Το νομικό αυτό εργαλείο σηματοδοτεί τη ραγδαία παγκόσμια αλλαγή στην αντίληψη αντιμετώπισης των προσώπων με αναπηρία, τονίζοντας ιδιαίτερα τη σημασία της συμμετοχής τους στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν. Στα 50 άρθρα της, η Σύμβαση καλύπτει ευρύ φάσμα των δικαιωμάτων τους σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δράσης: υγεία, δικαιοσύνη, οικογένεια, απασχόληση, συμμετοχή στην πολιτική και πολιτιστική ζωή. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο δικαίωμα ανάπτυξης των ικανοτήτων των αναπήρων παιδιών.
Στις γενικές αρχές της Σύμβασης, περιλαμβάνονται ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας επιλογών και της εξασφάλισης αυτονομίας, ισότητας ευκαιριών και εξάλειψης των διακρίσεων.
Η Σύμβαση είναι ανοιχτή για υπογραφή από τις 30 Μαρτίου 2007. Θα τεθεί σε ισχύ αν επικυρωθεί από τουλάχιστον 20 χώρες. Ωστόσο, μέχρι σήμερα μόνο 16 κράτη την έχουν επικυρώσει, εκ των οποίων μόνο 2 κράτη μέλη της ΕΕ (Ισπανία, Ουγγαρία). Η Ελλάδα υπέγραψε τη Σύμβαση στις 30 Μαρτίου 2007 και επίκειται η επικύρωσή της.
Η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου κάλεσε τους ευρωβουλευτές να συνεργήσουν έτσι ώστε τα κράτη μέλη να επικυρώσουν τη Σύμβαση εντός του πλαισίου της προωθημένης ευρωπαϊκής πολιτικής για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ατομικής αξιοπρέπειας, εξαλείφοντας τα υπάρχοντα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις εις βάρος των προσώπων με κάθε είδους αναπηρία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου