ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡ. ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ: ΑΝΑΓΚΗ ΤΑΧΥΤΕΡΗΣ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

29/11/2007: Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξε με την ψήφο της την πρόταση απόφασης του Συμβουλίου για τροποποίηση του Πρωτοκόλλου περί του καθεστώτος του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) σε ό,τι αφορά την εξέταση προδικαστικών ερωτημάτων σχετικών με τον χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσπαθεί να μειώσει τη διάρκεια διαδικασίας εξέτασης των προδικαστικών ερωτημάτων για θέματα του τίτλου VI της Συνθήκης ΕΕ και του τίτλου ΙV της Συνθήκης των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Σύμφωνα με την ετήσια Έκθεσή του, πολλαπλασιάστηκαν αισθητά τα προδικαστικά ερωτήματα μόνο για εσωτερικές υποθέσεις και θέματα ελευθεριών. Θεωρείται αναγκαία η μείωση της διάρκειας εξέτασης των ερωτημάτων αυτών καθώς καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών του ΔΕΚ. Το Συμβούλιο, μετά από διάλογο, δέχθηκε το αίτημα του ΔΕΚ για κατάθεση προτάσεων τροποποίησης του Καταστατικού και του Κανονισμού του και τη δημιουργία νέας διαδικασίας κατεπείγοντος ειδικά για τα προδικαστικά ερωτήματα.

Σχολιάζοντας τις αλλαγές αυτές,η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, μέλος της ομάδας ΕΛΚ στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων,παρατήρησε ότι «εκκρεμότητες σε ευαίσθητα θέματα αιτήσεων ασύλου, μετανάστευσης, γαμικών διαφορών, γονικής εποπτείας κ.α., δεν θα χρειάζονται πλέον υπερβολικό χρόνο διεκπεραίωσης και οι διάδικοι θα ασκούν πλήρως το δικαίωμα ακρόασης και συμμετοχής στη δίκη».

Η Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου υποστήριξε την πρόταση τροποποίησης αλλά, μαζί με άλλους συναδέλφους της, διατύπωσε κριτικές παρατηρήσεις ως προς την απουσία από την ανωτέρω διαδικασία κατεπείγοντος της καταγραφής των απόψεων που διατυπώνει ο Γενικός Εισαγγελέας: «Είναι ανάγκη να προσδιορίζει το ίδιο το Δικαστήριο τις περιπτώσεις προδικαστικών ερωτημάτων που πρόκειται να εκδικαστούν με διαδικασία κατεπείγοντος».


Δεν υπάρχουν σχόλια: