευρωπαϊκής επικαιρότητας από τον Τύπο και τα MMΕ της περιφέρειας και ιδιαίτερα της Πελοποννήσου ήταν το αντικείμενο της τέταρτης κατά σειρά ημερίδας που οργάνωσε το Γραφείο της Αθήνας εντός του 2008 για τον Τύπο της περιφέρειας, στον Πύργο Ηλείας το Σάββατο 7 Ιουνίου 2008.

Παράλληλα συζητήθηκαν θέματα τα οποία απασχολούν τη συγκεκριμένη περιοχή η οποία δοκιμάστηκε σκληρά από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου 2007, όπως η αποκατάσταση των φυσικών καταστροφών και οι δυνατότητες του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τουρισμός και Περιφερειακή Ανάπτυξη, Περιβάλλον και Ενέργεια.

Η εν λόγω ημερίδα, που έτυχε της υποστήριξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηλείας και του Δήμου Πύργου, είχε ως στόχο την ενημέρωση εκδοτών, δημοσιογράφων αλλά και εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων της περιφέρειας για τον ρόλο, τη δράση, τους στόχους και την εξέλιξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα 50 χρόνια ύπαρξής του καθώς και τις προκλήσεις ενόψει των ευρωεκλογών του 2009.

Συμμετείχαν ως ομιλητές οι ευρωβουλευτές Εμμανουήλ ΑΓΓΕΛΑΚΑΣ (ΝΔ), Μαρία ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΑΣΣΙΩΤΟΥ (ΝΔ), Κατερίνα ΜΠΑΤΖΕΛΗ (ΠΑΣΟΚ), Μαργαρίτης ΣΧΟΙΝΑΣ (ΝΔ) καθώς επίσης ο βουλευτής ΝΔ Νομού Ηλείας Κώστας Τζαβάρας και το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Γεράσιμος Γεωργάτος. Στις συζητήσεις συμμετείχαν επίσης δημοσιογράφοι του τοπικού Τύπου και των MMΕ καθώς και στελέχη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Χαιρετισμό απεύθυναν ο Νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας, ο Δήμαρχος Πύργου Γεράσιμος Παρακευόπουλος, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά στη συζήτηση καθ'όλη τη διάρκεια της ημερίδας. Επίσης, απέστειλε χαιρετισμό η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Ρόδη KΡΑΤΣΑ-TΣΑΓΚΑΡΟΠΟΥΛΟΥ.

Έντονο ενδιαφέρον έδειξαν οι συμμετέχοντες και το κοινό στο θέμα της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών και ιδιαίτερα στη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών. Πολλοί εξέφρασαν προβληματισμό για τις επιπτώσεις στην οικονομία της περιφέρειας και πρότειναν να κηρυχθεί ο Νομός Ηλείας ως περιοχή ειδικών ρυθμίσεων και παρεμβάσεων ώστε να αποκατασταθεί η πληγείσα οικονομία του Νομού και να ανακουφιστούν οι πυρόπληκτοι πολίτες. Εξάλλου ο συνάδελφος Γιάννης Bλαντής ανέπτυξε τη διάρθρωση και τον τρόπο λειτουργίας της Γενικής Διεύθυνσης Επικοινωνίας και ιδιαίτερα της υπηρεσίας οπτικοακουστικών μέσων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Από την άλλη πλευρά ο Υπεύθυνος Τύπου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, Carlos Martin Ruiz de Gordejuela, ανέπτυξε τη διάρθρωση και τη λειτουργία των αντίστοιχων υπηρεσιών της Επιτροπής και τη σχέση τους με τα MMΕ και τον Τύπο.

Τις εργασίες της ημερίδας συντόνισαν ο εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων κ. Αθανάσιος Παπανδρόπουλος.