ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ: ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ CEDEFOP ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

25/02/2008: Η ευρωβουλευτής Μαρία Παναγιωτοπούλου -Κασσιώτου συμμετείχε εκπροσωπώντας την Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Θεμάτων του Ε.Κ. σε συνέδριο που πραγματοποίησε το CEDEFOP στις 21-22 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη με θέμα "Δεξιότητες για το μέλλον: πολιτικές προκλήσεις". Το διήμερα συνέδριο, στο οποίο παρευρέθηκε κατά την πρώτη μέρα συνεδριάσεων ο Υπουργός Παιδείας κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης καθώς και εκπρόσωποι του Ευρ. Συμβουλίου και της Ευρ. Επιτροπής, είχε στόχο την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της πρώτης μελέτης πανευρωπαϊκής πρόγνωσης των αναγκών σε δεξιότητες έως το έτος 2015, η οποία δείχνει την αυξανόμενη ζήτηση για επαγγελματικά προσόντα και δεξιότητες σε όλα τα επίπεδα.

Η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, κύρια προσκεκλημένη της 2ης ημέρας εργασιών, επεσήμανε ότι "προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες προκλήσεις που απορρέουν από την παγκοσμιοποίηση πρέπει το ευρωπαϊκό εργατικό δυναμικό να είναι σε θέση να προσαρμόζεται σε ένα διαρκώς τεχνολογικά και οργανωτικά μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Η εξασφάλιση υψηλών επιπέδων εκπαίδευσης και κατάρτισης για όλους χωρίς διακρίσεις απαιτεί την εφαρμογή μιας συνολικής πολιτικής στην εκπαίδευση που θα σχετίζεται και θα συντονίζεται με τις ανάγκες της απασχόλησης, της μετανάστευσης, των επιχειρήσεων, της κοινωνίας της πληροφόρησης και της έρευνας. Η πρόγνωση των μελλοντικών εργασιακών αναγκών και η σχετική προσαρμογή των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης απαιτεί συνεργασία με τον πολιτικό, επιχειρησιακό και επιστημονικό κόσμο".

Η συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ Συμβουλίου, Επιτροπής και Κοινοβουλίου για τη θέσπιση του ευρωπαϊκού πλαισίου πιστοποιήσεων για τη δια βίου μάθηση αποτελεί σημαντικό βήμα για τη διευκόλυνση της κινητικότητας των εργαζομένων καθώς αυτό συμβάλλει στη διαφάνεια και τη συγκρισιμότητα των δεξιοτήτων που αποκτήθηκαν από τα διάφορα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ε.Ε.

Η ευρωβουλευτής τόνισε ότι "η εξάλειψη των ανισοτήτων στην εκπαίδευση και στην κατάρτιση όπως και στη χρήση των νέων τεχνολογιών πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της εθνικής δράσης με στόχο την καλύτερη κοινωνική και επαγγελματική ενσωμάτωση των ευάλωτων κατηγοριών και να συνοδεύεται από την ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου. Η δημιουργία ενός ευέλικτου χώρου εργασίας που θα προωθεί τη δια βίου μάθηση μέσω του καλύτερου συνδυασμού επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής είναι επίσης απαραίτητη ώστε να ενθαρρύνονται οι εργαζόμενοι να βελτιώνουν τακτικά τις γνώσεις τους. Οι νέες προοπτικές εξέλιξης του εκπαιδευτικού συστήματος στην Ελλάδα όσο και η εξασφάλιση δικαιότερου ασφαλιστικού συστήματος προδιαγράφουν την θετική προσαρμογή της χώρας μας στη δυναμική του ευρωπαϊκού μέλλοντος".

Δεν υπάρχουν σχόλια: