ΕΥΕΛΙΞΑΣΦΑΛΕΙΑ/FLEXICURITY: ΜΙΑ ΝΈΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

29/11/2007: Με αφορμή την Ανακοίνωση της Ε. Επιτροπής "Θέσπιση κοινών αρχών όσον αφορά την ευελιξία με ασφάλεια: περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας μέσω της ευελιξίας με ασφάλεια" COM (2007) 359 (27.06.2007) , η Επιτροπή Απασχόλησης του ΕΚ συμμετέχει με Έκθεσή της στον ευρύ κοινωνικό διάλογο για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, μέλος τη Επιτροπής, συνδιαμόρφωσε με τις τροπολογίες της το τελικό κείμενο που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στόχος των τροπολογιών ήταν η εξασφάλιση ισορροπίας μεταξύ της ανάγκης δημιουργίας ευέλικτων μορφών επαγγελματικής απασχόλησης, που εξυπηρετούν εργοδότες και εργαζομένους, και της απαίτησης για σταθερότητα και ασφάλεια στις κοινωνικές παροχές. Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από γρήγορες μεταρρυθμίσεις των εργασιακών σχέσεων ώστε να αποφύγουν τον αυξημένο διεθνή ανταγωνισμό και να συμβάλουν στην ενδυνάμωση της οικονομίας. «Είναι ανάγκη όμως να αναγνωρίζεται και ο ουσιαστικός ρόλος των κοινωνικών παροχών και των δημόσιων υποδομών για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και την ομαλή ανανέωση των γενεών, σύμφωνα με τα ιδιαίτερα εθνικά χαρακτηριστικά κάθε χώρας»,δήλωσε η ευρωβουλευτής.

Η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου υποστήριξε ότι η πολυμορφία των συμβάσεων εργασίας πρέπει να έχει ως κοινό χαρακτηριστικό τον σεβασμό των βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Χωρίς να θιγούν οι συλλογικές συμβάσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων με συμβόλαια αορίστου χρόνου, είναι ανάγκη να κατοχυρωθούν οι αυτοαπασχολούμενοι, οι προσωρινά εργαζόμενοι με επισφαλή ή άτυπη απασχόληση και οι αποσπασμένοι από εταιρίες προσωρινής απασχόλησης. Με τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων κοινωνικής προστασίας και με εργαλείο τη δια βίου μάθηση για τη συνεχή αναπροσαρμογή των προσόντων τους, οι εργαζόμενοι κατοχυρώνουν την κοινωνική τους κάλυψη εξασφαλίζοντας αλληλοδιάδοχη πρόσβαση σε ποιοτικές εργασίες.

Ο ειλικρινής διάλόγος σε κλαδικό,τοπικό,εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο θα οδηγήσει στην αποδοχή στήριξης και των δύο συνιστωσών της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς,δηλαδή της ευελιξίας και της ασφάλειας των εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: