ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΤΕΚΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

27/02/2009: Πολύ πριν την επιστολή με την οποία η ΑΔΕΔΥ ζητεί συμπαράσταση από τους ευρωβουλευτές, η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, ευρωβουλευτής της ΝΔ, μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, με ερωτήσεις στην Ευρ. Επιτροπή και παρεμβάσεις της στην Ολομέλεια του ΕΚ, υποστήριξε το δίκαιο αίτημα των ελληνίδων δημοσίων υπαλλήλων για μεταβατικές διατάξεις που κατοχυρώνουν τα από μακρού αποκτηθέντα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, ως αντιστάθμιση της προσφοράς τους στην οικογένεια και στην κοινωνία.

Ενώ η γενική δομή των συνταξιοδοτικών συστημάτων είναι ευθύνη του κάθε κράτους μέλους και εμπίπτει στην αρμοδιότητά του, η Ευρ. Επιτροπή παρεμβαίνει για να αποκαταστήσει την ισότητα στον χρόνο συνταξιοδότησης. Στις απαντήσεις της προς τη Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, λαμβάνει ωμά υπόψη την οξύτητα του δημογραφικού προβλήματος, που πρόκειται να επιδεινωθεί την προσεχή περίοδο. Θεωρεί ότι είναι δικαιολογημένη η "επιτακτική" ανάγκη αύξησης της περιόδου απασχόλησης των γυναικών, στα πλαίσια, όμως, του σεβασμού της ισότητας.

"Η τοποθέτηση αυτή της Επιτροπής μπορεί να χαρακτηρισθεί τουλάχιστον υποκριτική όταν αναφέρεται σε μεταβατικές διατάξεις που καθορίζουν τα όρια συνταξιοδότησης διορισμένων προ του 1993. Οι ανισότητες δημιουργούνται μεταξύ ανδρών και γυναικών από τις περιόδους απασχόλησης των τελευταίων με τα ανήλικα τέκνα ή τα άτομα που χρήζουν προστασίας και είναι θεμιτό να λαμβάνονται υπόψη", τόνισε η ευρωβουλευτής.

Με το νομικό επιχείρημα του χαρακτηρισμού του δημόσιου ασφαλιστικού φορέα ως επαγγελματικού συστήματος, η Ευρ. Επιτροπή έχει οδηγήσει την Ελλάδα στο ΔΕΚ και ανάγει τη γενική κατηγορία των εξαρτώμενων από το Δημόσιο υπαλλήλων σε ιδιαίτερη κατηγορία εργαζομένων. "Είναι, όμως, άξιο διερεύνησης γιατί ενώ η αιτιολογημένη γνώμη της Επιτροπής εναντίον της χώρας μας είχε συγκεκριμένο στόχο, την κατάργηση των διακρίσεων υπέρ των γυναικών, η προσφυγή αναφέρεται στην υποχρέωση της να εξομοιώσει τα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών με εκείνα των ανδρών, ταυτίζοντας το νομοθετικό καθεστώς ίσης μεταχείρισης με την ισοπέδωση της γυναικείας προσφοράς και την ανεπίτρεπτη επέμβαση στην ευχέρεια του κράτους μέλους να καθορίζει διαδικασίες θετικών δράσεων που, μάλιστα, προβλέπονται από την κοινοτική νομοθεσία και τη νομολογία του ΔΕΚ", υπογράμμισε η Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου και κατέληξε:

"Δεν λείπει η βούληση να αναγνωρισθεί ο χρόνος ανατροφής τέκνων, η προσφορά στην οικογένεια. Η ΝΔ το απέδειξε εξισώνοντας την προσφορά της μητέρας στην κοινωνία με τη στρατιωτική θητεία. Όποια κι αν είναι η απόφαση του ΔΕΚ - που σημειωτέον δεν μπορεί να σχολιασθεί αν δεν δημοσιευθεί - είναι βέβαιο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα βρει σύννομο τρόπο ώστε να εξασφαλίσει τα προνόμια των μητέρων δημοσίων υπαλλήλων, που διορίσθηκαν προ του 1993. Οποιαδήποτε όμως γενίκευση του προβλήματος και αναγωγή του σε μείζον θέμα είναι εκ του πονηρού".

ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΗΣ ΟΕΚ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡ. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΟΥ

24/02/2009: Την ανάγκη συνεχούς ενημέρωσης των νέων και της ενεργού συμμετοχής τους στις διαδικασίες και τις αποφάσεις της ΕΕ τόνισε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου υποδεχόμενη στο Ευρ. Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες ομάδα 50 νέων της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας.

Οι Έλληνες νέοι, μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι στη Γερμανία, παιδιά αποδήμων - όχι μόνο πρώτης αλλά δεύτερης και τρίτης γενιάς - είχαν την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά τη λειτουργία του Ευρωκοινοβουλίου και να παρακολουθήσουν αναλυτική παρουσίαση των δραστηριοτήτων των ευρωπαϊκών θεσμών. Συνομίλησαν με ευρωβουλευτές και αρμόδιους για την επικοινωνία υπαλλήλους της Ευρωβουλής και πληροφορήθηκαν τους τρόπους πρόσβασης στις πληροφορίες και συμμετοχής στις διαδικασίες διαβούλευσης για τις ευρωπαϊκές πολιτικές. Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ.Μαυρομμάτης, ενημέρωσε τους νέους της ΟΕΚ για θέματα παιδείας, πολιτισμού και αθλητισμού.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τη Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασιώτου στις πολλαπλές δυνατότητες αξιοποίησης των προσόντων των νέων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, στη Γερμανία και σε άλλες χώρες μέλη της ΕΕ. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία των εκλογών του προσεχούς Ιουνίου για την ανάδειξη των μελών του Ευρωκοινοβουλίου με την άμεση συμμετοχή των ευρωπαίων πολιτών. Από το διάλογο με τους νέους αναδείχθηκε η σπουδαιότητα που έχει η καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στα ελληνικά σχολεία της Γερμανίας και στις τάξεις διδασκαλίας των ελληνικών.

"Οι εκπρόσωποι της νεολαίας της ΟΕΚ επιβεβαίωσαν την επιθυμία των νέων Ελλήνων που γεννιούνται, ζουν, σπουδάζουν και εργάζονται σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ να είναι ενεργοί ευρωπαίοι πολίτες και παράλληλα να δραστηριοποιούνται γύρω από πόλους παρουσίας της χριστιανικής Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, στις ενορίες και στις κοινότητες, αναπτύσσοντας καινοτόμες δραστηριότητες που συνεχίζουν τις άοκνες προσπάθειες των γονέων τους, οι οποίοι σε χρόνια δύσκολα, με τον προσωπικό τους μόχθο, δημιούργησαν υποδομές για τη ζωντανή παρουσία του ελληνικού στοιχείου στη Γερμανία και στις άλλες χώρες, ", δήλωσε η ευρωβουλευτής.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΗΤΡΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ: ΈΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΕΝΟΙ ΕΝΤΟΣ ΕΕ

24/02/2009: Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μητρικής Γλώσσας (21 Φεβρουαρίου) και την αυξανόμενη ανάγκη να διασφαλισθούν οι δομές και η χρηματοδότηση των ευκαιριών διατήρησης και εκμάθησης της μητρικής γλώσσας των τέκνων των πολιτών των 27 κρατών μελών κατά τις περιόδους γεωγραφικής και επαγγελματικής κινητικότητας εντός της ΕΕ, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, υπέβαλε προς την Ευρ. Επιτροπή την εξής ερώτηση:

" Λαμβάνοντας υπόψη την πολυτιμότητα του κεφαλαίου που διαθέτουν οι γνώστες μιας επίσημης ευρωπαϊκής γλώσσας λόγω του ότι είναι η μητρική τους, και την πρακτική ωφέλεια από τη συντήρηση αυτών των γνώσεων, ποιά μέτρα προγραμματίζεται να προτείνει η Ευρ. Επιτροπή, μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαβούλευσης (31.12.2008) για τη διευκόλυνση της εκμάθησης των επίσημων ευρωπαϊκών γλωσσών από τέκνα ευρωπαίων πολιτών στα κράτη μέλη υποδοχής; Προτίθεται η Ευρ. Επιτροπή να θεωρήσει προτεραιότητα τη διατήρηση της μητρικής γλώσσας των ευρωπαίων σε σχέση με τον προγραμματισμό μέτρων για τα τέκνα, εν γένει, μεταναστών-μετακινουμένων;"

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΡΛΟΜΑΓΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΓΙΑ ΕΙΔΗ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

19/02/2009: Υπέρ των ιδιαίτερων αναγκών των οικογενειών τάχθηκε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψηφίζοντας Έκθεση τροποποίησης της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ για τους μειωμένους συντελεστές Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) που εφαρμόζονται σε αγαθά και υπηρεσίες στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά από μακρόχρονες προσπάθειες της Διακομματικής Ομάδας του ΕK "Oικογένεια και Προστασία του Παιδιού", της οποίας προεδρεύει η ευρωβουλευτής της ΝΔ, M. Παναγιωτοπούλου - Kασσιώτου, και επανειλημμένα διαβήματα στον αρμόδιο για τη φορολογία Επίτροπο, L. Kov?cs, αναγνωρίστηκε η ανάγκη διεύρυνσης του καταλόγου εξαιρέσεων των μειωμένων συντελεστών, ώστε να συμπεριληφθούν είδη και υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται από οικογένειες για τη φροντίδα των παιδιών, όπως απορροφητικά προϊόντα υγιεινής (πάνες), παιδικά ενδύματα και υποδήματα, παιδικά καθίσματα, καθώς βιβλία σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

Η πρόταση της Επιτροπής βελτιώθηκε με τροπολογία του Ευρ. Λαϊκού Κόμματος με αποτέλεσμα το Παράρτημα ΙΙΙ / Κατάλογος αγαθών και υπηρεσιών με μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, μετά την ψηφοφορία στην Ολομέλεια, να περιλαμβάνει τα εξής:
  • προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των απορροφητικών προϊόντων υγιεινής, ( ΙΙΙ, 3). Γίνεται "επακριβής και μικρή διεύρυνση της εν λόγω κατηγορίας ώστε να καλύπτει σαφώς τόσο προϊόντα προστασίας υγιεινής των γυναικών όσο και τις βρεφικές πάνες μέσω μιας γενικής διατυπώσεως".
  • καθίσματα για αυτοκίνητα, (ΙΙΙ, 4α (νέο))
  • εικονογραφημένα βιβλία σε χαρτί, CD, CD-ROMs, και κάθε άλλο παρόμοιο υλικό μέσο που αναπαράγουν το ίδιο πληροφοριακό περιεχόμενο με τα έντυπα βιβλία, (ΙΙΙ, 6)
  • και κατασκευή κατοικιών καθώς και παροχή υπηρεσιών ανακαίνισης και καθαρισμού, (ΙΙΙ, 10 και 10α (νέο))
  • υπηρεσιών ιατρικής και οδοντιατρικής φροντίδας, (ΙΙΙ, 17)
  • ενδύματα και υποδήματα (ΙΙΙ, 18 α (νέο) - με τροπολογία του ΕΛΚ)
  • αντικειμένων, (ΙΙΙ, 20)
  • φροντίδας, όπως η παροχή βοήθειας και η φροντίδα παιδιών, ηλικιωμένων, ασθενών ή αναπήρων, (ΙΙΙ, 22)
  • όπως εκείνες που παρέχονται σε κομμωτήρια και σε ινστιτούτα ατομικού καλλωπισμού, (ΙΙΙ, 23).
Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν υποστήριξε τη συμπερίληψη των παιδικών ενδυμάτων και υποδημάτων στον κατάλογο προϊόντων με μειωμένο ΦΠΑ.

Η τελική απόφαση για την τροποποίηση της Οδηγίας θα ληφθεί από το Συμβούλιο, προς τα μέλη του οποίου η Διακομματική Ομάδα "Oικογένεια και Προστασία του Παιδιού" απηύθυνε γραπτή έκκληση ζητώντας να κατοχυρωθούν οι εξαιρέσεις για την οικογένεια.

Ο Πορτογάλος ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, J. Ribeiro e Castro, δήλωσε ότι πρόκειται για μεγάλο βήμα προόδου στη στήριξη των οικογενειών με παιδιά και μια πρώτη αποκατάσταση της δικαιοσύνης του φορολογικού συστήματος.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΙΑΑ, ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ:

2009/02/17: Εισήγηση της ευρωβουλευτού της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου Κασσιώτου.

Την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Πολιτική για τη Γυναίκα παρουσίασε με εισήγησή της, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου Κασσιώτου, μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και της Ισότητας των Φύλων, σε εσπερίδα με θέμα την "Κοινωνική Αλληλεγγύη για τη Γυναίκα" που οργανώθηκε από την Επιτροπή Γυναικείων Θεμάτων της Ι.Αρχιεπισκοπής Αθηνών και τον δήμο Φιλοθέης, με αφορμή τον εορτασμό της 420ης επετείου του μαρτυρίου της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας, πρωτοπόρου της κοινωνικής προσφοράς του 16ου αιώνα.

Στην εισήγησή της, η Μ. Παναγιωτοπούλου Κασσιώτου εξέθεσε τις κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις και τις δημογραφικές προκλήσεις στον παγκόσμιο χώρο και στην ΕΕ, καθώς και την αμφισβήτηση του σεβασμού του ανθρωπίνου προσώπου, άνδρα ή γυναίκας. Η εξάλειψη των στερεοτύπων, η ισότιμη πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία, η κατοχύρωση ισότητας ευκαιριών, εργασίας και αμοιβών, ο συνδυασμός οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και η οικονομική εξασφάλιση των γηρατειών είναι κοινοί άξονες πολιτικών υπέρ της γυναίκας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εξυπηρέτηση όλων αυτών των αναγκών της καθημερινής ζωής της γυναίκας και η αύξηση της συμμετοχής της στην αγορά εργασίας και στην επιχειρηματική δραστηριότητα είναι επιδιώξεις τόσο των ευρωπαϊκών, όσο και των εθνικών πολιτικών στα 27 κράτη μέλη.

Παρά τις αδυναμίες και τα εμπόδια κατά την εφαρμογή της πλούσιας υπέρ της γυναίκας νομοθεσίας, η κοινωνική γυναικεία πολιτική, για κάθε ηλικία, μορφωτικό και κοινωνικό επίπεδο είναι ανταποδοτική για το κοινωνικό σύνολο. Αποτελεί εγγύηση για τη διατήρηση της διαγενεακής αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής και τη συνέχεια της παράδοσης των θεμελιωδών αξιών ώστε ο πολιτισμός να έχει, και για τις επόμενες γενεές, ανθρώπινο πρόσωπο.


Ευρωπαϊκές δράσεις και πρωτοβουλίες προστατεύουν τα δικαιώματα των γυναικών, ως συζύγων, μητέρων, εργαζομένων και ενεργών πολίτων, σε ένα περιβάλλον γενικής παγκόσμιας κρίσης, και διευκολύνουν την προσφορά τους στην οικογένεια, στην εργασία και στο εθελοντικό έργο. Κάθε διάκριση και στέρηση ευκαιριών για τις γυναίκες είναι στέρηση προοπτικής για μια ευημερούσα κοινωνία του μέλλοντος, κατέληξε η Μ. Παναγιωτοπούλου Κασσιώτου.

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ: ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

16/02/2009: Την πρόθεσή της να ενισχύσει τη διαδικασία θέσπισης στόχων και τις ρυθμίσεις για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των δράσεων για την προστασία του παιδιού σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο επιβεβαίωσε η Ευρ. Επιτροπή, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού της ΝΔ, Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, προέδρου της Διακομματικής Ομάδας για την Οικογένεια και την Προστασία του Παιδιού.

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, κ. J.Barrot, δήλωσε ότι, στo πλαίσιo της Στρατηγικής για τα Δικαιώματα του Παιδιού (2006), έχει ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς στον τομέα της Δικαιοσύνης, της Ελευθερίας και της Ασφάλειας που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της «Στοκχόλμης», ενώ ταυτόχρονα προβλέπονται: ευρωπαϊκό φόρουμ για τα δικαιώματα του παιδιού, σύσκεψη εμπειρογνωμόνων και διαβούλευση με τα παιδιά. Παράλληλα, έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες ενέργειες, μεταξύ των οποίων νομοθετικά μέτρα, μέτρα στον τομέα της δικαστικής και αστυνομικής συνεργασίας, μέτρα για την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών, ανταλλαγή ορθών πρακτικών για να καταπολεμηθεί η παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών και να λαμβάνεται περισσότερο υπόψη η γνώμη τους σχετικά με πολιτικές και θέματα που τα αφορούν.

"Τα Εθνικά Σχέδια Δράσης (ΕΣΔ) 2008-2010 για την κοινωνική ένταξη επιβεβαιώνουν ότι η παιδική φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός αποτελούν αντικείμενο κοινού προβληματισμού για τα περισσότερα κράτη μέλη, αλλά και ένα από τα βασικά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν βάσει της Ανοικτής Μεθόδου Συντονισμού στο πλαίσιο της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού", τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής.

"Καθώς η φτώχεια είναι ένα πολυδιάστατο φαινόμενο που δεν θίγει μόνο το εισόδημα αλλά ελαττώνει την ποιότητα κάλυψης των κάθε είδους αναγκών, η πρόληψη και η αντιμετώπισή της αφορά ιδιαίτερα την παιδική ηλικία. Η Ελλάδα στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης (ΕΣΔ) δίνει στο στόχο αυτό την προτεραιότητα που του αξίζει, ώστε να χρησιμοποιηθούν οι ευκαιρίες που προσφέρει η ΕΕ για την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των οικογενειών", δήλωσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

ΘΕΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

10/02/2009: Απάντηση της Ευρ.Επιτροπής στην ευρωβουλευτή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρατηρεί, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτού της ΝΔ, Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, ότι όσον αφορά τις θετικές δράσεις υπέρ των γυναικών, των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία, η ευρωπαϊκή νομοθεσία ορίζει ότι τα κράτη μέλη μπορούν να θεσπίζουν μέτρα που προβλέπουν ειδικά πλεονεκτήματα για την εξασφάλιση της ισότητας μεταξύ αυτής της ομάδας ατόμων και των άλλων εργαζομένων.

Στην περίπτωση αυτή εναπόκειται στα κράτη μέλη να καθορίσουν τις διαδικασίες. Το Ευρ. Δικαστήριο έχει καθορίσει όμως ότι οι εν λόγω θετικές δράσεις δεν μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα να δίνεται προτεραιότητα στις γυναίκες αυτόματα και χωρίς όρους.

Με τη νομολογία του, θέτει ορισμένες προϋποθέσεις για τη θέσπιση θετικών δράσεων υπέρ των γυναικών:

· η εν λόγω ομάδα πρέπει να υποεκπροσωπείται σε ένα συγκεκριμένο τομέα δραστηριότητας

· το θεσπιζόμενο μέτρο πρέπει να αντιμετωπίζει την υπάρχουσα κατάσταση και να είναι ανάλογο προς τον επιδιωκόμενο στόχο.

Αντίθετα, η κοινοτική νομοθεσία δεν προβλέπει ειδικές διατάξεις σχετικά με τις θετικές δράσεις για τους νέους, τους πάσχοντες από χρόνιες ασθένειες, τις μονογονεϊκές ή τις πολύτεκνες οικογένειες, ελλείψει σχετικής νομικής βάσης.

Η Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου παρατήρησε ότι η απόφαση του Ευρ. Δικαστηρίου περιορίζει τις πρωτοβουλίες των κρατών μελών υπέρ των γυναικών. Η Ευρ. Επιτροπή, εξ'άλλου, δεν έχει παρουσιάσει την έλλειψη νομικής βάσης για μέτρα προώθησης των νέων, στήριξης των οικογενειών και βοήθειας των μακροχρόνια ασθενών ως πρόβλημα εξασθένισης της κοινωνικής συνοχής στην ΕΕ. Αντίθετα, πρότεινε οδηγία βάσει του άρθρου 13 της Συνθήκης με θέμα την ίση μεταχείριση των προσώπων ανεξαρτήτως θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού αναπηρίας χωρίς να θέτει προτεραιότητες στην εξυπηρέτηση των αναγκών των αναπήρων.

ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΦΙΛΙΚΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

05/02/2009: "Εθνικές πολιτικές φιλικές προς την οικογένεια: Το παράδειγμα της Γαλλίας" αποτέλεσε το κύριο θέμα της συνάντησης της Διακομματικής Ομάδας «Οικογένεια και προστασία του παιδιού», η οποία συνεδρίασε αυτήν την εβδομάδα στο Στρασβούργο υπό την προεδρία της ευρωβουλευτού της ΝΔ, Μαρίας Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο διευθυντής των Διεθνών Σχέσεων του Εθνικού Ταμείου Οικογενειακών Επιδομάτων (Caisse Nationale d'allocations familiales - CNAF), κ. Ph. Steck, υπογράμμισε ότι η γαλλική οικογενειακή πολιτική μαζί με την παροχή οικονομικών βοηθημάτων προς τις οικογένειες εκτείνεται - όπως και στα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ - στο οικογενειακό καθώς και στο εργατικό δίκαιο και κινητοποιεί ταυτόχρονα τους κρατικούς φορείς, την κοινωνική ασφάλιση και την τοπική αυτοδιοίκηση.

"Στη Γαλλία, προβλέπονται 25 είδη οικογενειακών επιδομάτων τα οποία επικεντρώνονται σε πέντε βασικούς άξονες: φροντίδα παιδιών, πολύτεκνες οικογένειες, μονογονεϊκές οικογένειες, μείωση της φτώχειας των νοικοκυριών, επιδόματα κατοικίας, εκπτώσεις στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς. Για τους λόγους αυτούς, θεωρείται χώρα με έντονη δράση στην οικογενειακή πολιτική, που συνδυάζει ισορροπημένα την καθολική δράση με τις πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση των μειονεκτούντων. Ο δείκτης γονιμότητος, το 2008, έφτασε το 2% με ευρωπαϊκό μέσο όρο 1,5%", δήλωσε ο Γάλλος εκπρόσωπος.

Η συζήτηση που ακολούθησε με ευρωβουλευτές και οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών επικεντρώθηκε στις κοινωνικές και οικογενειακές πολιτικές και στις δυνατότητες για τη φροντίδα παιδιών προσχολικής ηλικίας. Ο κ. Steck ανέλυσε τη σημασία της ευελιξίας των οικογενειακών πολιτικών που σέβονται την ελεύθερη επιλογή των γονέων για τον τρόπο φύλαξης των παιδιών τους(φύλαξη από τη μητέρα ή τον πατέρα 49%, τροφός ημερήσιας φροντίδας 22%, νηπιαγωγείο από ηλικία 2,5 ετών 10%, φύλαξη από τον παππού ή τη γιαγιά 5%, οικιακοί βοηθοί 2%, ιδρύματα 1-2%, κλπ. ) και τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι και η εκπαίδευση αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την προώθηση φιλικών προς την οικογένεια πολιτικών.

"Η ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών συμβάλλει στη διαμόρφωση της κατάλληλης για κάθε χώρα οικογενειακής πολιτικής και εμπλουτίζει τη διατύπωση προτάσεων. Η Νέα Δημοκρατία, με τη στήριξη της μητρότητας, με εργασιακές διευκολύνσεις υπέρ των γονέων και μέτρα υπέρ των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, αλλά και με τις νέες προοπτικές μιας καλά οργανωμένης εκπαίδευσης από το νηπιαγωγείο ως το πανεπιστήμιο, ενισχύει το κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας, την οικογένεια", ανέφερε η Μ.Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΤΙΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ

------------ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ--------------
05/02/2009: Fave Praeteritum ad nostri temporis meliorem Saporem.
5ο Φεστιβάλ Λατινικών και Αρχαίων Ελληνικών από τις 26 έως τις 29 Μαρτίου 2009 στη γαλλική πόλη NANTES
Elizabeth Antebi
: διοργανώτρια και διευθύντρια του Φεστιβάλ υπό την αιγίδα των κ.κ.:
Val
érie Pécresse
, Υπουργού Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας της Γαλλίας,
Xavier
Darcos
, Υπουργού Παιδείας της Γαλλίας,
Μαρίας Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου,
ευρωβουλευτού (Ν.Δ.), Δρ.Φιλ.
Fran
çois Biltgen,
Υπουργού Πολιτισμού του Λουξεμβούργου
Xavier
North
, Γενικού Εντεταλμένου για τη Γαλλική Γλώσσα και τις Γλώσσες στη Γαλλία καθώς και της

Euroclassica
Ευρωπαϊκή εταιρική σχέση
: Λουξεμβούργο
Επίτιμη ανάδοχος:
Jacqueline de Romilly, μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας και της Ακαδημίας Inscriptions et Belles Lettres

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ: ΌΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

04/02/2009: Οδηγία για επιβολή κυρώσεων στους εργοδότες που απασχολούν παράνομα διαμένοντες υπηκόους τρίτων χωρών πρότεινε η Ευρ. Επιτροπή, σε μια προσπάθεια να κοπεί το νήμα που οδηγεί άτακτα δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στις πόρτες της Ευρώπης με την ελπίδα κερδοφόρας απασχόλησης. Η πρόταση αυτή αποτελεί μέρος της συνολικής προσπάθειας για κοινή μεταναστευτική πολιτική στην ΕΕ, μαζί με την μπλε κάρτα για προσοντούχους εργαζομένους και τη διαδικασία χορήγησης άδειας παραμονής σε μετανάστες.

Τα πρόστιμα που καλούνται να πληρώσουν οι εργοδότες για την αδήλωτη εργασία των παράνομα εισερχομένων στην ΕΕ μεταναστών θα είναι πολύ υψηλά, ενώ παράλληλα θα καταβάλλονται οι πλήρεις αποδοχές και οι κοινωνικές εισφορές που αναλογούν στην παρασχεθείσα εργασία. Με την Οδηγία παρέχεται, επίσης, προσωρινή άδεια παραμονής και προστασία, όσων καταγγέλλουν την παρανομία. Αν δεν υπάρχουν αποδείξεις, ο ελάχιστος χρόνος απασχόλησης υπολογίζεται σε τρεις μήνες.

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ.Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, με παρέμβασή της στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο επαίνεσε τις προθέσεις προειδοποίησης, όσων προτίθενται να μεταναστεύσουν σχετικά με τη δυσκολία εξεύρεσης εργασίας. Χαιρέτισε επίσης τις προσπάθειες παρεμπόδισης φαινομένων εκμετάλλευσης ανθρώπων και αθέμιτου ανταγωνισμού από επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν φθηνό εργατικό δυναμικό.

Παρατήρησε, όμως, ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση για τους παράνομα εισερχομένoυς μετανάστες, καθώς πολλές γειτονικές χώρες δεν έχουν ακόμα υπογράψει τις συμφωνίες επανεισδοχής. Η παραμονή τους χωρίς εργασία και χωρίς δυνατότητα επιστροφής συνιστά κοινωνικό πρόβλημα. Η Ελλάδα έχει ζητήσει χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τους Πρόσφυγες, το οποίο υποστηρίζει και ενθαρρύνει τα κράτη μέλη σχετικά με την υποδοχή υπηκόων τρίτων χωρών που εισέρχονται παράνομα στο έδαφος της ΕΕ και τις συνέπειες της υποδοχής αυτής.

Στο πλαίσιο της οικονομικής ενίσχυσης προς τα κράτη μέλη, η Ευρ. Επιτροπή τονίζει επίσης το ρόλο του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων υπό το γενικό πρόγραμμα "Αλληλεγγύη και διαχείριση των μεταναστευτικών ροών". "Το Ταμείο αυτό μπορεί να συγχρηματοδοτήσει δράσεις που συνδέονται με την ανοικοδόμηση και την ανακαίνιση κέντρων υποδοχής και ενισχύει τα κράτη μέλη προκειμένου να διασφαλιστεί η δίκαιη και αποτελεσματική εφαρμογή κοινών αξιοπρεπών προδιαγραφών", είχε απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις (Ε-5063 και Ε-5616) ο Αντιπρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής, J.Barrot.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

03/02/2009: Η προστασία των ανηλίκων στην ΕΕ είναι ανεπαρκής, παρόλο που ισχύει η Απόφαση - Πλαίσιο 2004/68/ΔΕΥ του Συμβουλίου για την καταπολέμηση της εκμετάλλευσης και της κακοποίησης των παιδιών, καθώς αυξάνουν οι δυνατότητες χρήσης νέων τεχνολογιών από όσους εγκληματούν εις βάρος τους.

"Η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία (Europol) παρά το βελτιωμένο καταστατικό της αδυνατεί να εμποδίσει τη διακρατική και την εξωεδαφική δίωξη των ποινικά υπεύθυνων για εγκλήματα εναντίον των παιδιών. Η εκμετάλλευση, μάλιστα, αρχίζει από τη βρεφική ηλικία με την εμπορία έκθετων βρεφών μέσω Διαδικτύου", τόνισε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, σε παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρ. Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με αφορμή την ψήφιση της Έκθεσης σχετικά με την καταπολέμηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας, με εισηγήτρια την R. Angelilli.

" Η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πρόσωπο των παιδιών απαιτεί μέτρα υψηλών προδιαγραφών για ενίσχυση του επιπέδου προστασίας τους. Τις προσπάθειες των κρατών μελών επικουρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση με βάση το αρ. 29 της Συνθήκης και το αρ. 5 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Εκτός από την προστασία των θυμάτων και την απόδοση ποινικής ευθύνης στους δράστες, τα κράτη μέλη φροντίζουν για μέτρα πρόληψης και ελέγχου όλων των μορφών γενετήσιας εκμετάλλευσης παιδιών, συμπεριλαμβανομένης της εξαπάτησης και της προσέγγισης μέσω των νέων τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας (grooming).

Η προστασία των θυμάτων και των οικογενειών τους είναι αποτελεσματική, αν συνοδεύεται με βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. Η καταστολή της παραβατικότητας και η αποφυγή του φαινομένου υποτροπής από δράστες, κατά την αποσυμφόρηση των φυλακών, η παρέμβαση της ευρωπαϊκής διωκτικής αρχής, καθώς και ο έλεγχος των εμπορικών και τουριστικών σχέσεων με τρίτες χώρες, θα αποτελέσουν ευρωπαϊκή ασπίδα και θα συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της παιδικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης. Η νέα πρόταση που ο Αντιπρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής, J. Barrot , υποσχέθηκε να παρουσιάσει τον προσεχή Μάρτιο, χρειάζεται να συντονίζει τις ευρωπαϊκές πολιτικές ώστε να επιτευχθεί η ουσιαστική υπεράσπιση των ανηλίκων", δήλωσε η Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.