Η βούληση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει το πάγιο αίτημα των αποδήμων είναι ξεκάθαρη, όπως εκφράστηκε από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, τόνισε ο κ. Πάπας, πρόεδρος της Εταιρείας και συντονιστής της διημερίδας.
Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι τα κόμματα έχουν βρει πεδίο συνεννόησης για την τελική προώθηση του νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Κατέληξε τονίζοντας πως παιδεία και εθνικά θέματα είναι οι δύο μεγάλες προτεραιότητες και αυτή την αποστολή θα αναλάβουν οι ομογενείς βουλευτές που θα εκλεγούν.
Το δικαίωμα της ψήφου των Ελλήνων της διασποράς δεν θα πρέπει να συγχέεται με την εκπροσώπηση τους στο ελληνικό Κοινοβούλιο, τόνισε από την πλευρά της η ομογενής ευρωβουλευτής κ. Κασσιώτου - Παναγιωτοπούλου.
Όπως είπε, κύριος στόχος είναι να εκφραστούν οι ομογενείς δια της ψήφου, ενώ τάχθηκε υπέρ της επιστολικής ψήφου και επισήμανε πως πρέπει να αυξηθεί η δύναμη των ομογενών στα Κοινοβούλια των χωρών διαμονής.
Τις θέσεις του ΣΑΕ και των ομοσπονδιών της Ευρώπης μετέφεραν ο κ. Δημητρίου και η κ. Πάντα, πρόεδροι των ελληνικών κοινοτήτων σε Γερμανία και Βέλγιο αντίστοιχα.
Ο κ. Δημητρίου τόνισε ότι η προώθηση της ψήφου των αποδήμων δίνει κατ' αρχάς πρακτικές λύσεις, βάζοντας τέλος στη μαζική μετακίνηση ψηφοφόρων, ενώ τάχθηκε και αυτός υπέρ της επιστολικής ψήφου. «Σημασία έχει να ξεκινήσει, έστω στα μεγάλα κέντρα του ελληνισμού της διασποράς και στην πορεία να γίνουν οι όποιες βελτιώσεις», συμπλήρωσε.
Ο νόμος για την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων θα πρέπει να είναι οικουμενικός, τόνισε από την πλευρά της η κ. Πάντα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι στον 21ο αιώνα ο ελληνισμός της διασποράς θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.
Την ανάγκη να γίνει ευρύτερη ενημέρωση των ομογενών για το θέμα της ψήφου των αποδήμων, μέσω των ομογενειακών ΜΜΕ, τόνισε στην τοποθέτησή του, ο γενικός διευθυντής του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Σπύρος Κουζινόπουλος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου