ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΟΙ ΤΡΙΜΗΝΊΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

18/11/2007: Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου, σχολιάζοντας την ομόφωνη έγκριση στη ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο του Κανονισμού Τριμηνιαίες στατιστικές για τις κενές θέσεις εργασίας στην ΕΕ, υπογράμμισε τη σημασία της έγκρισης νομικής βάσης για την ομοιόμορφη συλλογή στοιχείων που θα δίνουν ανά τρίμηνο επικαιροποιημένη την εικόνα της αγοράς εργασίας σε όλο την έκταση της ΕΕ. Οι στατιστικές αυτές θα συμβάλλουν στη λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων και αποφάσεων για την αξιοποίηση των ανθρωπίνων πόρων και την ενίσχυση της κινητικότητας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. "Είναι αξιοσημείωτο - τόνισε η ευρωβουλευτής - ότι με την ισχύ του Κανονισμού θα υλοποιηθεί και ένας από τους στόχους του κοινοτικού προγράμματος για την απασχόληση και την κοινωνική αλληλεγγύη PROGRESS, από το οποίο προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν οι δράσεις για την καταγραφή των κενών της αγοράς εργασίας ώστε να προβληφθούν οι δυνατότητες απασχόλησης εργαζομένων κάθε επιπέδου κατάρτισης σε όλο το πλάτος της Ένωσης."

Τόσο το Συμβούλιο όσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησαν για την αντικατάσταση της συμφωνίας κυρίων που ισχύει από το 2003 και της ισχύουσας μεθόδου επεξεργασίας των στατιστικών στοιχείων για τις κενές θέσεις εργασίας με Κανονισμό, εγκρίνοντας έτσι την απαραίτητη για το εγχείρημα νομική βάση.

Ο Κανονισμός προβλέπει τη συλλογή τριμηνιαίων στοιχείων για τις κενές θέσεις εργασίας στα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να παρακολουθούνται οι βραχυπρόθεσμες αλλαγές στον τομέα αυτό. Οι στατιστικές αυτές περιλαμβάνονται στη δέσμη των κύριων ευρωπαϊκών οικονομικών δεικτών που είναι απαραίτητοι για την αξιολόγηση των συνθηκών που επικρατούν της αγοράς εργασίας της ΕΕ και της ζώνης του ευρώ, στα πλαίσια του σχεδίου δράσης της ΟΝΕ. Ενισχύεται έτσι η ανάγκη καλύτερης ενημέρωσης όσον αφόρα τη ζήτηση εργατικού δυναμικού προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της Στρατηγικής της Λισαβόνας για την προσέλκυση περισσοτέρων ατόμων στην αγορά εργασίας και τη δημιουργία περισσοτέρων θέσεων εργασίας.

Σε εθνικό επίπεδο, η συλλογή των στοιχείων συμβάλλει στην αξιολόγηση και παρακολούθηση της αγοράς εργασίας καθώς επίσης και στη στήριξη της διαδικασίας λήψης αποφάσεων στον τομέα των πολιτικών απασχόλησης. Σε κοινοτικό επίπεδο, η άμεση και ομοιόμορφη εφαρμογή του Κανονισμού θα βοηθήσει τον καλύτερο δυνατό συντονισμό των δράσεων για κινητικότητα και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: