ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

03/02/2009: Η προστασία των ανηλίκων στην ΕΕ είναι ανεπαρκής, παρόλο που ισχύει η Απόφαση - Πλαίσιο 2004/68/ΔΕΥ του Συμβουλίου για την καταπολέμηση της εκμετάλλευσης και της κακοποίησης των παιδιών, καθώς αυξάνουν οι δυνατότητες χρήσης νέων τεχνολογιών από όσους εγκληματούν εις βάρος τους.

"Η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία (Europol) παρά το βελτιωμένο καταστατικό της αδυνατεί να εμποδίσει τη διακρατική και την εξωεδαφική δίωξη των ποινικά υπεύθυνων για εγκλήματα εναντίον των παιδιών. Η εκμετάλλευση, μάλιστα, αρχίζει από τη βρεφική ηλικία με την εμπορία έκθετων βρεφών μέσω Διαδικτύου", τόνισε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, σε παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρ. Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με αφορμή την ψήφιση της Έκθεσης σχετικά με την καταπολέμηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας, με εισηγήτρια την R. Angelilli.

" Η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πρόσωπο των παιδιών απαιτεί μέτρα υψηλών προδιαγραφών για ενίσχυση του επιπέδου προστασίας τους. Τις προσπάθειες των κρατών μελών επικουρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση με βάση το αρ. 29 της Συνθήκης και το αρ. 5 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Εκτός από την προστασία των θυμάτων και την απόδοση ποινικής ευθύνης στους δράστες, τα κράτη μέλη φροντίζουν για μέτρα πρόληψης και ελέγχου όλων των μορφών γενετήσιας εκμετάλλευσης παιδιών, συμπεριλαμβανομένης της εξαπάτησης και της προσέγγισης μέσω των νέων τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας (grooming).

Η προστασία των θυμάτων και των οικογενειών τους είναι αποτελεσματική, αν συνοδεύεται με βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. Η καταστολή της παραβατικότητας και η αποφυγή του φαινομένου υποτροπής από δράστες, κατά την αποσυμφόρηση των φυλακών, η παρέμβαση της ευρωπαϊκής διωκτικής αρχής, καθώς και ο έλεγχος των εμπορικών και τουριστικών σχέσεων με τρίτες χώρες, θα αποτελέσουν ευρωπαϊκή ασπίδα και θα συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της παιδικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης. Η νέα πρόταση που ο Αντιπρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής, J. Barrot , υποσχέθηκε να παρουσιάσει τον προσεχή Μάρτιο, χρειάζεται να συντονίζει τις ευρωπαϊκές πολιτικές ώστε να επιτευχθεί η ουσιαστική υπεράσπιση των ανηλίκων", δήλωσε η Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: