ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ: ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Ε.Κ. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


03/12/2007: Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία, η ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου έλαβε μέρος σήμερα σε εκδήλωση του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, στόχος της οποίας ήταν η ενημέρωση της κοινής γνώμης για τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την προώθηση της επίλυσης των προβλημάτων των αναπήρων έτσι ώστε να συμμετέχουν ισότιμα και χωρίς διακρίσεις στην κοινωνία των ευρωπαίων πολιτών.

Η ευρωβουλευτής, στην εισήγησή της, τόνισε ότι στόχος είναι η ενεργή και ουσιαστική προσφορά δυνατοτήτων ισότιμης συμμετοχής στην εκπαίδευση, στην επαγγελματική κατάρτιση, στην είσοδο στον επαγγελματικό χώρο, στις υπηρεσίες (υγείας, κοινωνικές, μεταφορών), στις νέες τεχνολογίες, αλλά και στον χώρο των ΜΜΕ, της τέχνης και της ψυχαγωγίας.

Αν και οι πολιτικές για τους αναπήρους εμπίπτουν στην εθνική και στην περιφερειακή αρμοδιότητα σχεδιασμού, η ΕΕ, μέσω της προώθησης της ισότητας των ευκαιριών, στοχεύει να δώσει τη δυνατότητα στους αναπήρους και στους χρόνια ασθενείς, που αποτελούν σχεδόν το 16% του ευρωπαϊκού ενεργού πληθυσμού, να απολαμβάνουν το δικαίωμά τους στην αξιοπρέπεια, την ίση μεταχείριση, τη συμμετοχή στην κοινωνία και την ανεξάρτητη διαβίωση σύμφωνα με τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναγνωρίζει "το δικαίωμα των ατόμων με ειδικές ανάγκες να επωφελούνται μέτρων που θα τους εξασφαλίζουν τον αυτοπροσδιορισμό και την αυτονομία", υπογράμμισε η Μ.Παναγιωτοπούλου.

Η ευρωβουλευτής επεσήμανε την ανάγκη υπέρβασης των πολιτικών για την καταπολέμηση των διακρίσεων που έχουν σχεδιαστεί για την αποτροπή της άνισης μεταχείρισης, την οποία εξακολουθούν να υφίστανται τα άτομα με αναπηρία, καθώς η εφαρμογή και η επιβολή νομοθεσίας κατά των διακρίσεων δεν αρκεί για να αντιμετωπιστούν οι πολύπλευρες μορφές ανισότητας. Στην αποτελεσματικότητα των εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών συμβάλλουν καθοριστικά η χαρτογράφηση των αναπηριών, η ανάπτυξη κοινών δεικτών για όλες τις κατηγορίες αναπηρίας καθώς επίσης και η προώθηση περαιτέρω ερευνών στα πλαίσια του 7ου Προγράμματος-Πλαισίου για την Έρευνα. Η Μ.Παναγιωτοπούλου υπενθύμισε επίσης τη Γραπτή Δήλωση (αριθ. 64/2007), που συνετάχθη με πρωτοβουλία της σχετικά με τις διακρίσεις και τον κοινωνικό αποκλεισμό των παιδιών με μαθησιακά προβλήματα και η οποία συγκέντρωσε τις υπογραφές της πλειοψηφίας των μελών του Ε.Κ. Η έγκριση της Δήλωσης αποτελεί μεγάλη επιτυχία για την καλύτερη αναγνώριση και αντιμετώπιση από τα Κράτη Μέλη των διαταραχών μάθησης "δυσ-".

Τέλος, η Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον άμεσο αντίκτυπο που έχει η αναπηρία και για το οικογενειακό περιβάλλον, ιδίως στις περιπτώσεις όπου η οικογένεια διαδραματίζει τον πρωταρχικό ρόλο του παρόχου φροντίδας. "Για τα άτομα που προσφέρουν άτυπα τις υπηρεσίες τους στο πλαίσιο της οικογένειας για την φροντίδα εξαρτημένων ατόμων απαιτείται η δια βίου εκπαίδευση και η αναγνώριση των παροχών ώστε να εξασφαλίζουν απασχολησιμότητα και συνταξιοδοτικά δικαιώματα συμβάλλοντας στην κοινωνική συνοχή και στη διατήρηση της διαγενεακής αλληλεγγύης", δήλωσε η ευρωβουλευτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: