ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΒΑΘΜΙΔΩΝ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ: ΝΕΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ

21/12/2008: Δύο συστάσεις αποφασίστηκαν από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο με στόχο την προαγωγή της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης σύμφωνα με κοινές ευρωπαϊκές κατευθύνσεις και παράλληλα με την προώθηση του συντονισμού της γενικής εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.

Η "Δημιουργία Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τη διασφάλιση της ποιότητας στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση" προωθεί την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας και ενθαρρύνει τόσο την κινητικότητα, όσο και την ενσωμάτωση σε αυτήν των σπουδαστών και των εργαζομένων. Όριο για την εφαρμογή του Πλαισίου είναι 24 μήνες μετά την υιοθέτησή του.

Το "Ευρωπαϊκό Σύστημα Ακαδημαϊκών Μονάδων για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ECVET) στηριζόμενο σε εθελοντική προσαρμογή των κρατών μελών, ενισχύει την αμοιβαία εμπιστοσύνη των φορέων και των εθνικών αρχών ώστε να προωθηθεί η κινητικότητα, και εξασφαλίζει για τους σπουδαστές τη διαφάνεια και τη συγκρισιμότητα. Η διαρκής επικαιροποίηση των γνώσεων και των ικανοτήτων των ευρωπαίων πολιτών (Διά Βίου Μάθηση) είναι απαραίτητη για την ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή της ΕΕ.

Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, κατά την παρέμβασή της στην Ολομέλεια υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που έχει για τους ευρωπαίους η τόνωση των συστημάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, με σεβασμό όμως των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της εκπαίδευσης κάθε κράτους μέλους αλλά και με συντονισμό ώστε να μπορούν να αποδίδουν αποτελεσματικότερα σε ένα κοινό πλαίσιο και να μπορούν να χρησιμοποιούνται ως εργαλεία.

"Μπορέσαμε να δώσουμε μια ευκαιρία στους νέους ευρωπαίους, ώστε να έχουν δύο διεξόδους: και τη διέξοδο της ανώτατης εκπαίδευσης, των θεωρητικών σπουδών, αλλά και τη διέξοδο των πρακτικών σπουδών, που είναι συνδεδεμένες με την πραγματικότητα και με τη δημιουργία. Η επαγγελματική εκπαίδευση σε όλα της τα επίπεδα είναι το μέλλον της Ευρώπης, είναι το μέλλον κάθε κράτους μέλους χωριστά, είναι ο προθάλαμος της δημιουργικότητας και της παραγωγικότητας που οδηγεί στην καινοτομία και την πρόοδο. Εύχομαι οι δύο αυτές συστάσεις να χρησιμοποιηθούν από τις αρχές κάθε κράτους μέλους και από τους φορείς εκπαίδευσης, ώστε τα αποτελέσματα να γίνουν ορατά από το 2009, "Έτος της Δημιουργικότητας και της Καινοτομίας", δήλωσε η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: