ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Ή ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣH
26/04/2007: ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΗ ΒΙΑ ΣΤΑ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΜΕΣΑ - ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου με προφορική ερώτηση προς το Συμβούλιο ζήτησε να πληροφορηθεί, εάν στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της κοινοτικής Οδηγίας για τα οπτικοακουστικά μέσα (Τηλεόραση χωρίς Σύνορα) πρόκειται να αποφασιστεί κοινή πολιτική κατά της χρήσης βίας και της προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ιδιαίτερα όταν τα ΜΜΕ απευθύνονται σε παιδιά και νέους ή το περιεχόμενο των προγραμμάτων τους αφορά σε γυναίκες και μειονεκτούσες κοινωνικές ομάδες.

Ο Γερμανός Υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων κ. Gloser τόνισε ότι η αναθεώρηση της Οδηγίας θα γίνει με συναπόφαση Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υπογράμμισε τη σημασία ρυθμίσεων που θα αποτρέπουν την προώθηση της βίας και των διακρίσεων μέσω των οπτικοακουστικών μέσων. Ανέφερε επίσης, ότι οι απαιτήσεις αυτές αφορούν και στους ιδιωτικούς και τους δημόσιους φορείς οπτικοακουστικών μέσων ενημέρωσης οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις έχουν ήδη προχωρήσει σε αυτορρύθμιση ως προς το θέμα αυτό.

Απαντώντας σε δεύτερη ερώτηση της Μαρίας Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου ως προς την πιθανότητα υπεροχής των κανόνων της ελεύθερης αγοράς και του ανταγωνισμού έναντι της προστασίας των νέων, ο κ. Glοser επιβεβαίωσε ότι η τελική μορφή της Οδηγίας θα προστατεύει τη νεολαία και τις ευπαθείς ομάδες από την ανεξέλεγκτη παροχή υπηρεσιών και οπτικοακουστικών προϊόντων. Προσέθεσε, όμως, ότι θα υπάρξουν δυσκολίες προσαρμογής των εισαγομένων προϊόντων σε ότι αφορά στον περιορισμό προβολής και προώθησης προγραμμάτων με βίαιο περιεχόμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: