ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

24/04/2007: Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου κατά την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο αναφέρθηκε στις διακρίσεις που υφίστανται άτομα με αναπηρία από ιδιωτικούς ασφαλιστικούς φορείς, οι οποίοι τους αρνούνται το δικαίωμα σύναψης ασφαλιστηρίων ζωής, κάλυψης ατυχημάτων και περιόδων ανεργίας.

Η ευρωβουλευτής τόνισε ότι η άρνηση των ιδιωτικών ασφαλιστικών φορέων να συνάψουν συμβόλαια ασφάλειας ζωής ή κάλυψης άλλων αναγκών που δε σχετίζονται με την αναπηρία αποτελεί διάκριση κατά των ατόμων με αναπηρία και έχει δυσμενείς συνέπειες για την ποιότητα ζωής των ιδίων και των οικείων τους. Είναι ιδιαίτερα δυσάρεστο το 2007, έτος αφιερωμένο στην ισότητα ευκαιριών για όλους, να διαπιστώνεται ότι πολλοί συνάνθρωποι και συμπολίτες μας ανάπηροι υφίστανται διακρίσεις από τις ασφαλιστικές εταιρίες, οι οποίες τους αρνούνται το δικαίωμα σύναψης ασφαλιστηρίων, ευθύς ως πληροφορηθούν την αναπηρία τους.

Η αδυναμία σύναψης ασφάλειας έχει δυσμενείς συνέπειες και για άλλες δραστηριότητες των ατόμων με αναπηρία τα οποία αδυνατούν να δικαιοπρακτούν. Δεν μπορούν π.χ. να λάβουν ένα δάνειο από μια τράπεζα ως μη ασφαλισμένοι. Ως εκ τούτου, η Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου κάλεσε όλα τα ευρωπαϊκά όργανα με απόφασή τους να συνδράμουν τους αναπήρους, ώστε σε όλα τα κράτη μέλη να μπορούν να ασφαλίζονται ιδιωτικά, υπολογιζομένης της αναπηρίας ή της ασθένειάς τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: