ΜΕΤΡΑ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΕΛΙΞΙΑΣ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ (FLEXICURITY)

22/02-2008: Στην Ευρ. Επιτροπή και στα κράτη μέλη μεταθέτει το Συμβούλιο τη λήψη μέτρων για τη διευθέτηση εκκρεμών ζητημάτων στις εργασιακές σχέσεις και τη στήριξη της ιδέας της ευελιξίας με ασφάλεια (flexicurity)στην εργασία. Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε το Συμβούλιο στη σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτού της ΝΔ κ. Μαρίας Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

Συγκεκριμένα στα συμπεράσματά του το Συμβούλιο αναγνωρίζει ότι οι κοινές αρχές θα αποτελούσαν βασικό εργαλείο της εφαρμογής του επόμενου κύκλου της Στρατηγικής της Λισαβόνας. Η Ευρ. Επιτροπή έχει ήδη παρουσιάσει την πρότασή της για τις αποκαλούμενες Ενσωματωμένες Κατευθυντήριες Γραμμές 2008-2010 και αναμένεται το ζήτημα της ευελιξίας με ασφάλεια στην εργασία να κυριαρχήσει στις συζητήσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει με το Συμβούλιο. Ωστόσο η εφαρμογή των Κατευθυντήριων Γραμμών θα γίνεται με ευθύνη των κρατών μελών, τα οποία θα πρέπει να αναφέρουν στο Συμβούλιο και την Επιτροπή τις ενέργειές τους αναφορικά με το θέμα της ευελιξίας με ασφάλεια στην εργασία.

Το Συμβούλιο εκτιμά ότι είναι σημαντική η πληροφόρηση των πολιτών όσον αφορά στις πολιτικές της ευελιξίας με ασφάλεια και της σπουδαιότητάς τους για την ευρωπαϊκή οικονομία και τα κοινωνικά μοντέλα. Στα συμπεράσματά του ακόμη το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να ξεκινήσει μια πρωτοβουλία με στόχο να καταστήσει ευκολότερη την αποδοχή των κοινών αρχών απ' όλα τα συμβαλλόμενα μέρη στις αγορές εργασίας και ζητά την πλήρη ενημέρωση σχετικά με το θέμα.

Αναφορικά με τις δύο εκκρεμούσες νομοθετικές προτάσεις στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, δηλ. τα σχέδια Οδηγίας για το Χρόνο Εργασίας και την Προσωρινή Απασχόληση, για την τύχη των οποίων επίσης ρώτησε η Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, η Σλοβενική Προεδρία επιθυμεί να τις προωθήσει και να καταλήξει σε συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών, παρά τις όποιες διαφωνίες και ταυτόχρονα εξετάζει τα επιπλέον βήματα που πρέπει να γίνουν όσον αφορά στις παραπάνω Οδηγίες. Σ' αυτό το πλαίσιο όμως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές παραδόσεις στην Ευρώπη αναφορικά με τις εργασιακές σχέσεις. Η ευρωβουλευτής δήλωσε ότι, ενώ η συμφωνία για τις 8 κοινές αρχές της «ευελιξίας με ασφάλεια στην εργασία», ώστε αυτές να ταιριάζουν στις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε χώρας, επετεύχθη σχετικά εύκολα μεταξύ του συνόλου των κρατών - μελών, η εύρεση κοινά αποδεκτής λύσης για κοινή εργασιακή νομοθεσία είναι εμφανώς δυσκολότερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: