ΕΝΗΜΕΡΩΣH ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ EΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ

14/02/2008: Σε μια σειρά συνεδριάσεων σχετικά με τις επικίνδυνες διαστάσεις του φαινομένου της εξάρτησης των νέων από το διαδίκτυο, η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής κάλεσε την Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου να παρουσιάσει τις ευρωπαϊκές δράσεις για την αντιμετώπιση των κινδύνων από τον εθισμό στη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του Διαδικτύου καθώς και τα πιθανά μέτρα προστασίας.

Στην εισήγησή της, η ευρωβουλευτής επικεντρώθηκε τόσο στις δράσεις για την επίτευξη ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο που έχουν ήδη αναληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στην ανάγκη αποτελεσματικότερων ελέγχων για την αντιμετώπιση των νέων κινδύνων, όπως η ενθάρρυνση της ανορεξίας και της αυτοκτονίας, ο προσηλυτισμός μελών από παράνομες θρησκευτικές οργανώσεις, η δυσφήμιση ή ο εκβιασμός.

Ο συνδυασμός των δράσεων των δημοσίων φορέων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας μέσω της αυτορρύθμισης και της ευαισθητοποίησης της Κοινωνίας των Πολιτών είναι δυνατό να αξιοποιήσουν τον ευρωπαϊκό προγραμματισμό για ασφαλή πλοήγηση των νέων στο διαδίκτυο και για ασφαλή χρήση της κινητής τηλεφωνίας.

Ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία οι βουλευτές όλων των κόμματων υπέβαλαν ενδιαφέρουσες ερωτήσεις. Η Μ.Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου συνεχάρη τον Αντιπρόεδρο της Βουλής, κ. Σούρλα, και τον πρόεδρο της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, κ Αδραχτά, βουλευτή της ΝΔ, καθώς και όλα τα μέλη της Επιτροπής για την ευαισθητοποίησή τους στις κοινωνικές παραμέτρους της προόδου της έρευνας και των νέων τεχνολογιών.

"Υπάρχει ανάγκη για διαρκή ενημέρωση και κατάρτιση των εκπαιδευτικών και των γονέων, για οργάνωση σχετικών ενημερωτικών εκστρατειών καθώς και για υιοθέτηση σήματος ποιότητας του περιεχομένου των ιστοσελίδων", ανέφερε η ευρωβουλευτής.

Τέλος, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα Δικαιώματα του παιδιού, η Μ.Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία της Ευρ. Επιτροπής με τραπεζικούς οργανισμούς με στόχο την επιβολή έλεγχων και την καταπολέμηση της διακίνησης και της αγοράς παράνομου υλικού, που πραγματοποιείται στο διαδίκτυο μέσω πιστωτικής κάρτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: