Συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής "Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου" με θέμα: «2010 – Έτος Κατά της Φτώχειας»

14/01/2010: Η τ. Ευρωβουλευτής, κα Παναγιωτοπούλου – Κασσιώτου, παρουσίασε στην Επιτροπή την Έκθεσή της για την καταπολέμηση της Φτώχειας η οποία είχε κατατεθεί στην Ευρωβουλή και είχε γίνει ομόφωνα δεκτή από το σύνολο των Ευρωβουλευτών.

Την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου συνεδρίασε η Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής με θέμα ημερήσιας διάταξης «2010 – Έτος Κατά της Φτώχειας». Στην συνεδρίαση κλήθηκαν και παρουσίασαν τις απόψεις τους ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρέας Λοβέρδος, η τέως Ευρωβουλευτής της ΝΔ, κα Μαρία Παναγιωτοπούλου – Κασσιώτου, ο Πρόεδρος της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ), Σπύρος Παπασπύρος, ο Πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), Χρήστος Πολυζωγόπουλος, η εκπρόσωπος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «ΑΡΣΙΣ» και Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου για την Καταπολέμηση της Φτώχειας, Κατερίνα Πούτου και η Γενική Γραμματέας του Ελληνικού Δικτύου για την Καταπολέμηση της Φτώχειας, Γιώτα Αρβανίτη.

Η τ. Ευρωβουλευτής, κα Παναγιωτοπούλου – Κασσιώτου, υποστήριξε ότι πρόκειται για διαχρονικό φαινόμενο που μαζί με τον κοινωνικό αποκλεισμό που συνεπάγεται απειλούν άμεσα την κοινωνική συνοχή. Σε αυτή την λογική χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Προέδρου της Επιτροπής κ Οικονόμου για την πρωτοβουλία του και κυρίως για το γεγονός ότι καλεί και συνδιαλέγεται και με κοινωνικούς φορείς, όπως οι ΜΚΟ προκειμένου να διαμορφώσουν άποψη τα Μέλη και να εισηγηθούν προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ο χαρακτήρας της φτώχειας είναι πολυδιάστατος και δεν επαρκούν για την αντιμετώπισή της τα διάφορα επιδόματα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να λάβει μέτρα για την προώθηση της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της μεγαλύτερης συνοχής. Πρέπει να ενισχυθεί η ευαισθητοποίηση απέναντι στην φτώχεια και να διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη. Να αναγνωριστούν τα δικαιώματα για αξιοπρεπή ζωή, για εκπαίδευση και εργασία και για την ενεργό συμμετοχή στην κοινωνία. Να αναγνωριστεί η συνολική ευθύνη στην αντιμετώπιση της φτώχειας και της περιθωριοποίησης, να αντιμετωπιστεί και η διάσταση του φύλου και της ηλικίας σε σχέση με την φτώχεια, να καταπολεμηθεί η παιδική φτώχεια και να προστατευτούν οι πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Τέλος τόνισε ότι οι χώρες μέλη πρέπει να εκμεταλλευτούν την ανοικτή μέθοδο συντονισμού που προβλέπεται από την Ε.Ε. ώστε να αναπτύξουν κοινές και κυρίως αποτελεσματικές πολιτικές.


http://anatolikiattikinews.blogspot.com/2010/01/2010_16.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: