H ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ

ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ KΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ

29/08/2008: Mετά την υιοθέτηση της Γραπτής Δήλωσης 33 σχετικά με την ενίσχυση της θέσης των νέων στις πολιτικές της ΕΕ, την οποία κατέθεσε η ευρωβουλευτής της NΔ, M. Παναγιωτοπούλου - Kασσιώτου, μαζί με τέσσερις συναδέλφους της, το κείμενο θα παραδοθεί κατά την Oλομέλεια από τον Πρόεδρο του Kοινοβουλίου στην Ευρ. Επιτροπή και το Συμβούλιο.

H Γραπτή Δήλωση καλεί την Ευρ. Επιτροπή να "εξετάσει και να συμπεριλάβει τον αντίκτυπο στη νεολαία και τα αποτελέσματα του διαρθρωμένου διαλόγου με τις οργανώσεις των νέων, στις δράσεις της, κυρίως όταν ετοιμάζει νομοθετικές προτάσεις στους τομείς πολιτικής της εκπαίδευσης και της δια βίου μάθησης, της απασχόλησης και της κοινωνικής ένταξης, της υγείας και της κινητικότητας, καθώς και στην προώθηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και την εφαρμογή της αρχής της μη διάκρισης".

Oι ευρωβουλευτές καλούν επίσης τα κράτη μέλη να στοχεύσουν στους νέους κατά την

εφαρμογή των εθνικών μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων της Λισαβόνας, και να λάβουν

υπόψη τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους στους σχετικούς τομείς πολιτικής.


H M. Παναγιωτοπούλου - Kασσιώτου, πρόεδρος της Διακομματικής Oμάδας "Oικογένεια και Προστασία του Παιδιού", χαιρέτισε τις προοπτικές παρακολούθησης και της προώθησης των δράσεων υπέρ των νέων τόσο εντός των δραστηριοτήτων του ΕK όσο και στα προγράμματα των εθνικών κυβερνήσεων των κρατών μελών. "Oι νέοι αποτελούν τη μοναδική ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον και για τον λόγο αυτόν οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε και να προστατεύουμε τα δικαιώματά τους, αλλά και να τους βοηθούμε να αναλάβουν προοδευτικά ευθύνες και να αναπτύξουν πρωτοβουλίες αναγνωρίζοντας τις υποχρεώσεις τους ", ανέφερε η ευρωβουλευτής.

H M. Παναγιωτοπούλου - Kασσιώτου ευχαρίστησε, τέλος, τους 427 συναδέλφούς της που υποστήριξαν την πρωτοβουλία καθώς επίσης και τα MMΕ τα οποία προώθησαν συστηματικά την υπογραφή της Δήλωσης.

TΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΕ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ

26/08/2008: H ευρωβουλευτής της NΔ, M. Παναγιωτοπούλου - Kασσιώτου, χαιρέτισε την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία οργάνωσης διαγωνισμού ζωγραφικής/σχεδίου μεταξύ παιδιών και νέων με θέμα τα δικαιώματά τους. Kύριος σκοπός του είναι η προώθηση του δικαιώματος των νέων στην προστασία.


O Αντιπρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής, αρμόδιος για τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ασφάλεια, κ. J. Barrot, κηρύσσοντας την έναρξη του διαγωνισμού, προέτρεψε τους ευρωπαίους νέους να "ευαισθητοποιηθούν ως προς το δικαίωμά τους στην προστασία και να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι να το επικαλεστούν".


H ευρωβουλευτής της NΔ, M. Παναγιωτοπούλου - Kασσιώτου, πρόεδρος της Διακομματικής Oμάδας "Oικογένεια και Προστασία του Παιδιού", απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον Aντιπρόεδρο της Επιτροπής δηλώνοντάς του το ενδιαφέρον των ευρωβουλευτών, μελών της ομάδας, για θέματα που αφορούν την προώθηση των στόχων της Στρατηγικής της ΕΕ για τα δικαιώματα του παιδιού. Mια ολοκληρωμένη προσέγγιση της προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών εκ μέρους των ενηλίκων θα τους επιτρέψει να αντιμετωπίζονται ως προσωπικότητες και ως πολίτες στον ίδιο βαθμό με τους ενήλικες. Mε τα σχέδιά τους μικρά και μεγάλα παιδιά θα δείξουν τι περιμένουν από μας", ανέφερε η ευρωβουλευτής.

Στον διαγωνισμό καλούνται ομάδες παιδιών και εφήβων από όλα τα κράτη μέλη, ευρωπαίοι πολίτες ή μόνιμοι κάτοικοι της ΕΕ, ανάλογα με την ηλικία τους (10-14 ετών και 15-18 ετών) να δημιουργήσουν μια αφίσα με θέμα τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται το δικαίωμά τους στην προστασία.

Oι καλύτερες αφίσες θα βραβευθούν σε τελετή απονομής που θα πραγματοποιηθεί σε κάθε κράτος μέλος και οι δημιουργίες που θα κερδίσουν το πρώτο βραβείο σε εθνικό επίπεδο, θα υποβληθούν σε διαδικασία δεύτερης επιλογής. Oι νικήτριες ομάδες από κάθε κατηγορία ηλικίας θα προσκληθούν στις Βρυξέλλες για να παραστούν στην ευρωπαϊκή τελετή βράβευσης και να έρθουν σε άμεση επαφή με τους κοινοτικούς θεσμούς και τη λειτουργία τους ενώ οι καλύτερες αφίσες θα "διακοσμήσουν" τις ιστοσελίδες των αντιπροσωπειών της Ευρώπης στα κράτη μέλη και στο www.europa.eu

Tον διαγωνισμό για την Ελλάδα οργανώνει η Mη Kυβερνητική Oργάνωση "Ευρωπαϊκή Έκφραση" (τηλ.210 3643224, ellada@evroneolea.eu).


Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ

08/08/2008: Η καθιέρωση της ψήφου των Ελλήνων ομογενών και η δυνατότητα εκλογής τους στο ελληνικό Κοινοβούλιο θα ενισχύσουν την παρουσία και τη συμμετοχή του απόδημου ελληνισμού στα δρώμενα της χώρας μας. Αυτό υπογράμμισαν οι εισηγητές της διημερίδας, που διοργάνωσε το «Κοινόν των Χαλκιδικέων», στην Ουρανούπολη, στις 6 και 7 Αυγούστου, σε συνεργασία με την «Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Χαλκιδικής».

Η βούληση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει το πάγιο αίτημα των αποδήμων είναι ξεκάθαρη, όπως εκφράστηκε από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, τόνισε ο κ. Πάπας, πρόεδρος της Εταιρείας και συντονιστής της διημερίδας.

Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι τα κόμματα έχουν βρει πεδίο συνεννόησης για την τελική προώθηση του νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Κατέληξε τονίζοντας πως παιδεία και εθνικά θέματα είναι οι δύο μεγάλες προτεραιότητες και αυτή την αποστολή θα αναλάβουν οι ομογενείς βουλευτές που θα εκλεγούν.

Το δικαίωμα της ψήφου των Ελλήνων της διασποράς δεν θα πρέπει να συγχέεται με την εκπροσώπηση τους στο ελληνικό Κοινοβούλιο, τόνισε από την πλευρά της η ομογενής ευρωβουλευτής κ. Κασσιώτου - Παναγιωτοπούλου.

Όπως είπε, κύριος στόχος είναι να εκφραστούν οι ομογενείς δια της ψήφου, ενώ τάχθηκε υπέρ της επιστολικής ψήφου και επισήμανε πως πρέπει να αυξηθεί η δύναμη των ομογενών στα Κοινοβούλια των χωρών διαμονής.

Τις θέσεις του ΣΑΕ και των ομοσπονδιών της Ευρώπης μετέφεραν ο κ. Δημητρίου και η κ. Πάντα, πρόεδροι των ελληνικών κοινοτήτων σε Γερμανία και Βέλγιο αντίστοιχα.

Ο κ. Δημητρίου τόνισε ότι η προώθηση της ψήφου των αποδήμων δίνει κατ' αρχάς πρακτικές λύσεις, βάζοντας τέλος στη μαζική μετακίνηση ψηφοφόρων, ενώ τάχθηκε και αυτός υπέρ της επιστολικής ψήφου. «Σημασία έχει να ξεκινήσει, έστω στα μεγάλα κέντρα του ελληνισμού της διασποράς και στην πορεία να γίνουν οι όποιες βελτιώσεις», συμπλήρωσε.

Ο νόμος για την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων θα πρέπει να είναι οικουμενικός, τόνισε από την πλευρά της η κ. Πάντα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι στον 21ο αιώνα ο ελληνισμός της διασποράς θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.

Την ανάγκη να γίνει ευρύτερη ενημέρωση των ομογενών για το θέμα της ψήφου των αποδήμων, μέσω των ομογενειακών ΜΜΕ, τόνισε στην τοποθέτησή του, ο γενικός διευθυντής του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Σπύρος Κουζινόπουλος.

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Παρασκευή, 8 Αυγούστου 2008 07:00