ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ ΤΗΣ

25/01/2008: Με στόχο να αναλυθούν οι πτυχές των ευρωπαϊκών εσωτερικών και εξωτερικών πολιτικών που προωθούν "ανθρώπινες" εργασιακές συνθήκες σε ολόκληρο τον κόσμο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οργάνωσε στις 24 και 25 Ιανουαρίου, στις Βρυξέλλες, συνέδριο με θέμα "Αξιοπρεπής εργασία για όλους: Κινητοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εταίρων της"। Την Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκπροσώπησε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, εισηγήτρια της σχετικής Έκθεσης, που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια τον Μάιο 2007.
ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣH

Με εισήγησή της στην ενότητα "Αξιοπρεπής εργασία και Στρατηγική της Λισαβόνας - Σύνδεση εξωτερικών και εσωτερικών δράσεων", η ευρωβουλευτής υποστήριξε την κατάθεση ρεαλιστικών και συγκεκριμένων προτάσεων ώστε οι υψηλές κοινωνικές προδιαγραφές που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση να υλοποιούνται χωρίς διακρίσεις και να προταθούν για εφαρμογή στους εταίρους της μέσω διμερών ή διεθνών εμπορικών και αναπτυξιακών συμφωνιών.
Η Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου τόνισε επίσης την ανάγκη επικύρωσης όλων των συμβάσεων της Δ.Ο.Ε από τα κράτη μέλη της ΕΕ και την παρακολούθηση της προόδου εφαρμογής των αρχών της αξιοπρεπούς εργασίας στις ετήσιες αξιολογήσεις της Κομισιόν για την ανάπτυξη και την απασχόληση. "Στις εξωτερικές πολιτικές της ΕΕ, οι αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας προωθούνται μέσω της αναπτυξιακής πολιτικής και της εξωτερικής βοήθειας. Η ΕΕ υποστηρίζει ότι το κοινωνικό της μοντέλο στηρίζεται σε αρχές και αξίες που μπορούν να χρησιμεύσουν ως παράδειγμα στις τρίτες χώρες. Στο εσωτερικό της, όμως, η πλήρης απασχόληση, η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, η εξασφάλιση βιωσιμότητας των κοινωνικών συστημάτων, η ίση μεταχείριση και η κοινωνική ένταξη είναι στόχοι που επιτυγχάνονται σε βάθος χρόνου, με διαρκή προσπάθεια για διάλογο, συνέργια και χρηστή διοίκηση, στο πλαίσιο μιας πολυεπίπεδης διακυβέρνησης στην υπηρεσία του ανθρώπου", υπογράμμισε η ευρωβουλευτής.


Η ατζέντα της αξιοπρεπούς εργασίας, πρόταση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (Δ.Ο.Ε) στον ΟΗΕ, προωθείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο ήδη από το 2006, με αποκορύφωμα την πρόσφατη απόφαση του Ευρ. Συμβουλίου (Δεκέμβριος 2007), με την οποία ενσωματώνεται στην κοινωνική πολιτική της Ένωσης κατά την τελευταία περίοδο σχεδιασμού της Στρατηγικής της Λισαβόνας 2008-2010.

Στο συνέδριο συμμετείχαν επίσης ο Επίτροπος Spidla, εκπρόσωποι των Γενικών Διευθύνσεων Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Εμπορίου, Εξωτερικών Σχέσεων και Εξωτερικής Βοήθειας της Ευρ. Επιτροπής, αντιπρόσωποι των κρατών μελών και τρίτων χωρών, των ευρωπαϊκών οργάνων, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και διεθνείς οργανισμοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: