Η «ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ» ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΟΙΝΩΝ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ Ο.Η.Ε. : ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΟΥ

06/02/2008: Η Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, ως εισηγήτρια της έκθεσης για την "Αξιοπρεπή Εργασία για Όλους" που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια του Ε.Κ. το Μάιο του 2007, συμμετέχει σε αποστολή της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινων.Θεμάτων της Ευρωβουλής στη Νέα Υόρκη. Στόχος της αποστολής είναι η παρακολούθηση των εργασιών της 46ης Συνόδου της Επιτροπής Κοινωνικής Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., όπου η αξιοπρεπής εργασία -σε σχέση με την εξάλειψη της φτώχειας και την κοινωνική ένταξη- θα είναι το κύριο θέμα των συζητήσεων.

Στη σύνοδο θα παρουσιαστεί και θα αξιολογηθεί σχετική έκθεση του Γεν. Γραμματέα του Ο.Η.Ε., που ετοιμάστηκε σε απάντηση ψηφίσματος του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου. Σε αυτήν υπογραμμίζεται ότι η προώθηση της αξιοπρεπούς εργασίας πρέπει να αποτελέσει κύριο στόχο των εθνικών και διεθνών πολιτικών για την ανάπτυξη και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής παγκοσμίως. Τονίζεται επίσης η ανάγκη μακροπρόθεσμων οικονομικών πολιτικών, η ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας, της εκπαίδευσης και της κατάρτισης κυρίως των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων, η στήριξη της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, ο κοινωνικός διάλογος και η εφαρμογή προστατευτικής εργατικής νομοθεσίας.
Στο πλαίσιο της αποστολής, τα μέλη της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Θεμάτων του Ευρωπ.Κοινοβουλίου θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής του Ο.Η.Ε, με στελέχη του ιδίου Οργανισμού αρμόδια για κοινωνικά και οικονομικά θέματα και με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην καθοριστική συμβολή που έχει η κοινωνική στήριξη για την υλοποίηση, έως το 2015, των "Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας" και στις ευρωπαϊκές και διεθνείς προοπτικές της μετανάστευσης για την αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού.
Λόγω των δυσμενών εξελίξεων του δημογραφικού προβλήματος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συζήτηση για την πρώτη έκθεση αξιολόγησης του Διεθνούς Σχεδίου Δράσης της Μαδρίτης (2002) για τη γήρανση, η οποία αναλύει ειδικά μέτρα για τη γήρανση, την ενσωμάτωσή τους σε όλες τις πολιτικές και κυρίως στις υπηρεσίες φροντίδας, υγείας και κοινωνικής προστασίας.
Η Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου επεσήμανε τη "σημασία των προσπαθειών ενδυνάμωσης σε παγκόσμιο επίπεδο της ατζέντας της αξιοπρεπούς εργασίας καθώς, τα συμπεράσματα των αρμόδιων επιτροπών του Ο.Η.Ε., τόσο για το θέμα της γήρανσης του πληθυσμού όσο και για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, συμπληρώνουν και εμπλουτίζουν την ευρωπαϊκή δράση στον ίδιο τομέα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: