ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ. ΦΘΗΝΟΤΕΡΕΣ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ

20/11/2007: Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ, Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου υποστήριξε με τους συναδέλφους της, μέλη του ΕΛΚ, τη συμβιβαστική λύση για την απελευθέρωση της αγοράς ανταλλακτικών αυτοκινήτων σύμφωνα με την πρόταση του Γερμανού ευρωβουλευτού Klaus-Heiner Lehne (CDU - CSU).

Η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων του ΕΚ ψήφισε σήμερα σε πρώτη ανάγνωση τη γνωμοδότηση για την πρόταση Οδηγίας για τη νομική προστασία σχεδίων και υποδειγμάτων, με την οποία τροποποιείται η Οδηγία 98/71/ΕΚ. Η γνωμοδότηση θέτει όρους στην απελευθέρωση της αγοράς ανταλλακτικών αλλά ενισχύει και τα συμφέροντα των καταναλωτών.

Η Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου συμμετείχε στις διεργασίες εξεύρεσης συμβιβαστικών τροπολογιών υπό τον κ. Lehne, οι οποίες οδήγησαν στην αποδοχή της πενταετούς μεταβατικής περιόδου από την ισχύ της νέας τροποποιημένης Οδηγίας για την πλήρη ελεύθερη απομίμηση όλων των σημαντικών ανταλλακτικών των οχημάτων, αφού καταβληθεί η αποζημίωση στους κατόχους των σχεδίων. Η συμβιβαστική τροπολογία αποφασίσθηκε με απόλυτη πλειοψηφία στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων γιατί, κατά γενική ομολογία, η πενταετία αποτελεί αρκετό χρονικό διάστημα προσαρμογής των κατασκευαστών και των χωρών στις οποίες ισχύει η απόλυτη προστασία των σχεδίων.

Η πρόταση Οδηγίας για τη νομική προστασία σχεδίων και υποδειγμάτων θα ψηφισθεί τον Δεκέμβριο από την Ολομέλεια του ΕΚ αφού εν τω μεταξύ εξασφαλιστεί η κοινή θέση του Συμβουλίου. Οι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ απηύθυναν έκκληση στο Συμβούλιο να δεχθεί τη συμβιβαστική λύση της πενταετούς προσαρμογής προκειμένου να αποφευχθεί η προσφυγή στο ΔΕΚ.

Η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου δήλωσε ότι η απελευθέρωση της αγοράς θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό, θα μειώσει τις τιμές των ανταλλακτικών και των επισκευών των αυτοκινήτων και θα οδηγήσει σε ευνοϊκές για τους καταναλωτές προσφορές των ασφαλιστικών εταιρειών. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα επιτρέπεται η αναπαραγωγή προστατευόμενων σχεδίων ανταλλακτικών που προορίζονται για επισκευές οχημάτων από τρίτους, μετά από αποζημίωση του δικαιούχου και μετά την παρέλευση πενταετίας από την πρώτη κυκλοφορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: