Η ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΥ ΓΕΡΝΑΕΙ

24/02/2008: Παρά τις τελευταίες οικονομικές, τεχνολογικές και ιατρικές εξελίξεις που επιτρέπουν στους Ευρωπαίους να ζουν περισσότερα χρόνια, η ΕΕ βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με ένα έντονο δημογραφικό πρόβλημα με κύρια συνέπεια τη γήρανση του πληθυσμού και την έλλειψη νέου εργατικού δυναμικού. Στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ ο μέσος όρος παιδιών ανά οικογένεια είναι ιδιαίτερα μικρός καθώς μόλις αντιστοιχεί στο 1,5.

Με αφορμή αυτές τις ανησυχητικές πληθυσμιακές εξελίξεις ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η έκθεση της Επιτροπής Απασχόλησης σχετικά με το δημογραφικό μέλλον της Ευρώπης, στη σύνταξη της οποίας η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου συνέβαλε ουσιαστικά με μια σειρά τροπολογιών που υπερψηφίστηκαν.

«Οι δημογραφικές εξελίξεις συνδέονται με την παρακολούθηση και πρόβλεψη, εκτός των άλλων, των μελλοντικών αναγκών σε δεξιότητες για ένα δυναμικό ανθρώπινο κεφάλαιο στην αγορά εργασίας, για την ενίσχυση της ελπίδας να διατηρηθεί το συγκριτικό πλεονέκτημα των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε η ελληνίδα ευρωβουλευτής κατά την παρέμβασή της στην Ολομέλεια του ΕΚ.

Η Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου υπογράμμισε ότι οριζόντιες δράσεις, σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο θα μπορέσουν να δώσουν λύση στην αδιάσπαστη αλυσίδα των σύθετων προβλημάτων που προκαλεί ο δημογραφικός κατήφορος. Ιδιαίτερα σημαντική, χαρακτήρισε η ευρωβουλευτής, την ενίσχυση της διαγενεακής αλληλεγγύης μέσω της πολλαπλής υλικής και ηθικής στήριξης της οικογένειας, όπου και αν αυτή βρίσκεται, στην πόλη ή στο απόμακρο χωριό, όποια ηλικία κι όποια καταγωγή και αν έχουν τα μέλη της, εντόπια ή μεταναστευτική.

«Οι οικογένειες είναι το κέντρο της ανάπτυξης, προσφέρουν εργασία, καταναλώνουν αγαθά και ετοιμάζουν νέα δυναμικά μέλη. Για να δημιουργηθούν νέες οικογένειες χρειάζεται εγγύηση για νομική ασφάλεια, εξασφάλιση της συνέχειας των πολιτικών και, κυρίως, ειλικρινής διάλογος στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα», δήλωσε η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου και επεσήμανε την ανάγκη να συμπεριληφθεί το δημογραφικό πρόβλημα, ως ένα από τα βασικότερα θέματα, στην ανανεωμένη κοινωνική ατζέντα της Ευρ. Επιτροπής για το 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια: