Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΟΥ

18/01/2008: Ψηφίστηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η Έκθεση σχετικά με τον ρόλο των γυναικών στη βιομηχανία, η οποία προάγει την ενεργή και θετική συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στον στόχο επίτευξης παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας.

Η Μ.Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, ως μέλος της Επιτροπής γυναικών και ισότητας των φύλων, μέσω των εγκριθεισών τροπολογιών της, ανέφερε ότι οι ανισότητες και τα στερεότυπα επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την επιλογή του εκπαιδευτικού και επαγγελματικού προσανατολισμού των γυναικών εμποδίζοντας την πλήρη και ίση εκπροσώπηση τους στον βιομηχανικό και τεχνολογικό τομέα.

"Ιδιαίτερη έμφαση αξίζει να δίνεται στη σπουδαιότητα των εκπαιδευτικών μορφωτικών προγραμμάτων και των προγραμμάτων κατάρτισης στην επιστήμη και την τεχνολογία, που εξασφαλίζουν την ποιότητα των ευκαιριών κατάρτισης για τις γυναίκες και την προώθηση της επιλογής των επιστημονικών και τεχνολογικών σπουδών από τις νέες κοπέλες", τόνισε η ευρωβουλευτής.

Σ'αυτό το πλαίσιο, το ΕΚ κάλεσε τα κράτη μέλη να προωθήσουν προγράμματα γυναικείας επιχειρηματικότητας και να υποστηρίξουν οικονομικά τη δημιουργία γυναικείων επιχειρήσεων, που θα συνεισφέρουν στην αξιοποίηση ολόκληρου του δυναμικού ανάπτυξης της ΕΕ καθώς και τη διατήρηση και ενίσχυση του ηγετικού ρόλου της στον οικονομικό και τεχνολογικό τομέα.

Παράλληλα, η Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου υπογράμμισε την αναγκαιότητα ανταμοιβής των επιχειρήσεων οι οποίες δραστηριοποιούνται υπέρ της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών μέσω υιοθέτησης μέτρων προστασίας της μητρότητας και συνδυασμού της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή.

"Παρόλο που η Έκθεση περιέχει αρκετά στερεότυπα και επαναλαμβάνει τετριμμένες ιδέες, υποστηρίχθηκε από το ΕΛΚ με τη ελπίδα ότι η Ευρ. Επιτροπή θα εμπνευσθεί από τις θετικές προτάσεις, οι οποίες συντονίζονται με την σύγχρονη εποχή και λαμβάνουν υπόψη τους το υψηλό επίπεδο μόρφωσης των γυναικών και την επιθυμία τους να συμμετέχουν ενεργά στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου τους, προκειμένου και η γυναίκεια επιχειρηματικότητα να συμβάλλει στην υλοποίηση των στόχων της Στρατηγικής της Λισαβόνας κατά την τελευταία φάση της Στρατηγικής", δήλωσε η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: