ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΦΙΛΙΚΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣH
17/01/2008: Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ολομέλειας του ΕΚ στο Στρασβούργο, τόνισε τη σημασία της οικογένειας στην ευρωπαϊκή κοινωνία και ζήτησε πληροφορίες από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει σχετικά με την προώθηση πολιτικών, φιλικών προς την Οικογένεια και για το πως σκοπεύει να ενισχύσει την Ευρωπαϊκή Συμμαχία για την Οικογένεια, που αποφασίστηκε στο Συμβούλιο του Μαρτίου 2007

Το Συμβούλιο, στην απάντησή του, υπογράμμισε ότι "η ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη της το γεγονός ότι τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για τη θέσπιση κατάλληλων και βιώσιμων πολιτικών για την οικογένεια, ευνοεί την ανταλλαγή των βέλτιστων πρακτικών, που συμβάλλουν αποφασιστικά στην ολοκλήρωση των στόχων της Στρατηγικής της Λισαβόνας και στην εκπλήρωση των επιδιώξεων της ευρωπαϊκής κοινωνικής συνοχής". Η σλοβενική προεδρία θεωρεί ότι η Συμμαχία για την Οικογένεια αποτελεί μια σημαντική πλατφόρμα ανταλλαγής απόψεων και τεχνογνωσίας, υπογραμμίζοντας την υποχρέωση τόσο της Ευρ. Ένωσης όσο και των κρατών μελών να υιοθετήσουν φιλικές προς την οικογένεια πολιτικές ενόψει των δυσμενών δημογραφικών αλλαγών.
"Μέσω της Συμμαχίας, προωθείται η αμοιβαία υποστήριξη των κρατών μελών για την εξεύρεση μακροπρόθεσμων πολιτικών μέσων. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν χρειάζεται να δημιουργηθούν περαιτέρω δομές καθώς κρίνεται αναγκαία η αποτελεσματική χρήση των ήδη υπαρχόντων εργαλείων και μέτρων", δήλωσε η σλοβενική Προεδρία.
Τον Μάιο 2007, το Συμβούλιο κατέληξε, μετά από στενή συνεργασία με εκπροσώπους των κρατών μελών, σε εκτενή συμπεράσματα για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να λειτουργεί η Συμμαχία για την Οικογένεια, επιβεβαιώνοντας τη στήριξή του σ' αυτήν και επιμένοντας στον ισότιμο ρόλο μεταξύ των αντρών και των γυναικών (Δεκέμβριος 2007).
Σε συμπληρωματική ερώτηση της Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, με την οποία θέλησε να πληροφορηθεί για συγκεκριμένες ανταλλαγές τεχνολογικών εμπειριών και για το ποιός είναι ο υπεύθυνος για τη διαχείριση παροχής τεχνικής βοήθειας, το Συμβούλιο ανέφερε ότι δεν μπορεί να δώσει λεπτομερή στοιχεία.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, η σλοβενική προεδρία δήλωσε ότι δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην απασχόληση των νέων και κυρίως των νέων γονέων μέσω της θέσπισης ευέλικτων ωραρίων και της προώθησης αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών. Τέλος, υπενθύμισε ότι ο θεσμός της οικογένειας αποτελεί επίκεντρο θετικών μέτρων διαφόρων τομέων πολιτικής και γνωστοποίησε την πρόθεσή της να συμπεριλάβει τη σημασία του ρόλου των ατόμων παρόχων φροντίδας εντός της οικογένειας στους επιδιωκόμενους στόχους της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: