Η ΕΥΡΩΠΗ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ


06/12/2007: Σε ημερίδα με θέμα "Παιδιά αγνοούμενα και θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης: Ο μέχρι σήμερα απολογισμός", που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, έλαβε μέρος η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και Πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας του ΕΚ, Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού, Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου. Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Ευρωπ.Ομοσπονδία αγνοουμένων παιδιών, "Missing Children Europe", που συνενώνει τη δραστηριότητα 27 εθνικών ΜΚΟ, μεταξύ των οποίων και της ελληνικής, το "Χαμόγελο του Παιδιού". Τους στόχους της ευρωπαϊκής οργάνωσης υποστηρίζουν ενεργά εξέχουσες προσωπικότητες, όπως η Bernandette Chirac, η Βασίλισσα της Σουηδίας, Σίλβια κ.α.. Την έναρξη της ημερίδας κήρυξε η σύζυγος του Προέδρου της Ευρ. Επιτροπής, Margarida Sousa Uva Barroso.

Στην εισήγησή της η Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου παρουσίασε το κοινοτικό πλαίσιο για την προστασία των ανηλίκων και τις οδηγίες για την καταπολέμηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των παιδιών και την παιδική πορνογραφία. Aναφέρθηκε επίσης στην υπό επεξεργασία πρόταση μιας Στρατηγικής για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία θα προωθεί την ενσωμάτωσή τους σε όλες τις κοινοτικές πολιτικές, εσωτερικές και εξωτερικές, και θα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως είναι η εκπαίδευση, οι υγειονομικές υπηρεσίες, κτλ.

"Το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει ήδη. Ωστόσο υπολείπεται ακόμα η δέσμευση των κρατών, των δημοσίων και ιδιωτικών παραγόντων για καταπολέμηση της βίας και της εκμετάλλευσης εις βάρος των παιδιών. Τα Κράτη Μέλη καλούνται να θεσπίσουν τα απαραίτητα μέτρα που να απαγορεύουν δραστηριότητες σχετικές με τη φροντίδα παιδιών σε άτομα, τα οποία έχουν κατηγορηθεί για αδικήματα σε βάρος ανηλίκων", τόνισε η Μ.Παναγιωτοπούλου.

Η εισηγήτρια παρουσίασε και το πρόγραμμα Δάφνη ΙΙΙ, το οποίο υιοθέτησε το ΕΚ, τον Μάιο του 2007, για την περίοδο 2007-2013, με στόχο την καταπολέμηση της βίας (τόσο της φυσικής όσο και της ψυχολογικής και την σεξουαλικής) εναντίον των γυναικών, των νέων και των παιδιών και την επαρκή προστασία στα θύματα. Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τη σημασία της ευρωπαϊκής συνεργασίας για το θέμα αυτό με άλλους διεθνείς οργανισμούς, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο μάχεται δυναμικά προωθώντας τη λήψη κοινών δράσεων.

"Η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, όπως η εφαρμογή του συστήματος AMBER ALERT (έγκαιρη ειδοποίηση σε περίπτωση απαγωγής ανηλίκου), η κλήση του ευρωπαϊκού τηλ.αριθμού 116.000, η ευαισθητοποίηση των γονέων και των ενεργών πολιτών και η υποστήριξη των δραστηριοτήτων των ΜΚΟ, αποτελούν σημαντικά και απαραίτητα μέσα για τον αγώνα κατά της εξαφάνισης και εκμετάλλευσης των παιδιών", υπογράμμισε η ευρωβουλευτής. Τέλος, η Μ.Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου χαιρέτισε την ελληνική πρωτοπορία της καθιέρωσης αριθμού κλήσεως για εξαφανισμένα παιδιά και την κατάθεση νέου νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει την άρση του τηλεφωνικού και ηλεκτρονικού απορρήτου όσων κατηγορούνται για αδικήματα σε βάρος ανηλίκων και την περαιτέρω αυστηροποίηση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου για την προστασία των παιδιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: