ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ EΝΩΣΗ: TΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΝΕΟΥΣ KΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ. ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.

ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣH
09/07/2008: Tα συστήματα επιδομάτων και πληρωμών, ο διακανονισμός ασφαλιστικών διαφορών, η ανάκτηση καταβληθέντων ποσών κατά τις μετακινήσεις εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικά εμπόδια για τους εργαζόμενους παρά τον ισχύοντα ευρωπαϊκό συντονισμό. H Oλομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ψήφισε τις εκθέσεις της Επιτροπής Απασχόλησης για νέους Kανονισμούς συντονισμού συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης για ευρωπαίους πολίτες και υπηκόους τρίτων χωρών.

Kατά την παρέμβασή της, η M. Παναγιωτοπούλου - Kασσιώτου, μέλος της Επιτροπής Aπασχόλησης και Kοινωνικών Υποθέσεων του ΕK, επεσήμανε ότι πρόκειται για Kανονισμούς που επιβεβαιώνουν τον γενικό ευρωπαϊκό πολιτικό προσανατολισμό και αφορούν στην απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και στην επίλυση πρακτικών προβλημάτων κοινωνικής ασφάλισης, ενισχύοντας την κινητικότητα των εργαζομένων και διευκολύνοντας τη ζωή των οικογενειών τους τόσο κατά την ενεργό περίοδο όσο και κατά το στάδιο της συνταξιοδότησης.

H ευρωβουλευτής τάχθηκε κατά της δημιουργίας κεντρικής ηλεκτρονικής τράπεζας πληροφοριών για τους ασφαλισμένους υποστηρίζοντας μόνο τη διακρατική ηλεκτρονική συνεργασία με προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Oι αρχές συντονισμού και απλοποίησης που θα ισχύσουν με τον Kανονισμό λαμβάνουν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της νομοθεσίας των κρατών - μελών και αλλάζουν το ισχύον σύστημα χωρίς να οδηγούν σε μείωση των δικαιωμάτων των πολιτών και των νομίμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών. Αντίθετα, βοηθούν όλους να απολαμβάνουν, ευρύτερα, υγειονομική περίθαλψη, κοινωνική ασφάλιση και επιδόματα κατά τις μετακινήσεις τους για εργασία ή ταξίδι.

"Ελπίζουμε ότι και η μελλοντική οδηγία για την εφαρμογή των δικαιωμάτων των ασθενών στη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη θα γίνει σύντομα μέρος του κοινοτικού κεκτημένου ώστε να καλύψει αποτελεσματικά τα προβλήματα υγείας και να ενισχύσει μαζί με τους υπό έγκριση Kανονισμούς τον γηράσκοντα ευρωπαϊκό πληθυσμό", τόνισε η M. Παναγιωτοπούλου - Kασσιώτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: