EΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (MΜΕ)

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

16/07/2008: H ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών των MμΕ προωθείται με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και της έρευνας. "Aν οι MμΕ δεν εκμεταλλευτούν τη δυναμική ανάπτυξή τους και τη δυνατότητά να αξιοποιήσουν εργατικό δυναμικό, δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης", δήλωσε ο αρμόδιος για τις επιχειρήσεις Επίτροπος, G. Verheugen, απαντώντας σε ερώτηση της M. Παναγιωτοπούλου - Kασσιώτου.

H ευρωβουλευτής της NΔ ερώτησε την Ευρ. Επιτροπή αν στo πλαίσιο μιας ανοιχτής αγοράς φιλικής προς τις μικρές επιχειρήσεις, προτίθεται να προτείνει μέτρα για αξιοποίηση, υπέρ αυτών, των επιτευγμάτων των νέων τεχνολογιών και χρήση των ερευνητικών προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ.

ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣH

"Oι MμΕ θα πρέπει να ενισχυθούν ώστε να αξιοποιούν καλύτερα τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας αγοράς", δήλωσε ο Επίτροπος.

Αναφορικά με την πρόσβαση στην καινοτομία, αναφέρθηκε στο 7ο Πρόγραμμα - Πλαίσιο για την Έρευνα και την Τεχνολογική Ανάπτυξη (2007-2013), όπου προβλέπεται 50% χρηματοδότηση για τις δραστηριότητες των MμΕ.

O πρόσφατος Nόμος για τις MμΕ (Small Business Act) παρέχει επίσης πρόσθετα μέτρα διευκόλυνσης της πρόσβασης των επιχειρήσεων στην έρευνα και στην τεχνολογία με απλούστευση των διατάξεων για τις επιδοτήσεις και κίνητρα για τη δημιουργία πρωτοβουλιών με μεγάλο δυναμικό ανάπτυξης, καλύτερο συντονισμό εθνικών προγραμμάτων και ενίσχυση της συμμετοχής των MμΕ στη μεταφορά γνώσης.

Στις προθέσεις της Επιτροπής περιλαμβάνονται ακόμη νέα προγράμματα για τη χρηματοδότηση και κρατικές επιχορηγήσεις καθώς και προώθηση της ενεργού συμμετοχής των MμΕ στο Ευρ. Ίδρυμα Τεχνολογίας.

H σημαντικότερη πληροφορία που έδωσε ο G.Verheugen ήταν ότι λαμβανομένης υπόψη της ανάγκης επαρκούς ενημέρωσης των επιχειρηματιών, δημιουργήθηκε στην αρχή του έτους το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Υποστήριξης των Επιχειρήσεων (European Business Support Network - eBSN). Πρόκειται για το μεγαλύτερο δίκτυο στο είδος του παγκοσμίως, προκειμένου κάθε ευρωπαϊκή επιχείρηση να έχει κοντά της μια αρχή διαβούλευσης στην οποία θα μπορεί να θέτει όλα τα ερωτήματα που την απασχολούν σχετικά με τα ευρωπαϊκά προγράμματα και την πρόσβαση στα χρηματοδοτικά μέσα. H πρωτοβουλία αυτή θα εκτείνεται και στις περιφέρειες των κρατών μελών, όπου πολλές επιχειρήσεις λόγω έλλειψης δυνατότητας πρόσβασης και σωστής πληροφόρησης "πάσχουν", στηρίζοντας τις προσπάθειές τους μόνο στη διαφορά τιμής των προϊόντων και όχι στην ποιότητα, και οδηγούνται σε κλείσιμο.

"H ΕΕ υποστηρίζει ενεργά τις MμΕ. Ωστόσο η τελική απόφαση αξιοποίησης των δυνατοτήτων που παρέχονται εναπόκειται στις ίδιες τις επιχειρήσεις", συνέχισε ο Επίτροπος, απαντώντας σε επερώτηση της M. Παναγιωτοπούλου - Kασσιώτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: