ΕΥΡΩΠΑΪΚO ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ: Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚH ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑIΣΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚHΣ ΠΟΛΙΤΙΚHΣ

22/02/2008: Η ενσωμάτωση της οικογενειακής διάστασης στην περιφερειακή πολιτική των κρατών μελών της ΕΕ αποτέλεσε το κύριο θέμα της συνάντησης της Διακομματικής Ομάδας «Οικογένεια και προστασία του παιδιού», η οποία συνεδρίασε αυτήν την εβδομάδα στο Στρασβούργο υπό την προεδρία της ευρωβουλευτού της ΝΔ, Μαρίας Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία έλαβαν μέρος εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του γερμανικού Υπουργείου για την οικογένεια και οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, το ενδιαφέρον εστιάστηκε στο κατά πόσο η περιφερειακή πολιτική λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες των οικογενειών σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες μεταξύ του κέντρου και της περιφέρειας καθώς επίσης και τις προκλήσεις αλληλεγγύης λόγω των τελευταίων αρνητικών δημογραφικών αλλαγών.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στη χρήση των Διαρθρωτικών Ταμείων και Κοινωνικού Ευρωπαϊκού Ταμείου, τα οποία συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση των αναπτυξιακών διαφορών μεταξύ των περιοχών, προωθώντας σημαντικά την απασχόληση, το επιχειρηματικό πνεύμα, την εξάλειψη των ανισοτήτων και την ανάληψη ενεργειών ευνοϊκών για την οικογένεια. Αυτό επιτυγχάνεται, μεταξύ άλλων, μέσω της παροχής και της χρηματοδότησης κατάλληλων υπηρεσιών και υποδομών, όπως είναι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και οι υπηρεσίες για τη φροντίδα των εξαρτωμένων προσώπων.

Ιδιαίτερη σημασία για την υποστήριξη της οικογένειας στα πλαίσια της περιφερειακής πολιτικής έχει η άμεση συνεργασία ανάμεσα στους τοπικούς φορείς, τους εργοδότες και τις ενώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, κυρίως στην αγορά εργασίας. Η συνεργασία αυτή αποσκοπεί στην ικανοποίηση των ειδικών αναγκών της οικογένειας μέσω της συμφιλίωσης της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, της διευκόλυνσης της προσβασιμότητας σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, της ευαισθητοποίησης των γονέων σχετικά με την εκπαίδευση των παιδιών τους και της προώθησης δραστηριοτήτων εθελοντισμού.

Η Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου τόνισε ότι ο καλύτερος τρόπος για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των οικογενειών μακροπρόθεσμα είναι η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών, όπως το προγράμμα δράσης που εφαρμόζεται στη Γερμανία και αφορά τα διαγενεακά κέντρα ή η υπογραφή ενός συμφώνου για την οικογένεια μεταξύ των δημόσιων οργανισμών και των τοπικών φορέων που προετοιμάζεται στην Ιταλία. Τέλος, η ευρωβουλευτής ευχήθηκε η ανταλλαγή αυτή να πραγματοποιηθεί και σε εθνικό επίπεδο μέσω του προγράμματος «Νέοι Γείτονες», το οποίο ξεκίνησε με πρωτοβουλία 6 κρατών μελών, με βασικό στόχο τη συμφιλίωση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής στις αγροτικές περιοχές της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: