Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ. ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΤΗΣ ΝΔ, Μ.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ-ΚΑΣΣΙΩΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ ΕΚ

28/01/2008: Στο πλαίσιο των διαδικασιών εκσυγχρονισμού και αναδιοργάνωσης των σωφρονιστικών συστημάτων σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ, η Έκθεση της ευρωβουλευτού της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου που ψηφίστηκε σήμερα στην Επιτροπή Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του ΕΚ, επικεντρώθηκε στην ιδιαίτερη κατάσταση των γυναικών στη φυλακή και στον αντίκτυπο της κράτησης στην κοινωνική και οικογενειακή ζωή.

Σε πολλές ευρωπαϊκές φυλακές δεν εξασφαλίζονται οι απαιτούμενες συνθήκες αξιοπρεπούς και ασφαλούς διαβίωσης για τους κρατουμένους (υπερπληθυσμός, κακές υγειονομικές συνθήκες, έκθεση σε νέους κίνδυνους, έλλειψη ρύθμισης επαφών με την οικογένεια.

Η έκθεση της Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου καλεί τα κράτη μέλη, κατά τον εκσυγχρονισμό των σωφρονιστικών τους συστημάτων, να λάβουν υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες των γυναικών. Οι αναθεωρημένοι άλλωστε κανόνες του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις φυλακές αναφέρονται και στις γυναίκες και τους αναγνωρίζουν ειδικές συνθήκες υγιεινής, ιατρικής περίθαλψης, ψυχολογικής υποστήριξης, προστασίας της μητρότητας και ρύθμισης των σχέσεων και των υποχρεώσεων με το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Μεταξύ άλλων, η έκθεση υπογράμμισε την τήρηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης μεταξύ ανδρών και γυναικών όσον αφορά την πρόσβαση στην εργασία εντός των σωφρονιστικών ιδρυμάτων και την ανάγκη εξάλειψης των στερεοτύπων στον προγραμματισμό μέτρων μόρφωσης και κατάρτισης των φυλακισμένων. Ζητείται προσαρμογή στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας και προώθηση συνεργασιών μεταξύ των φυλακών και των επιχειρήσεων με στόχο την επαγγελματική αποκατάσταση των γυναικών, τόσο κατά τη διάρκεια της κράτησης όσο και μετά την αποφυλάκισή τους, ώστε να ενταχθούν ομαλά και οριστικά στην κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: