Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

31/03/2009: Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΕΚ, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, υπέβαλε προς το Συμβούλιο ερώτηση με θέμα την πρόταση κατάρτισης Ευρωπαϊκού Συμφώνου για την Απασχόληση, το οποίο θα ήταν δυνατό να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής αλλά και για την προώθηση της ανάπτυξης και της οικονομικής ανάκαμψης της ΕΕ από τις επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης.

"Η πρόταση για ένα Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για την Απασχόληση προήλθε από την Υπουργό Εργασίας της Ελλάδας. Πρόκειται για ένα τολμηρό βήμα στο πλαίσιο της Ανοιχτής Μεθόδου Συντονισμού για την ανάπτυξη και την απασχόληση, το οποίο η Ευρώπη έχει πραγματικά ανάγκη ώστε να επιτευχθεί αναζωογόνηση της οικονομίας και της ανταγωνιστικότητάς της", τόνισε η ευρωβουλευτής.

Η ΝΔ έχει θέσει ως κυβερνητικό στόχο την προώθηση της απασχόλησης, η οποία, όπως δήλωσε και η Ελληνίδα Υπουργός, είναι "συνυφασμένη με την οικονομική ανάκαμψη και αποτελεί προϋπόθεση για την κοινωνική συνοχή".

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης των ελληνικών αρχών για τη στήριξη των πλέον αδύναμων ομάδων του πληθυσμού συνδυάζεται με "σθεναρή αντίσταση σε κάθε παρέκκλιση από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων, ώστε η κρίση να μην αποτελέσει πρόσχημα" ούτε για κοινωνικές εκπτώσεις, αλλά ούτε και για δημαγωγία από επίδοξους προστάτες.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ ΜΕ ΕΓΚΑΙΡΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ: ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΧΑΪΔΕΛΒΕΡΓΗΣ.

26/03/2009: Συνεδρίασε στο Ευρ. Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, η Διακομματική Ομάδα για την Οικογένεια και την Προστασία του Παιδιού, υπό την προεδρία της ευρωβουλευτού της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, με θέμα την εφαρμογή προγραμμάτων πρώιμης συνδυασμένης βοήθειας για οικογένειες σε κίνδυνο.

Παρουσιάσθηκε το έργο του " Γερμανικού Εθνικού Κέντρου για την έγκαιρη παρέμβαση", που χειρίζεται πιλοτικά προγράμματα για την προστασία των παιδιών μέσω της οργάνωσης καλύτερων δικτύων επικοινωνίας και τη συνεργασία των υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής στήριξης σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, Manfred CIERPKA, ψυχίατρος, ψυχαναλυτής και θεραπευτής προβλημάτων της οικογένειας, παρουσίασε το πρότυπο σχέδιο "Κανείς δεν πέφτει από το δίχτυ", που αποσκοπεί στην πρόληψη, κατά προτίμηση από την εγκυμοσύνη ή και μετά τη γέννηση του παιδιού, της κακομεταχείρισης και της έλλειψης εμπειρίας εκ μέρους του οικογενειακού περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, προωθείνται, η επικοινωνία μεταξύ γονέων που επιθυμούν στήριξη, και εργαζομένων στο σύστημα υγείας (γυναικολόγοι, κέντρα συμβουλών για εγκύους, παιδίατροι, κλπ), και στις κοινωνικές υπηρεσίες. Εντοπίζονται οι ανάγκες για τη μητέρα και το παιδί και παρέχονται συμβουλές και βοήθεια.

Ένα ακόμη πρόγραμμα, το "Δίκτυο Βοήθειας στους γονείς", συνδέει επαγγελματίες και εθελοντές στον τομέα της πρόληψης και παρέμβασης κατά την παιδική ηλικία και προωθεί δομές μεσολάβησης και επαρκούς παρέμβασης εντός της οικίας, από ειδικά εκπαιδευμένες μαίες- οικογενειακούς συμβούλους που βοηθούν χωρίς να στιγματίζουν κοινωνικά τους αποδέκτες. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τα γερμανικά κρατίδια και την τοπική αυτοδιοίκηση ενώ παρακολουθείται και αξιολογείται επιστημονικά από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης.

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, διαπιστώθηκε η ανάγκη εκμετάλλευσης ευρωπαϊκών ευκαιριών, δημιουργίας δικτύων που θα προάγουν την κοινωνική συνοχή ανταλλάσσοντας καλές πρακτικές και τεχνογνωσία.

Η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου χαιρέτισε την πρωτοβουλία και τις προσπάθειες ενίσχυσης των ευαίσθητων κοινωνικά οικογενειών, που πραγματοποιούνται στη Γερμανία. "Μόνο κάθε παιδί που γεννιέται στην Ευρωπαϊκή Ένωση αξίζει να έχει από το ξεκίνημα της ζωής του ανοιχτές όλες τις ευκαιρίες ώστε να γίνει χρήσιμος Ευρωπαίος του αύριο", ανέφερε η ευρωβουλευτής.

Μετά τη συνάντηση της Διακομματικής Ομάδας ακολούθησε συνέντευξη τύπου.

ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΔΙΚΑΙΗΣ ΛΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΕΚΤΗΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΟΥ
27/03/2009: Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) εξέδωσε απόφαση εις βάρος της Ελλάδας για τη μη εφαρμογή της αρχής της ισότητας στις μεταβατικές διατάξεις του ρυθμιστικού ασφαλιστικού δικαίου (Κώδικας Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων).

Σύμφωνα με το ΔΕΚ, η διαφορετική μεταχείριση των φύλων ως προς την ηλικία συνταξιοδότησης και την ελάχιστη προαπαιτούμενη υπηρεσία αντιβαίνει στο κοινοτικό δίκαιο.

Ωστόσο, δεν αναφέρεται ο μεταβατικός χαρακτήρας των εν λόγω διατάξεων και ότι η ελληνική νομοθεσία έχει κιόλας εξισώσει τα συνταξιοδοτικά όρια και δεν γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, παρά μόνο για όσες, καλή τη πίστη, αναμένουν να απολαύσουν αποκτηθέντα ασφαλιστικά δικαιώματα.

"Οι μεταβατικές διατάξεις αντισταθμίζουν την προσφορά των γυναικών υπαλλήλων του ελληνικού Δημοσίου στην οικογένεια και στην κοινωνία, όταν σε παλαιότερες περιόδους, χωρίς επιδόματα και βοήθεια για τη φροντίδα ανήλικων και ηλικιωμένων, οι Ελληνίδες εργαζόμενες προσέφεραν πολλαπλές υπηρεσίες στην κοινωνική αλληλεγγύη και στη διατήρηση της πολυσυζητημένης σήμερα κοινωνικής συνοχής. Συνέβαλαν με την υπερεργασία τους στο δημόσιο προϋπολογισμό και τους δινόταν ως αντάλλαγμα η ελπίδα για ενωρίτερη ολιγόχρονη απαλλαγή από τα καθήκοντα της τυπικής εργασίας.

Είμαστε αναγκασμένοι, δυστυχώς, παραμονές ευρωεκλογών, να επισημάνουμε τα αποτελέσματα της στείρας γραφειοκρατίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που "καταδικάζει" χωρίς ευαισθησία κάθε λεπτομέρεια και μεταβατική διάταξη, κάθε θετική διάκριση και ευμενέστερη μεταχείριση, πιστεύοντας ότι εκτελεί το καθήκον της - την τήρηση, δηλαδή των Συνθηκών - χωρίς να λαμβάνει υπόψη της επιχειρήματα, όπως οικογενειακοί δεσμοί, δημογραφικές εξελίξεις, δημοσιονομικό πρόβλημα", ανέφερε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων.

Η ελληνική κυβέρνηση, αντιδρώντας άμεσα στην απόφαση του ΔΕΚ, τόνισε την πρόθεσή της για συνεργασία τόσο σε εθνικό (με την ΑΔΕΔΥ) όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο (με την Ευρ. Επιτροπή) ώστε να εξευρεθεί δίκαιη λύση για την κατοχύρωση των κεκτημένων δικαιωμάτων.

ΟΙ ΚΛΑΣΣΙΚΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΙΑΣ

25/03/2009: Έκθεση για τη σημασία και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η γλωσσική πολυμορφία στη σύγχρονη πολυπολιτισμική ευρωπαϊκή κοινωνία ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο.

Με το ψήφισμά του, το ΕΚ τονίζει ότι η γλωσσική και πολιτιστική ποικιλομορφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και επισημαίνει ότι τα προγράμματα εκμάθησης γλωσσών και σχολικών και πολιτιστικών ανταλλαγών, είτε εντός είτε εκτός της ΕΕ, θα πρέπει να υποστηριχθούν και να προωθηθούν χωρίς επιφυλάξεις.

Σημαντικό σημείο της Έκθεσης, την οποία συνέταξε ο Πορτογάλος ευρωβουλευτής Graca Moura, ήταν η αναφορά στη σημασία των αρχαίων ελληνικών και των λατινικών και η σύσταση να επεκταθεί η καθιέρωση δεικτών γλωσσικών γνώσεων και στις κλασσικές γλώσσες, "όχι μόνο επειδή πρόκειται για μια κοινή ευρωπαϊκή κληρονομιά μεγάλης πολιτισμικής και πολιτιστικής σπουδαιότητας, αλλά και επειδή η εκμάθηση αυτών των γλωσσών διευκολύνει τις μαθησιακές εμπειρίες και τονώνει τον στοχασμό για τις γλώσσες".

Η ανωτέρω παράγραφος δυστυχώς δεν εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, με επανειλημμένα διαβήματα (παρεμβάσεις στην Ολομέλεια, γραπτές και προφορικές ερωτήσεις), έχει υπογραμμίσει τη σπουδαιότητα των κλασσικών γλωσσών, οι οποίες αποτελούν το θεμέλιο των σύγχρονων ευρωπαϊκών γλωσσών και βάση επικοινωνίας και άνθισης του ευρωπαϊκού πνεύματος.

"Για τον λόγο αυτόν, οι πολιτικές ενίσχυσης της πολυγλωσσίας πρέπει να συμπεριλάβουν μεθόδους και προγράμματα που θα δίνουν τη δυνατότητα στους νέους όλης της Ευρώπης να συμπληρώνουν τις γνώσεις και τη μόρφωσή τους με την εκμάθηση της αρχαίας ελληνικής και της λατινικής γλώσσας. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η Ολομέλεια του ΕΚ δεν έδωσε συνέχεια στην ιδέα αυτή, καθώς υπερψήφισε εναλλακτική πρόταση χωρίς την αναφορά στις κλασσικές γλώσσες, που κατατέθηκε από την ομάδα των σοσιαλιστών, των πρασίνων και των φιλελευθέρων", δήλωσε η ευρωβουλευτής.

"Ποια είναι άραγε τα κίνητρα της σοσιαλιστικής ομάδας που οδηγούν στην άρνηση της ελληνικής και ρωμαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης και πώς δικαιολογούν τη στάση της οι απέχοντες της ψηφοφορίας Έλληνες ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ;" κατέληξε η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ "ΠΕΡΙ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΩΝ ΚΙΝΗΤΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΟΔΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ".

Απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ευρωβουλευτή.

24/04/2009: Η Οδηγία 2002/15/EΚ για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των εκτελούντων κινητές δραστηριότητες οδικών μεταφορών, στο Άρθ. 2 παρ. 1, περιέχει ρήτρα περιοδικής αναθεώρησης.

Σύμφωνα με αυτή, οι όροι της Οδηγίας δεν εφαρμόζονται σε ελεύθερους επαγγελματίες οδηγούς έως τις 23 Μαρτίου 2009. Ορίζεται επίσης ότι το αργότερο δύο χρόνια πριν από την ημερομηνία αυτή, η Επιτροπή πρέπει να υποβάλει έκθεση σχετικά με τις συνέπειες της εξαίρεσης των ελεύθερων επαγγελματιών οδηγών από το πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας και νομοθετική πρόταση, είτε για τον καθορισμό των προϋποθέσεων υπαγωγής τους στο πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας, είτε για την πλήρη εξαίρεσή τους από αυτό.

Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, με γραπτή ερώτηση, θέλησε να πληροφορηθεί "ποιά, κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι η νομοθετική κάλυψη των αυτοαπασχολούμενων εκτελούντων κινητές δραστηριότητες οδικών μεταφορών μετά τις 23 Μαρτίου 2009, ημερομηνία κατά την οποία λήγει η εξαίρεσή τους από την εφαρμογή της Οδηγίας 2002/15/ΕΚ;" .

Στην απάντησή του, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για τις μεταφορές, A.Tajani, αναφέρει: "Η Επιτροπή ενέκρινε την έκθεσή της στις 23 Μαΐου 2007. Με βάση την έκθεση αυτή και μια εκτενή εκτίμηση των επιπτώσεων, η Επιτροπή ενέκρινε, στις 15 Οκτωβρίου 2008, πρόταση για τροποποίηση της Οδηγίας 2002/15/ΕΚ, από το πεδίο εφαρμογής της οποίας επέλεξε να εξαιρέσει τους ελεύθερους επαγγελματίες οδηγούς, καθότι είχε εν τω μεταξύ εξελιχθεί σημαντικά το γενικό νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις οδικές μεταφορές. Συγκεκριμένα, ο Κανονισμός (EΚ) αριθ. 561/2006 για τις ώρες οδήγησης και τις περιόδους ανάπαυσης και η Οδηγία 2006/22/EK για τους ελέγχους, έχουν εγκριθεί και ο ψηφιακός ταχογράφος, ο οποίος είναι μία αποτελεσματική συσκευή ελέγχου, είναι υποχρεωτικός. Ο χρόνος οδήγησης καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου εργασίας όλων των οδηγών, ελεύθερων επαγγελματιών και μη. Από την εκτίμηση των επιπτώσεων προκύπτει ότι οι λόγοι υπαγωγής των πραγματικά ελεύθερων επαγγελματιών οδηγών στο πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας, σε σχέση με την οδική ασφάλεια, τις συνθήκες ανταγωνισμού, τη δομή του επαγγέλματος και τις κοινωνικές παραμέτρους, δεν δικαιολογούν επιπρόσθετους κανόνες για το χρόνο εργασίας των ελεύθερων επαγγελματιών οδηγών. Με κάτι τέτοιο θα απαιτούνταν διοικητικός φόρτος και έλεγχοι δυσανάλογοι προς την περιορισμένη προστιθέμενη αξία που συνεπάγεται η υπαγωγή των αυτοαπασχολούμενων στην εν λόγω Οδηγία.

Ενώ μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι εν απουσία απόφασης περί του αντιθέτου μέχρι τις 23 Μαρτίου 2009, η Οδηγία εφαρμόζεται στους ελεύθερους επαγγελματίες οδηγούς, η Επιτροπή εμμένει στην πρόταση να εξαιρεθούν για τους παραπάνω λόγους. Σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική της και υπό τις παρούσες περιστάσεις, η Επιτροπή δεν σκοπεύει να κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει κατά κρατών μελών τα οποία δεν έχουν λάβει τα δέοντα μέτρα για την εφαρμογή της Οδηγίας σε ελεύθερους επαγγελματίες οδηγούς από τις 23 Μαρτίου 2009, εφόσον εξακολουθεί να υπάρχει η προοπτική για τροποποίηση της Οδηγίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο με βάση την πρόταση της Επιτροπής. Ωστόσο, αυτό δεν θίγει το δικαίωμα των κρατών μελών να εφαρμόζουν αυστηρότερους κανόνες για τους οδικούς μεταφορείς που είναι εγκατεστημένοι στην επικράτειά τους".

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΦΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ. ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΟΥ

19/03/2009: Σύμφωνα με τις αλλαγές που αποφασίσθηκαν από το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών (ECOFIN) (10 Μαρτίου) και επικυρώνονται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (19 -20 Μαρτίου) στο Παράρτημα ΙV της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ, τα κράτη μέλη έχουν την επιλογή να εφαρμόσουν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στις εξής κατηγορίες:
  • διαφόρων αγαθών (ενδύματα και υποδήματα, ποδήλατα, κλπ)
  • (τζάμια, κατοικίες, κλπ)
  • παροχή υπηρεσιών φροντίδας (οικιακή φροντίδα, υπηρεσίες φροντίδας για νέους, ηλικιωμένους και αναπήρους)
  • κομμωτηρίου
  • και ανακαίνιση κατοικιών
  • εστίασης (εστιατόρια, κλπ)
  • (και υλικά υποστηρίγματα)

"Παρόλο που το Ευρ. Κοινοβούλιο, υιοθετώντας και βελτιώνοντας την πρόταση της Ευρ. Επιτροπής, στις 19 Φεβρουαρίου 2009, ζήτησε μείωση του ΦΠΑ σε είδη αποφασιστικής σημασίας για τον οικογενειακό προϋπολογισμό, το Συμβούλιο συρρίκνωσε την πρόταση. Παραμένει η παράδοξη μείωση ΦΠΑ για απορροφητικές πάνες για ενηλίκους, και όχι για παιδιά, ενώ δεν εξαιρούνται τα παιδικά είδη. Έστω όμως και με αυτήν την απόφαση, τα κράτη μέλη μπορούν να μειώσουν το ΦΠΑ σε υπηρεσίες και μικροεπισκευές δίνοντας δουλειά σε ανέργους και ελάφρυνση των νοικοκυριών", τόνισε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας για την Οικογένεια και την Προστασία του Παιδιού.

ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ: ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ

17/03/2009: Μετανάστες από τα ανατολικά σύνορα της ΕΕ εγκαταλείπουν τα παιδιά τους μόνα και απροστάτευτα για να εγκατασταθούν στη Δυτική Ευρώπη.

Συμφώνα με τη UNICEF και Ρουμανικές ΜΚΟ, το 2008, 350.000 παιδιά είχαν ένα γονέα μετανάστη, ενώ 160.000 είχαν στερηθεί και τους δύο γονείς. Το φαινόμενο πλήττει και χώρες των ανατολικών συνόρων της ΕΕ, όπως κατέδειξε κινηματογραφικό ντοκουμέντο που προβλήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με πρωτοβουλία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συνεργασίας ΕΕ-Μολδαβίας και της Διακομματικής Ομάδας για την Οικογένεια και την Προστασία του Παιδιού.

Η Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΕΚ κατέθεσε προφορική ερώτηση προς τη Ευρ. Επιτροπή και ψήφισμα, το οποίο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία η Ολομέλεια στο Στρασβούργο. Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, εισηγήτρια του ΕΛΚ για το θέμα, βελτίωσε με τροπολογίες το κείμενο του ψηφίσματος με το οποίο καλούνται, κυρίως τα κράτη μέλη, να λαμβάνουν μέτρα για την ενημέρωση και την υποστήριξη των μεταναστών και των οικογενειών τους.

Κατά την παρέμβασή της στην Ολομέλεια, η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, χαρακτήρισε υποκριτική την συμπεριφορά των εργοδοτών που αγνοούν την οικογενειακή κατάσταση των οικογενειαρχών μεταναστών εργαζομένων, όταν μάλιστα πρόκειται για πολίτες κρατών μελών στους όποιους είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν οικογενειακά επιδόματα. Διμερείς συμφωνίες με τρίτες χώρες είναι δυνατόν να ρυθμίσουν την κάλυψη των οικογενειακών υποχρεώσεων των μεταναστών εργαζομένων και να δώσουν τη δυνατότητα συνένωσης των οικογενειών. Ιδιαίτερη όμως μέριμνα είναι αναγκαίο να ληφθεί άμεσα για τα χιλιάδες εγκαταλειμμένα παιδιά, ώστε να ξεπεράσουν τις τραυματικές εμπειρίες, να γίνουν χρήσιμοι πολίτες αποφεύγοντας μελλοντικούς κινδύνους για την υγεία και την ανάπτυξη τους, καθώς και την πιθανότητα κοινωνικής εκτροπής.

ΤΟ 48ΩΡΟ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΗΣ. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΟΥ

18/03/2009: Άνοιξε επισήμως χθες, 17 Μαρτίου, η διαδικασία συνδιαλλαγής για την τροποποίηση της Οδηγίας 2003/88/ΕΚ σχετικά με ορισμένα στοιχεία της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, στις εργασίες της οποίας συμμετέχει ως εντεταλμένο μέλος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος η ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου. Κατά τη συνεδρίαση, εξετάσθηκαν οι μέχρι σήμερα εξελίξεις και έγιναν συγκεκριμένες προτάσεις προς το Συμβούλιο, παρούσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εμμένει στις θέσεις του, τις οποίες ψήφισε κατά τη δεύτερη ανάγνωση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην κατάργηση της αυτεξαίρεσης και στον συνυπολογισμό του χρόνου εφημερίας ως χρόνο εργασίας. Ένα επιπλέον σημαντικό ζήτημα είναι ο υπολογισμός του χρόνου εργασίας σε περίπτωση πολλαπλών συμβάσεων.

Ωστόσο, αναμένεται η θέση του Συμβουλίου στη νέα συνάντηση της Επιτροπής Συνδιαλλαγής την 1η Απριλίου. Προς το παρόν, η πλειοψηφία των κρατών μελών διάκεινται αρνητικά προς τις προτάσεις που στηρίζονται από τη μεγάλη πλειοψηφία των ευρωπαϊκών πολιτικών ομάδων.

"Η Ελλάδα μαζί με μία μειοψηφία κρατών-μελών, υποστηρίζοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων, προσπαθεί να πείσει τους εταίρους της για την ανάγκη κατάργησης της δυνατότητας συνάψεως συμβάσεων για εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας μεγαλύτερο των 48 ωρών. Είναι μια δύσκολη συγκυρία, κατά την οποία η χρηματοοικονομική κρίση οδηγεί ορισμένα κράτη μέλη στην επιδίωξη του ανταγωνισμού χωρίς όρια, εις βάρος της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων. Θεωρώ όμως πολύ πλεονεκτική τη θέση μου στην Επιτροπή Συνδιαλλαγής γνωρίζοντας ότι η πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ταυτίζεται με τη τοποθέτηση της χώρας μου", δήλωσε η Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡ. ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ

16/03/2009: Τις ευρωπαϊκές δράσεις για την προώθηση και ανανέωση της ναυτικής παιδείας όλων των επιπέδων θέλησε να πληροφορηθεί η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΕΚ, με γραπτή ερώτηση που υπέβαλε στην Ευρ. Επιτροπή.

Η ευρωβουλευτής, έχοντας υπόψη τις ευρωπαϊκές δράσεις για τον εκσυγχρονισμό των εκπαιδευτικών συστημάτων και των ανώτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων[1], ερώτησε ποιές συγκεκριμένες δράσεις, που αφορούν τη ναυτική παιδεία, έχουν εκτελεσθεί ή έχουν προταθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων της διά βίου μάθησης.

Ο αρμόδιος για θέματα Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Πολιτισμού και Νεολαίας Επίτροπος, κ. J.Figel, τόνισε ότι ναυτική εκπαίδευση στηρίζεται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δια βίου μάθησης, μέσω του προγράμματος Leonardo da Vinci, το οποίο περιλαμβάνει πολυμερή σχέδια, όπου συμμετέχουν εταίροι από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Τα εν λόγω σχέδια έχουν αναπτύξει καινοτόμα εκπαιδευτικά εγχειρίδια και μαθήματα στον χώρο της ναυτικής εκπαίδευσης και βοηθούν την προσαρμογή και τη μεταφορά τους στις διαφορετικές εθνικές καταστάσεις".

Υπενθυμίζεται ότι η ναυτική εκπαίδευση και οι τρόποι προσέγγισης σ'αυτήν προσδιορίζονται από κάθε κράτος μέλος σύμφωνα με τις ανάγκες του και τα εθνικά συστήματα εκπαίδευσης. Η ΕΕ οφείλει να σέβεται πλήρως την αρμοδιότητα των κρατών μελών όσον αφορά το περιεχόμενο της διδασκαλίας και την οργάνωση των συστημάτων επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης.

Στην απάντηση του Επιτρόπου, αναφέρεται επίσης η χρηματοδότηση από την Ευρ.Επιτροπή συνόλου σχεδίων και προγραμμάτων στον τομέα της ναυτικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και ασφάλειας, με στόχο τη διεθνοποίηση και την ενίσχυση της ναυτικής παιδείας, ώστε να διασφαλισθεί μια σύγχρονη και ανταγωνιστική ευρωπαϊκή ναυτιλία σε διεθνές επίπεδο.

Στα σχέδια αυτά περιλαμβάνονται:

- "Νέες μορφές, βασισμένες στο Διαδίκτυο και προϊόντα για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση , τη διά βίου μάθηση και την αξιολόγηση δεξιοτήτων για τους τομείς ναυτικών και λιμενικών δραστηριοτήτων".

Το έργο στοχεύει στη βελτίωση των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων μέσω της ηλεκτρονικής μάθησης και της άμεσης κατάρτισης των πληρωμάτων των πλοίων και των εργαζομένων στα λιμάνια.
(
www.e-marine-project.eu).




- "
Πλαστογράφηση πιστοποιητικών θαλάσσιας ικανότητας

– η απειλή που υπονομεύει την ποιότητα της κατάρτισης".

Επικεντρώνεται στη συνειδητοποίηση των προβλημάτων των πλαστών πιστοποιητικών, στα μέτρα καταπολέμησης της απάτης καθώς και στην αύξηση της αξιοπιστίας της διαδικασίας του πιστοποιητικού αναγνώρισης.
(
http://www.marine-knowledge.net/getquality/).




- "Ανάπτυξη των δεξιοτήτων των εκπαιδευτών στον τομέα της ναυτιλίας".

Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης των αξιωματικών πλοίων, ώστε να αξιοποιηθούν οι γνώσεις και οι δεξιότητές τους και να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή ανάπτυξη στον ναυτικό τομέα.
(
www.maricomp-web.eu).

Σε κάθε κράτος μέλος, υπάρχει εθνικός οργανισμός, επιφορτισμένος με την υλοποίηση αποκεντρωμένων ενεργειών συγχρηματοδοτούμενων από το πρόγραμμα Leonardo da Vinci. Στην Ελλάδα, ο αρμόδιος οργανισμός είναι το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) (http://www.iky.gr).


[1] Ανακοίνωση της Ευρ. Επιτροπής," Βελτίωση των ικανοτήτων για τον 21ο αιώνα: Ατζέντα για την ευρωπαϊκή συνεργασία στο σχολικό τομέα", (COM(2008) 425) και Ανακοίνωση της Ευρ. Επιτροπής, "Ένα επικαιροποιημένο στρατηγικό πλαίσιο για την ευρωπαϊκή συνεργασία στην εκπαίδευση και την κατάρτιση", (COM (2008)865).

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

13/03/2009: Σε εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Σαλαμίνας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η ευρωβουλευτής, Μαρία Παναγιωτοπούλου Κασσιώτου,

ως εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και κεντρική ομιλήτρια,
ανέπτυξε το θέμα "Ευρωπαϊκές Πολιτικές για τη Γυναίκα ".


Η Μ. Παναγιωτοπούλου Κασσιώτου, μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του ΕΚ, αναφέρθηκε στην προσφορά της γυναίκας στην κοινωνία και στην εργασία και υπογράμμισε τη σημασία εφαρμογής της νομοθεσίας για ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών. Οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες και η ευρωπαϊκή νομοθεσία κατοχυρώνουν την ισότητα και προσφέρουν στήριξη στα κράτη μέλη για μέτρα αναγνώρισης της προσφοράς και διευκόλυνσης της ζωής των γυναικών που, παρ' όλες τις προσπάθειες, συχνά πλήττονται από δυσμενή αντιμετώπιση και πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης και βίαιης συμπεριφοράς.

Η ευρωβουλευτής επεσήμανε ότι κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, συνεπής στις δεσμεύσεις της απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, υιοθέτησε νομοθετικές ρυθμίσεις υπέρ της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών στην εργασία για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας και την προστασία των μητέρων, ενώ προωθεί τις γυναίκες σε θέσεις λήψεως αποφάσεων. Εξυγιάνθηκε το ασφαλιστικό σύστημα και αναγνωρίστηκε η μητρότητα ως κοινωνική θητεία. Οι γυναίκες, οπλισμένες με δικαιώματα και προσόντα, αξιοποιούν τις δυνατότητες τους, προσφέροντας στο κοινωνικό σύνολο και συμβάλλουν αποφασιστικά στο ξεπέρασμα κάθε δύσκολης συγκυρίας."

Η εκδήλωση έκλεισε με δρώμενα της ηθοποιού, κα Βίκυ Βιρβίλη.


" Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΤΥΧΕ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ".

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΟΥ
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚ


13/03/2009: Ο απολογισμός της υλοποίησης των στόχων που έθεσε το Συμβούλιο της Βαρκελώνης (2002) για τις υπηρεσίες φροντίδας παιδιών προσχολικής ηλικίας και η ανακοίνωση νέων προτάσεων της Ευρ. Επιτροπής απετέλεσε κεντρικό θέμα συζήτησης κατά την Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο.

Κατά την παρέμβασή της, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ.Παναγιωτοπούλου Κασσιώτου, πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας για την Οικογένεια και την Προστασία του Παιδιού, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα των συνοδευτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών από την αρχή της δημιουργίας της ζωής, ώστε να εξευρεθούν οι καταλληλότερες λύσεις για τους γονείς και η χρονική προσαρμογή της εξωοικογενειακής διαπαιδαγώγησης.

"Είναι αξιοσημείωτη η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βοηθήσει τις μητέρες να συμμετάσχουν ενεργά στην αγορά εργασίας, προωθώντας την ανάληψη απαραίτητων δράσεων με ευρωπαϊκή επιδότηση. Απαραίτητη προϋπόθεση, ωστόσο, εξακολουθεί να είναι η αποδοχή από τους ίδιους τους γονείς ότι οι παιδικοί σταθμοί και τα νηπιαγωγεία αποτελούν ιδεώδη απασχόληση για τα παιδιά, καθώς οι λύσεις ανάγκης έχουν αρνητικά αποτελέσματα", ανέφερε η ευρωβουλευτής.

Η Μ.Παναγιωτοπούλου Κασσιώτου υπογράμμισε ότι η ποιότητα είναι αλληλένδετη με το κόστος. Στις περισσότερες χώρες, η ποιότητα συνδέεται με ιδιωτικά ιδρύματα και συνεπάγεται υψηλό κόστος, ενώ τα δημόσια ιδρύματα έχουν, μεν, μικρότερο κόστος, αλλά δεν είναι πάντα ποιοτικά. Ιδιαίτερη σημασία έχει η εκπαίδευση του προσωπικού της προσχολικής αγωγής και των ευκαιριών μάθησης ώστε να αυξηθεί η εμπιστοσύνη των γονέων.

"Η ελληνική Πολιτεία προσφέρει υψηλή κατάρτιση στους εκπαιδευτικούς βρεφονηπιακών σταθμών και νηπιαγωγείων. Η Νέα Δημοκρατία καθιέρωσε τη δωρεάν διετή υποχρεωτική προσχολική φοίτηση που καλύπτει τους στόχους της απόφασης της Βαρκελώνης", δήλωσε η ευρωβουλευτής.

ΑΠΟΔΗΜΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΕΥΡ. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

12/03/2009: Με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτού της Ν.Δ., Μαρίας Παναγιωτοπούλου Κασσιώτου, απόδημοι Έλληνες, μέλη της τοπικής οργάνωσης της Ν.Δ. από το Offenbach της Γερμανίας και επιχειρηματίες της Βορείου Ελλάδος επισκέφθηκαν την έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

Οι επισκέπτες ενημερώθηκαν για τη λειτουργία και το ρόλο των διαφόρων επιτροπών και λοιπών οργάνων του ΕΚ.

Η ξενάγηση περιλάμβανε παρακολούθηση της συζήτησης στην Ολομέλεια για τις εκθέσεις προόδου της Τουρκίας, της Κροατίας και των Σκοπίων για το 2008. Εξάλλου, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ, κ. Ι. Γκλαβάκης ενημέρωσε τους παρισταμένους για θέματα αγροτικής ανάπτυξης και αλιείας.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης, αναφέρθηκαν οι λόγοι για τους οποίους οι απόδημοι πρέπει να δραστηριοποιηθούν και να συμμετέχουν ενεργά για την επιλογή μιας δυνατής ομάδας ευρωβουλευτών της Ν.Δ. στο νέο Ευρωκοινοβούλιο.

Οι απόδημοι Έλληνες, κατά τη συζήτησή τους με την ευρωβουλευτή, τόνισαν την αναγκαιότητα ενημέρωσης των εκτός Ελλάδος ψηφοφόρων σχετικά με τη σημασία συμμετοχής τους στις ερχόμενες ευρωεκλογές. Η πληροφόρηση πρέπει να είναι συνολική. Απαιτείται η αφύπνιση και η ενεργός συμμετοχή όλων καθώς και η παρότρυνση των συμπατριωτών μας για την έγκαιρη εγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους των Προξενείων.

Μετά το πέρας της επίσκεψης, η Μ. Παναγιωτοπούλου Κασσιώτου δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένη από το υψηλό επίπεδο ενδιαφερόντων των συμπατριωτών μας που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό. "Οι απόδημοι στις χώρες της ΕΕ γνωρίζοντας από πολλές πηγές τη σημασία της συμμετοχής των Ευρωπαίων πολιτών στις εξελίξεις και στις αποφάσεις που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχουν συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα της άμεσης ανάμειξης των εκπροσώπων τους στο ΕΚ.

Η Νέα Δημοκρατία απέδειξε το ενδιαφέρον της για τη φωνή των αποδήμων με την Πρόταση Νόμου για την συμμετοχή τους στις βουλευτικές εκλογές. Η νικηφόρα πορεία της Νέας Δημοκρατίας περνάει από τις εκλογές της 6ης και 7ης Ιουνίου και σε αυτήν συμμετέχουν μαζικά οι απόδημοι Νεοδημοκράτες ", κατέληξε η Μ. Παναγιωτοπούλου.

ΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΝ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΟ 2008

21/03/2009: Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ομόφωνα καταψήφισε σήμερα την έκθεση Μέγιερ για την πρόοδο της ΠΓΔΜ προς την ΕΕ το 2008.

Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, παρά το γεγονός ότι η Έκθεση δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, έκριναν ότι το τελικό κείμενο δεν συμβαδίζει με την διακηρυγμένη και τεκμηριωμένη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του αρμοδίου Επιτρόπου Όλι Ρεν "ότι η γειτονική χώρα δεν είναι ακόμη έτοιμη για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων".

Επίσης η προτροπή προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επισπεύσει τη διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων πριν καν καταρτιστεί Διαπραγματευτικό πλαίσιο και Ενταξιακή εταιρική σχέση, παρά το γεγονός ότι συνδέεται με την εκπλήρωση των θεμελιωδών υποχρεώσεων της ΠΓΔΜ έναντι της ΕΕ, είναι απαράδεκτη και αποστέλλει το λάθος μήνυμα στα Σκόπια.

Επιπλέον οι ευρωβουλευτές της ΝΔ θεώρησαν λανθασμένη τη διατύπωση του τελικού κειμένου που υπονοεί ότι το θέμα της ονομασίας αποτελεί εκκρεμή διμερή διαφορά που δεν πρέπει να επηρεάζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από σύντονες προσπάθειες των ευρωβουλευτών της ΝΔ, έγινε δυνατή η απάλειψη της ρητής αναφοράς στο ελληνικό βέτο από το τελικό κείμενο της Έκθεσης.

Μετά τη σημερινή εξέλιξη, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την υπεράσπιση των ελληνικών θέσεων στο εξαιρετικά σύνθετο και αβέβαιο περιβάλλον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

"Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ": EΚΘΕΣΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΩΝ ΤΗΣ Κ. ΜΑΙΡΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

11/03/2009: Mε πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών της ΝΔ, κ. Ρ. Κράτσα - Τσαγκαροπούλου, Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και της κ. Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, πραγματοποιήθηκαν χθες με μεγάλη επιτυχία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο τα εγκαίνια της Έκθεσης της καλλιτέχνιδος, κ. Μαίρης Παπακωνσταντίνου, με τίτλο "Η αρπαγή της Ευρώπης", υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας.


Η Έκθεση αποτελείται από 21 μαρμάρινα εκθέματα και σχέδια, τα οποία, κάνοντας αναγωγή στα βάθη της προϊστορίας, παρουσιάζουν τo μύθο της αρπαγής της Ευρώπης.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν με τη συμμέτοχη Ελλήνων και ξένων ευρωβουλευτών, στελεχών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκπροσώπων των διπλωματικών αντιπροσωπειών και των ευρωπαϊκών οργάνων. Κατά την εναρκτήρια τελετή, διαβάστηκε χαιρετισμός του Υπουργού Πολιτισμού, κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος συνεχάρη την καλλιτέχνη τονίζοντας το συμβολικό χαρακτήρα των έργων, μέσω των οποίων οι "Ευρωπαίοι ανιχνεύουν τις καταβολές της πολιτιστικής τους ταυτότητας".

Η Ρόδη Κράτσα εξέφρασε την εκτίμησή της για το έργο της καλλιτέχνιδος και την προσήλωσή της στα ευρωπαϊκή ιδεώδη, η οποία έχει εκλεγεί Ελληνίδα Γυναίκα της Ευρώπης (1989-1990) όντας πλέον επίλεκτο μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης για την Προώθηση των Γυναικών της Ευρώπης και βραβευμένη από τις πόλεις του Στρασβούργου, των Παρισίων (1990) και των Αθηνών (1994) με το Μετάλλιο της πόλεως.

"Μια Έκθεση σύγχρονης τέχνης για έναν πανάρχαιο μύθο στο ΕΚ υπογραμμίζει το αισιόδοξο μήνυμα που η αρχαία ελληνική παράδοση δίνει διαχρονικά σε κάθε έκφανση της ευρωπαϊκής ιστορίας. Η προοπτική σταθερής και ανοδικής πορείας της ΕΕ, που έχει στο κέντρο των πολιτικών της τον άνθρωπο, δίνει τη δύναμη για το ξεπέρασμα κάθε κρίσης και την πορεία προς νέες κατακτήσεις. Το ΕΚ, εκτός από το θεσμικό του ρόλο, δίνει την ευκαιρία στους Ευρωπαίους πολίτες να επικοινωνήσουν μέσω της τέχνης. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα τέτοιας επικοινωνίας ήταν η παρουσίαση των γλυπτών της κ. Μαίρης Παπακωνσταντίνου, η οποία κυριολεκτικά ενθουσίασε", τόνισε η Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.






Η Έκθεση θα παραμείνει στους χώρους του ΕΚ (κτίριο L.Weiss, Galerie Sud, 1ος όροφος) έως τις 12 Μαρτίου.


ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΗΣΙΩΝ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡ. ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ

10/03/2009: Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΕΚ, υπέβαλε ερώτηση στην Ευρ. Επιτροπή με θέμα τα μέτρα που είναι σε θέση να προτείνει, ώστε η ακτοπλοϊκή σύνδεση με συμβατικά πλοία όλων των ελληνικών νησιών (ανεξάρτητα από το εάν είναι ακριτικά ή άγονα), προς και από τα μεγάλα λιμάνια, να ελκύει το ενδιαφέρον των ακτοπλόων, ιδιαίτερα κατά τη χειμερινή περίοδο.

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και αρμόδιος για τις μεταφορές, Α. Tajani, ανέφερε στην απάντησή του:

"Σκοπός της Επιτροπής είναι να επαγρυπνά, ώστε οι αγορές θαλάσσιων ενδομεταφορών να είναι ανοικτές σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς εκμετάλλευσης χωρίς περιορισμούς, πέραν εκείνων που είναι απολύτως απαραίτητοι για να εξασφαλίζεται η τήρηση επιτακτικών λόγων γενικού συμφέροντος. Η Επιτροπή θεωρεί ότι το ουσιαστικό άνοιγμα της αγοράς θα καταστήσει δυνατή τη μέγιστη προσέλκυση φορέων εκμετάλλευσης των γραμμών μεταξύ των νησιών του Αιγαίου.

Εντούτοις, στις περιπτώσεις που η αγορά δεν επαρκεί, όπως είναι πιθανό σε ορισμένες γραμμές, ο Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 3577/92 του Συμβουλίου της 7ης Δεκεμβρίου 1992 για την εφαρμογή της αρχής της ελεύθερης κυκλοφορίας των υπηρεσιών στις θαλάσσιες μεταφορές στο εσωτερικό των κρατών μελών (θαλάσσιες ενδομεταφορές - καμποτάζ), παρέχει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να συνάπτει συμβάσεις παροχής δημόσιας υπηρεσίας ή να επιβάλλει υποχρεώσεις παροχής δημόσιας υπηρεσίας, χωρίς διακριτική μεταχείριση και τηρώντας τις απαιτήσεις του εν λόγω Κανονισμού καθώς και της σχετικής νομολογίας.

Το Δικαστήριο των Ευρ. Κοινοτήτων επεσήμανε (απόφαση του ΔΕΚ, 20.02.2001, Analir,C-205/99, αιτ. σκέψη 31) ότι η απαίτηση ως προς τις υποχρεώσεις δημόσιας υπηρεσίας αποβλέπει στο να διασφαλισθεί η επάρκεια των υπηρεσιών τακτικών μεταφορών προς και από τα νησιά, καθώς και ανάμεσα στα νησιά, όπως διευκρινίζει η ένατη αιτιολογική σκέψη του Κανονισμού 3577/92:

"Το κοινοτικό δίκαιο δεν αντιτίθεται στην εξουσία κράτους μέλους να περιλαμβάνει στις προϋποθέσεις χορηγήσεως και διατηρήσεως της προηγούμενης διοικητικής άδειας ως μέσου επιβολής υποχρεώσεων δημόσιας υπηρεσίας σε κοινοτικό πλοιοκτήτη μια προϋπόθεση επιτρέπουσα να εκτιμάται η φερεγγυότητά του, όπως η απαίτηση ότι ο τελευταίος πρέπει να έχει ενημερότητα στην πληρωμή των φορολογικών του οφειλών ή των εισφορών κοινωνικής ασφαλίσεως, παρέχοντας έτσι στο εν λόγω κράτος μέλος τη δυνατότητα να ελέγχει την «ικανότητα παροχής υπηρεσιών» του πλοιοκτήτη αυτού, εφόσον η προϋπόθεση αυτή εφαρμόζεται επί βάσεως αποκλείουσας τις δυσμενείς διακρίσεις.

Το άρθρο 4, παρ. 1, του Κανονισμού 3577/92 επιτρέπει σε κράτος μέλος, για την ίδια γραμμή ή την ίδια θαλάσσια διαδρομή, να επιβάλλει υποχρεώσεις δημόσιας υπηρεσίας σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις και να συνάπτει ταυτοχρόνως με άλλες επιχειρήσεις, συμβάσεις αναθέσεως δημόσιας υπηρεσίας προς εκτέλεση της ίδιας τακτικής γραμμής από και προς νησιά. Είναι όμως αναγκαίο να αποδεικνύεται ότι υπάρχει πραγματική ανάγκη δημόσιας υπηρεσίας. Στο μέτρο που η ταυτόχρονη αυτή εφαρμογή γίνεται επί βάσεως η οποία αποκλείει τις δυσμενείς διακρίσεις, δικαιολογείται σε σχέση με τον επιδιωκόμενο σκοπό δημοσίου συμφέροντος".

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΔΑΦΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: ΣΕ ΠΟΙΟ ΣΗΜΕΙΟ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ;

2η ΕΛΛΗΝΟ-ΓΑΛΛΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

09/03/2009: « Δημόσιες πολιτικές για την εδαφική συνοχή και τη βιώσιμη ανάπτυξη: σε ποιο σημείο βρισκόμαστε στην περιοχή της Μεσογείου; » είναι ο τίτλος της 2ης Ελληνο-γαλλικής συνάντησης που διοργανώνεται 16-17 Μαρτίου 2009, στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών , Σίνα 31, 106 80 Αθήνα.
Kεντρικοί ομιλητές :
Α.Ε κ. Christophe FARNAUD, Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα
Serge TELLE,Πρέσβης Υπεύθυνος για την «Ένωση για τη Μεσόγειο»
Αντώνης ΣΑΜΑΡΑΣ Υπουργός Πολιτισμού

Στις Στρογγυλές Τράπεζες θα μιλήσουν, μεταξύ άλλων, οι:
Ηλίας ΜΠΕΡΙΑΤΟΣ, Καθηγητής, Παν.Θεσσαλίας, Βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, πρ.Γενικός Γραμματέας ΥΠΕΧΩΔΕ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης
Γεώργιος ΠΡEBEΛAKHΣ,Kαθηγητής Πανεπιστημίου Paris I-Panthéon Sorbonne, Πρόεδρος Ακαδημαϊκού Φόρουμ SD-MEDΜαρία ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ –ΚΑΣΣΙΩΤΟΥ, Μέλος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Damien PERISSE, Διευθυντής καινοτομίας και Έρευνας της CPMR
IvicaTRUBIC, Διευθυντής του Προγράμματος CAR/PAPτου Περιφερειακού Κέντρου δραστηριοτήτων του Προγράμματος δράσης για τη Μεσόγειο
Omar FAKHARANI, Πρόεδρος Μεσογειακής ¨Ενωσης Αρχιτεκτόνων
Σωτήριος ΒΟΣΔΟΥ, Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Ιονίων Νήσων
Η Συνάντηση διεξάγεται υπό τον επιστημονικό και οργανωτικό σχεδιασμό της Ελληνο-Γαλλικής και Διεθνούς Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης SD-Med ( www.sdmed.info)

Επιστ. Υπεύθυνη : Στέλλα Κυβέλου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Πάντειο Πανεπιστήμιο

ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΑΡΙΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΝΕΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ


Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου (ευρωβουλευτής της ΝΔ), Jan Figel (Επίτροπος για την Εκπαίδευση, την Κατάρτιση, τον Πολιτισμό και τη Νεολαία)

06/03/2009: Η ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Νεανικών Επιχειρήσεων ( Junior Associations for the Development of Europe - JADE ) φιλοξενήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΕΚ και του Κύκλου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του ΕΛΚ.

Το θέμα της συνεδρίας ήταν "Καινοτομία και δημιουργικότητα στην επιχειρηματική εκπαίδευση των νέων στον 21ο αιώνα".

Κατά την έναρξη των εργασιών, ο Επίτροπος J. Figel, αρμόδιος για θέματα Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, Πολιτισμού και Νεολαίας, τόνισε τη σημασία της διατομεακής αντίληψης της εκπαιδευτικής διαδικασίας, η οποία, με συνέργεια όλων των φορέων και της κοινωνίας αλλά και των ιδίων των νέων εκπαιδευόμενων, οδηγεί σε ποιοτικά αποτελέσματα. Τα κράτη μέλη συντονίζονται για να επιτύχουν κοινούς στόχους στη μόρφωση των νέων και για να τους δώσουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα προσόντα τους στην ενεργό ζωή με δημιουργικότητα και αυτονομία. Νέα προγράμματα Erasmus θα στοχεύουν στις ανταλλαγές νέων επιχειρηματιών φοιτητών.

"Σε μια περίοδο δυσκολιών, όπως η κρίση που διανύουμε, πρέπει να ενθαρρυνθεί η νεανική πρωτοβουλία και η ανάληψη καινοτόμων δράσεων που θα προάγουν την ευρωπαϊκή οικονομία και την ανταγωνιστικότητα", δήλωσε ο Επίτροπος.

Στην εισήγησή της, η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου υπογράμμισε τη σημασία της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης νέων δεξιοτήτων για την προώθηση της απασχολησιμότητας των νέων. Ιδιαίτερα φέτος, το 2009, που έχει κηρυχθεί το Ευρωπαϊκό Έτος Δημιουργικότητας και Καινοτομίας, υπενθύμισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει τη νεανική επιχειρηματικότητα, ώστε να μειωθεί το υψηλό ποσοστό απαισιοδοξίας και ανασφάλειας των νέων που βρίσκονται στο μεταβατικό στάδιο της εισόδου από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας.

Η πρώτη συνεδρία περιλάμβανε δύο στρογγυλές τράπεζες με θέματα "Οφέλη συνεργασίας πανεπιστημίων και επιχειρήσεων" και "Νεανικές επιχειρήσεις προάγουν την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα".

"Η επιχειρηματικότητα βοηθά τους νέους να γίνουν πιο δημιουργικοί, να ενεργούν με κοινωνική ευθύνη και να αναπτύσσουν αυτοπεποίθηση σε όλες τις δραστηριότητες που αναλαμβάνουν. Όλοι οι κοινωνικοί φορείς πρέπει να συνεργάζονται στενά προκειμένου να ενισχυθεί η απασχολησιμότητα, η κινητικότητα και η επαγγελματική κατάρτιση των νέων" ανέφερε η ευρωβουλευτής.

Μια δυναμική ομάδα ελλήνων νέων - κυρίως φοιτητές και φοιτήτριες της ΑΣΟΕΕ και του Παντείου Πανεπιστημίου - εκπροσώπησε την Ομοσπονδία ελληνικών επιχειρήσεων και παρουσίασε πρόγραμμα που εκτέλεσαν σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.

Σε συνομιλία τους με την Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, εξέφρασαν τη λύπη τους για το ότι οι πανεπιστημιακοί φορείς δεν επιτρέπουν την επίσημη παρουσία και συνεργασία για την ανάπτυξη σχέσεων των σχολών τους με τον κόσμο των επιχειρήσεων.