ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΓΙΑ 2005: ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ

21/02/2008: Κατά την παρέμβασή της στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο, η Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, εισηγήτρια του ΕΛΚ στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων για την 23η ετήσια Έκθεση της Ευρ.Επιτροπής για τον "έλεγχο εφαρμογής του κοινοτικού δικαίου", τόνισε ότι το κράτος δικαίου αποτελεί θεμέλιο της Ένωσης και η ευρωπαϊκή νομοθεσία εργαλείο για τη χάραξη πολιτικών της ΕΕ, με κύριο γνώμονα το συμφέρον των ευρωπαίων πολιτών. Η Ευρ. Επιτροπή, ως θεματοφύλακας των Συνθηκών, καλείται, συνεπώς, να ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να αποφεύγουν την αποσπασματική μεταφορά κοινοτικών οδηγιών και να παρέχουν έγκαιρες πληροφορίες στους ενδιαφερομένους, ώστε να αποφεύγονται άσκοπες καταγγελίες. Η ευρωβουλευτής υπογράμμισε εξάλλου την ανάγκη στενότερης συνεργασίας της Ευρ. Επιτροπής με το ΕΚ, μέσω της τακτικής ενημέρωσης των επιτροπών του για την εναρμόνιση των εθνικών νομοθεσιών με το κοινοτικό δίκαιο, την πορεία των καταγγελιών παραβίασής του και την εφαρμογή των αποφάσεων του ΔΕΚ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόθεση της Επιτροπής να εφαρμόσει πιλοτικά με 15 κράτη, νέα μέθοδο εργασίας με άμεση ανάμειξη των κρατών μελών, τα οποία θα καλούνται να παρέχουν διευκρινίσεις ή να διευθετούν άμεσα τα προβλήματα μη συμμόρφωσης με το κοινοτικό δίκαιο. Η Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου επαίνεσε τη νέα διαδικασία και επεσήμανε ότι το συμφέρον των Ευρωπαίων πολιτών προασπίζεται μόνο με σωστή εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου, αμεροληψία και διαφάνεια. Κατά την ευρωβουλευτή, η υποχρέωση των κρατών μελών να δημοσιεύουν προσβάσιμους συγκριτικούς πίνακες αντιστοιχίας κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας ενισχύει τη διαφάνεια. Διαπιστώνοντας τέλος το γεγονός ότι συχνά τα εθνικά δικαστήρια αγνοούν το κοινοτικό δίκαιο, θεώρησε αναγκαία τη στενότερη συνεργασία της Επιτροπής με τους εθνικούς δικαστές.

"Η πρόθεση να προβληθεί η «αποτελεσματικότητα» ως στόχος του ελέγχου εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας, όπως εκφράζεται στην συνεξεταζόμενη από το ΕΚ Ανακοίνωση της Επιτροπής (COM(2006)0416)) δημιουργεί ελπίδες για την ενίσχυση της δημοκρατικότητας, της νομιμότητας και τη στενότερη προσέγγιση της ΕΕ με τους πολίτες στο πλαίσιο των προοπτικών που ανοίγονται με την επικύρωση της μεταρρυθμιστικής συνθήκης της Λισαβόνας", δήλωσε η ευρωβουλευτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: