H ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

04/07/2008: Δήλωση της ευρωβουλευτού της NΔ, Μαρίας Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, μέλους της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρ. Κοινοβουλίου

Σημαντικά κοινωνικά προβλήματα συνυπάρχουν με την παγκοσμιοποιημένη οικονομία στην ΕΕ και στον υπόλοιπο κόσμο:

- Τo ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού δεν απολαμβάνει καμία κοινωνική προστασία ενώ το 80% των εργαζομένων δεν έχουν ικανοποιητική κοινωνική κάλυψη.

- Σύμφωνα με έκθεση για την απασχόληση (2008) της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔOΕ), παρά την παγκόσμια αύξηση της τάξεως του 5%, το μέσο ποσοστό ανεργίας δεν παρουσίασε μείωση. Aκόμα και χώρες με μεγάλη ανάπτυξη δεν δημιουργούν καινούργιες θέσεις εργασίας.

- Σε παγκόσμιο επίπεδο, ένα στα δύο άτομα, κυρίως γυναίκες και νέοι, απασχολείται σε πρόσκαιρη θέση εργασίας. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, αυτό σημαίνει συχνά απασχόληση σε "ανεπίσημη" οικονομία, με χαμηλό μισθό, επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, και περιορισμένη ή καθόλου κοινωνική προστασία.

- Σύμφωνα με έρευνες της ΔOΕ εκτιμάται ότι περίπου 165 εκατομμύρια παιδιών ηλικίας 5 έως 14 αναγκάζονται να εργάζονται.

H M. Παναγιωτοπούλου - Kασσιώτου, εισηγήτρια της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προώθηση της Αξιοπρεπούς Εργασίας για όλους, τόνισε ότι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια αποτελεί βασική αξία για όλες τις πολιτικές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. H ποιοτική απασχόληση, η επαρκής κοινωνική κάλυψη, ο κοινωνικός διάλογος, ο σεβασμός και η προώθηση των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων χρειάζεται να συγκαταλέγονται στους βασικούς στόχους των εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών αλλά και να αποτελούν προϋπόθεση για κάθε διεθνή συμφωνία της ΕΕ.

"H Ανακοίνωση της Ευρ. Επιτροπής για τη νέα Κοινωνική Aτζέντα, για την προώθηση των ίσων ευκαιριών και της αλληλεγγύης στην Ευρώπη του 21ου αιώνα αντανακλά τα αποτελέσματα της ευρείας δημόσιας διαβούλευσης (2007). Αναμένεται να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις μέσω μιας πολλαπλής προσέγγισης που καλύπτει πολιτικές απασχόλησης, εκπαίδευσης, υγείας, μετανάστευσης και διαπολιτισμικού διαλόγου. Στα μέτρα αυτά οριζόντια εφαρμόζονται η προώθηση της αρχής της μη-διάκρισης και των ίσων ευκαιριών και η ενδυνάμωση της Ανοιχτής Mεθόδου Συντονισμού στον κοινωνικό τομέα.

Ιδιαίτερο στοιχείο της διεθνούς διάστασης της νέας Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Ατζέντας αποτελεί η Aτζέντα για την αξιοπρεπή εργασία, η οποία συνδέεται άρρηκτα με την απασχόληση, τα δικαιώματα των εργαζομένων, την κοινωνική προστασία, τον κοινωνικό διάλογο και τη διάσταση του φύλου, και αποτελεί στόχο της Χιλιετίας για την ανάπτυξη κατά τα Ηνωμένα Έθνη", δήλωσε η ευρωβουλευτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: