Η ΑΔΗΛΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

07/12/2007: Το σοβαρό ζήτημα της αδήλωτης εργασίας έθιξε με ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου: "Σε ποιά ποσοστά υπολογίζει την αδήλωτη εργασία και ποιές είναι οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιδράσεις της στην ανταγωνιστικότητα ανά κράτος μέλος της ΕΕ;". Μέσα στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης για την ευελιξασφάλεια (flexicurity) και για τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, η Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου έθεσε στην Ε.Ε. το θέμα του συσχετισμού της μερικώς δηλωμένης εργασίας με τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης.

Η Κομισιόν στην απάντησή της απέφυγε να δώσει ακριβή στοιχεία, υπογραμμίζοντας ότι "η αδήλωτη εργασία, από τη φύση της, είναι δύσκολο να μετρηθεί. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες εκτιμήσεις που συγκεντρώθηκαν μέσω έρευνας της Επιτροπής κατά το 2004, οι διαστάσεις της αδήλωτης εργασίας διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών αλλά υπολογίζονται σε περίπου 20% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος σε ορισμένες χώρες της νότιας ή ανατολικής Ευρώπης. Η αδήλωτη εργασία έχει ένα γενικό αρνητικό αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, στρεβλώνει τον ανταγωνισμό μεταξύ επιχειρήσεων και οδηγεί σε κοινωνικό ντάμπινγκ. Επιπλέον, συνδέεται με κακές συνθήκες εργασίας, ανεπαρκή κάλυψη κοινωνικής προστασίας, ελάχιστη ή καθόλου πρόσβαση σε κατάρτιση και ελάχιστη ή καθόλου πρόοδο στη σταδιοδρομία του εργαζομένου από πλευράς αμοιβής και εργασιακής κατάστασης". Τόνισε επίσης ότι η αποφυγή φόρων και συνεισφορών κοινωνικής ασφάλισης, κοινωνικών δικαιωμάτων και κόστους συμμόρφωσης προς τους κανονισμούς δεν ισοσκελίζουν το δυνητικό κέρδος εργοδοτών και εργαζομένων.

Η ευρωβουλευτής, θεωρώντας ως ημίμετρο την υπό ψήφιση Οδηγία για επιβολή κυρώσεων στους εργοδότες που απασχολούν παράνομα διαμένοντες υπηκόους τρίτων χωρών, ζήτησε να πληροφορηθεί τον μελλοντικό σχεδιασμό επιπλέον μέτρων. Απαντώντας, ο Επίτροπος Spidla αναφέρθηκε τόσο στην Ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Για τη θέσπιση κοινών αρχών όσον αφορά την ευελιξία με ασφάλεια», σύμφωνα με την οποία η αδήλωτη εργασία αποτελεί μια ακραία μορφή κατακερματισμού της αγοράς εργασίας, όπου οι εργαζόμενοι είναι παγιδευμένοι σε αβέβαιες εργασιακές σχέσεις και δεν μπορούν να στραφούν προς κάποιες ασφαλείς μορφές απασχόλησης, όσο και στην πιο πρόσφατη Ανακοίνωση «Ενίσχυση της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας», η οποία προβαίνει σε επισκόπηση των πολιτικών που έχουν αναληφθεί από τα κράτη μέλη και προβάλλει παραδείγματα ορθής πρακτικής. Η Ανακοίνωση θεσπίζει ένα γενικό πλαίσιο πολιτικής για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας μέσω της μείωσης της οικονομικής ελκυστικότητάς της, της προαγωγής διοικητικών μεταρρυθμίσεων και της απλοποίησης της νομοθεσίας, ενδυναμώνοντας τους μηχανισμούς επιτήρησης και κυρώσεων και ενθαρρύνοντας τη συνεργασία μεταξύ κρατών μελών.

Τέλος η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου ως εισηγήτρια της έκθεσης για την αξιοπρεπή εργασία που προβλέπει την ενδοευρωπαϊκή και διεθνή συνεργασία των επιθεωρήσεων εργασίας, θεώρησε ικανοποιητική την απάντηση της Ε.Ε. η οποία δήλωσε ότι προτίθεται να εκπονήσει μελέτη εφικτότητας σχετικά με την καθιέρωση μιας ευρωπαϊκής πλατφόρμας για τη συνεργασία μεταξύ επιθεωρήσεων εργασίας και άλλων φορέων επιτήρησης και επιβολής των κανόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: