ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ: ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ.

07/01/2009: Απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτηση της ευρωβουλευτού.

Σε δύο νομοθετικές προτάσεις για την ενίσχυση του νόμιμου δικαιώματος των γυναικών για άδεια μητρότητας, καθώς και για την εξασφάλιση ίσης μεταχείρισης των αυτοαπασχολουμένων αναφέρεται η απάντηση της Ευρ. Επιτροπής σε σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτού της ΝΔ κ. Μαρίας Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου. Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, ζήτησε συγκεκριμένα στοιχεία από την Ευρ. Επιτροπή για τα μέτρα συνδυασμού οικογενειακής ζωής και περιόδων εκπαίδευσης και κατάρτισης, με στόχο την απόκτηση προσόντων για μελλοντική επαγγελματική δραστηριότητα. Στην ερώτησή της υπογράμμισε το γεγονός, ότι τόσο η περίοδος σπουδών, όσο και η ελεύθερη ενασχόληση με τη φροντίδα της οικογένειας δεν καλύπτονται από το ισχύον πλαίσιο παροχής υπηρεσιών στους γονείς, ούτε ως προς τις άδειες μητρότητας και ανατροφής, ούτε ως προς τη φροντίδα των παιδιών.

Στην απάντησή της η Κομισιόν αναφέρεται, επίσης, στα αναμενόμενα αποτελέσματα των επίσημων διαπραγματεύσεων των κοινωνικών εταίρων για την αναθεώρηση της Οδήγιας 96/34/ΕΚ που αφορά τη γονική άδεια. Ο Επίτροπος Σπίντλα όμως, κατέστησε σαφές στην κ. Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, ότι, αν επιτευχθεί συμφωνία, δεν θα αφορά τις περιόδους σπουδών και κατάρτισης. Η ευρωβουλευτής δήλωσε την πεποίθησή της ότι η Έκθεση του Ευρ. Κοινοβουλίου για τα μέτρα συνδυασμού της οικογενειακής ζωής και περιόδου σπουδών στην ΕΕ θα αξιοποιηθεί από τα κράτη μέλη. Είναι γνωστό ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βαρκελώνης (2002) καθόρισε ποσοτικούς στόχους για τα ιδρύματα παιδικής μέριμνας (παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία). Έως το 2010 πρέπει να εξασφαλιστεί σε κάθε κράτος μέλος η παροχή φροντίδας για το 90 % των παιδιών ηλικίας από τριών ετών έως τη σχολική ηλικία και για το 33 % των παιδιών κάτω των τριών ετών.

Σε πρόσφατη Έκθεσή της (Οκτώβριος 2008), η Ευρ. Επιτροπή αποτιμά τη μέχρι σήμερα επίτευξη των στόχων αυτών. Αν και τα περισσότερα κράτη μέλη δεν έχουν επιτύχει τους ποσοτικούς στόχους, αναγνωρίζεται ο θετικός αντίκτυπος της ποιοτικής παροχής φροντίδας στα παιδιά ως προς την κοινωνική ένταξη και την υποβοήθηση του χαμηλού οικογενειακού εισοδήματος. Στον τομέα αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αναλάβει συμπληρωματικό ρόλο και να υποστηρίξει δράσεις για τη δημιουργία επαρκών και οικονομικά προσιτών υπηρεσιών φροντίδας παιδιών μέσω των κοινοτικών ταμείων, και ιδιαίτερα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Σύμφωνα, άλλωστε, με το πρόγραμμα της Τσεχικής Προεδρίας, πρόκειται να προταθούν καινοτόμες μορφές συνδυασμού της επαγγελματικής, οικογενειακής και προσωπικής ζωής, οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη το συμφέρον του παιδιού, τα επιστημονικά αποτελέσματα των ψυχολογικών και παιδιατρικών ερευνών και την απαίτηση για ποιοτική προσφορά στο παιδί, χωρίς να θίγεται η ελευθερία απόφασης των οικογενειών για τον τρόπο συνδυασμού των εργασιακών και οικογενειακών τους υποχρεώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: