ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

26/11/2007: Σε εισήγησή της σε συνέδριο με τίτλο "Πρόληψη του κοινωνικού αποκλεισμού παιδιών και νέων της Ευρώπης: Συμμετοχή και πρόωρη παρέμβαση", που πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα την περασμένη εβδομάδα, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, παρουσιάζοντας τις ευρωπαϊκές δράσεις για την πρόληψη της φτώχειας, τόνισε ότι παρόλο που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Λισαβόνας έχει θέσει ως στόχο την εξάλειψη της φτώχειας έως το 2010, η φτώχεια και ιδιαίτερα η φτώχεια των παιδιών είναι αισθητή στην ΕΕ, με 19% των παιδιών των Κρατών Μελών να ζουν κάτω από το όριο.

Η ευρωβουλευτής υπενθύμισε ότι η εξάλειψη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού αποτέλεσε προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής για την κοινωνική ένταξη για το 2007 και κύριο στόχο των εθνικών σχεδίων δράσης των Κρατών Μελών χαρακτηρίζοντας ως απολύτως επιτυχημένα τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια υπέρ των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών και υπέρ της προστασίας των παιδιών. Παρ'όλα αυτά όμως υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες όλων των Κρατών Μελών από το 2006 για τη γρήγορη και ουσιαστική αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας, δεν έχουν επιφέρει ακόμα ορατά αποτελέσματα.

Η ευρωβουλευτής επεσήμανε ότι οι δράσεις που προβλέπονται από τα Κράτη Μέλη επικεντρώνονται κυρίως στη συμμετοχή των γονέων και κυρίως των μητέρων στην αγορά εργασίας μέσω του καλύτερου συνδυασμού επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής αλλά όχι επαρκώς στην κοινωνικό-οικονομική υποστήριξη της οικογένειας.

"Παρόλο που η οικογένεια είναι το βασικό θεμέλιο της κοινωνίας και τα παιδιά συμβάλλουν ουσιαστικά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξή της, η υποστήριξη που παρέχεται από τα κράτη δεν είναι επαρκής, με αποτέλεσμα τα παιδιά να γίνονται οικονομικό βάρος για τις οικογένειες και να αποφεύγεται η γέννηση τους ή να αυξάνονται οι καταστάσεις φτώχειας, κυρίως στις ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες, όπως είναι οι πολύτεκνοι και οι μονογονεϊκές οικογένειες", δήλωσε η ευρωβουλευτής. Η Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι με πρόσφατο γερμανικό δημοσίευμα, οι οικογένειες της Γερμανίας με δύο παιδιά διαθέτουν εισοδήματα κατώτερα του 60% από εκείνα των άτεκνων οικογενειών. Ωστόσο οι κρατικές επενδύσεις για παιδιά αποδίδουν μακροπρόθεσμα καθώς κάθε παιδί συνεισφέρει πολύ περισσότερα στην κοινωνία από ότι κοστίζει στην οικογένεια (μεταξύ 76.900 έως 145.000 ευρώ ετησίως σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Info του Μονάχου).

Η καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας απαιτεί τον μακροπρόθεσμο πολιτικό σχεδιασμό τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τη δημιουργία κοινών δεικτών για την παιδική φτώχεια καθώς επίσης και τον συνδυασμό πολυδιάστατων μέτρων και πρωτοβουλιών. Ως εκπρόσωπος των πολιτών, το ΕΚ ζήτησε η φτώχεια να αποτελέσει επίκεντρο της μελλοντικής Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα δικαιώματα του παιδιού και δεσμεύτηκε να παρακολουθήσει στενά την εφαρμογή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: