ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

11/02/2008: Με αφορμή τη νοσηλεία δεκάδων ανηλίκων λόγω εθισμού στο διαδίκτυο και σε βιντεοπαιχνίδια (video games) και τη διάσωση, από τις διωκτικές αρχές, του όγδοου, σε διάστημα δύο ετών, υποψήφιου νέου αυτόχειρα στην Ελλάδα, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου υπέβαλε γραπτή ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τον έλεγχο της αγοράς βιντεοπαιχνιδιών και την παροχή ασφαλούς διαδικτύου για τους νέους καθώς και τον έλεγχο του ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Εκ μέρους της Ευρ. Επιτροπής, ο Επίτροπος για την υγεία κ. Μ. Κυπριανού δήλωσε ότι μέσω νομοθετικών προτάσεων και ενεργειών, γίνεται προσπάθεια διασφάλισης της καλύτερης δυνατής προστασίας των παιδιών εντός των ορίων των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής. Η σύσταση του ΕΚ και του Συμβουλίου "για την προστασία των ανηλίκων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και για το δικαίωμα απάντησης" (2006/952/EΚ) αφορά και σε δράσεις κατά παράνομων δραστηριοτήτων στο διαδίκτυο, επιβλαβών για τους ανήλικους, καθώς και στη συνεργασία φορέων για τη διαβάθμιση ή την κατάταξη των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Η Επιτροπή διαχειρίζεται το πρόγραμμα «Ασφαλέστερο Διαδίκτυο», από το οποίο συγχρηματοδοτείται το δίκτυο Insafe, με αρμοδιότητα την ευαισθητοποίηση για κινδύνους από τη χρήση των νέων μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, περιλαμβανομένων των βιντεοπαιχνιδιών. Χρηματοδοτείται επίσης η επέκταση του συστήματος PEGI, από το οποίο γονείς και νέοι αντλούν πληροφορίες για τις νέες τεχνολογίες και τους κινδύνους τους.

Με το ψήφισμα του Συμβουλίου (2002/C65/02)) για την προστασία των καταναλωτών, ιδίως των νέων, με τη σήμανση ορισμένων βιντεοπαιχνιδιών και ηλεκτρονικών παιχνιδιών αναλόγως της ηλικίας ,προωθείται η ανάπτυξη σαφών και απλών συστημάτων χαρακτηρισμού σε όλα τα κράτη μέλη με στόχο τη διασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας των προϊόντων αλλά και της προστασίαςτων χρηστών. Ο κ.Κυπριανού τόνισε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί την ανάπτυξη και τη χρήση μεθόδων για την αξιολόγηση του περιεχομένου των βιντεοπαιχνιδιών. Συγκεντρώνει πληροφορίες και στοιχεία για την προστασία των καταναλωτών και πρόκεται να συντάξει έκθεση κατά το 2008 βάση ερωτηματολογίου στο οποίο θα απαντήσουν τα κράτη μέλη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναφέρθηκε στο μέρος της ερώτησης της Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, που αφορούσε στον έλεγχο του ηλεκτρονικού εγκλήματος από τις αρμόδιες διωκτικές αρχές σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και στη θεραπεία από τον εθισμό στο διαδίκτυο.

Το ενδιαφέρον και οι πληροφορίες για την υποβολή των ερωτήσεων προέρχονται από πρωτοβουλίες του Α΄αντιπροέδρου της Ελληνικής Βουλής, κ. Γ.Σούρλα, και της ειδικής Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου, υπό την προεδρία του κ. Π. Αδρακτά.

1 σχόλιο:

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

Σαν παλιά καραβάνα του διαδικτύου και πολύτεκνος σας διαβεβαιώ ότι χρειάζεται εκπαίδευση γονιών όσο και κεντρικό χαλινάρι. Το διαδίκτυο δεν είναι για παρκάρισμα αδαών βλασταριών.Συγχαρητήρια για το ενδιαφέρον.