ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΑΤΗ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΕ

15/01/2009: H Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο δέχτηκε με ψήφισμά της την Απόφαση του Συμβουλίου, με την οποία εξουσιοδοτούνται τα κράτη-μέλη να κυρώσουν, προς το συμφέρον της Ευρ. Κοινότητας, τη Σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (2007) για την εργασία στον τομέα της αλιείας (Σύμβαση αριθ. 188). Εξασφαλίζονται έτσι αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες και επαρκής προστασία για τους ευρωπαίους αλιείς, αλλά και προωθείται διεθνώς η καθιέρωση κανόνων που λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες του αλιευτικού τομέα.

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΕΚ, κατά την παρέμβασή της στην Ολομέλεια ανέφερε ότι η Σύμβαση αποτελεί ουσιαστικά κομμάτι της εφαρμογής της Ατζέντας Αξιοπρεπούς Εργασίας στον τομέα της αλιείας, ο οποίος δεν καλύφθηκε από την Ενοποιημένη Σύμβαση για τη Ναυτική Εργασία. Εκτός από την υγεία και την ασφάλεια, οι κανόνες της Σύμβασης προβλέπουν τις ώρες εργασίας, την ανάπαυση, την ενδιαίτηση, την κοινωνική και την ιατρική κάλυψη, καθώς και την επαγγελματική κατάρτιση των αλιέων.

Κατά την παρέμβασή της στην Ολομέλεια, η Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου υπενθύμισε παλαιότερα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου υπέρ της προστασίας και των γυναικών που ασχολούνται ή διαμένουν σε περιοχές με κύρια απασχόληση την αλιεία. "Η κάλυψη των αναγκών τους τις βοηθά να προσφέρουν στις κοινωνίες τους και να συμβάλλουν σε ένα κοινωνικό πολιτισμό των παράκτιων περιοχών που αξιοποιεί και τα πολιτιστικά στοιχεία της Ευρώπης από τις θάλασσες του Βορρά ως τη Μεσόγειο". Ζήτησε τέλος, να ληφθεί μέριμνα για τη συνεχή επαγγελματική κατάρτιση και την πρόληψη των ατυχημάτων, καθώς και την εξασφάλιση των γηρατειών των ασχολούμενων με την αλιεία.

Σημειώνεται ότι 8 ευρωπαϊκά κράτη έχουν ήδη επικυρώσει τη Σύμβαση, ενώ τα υπόλοιπα καλούνται να το πράξουν έως το 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια: