IΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

13/01/2009: Η εφαρμογή της Οδηγίας για την αρχή της ίσης μεταχείρισης μεταξύ ανδρών και γυναικών όσον αφορά την πρόσβαση στην απασχόληση, στην επαγγελματική εκπαίδευση και εξέλιξη και στις συνθήκες εργασίας βάσει της Οδηγίας 2002/73/ΕΚ δεν έχει ακόμα εκτιμηθεί από την Ευρ. Επιτροπή. Ενώ τα κράτη μέλη έχουν δώσει τα στοιχεία για την εφαρμογή της Οδηγίας , δεν έχει δημοσιευθεί σχετική Έκθεση με την οποία θα εκτιμηθεί η συμμόρφωση των εθνικών νομοθεσιών και η επίτευξη των στόχων της.

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, εργάστηκε στην Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων του ΕΚ για την έκδοση ψηφίσματος, με το οποίο καλείται η Ευρ. Επιτροπή να πιστοποιήσει την ουσιαστική προσφορά της εφαρμογής της Οδηγίας για την ίση μεταχείριση τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες. Η πρόληψη διακρίσεων με βάση το φύλο και η εξασφάλιση ίσων ευκαιριών είναι απαραίτητες ώστε να βελτιωθούν η ποιότητα ζωής και η αποδοτικότητα των κοινωνικών μέτρων για τους εργαζομένους.

Οι γυναίκες συμμετέχουν κατά 28,7% λιγότερο από τους άνδρες στην αγορά εργασίας στην ΕΕ, των οποίων οι αποδοχές είναι κατά μέσο όρο 15% μεγαλύτερες από εκείνες των γυναικών. Στόχο δεν αποτελεί απλά η βελτίωση των ποσοστών αλλά η ευνοϊκή μεταχείριση και ο σεβασμός των ιδιαιτεροτήτων της προσωπικής ζωής της γυναίκας.

"Δυσμενής μεταχείριση λόγω εγκυμοσύνης ή μητρότητας αποτελεί διάκριση και, βάσει της Οδηγίας, είναι υποχρεωτική η επιστροφή της γυναίκας στην ίδια ή σε ισοδύναμη θέση εργασίας μετά την άδεια. Η κατάργηση της άμεσης ή της έμμεσης διάκρισης και η πρόληψη της σεξουαλικής παρενόχλησης και της παρενόχλησης λόγω φύλου στο χώρο εργασίας, καθώς και η διασφάλιση της δικαστικής προστασίας και του ελέγχου των εργασιακών συνθηκών αποτελούν παράγοντες για αξιοπρεπή απασχόληση και αύξηση της παραγωγικότητας", τόνισε η ευρωβουλευτής.

Στην Ελλάδα, η Οδηγία για την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ενσωματώθηκε στο Νόμο 3488/2006, διαμορφώνοντας ευνοϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο σε όλα τα στάδια- από την επαγγελματική εκπαίδευση έως την αμοιβή- και διαχέοντας οριζόντια το στόχο της ισότητας σε όλα τα διοικητικά μέτρα. Τα κρατικά θεσμικά όργανα σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους έχουν τη δυνατότητα να καταπολεμήσουν τις διακρίσεις αλλά και να λάβουν θετικά μέτρα εξισορρόπησης των εγγενών διαφορών στην επαγγελματική ζωή ανδρών και γυναικών. Η ελληνική νομοθεσία, μάλιστα, δεν χρησιμοποιεί τη δυνατότητα παρεκκλίσεων από τη γενική αρχή της ίσης μεταχείρισης και δεν παρέχει μόνο διευρυμένη έννομη προστασία αλλά και κυρώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: