"ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΚΟΙΝΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ". ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΝΔ

30/10/2007: "Το Συμβούλιο δεν έχει λάβει κάποια σχετική πρόταση της Επιτροπής για την εκπόνηση μιας κοινής πολιτικής στήριξης και επαγγελματικής κατάρτισης πολιτών με ειδικές ανάγκες, όπως και της ένταξής τους στην κοινωνία. Ως γνωστόν το Συμβούλιο μπορεί να ασκήσει τη νομοθετική του ιδιότητα πάνω στη βάση πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής".

Αυτό αναφέρεται στην απάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς την ευρωβουλευτή της ΝΔ, M.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, η οποία ζητούσε πληροφορίες για την ύπαρξη ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Συγκεκριμένα η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ρώτησε το Συμβούλιο, εάν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο λήψης κοινής απόφασης με στόχο τη θέσπιση ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής για τη στήριξη, επαγγελματική κατάρτιση και ενσωμάτωση των πολιτών με ειδικές ανάγκες.

Στη συνέχεια το Συμβούλιο ανέφερε ότι σύμφωνα με την οδηγία 2000/ 78 / EC δημιουργήθηκε ένα πλαίσιο ίσης μεταχείρισης στον τομέα της απασχόλησης, το οποίο αποκλείει τη διακριτική μεταχείριση των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Ολοκληρώνοντας την απάντησή του το Συμβούλιο υπενθύμισε ότι μετά από συναπόφαση του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το τρέχον έτος έχει ανακηρυχθεί σε Έτος Ίσων Ευκαιριών για Όλους.

Η κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου υπογράμμισε ότι η κατάργηση διακρίσεων στην απασχόληση δεν αποτελεί επαρκή τρόπο αντιμετώπισης της οποιασδήποτε αναπηρίας και υπογράμμισε ότι η άμεση αξιοποίηση των ατόμων αυτών θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη, λαμβανομένης υπόψιν της έντονης δημογραφικής κάμψης, η οποία παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.

Η ευρωβουλευτής χαιρέτισε επίσης το πρόγραμμα για την υγεία με χρήση των νέων τεχνολογιών και τόνισε τη σημασία της χρήσης αυτών των τεχνολογιών για την έγκαιρη πρόληψη, την καλύτερη αντιμετώπιση και την κατάργηση διακρίσεων εις βάρος των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Το Συμβούλιο συμπλήρωσε ότι οι ευρωπαίοι πολίτες δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα που αφορούν τα άτομα με ειδικές ανάγκες και ότι η συλλογική αντιμετώπιση του ζητήματος θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα. Επίσης στο πλαίσιο του Έτους Ίσων Ευκαιριών, θα πραγματοποιηθεί στις 19-20 Νοεμβρίου στη Λισαβόνα, διάσκεψη αφιερωμένη στις δυσκολίες, στις οποίες καλούνται να ανταπεξέλθουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες ενώ παράλληλα τόνισε την προσπάθεια εξασφάλισης πολιτικών δεσμεύσεων από τα Κράτη Μέλη για την καλύτερη δυνατή διαχείριση του θέματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: