ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΑΠΌ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΘΙΣΜΟ

11/12/2007: Το θέμα της έξαρσης του φαινομένου του "ηλεκτρονικού εθισμού", δηλ. της εξάρτησης των ανηλίκων από το διαδίκτυο, έφερε χθες στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.
Η ευρωβουλευτής τόνισε ότι ο ελληνικός λαός ανησυχεί για την τύχη ανηλίκων ασθενών που νοσηλεύονται λόγω εθισμού χρήσεως του διαδικτύου και των βιντεοπαιχνιδιών. Θεώρησε μάλιστα το θέμα αυτό σημαντικότερο από τις εξελίξεις του προβλήματος της Ολυμπιακής Αεροπορίας, η οποία με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο "θα συνεχίσει να προσφέρει υπηρεσίες", όπως ανέφερε απαντώντας σε σοσιαλίστρια συνάδελφό της.

Η σοβαρότητα του θέματος οδήγησε σε συζήτηση επί του “ηλεκτρονικού” εθισμού στην αρμόδια ειδική Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας του Ελλην. Κοινοβουλίου με εισήγηση του A΄ Αντιπρόεδρου της Βουλής, κ. Γ.Σούρλα.

Η ευρωβουλευτής ανέφερε ότι, αν και δεν πρέπει να δαιμονοποιείται η χρήση των νέων μέσων της τεχνολογίας της επικοινωνίας, η εξάρτηση από την αλόγιστη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και τη σύνδεση με το διαδίκτυο, οδηγεί τους χρήστες σε ψυχικές και σωματικές νόσους, οικογενειακή και κοινωνική απομόνωση, εγκατάλειψη σπουδών και επαγγέλματος καθώς και βία ή παραβατική συμπεριφορά ή ακόμα και αυτοκτονία. Οι γονείς ενθαρρυνόμενοι από την προσφορά των νέων τεχνολογιών και επικοινωνίας, και την εκπαιδευτική και μορφωτική τους χρήση, επιχορηγούν τη συνεχή αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής και της ταχύτητας πρόσβασης στο διαδίκτυο, χωρίς να αντιλαμβάνονται τους εγκυμονούντες από την κατάχρηση κινδύνους για τα παιδιά τους.

Η Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου αναφέρθηκε με έμφαση στην έλλειψη παροχής επίσημων μέσων αντιμετώπισης του προβλήματος: "Δεν παρέχονται στους γονείς δυνατότητες ελέγχου του χρόνου χρήσης και των περιεχομένων των ηλεκτρονικών προγραμμάτων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν επιδοτεί τα μέτρα ασφαλείας χρήσης του Διαδικτύου. Ο ελεύθερος ανταγωνισμός στην ανοιχτή αγορά επιτρέπει την παραγωγή, την εισαγωγή από τρίτες χώρες και τη διάδοση βιντεοπαιχνιδιών καθώς και την ανεξέλεγκτη επί 24ωρου βάσεως λειτουργία των Ίντερνετ καφέ . Η ιατρική έρευνα και περίθαλψη σε ιατρικά κέντρα απεξάρτησης δεν είναι διαδεδομένη στην Ευρώπη. Οι διωκτικές αρχές δεν ελέγχουν αποτελεσματικά το ηλεκτρονικό έγκλημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο."

Για το ίδιο θέμα, η Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου κατέθεσε γραπτή ερώτηση κατά προτεραιότητα προς την Επιτροπή, η οποία αναμένεται να απαντηθεί περί το τέλος Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: