ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ: ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΣΗ

17/01/2008: Στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο εγκρίθηκε ομόφωνα η Έκθεση για την εκπαίδευση των ενηλίκων και τη δια βίου μάθηση. Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, η οποία με τις ψηφισθείσες τροπολογίες της συνδιαμόρφωσε την τελική μορφή της Έκθεσης προέβη στην παρακάτω δήλωση:
"Οι φιλόδοξοι στόχοι της σύγχρονης πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας προϋποθέτουν ποιοτικό σύστημα εκπαίδευσης και κατάρτισης. Η νέα ποιότητα της εκπαιδευτικής προσφοράς στηρίζεται στη δια βίου μάθηση, η οποία προσφερόμενη ανεξάρτητα, από το επίπεδο αρχικής κατάρτισης διευρύνει τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητες των ενηλίκων. Το Ευρ. Κοινοβούλιο συμπληρώνοντας την Ανακοίνωση της Κομισιόν δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη εξάλειψης των διακρίσεων στην εκπαίδευση και στην προώθηση μέτρων για καλύτερη πρόσβαση και συμμετοχή των γυναικών στη διαδικασία της δια βίου μάθησης και στην επιστροφή τους στην αγορά εργασίας. Τα κράτη μέλη καλούνται να επενδύουν σε προγράμματα και να ενισχύουν τους παρόχους μάθησης ενηλίκων. Οι γυναίκες αποτελούν ξεχωριστό στόχο προκειμένου να καλύψουν τυχόν κενά τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης που δημιουργήθηκαν από άνιση κατανομή οικογενειακών υποχρεώσεων και να αξιοποιήσουν τις δεξιότητες και τις ικανότητες που αποκτήθηκαν από την απασχόλησή τους με οικιακές ή αγροτικές εργασίες, καθώς και κατά την ανατροφή των παιδιών ή τη φύλαξη εξαρτημένων ατόμων. Η επίτευξη του στόχου αυτού επιτυγχάνεται με τη λήψη μέτρων ανταποκρινόμενων στις ανάγκες της γυναίκας και της μητέρας, όπως η προσφορά ποιοτικής προσχολικής και γενικής εκπαίδευσης, τα ελαστικά ωράρια, η επιδότηση της άδειας για φροντίδα παιδιών, ηλικιωμένων και αναπήρων, για την οποία μάλιστα θα μπορούσε να καθιερωθεί και ειδική ημέρα εορτασμού.
"Τέλος, η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου αναφερόμενη στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης υπογράμμισε την υποχρέωση των εργοδοτών να χρηματοδοτούν προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, τα οποία θα προωθούν τη δια βίου μάθηση, ιδιαιτέρως για το γυναικείο προσωπικό, ώστε να ενισχυθεί η παράταση του ενεργού επαγγελματικού βίου, να αυξηθούν οι δυνατότητες για συμμετοχή του στην αγορά εργασίας και για επαγγελματική ανέλιξη σε διευθυντικές θέσεις. "Η συνέχιση της μαθησιακής διαδικασίας μπορεί όμως να γίνεται και μόνο για προσωπική ικανοποίηση που προσφέρει η κατάκτηση της γνώσης, αλλά κι από ανάγκη κυρίως όταν χρειάζεται οι γονείς να έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης των αυξανόμενων εκπαιδευτικών αναγκών των παιδιών τους", τόνισε η Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: