Η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, παρεμβαίνοντας εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ανέφερε ότι ο απολογισμός της κοινωνικής πραγματικότητας στον οποίο πρόκειται να προβεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα πρέπει να δίνει κατευθύνσεις στα Κράτη Μέλη και να λαμβάνει υπόψη ότι η σημερινή Ευρώπη αντιμετωπίζει σοβαρά δημογραφικά προβλήματα που επηρεάζουν άμεσα την κοινωνική συνοχή και τη διαγενεακή αλληλεγγύη.
" Η οικογένεια-συνέχισε η ευρωβουλευτής-εξακολουθεί να μην υποστηρίζεται από τα Κράτη Μέλη παρόλο που αποτελεί τη βάση της κοινωνίας. Η φτώχεια των οικογενειών, ιδιαίτερα των
μονογονεϊκών και των πολυτέκνων, αυξάνεται λόγο έλλειψης όχι μόνο εισοδήματος αλλά κυρίως κοινωνικής υποστήριξης και ίσης μεταχείρισης στον φορολογικό τομέα. Οι συνθήκες διαβίωσης των οικογενειών επηρεάζουν άμεσα τα παιδιά. Η παιδική φτώχεια στην οποία αναφέρεται η έκθεση εντείνει την άνιση πρόσβασή τους στους πόρους και στις ευκαιρίες. Η παιδική φτώχεια περιορίζει τόσο την προσωπική εξέλιξη των παιδιών όσο και τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή της Ευρώπης".
Η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου επανέλαβε ενώπιον της Ολομέλειας, την πρότασή της να αποφασιστεί ελάχιστο εισόδημα για κάθε παιδί που γεννιέται στην ΕΕ, ανάλογο με το ακαθάριστο ανά κεφαλήν εισόδημα του κράτους στο οποίο διαβιώνει ώστε να εξασφαλίζεται η ανατροφή του.
Στη συνέχεια της ομιλίας της η ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι η πολιτική για την προώθηση της κοινωνικής συνοχής δεν πρέπει να βασίζεται μόνο στη συμμετοχή στην αγορά εργασίας και στην αξιολόγηση οικονομικών δεικτών, αλλά να απευθύνεται και στα μη ενεργά άτομα καθώς και σε αυτά που προσφέρουν άτυπες υπηρεσίες εντός της οικογένειας. Πιο συγκεκριμένα, η ευρωβουλευτής επεσήμανε την ανάγκη για παροχή συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων στους παρόχους άτυπης οικογενειακής εργασίας και στην αναγνώριση των προσόντων που αποκτήθηκαν στα πλαίσια της φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων ατόμων.
"Η διατήρηση της κοινωνικής αλληλεγγύης απαιτεί την προώθηση της αλληλοεξυπηρέτησης μεταξύ των γενεών και την αξιοποίηση των γνώσεων και εμπειριών των ηλικιωμένων ατόμων και τη διάδοσή αυτών στις νεότερες γενιές. Η επένδυση σε συστήματα εθελοντισμού, εκπαιδευτικού, πολιτιστικού ή επιχειρηματικού χαρακτήρα και η δημιουργία κατάλληλων υποδομών για τη συμμετοχή των ηλικιωμένων ατόμων σε τέτοιες δραστηριότητες συμβάλει ουσιαστικά στο να μην περιθωριοποιούνται ή να γίνονται θύματα κοινωνικού αποκλεισμού" δήλωσε η Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου