Στην παρέμβασή της η ευρωβουλευτής τόνισε την ανάγκη ευαισθητοποίησης των πολιτικών και της κοινωνίας των πολιτών για την προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών και την αντιμετώπιση των αναγκών τους. Επεσήμανε ότι η εφαρμογή της αρχής της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων στην ΕΕ δίνει τη δυνατότητα στους ευρωπαίους πολίτες, χρησιμοποιώντας την Ευρωπαϊκή Κάρτα Κοινωνικής Ασφάλισης, να απολαύουν υγειονομικής περίθαλψης σε κράτος μέλος διαφορετικό από εκείνο της καταγωγής τους με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους υπηκόους του.
Η ευρωβουλευτής εξέφρασε την ανησυχία της για τις μεγάλες ανισότητες που υπάρχουν στα εθνικά υγειονομικά συστήματα οι οποίες οδηγούν συχνά σε "επιλογή ιατρικής περίθαλψης". Για να αποφευχθούν αυτά τα φαινόμενα τα κράτη μέλη πρέπει να αυξήσουν την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων πολιτών προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στην επικράτεια της ΕΕ.
Η Μ. Παναγιωτοπούλου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη αναγνώρισης των διαφορών μεταξύ ανδρών και γυναικών στον τομέα της υγείας και κυρίως στον τομέα των φαρμακευτικών δοκιμών και μερικών ασθενειών που πολλές φορές πλήττουν περισσότερο το ένα φύλο έναντι του άλλου (π.χ. οστεοπόρωση). Επίσης, υπενθύμισε ότι η αρχή της ισότητας ανδρών και γυναικών πρέπει να είναι σεβαστή από το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό και υπογράμμισε ότι όλες οι γυναίκες στην Ευρώπη πρέπει να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε ποιοτική φροντίδα και ιατρική παρακολούθηση κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και της μητρότητας.
Τέλος, η ελληνίδα ευρωβουλευτής τόνισε την ανάγκη ευαισθητοποίησης του ιατρικού και φαρμακευτικού κόσμου στα δικαιώματα των παιδιών ως ασθενών: Τα παιδιά δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ενήλικες. Σύμφωνα με έρευνα που συνόδευε σχετική έκθεση του ΕΚ , πάνω από το ήμισυ των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή αγορά δεν έχουν ελεγχθεί για παιδική χρήση. H υιοθέτηση του υπό έγκριση Κανονισμού 2006 για φάρμακα προορισμένα για παιδιά αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την αναγνώριση των ειδικών τους αναγκών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου