ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΟΥ 48ΩΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

09/12/2008: Απάντηση της Ευρ. Επιτροπής στην ευρωβουλευτή.

Σε ερώτηση της ευρωβουλευτού της ΝΔ, Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, μέλους της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την Οδηγία 2003/88/ΕΚ για ορισμένα στοιχεία της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, η Ευρ. Επιτροπή παραδέχτηκε ότι δεν είναι ακόμα σε θέση να δημοσιοποιήσει την Έκθεση για την εφαρμογή της Οδηγίας στα κράτη μέλη της ΕΕ και εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί ο ευρωπαίος πολίτης πώς είναι δυνατόν να υπάρχει πρόταση τροποποίησης της Οδηγίας και να έχουμε φτάσει στη δεύτερη ανάγνωση της νέας αυτής πρότασης, χωρίς, ωστόσο, να μπορούμε να βασιστούμε σε μια αξιόπιστη έκθεση για τη μέχρι τώρα εξέλιξη του θέματος.

Η Ευρ. Επιτροπή δεν μπόρεσε, επίσης, να εξηγήσει ικανοποιητικά τους λόγους για τους οποίους αναλαμβάνει δράση εναντίον ορισμένων μόνο κρατών μελών και όχι του συνόλου των ευρωπαϊκών χωρών, για τις οποίες υπάρχουν καταγγελίες για μη συμμόρφωση με τις διατάξεις της Οδηγίας.

Η θέση της Ελλάδας για το θέμα είναι σαφής, χωρίς να αφήνονται περιθώρια αμφισβητήσεων:

1) Το ωράριο των 48 ωρών εργασίας είναι κατοχυρωμένο από τον νόμο και

2) υπογράφονται συμβάσεις με τα συλλογικά όργανα των εργαζομένων κατά τομέα, επιλύοντας το πρόβλημα της εβδομαδιαίας απασχόλησης με τον καλύτερο κατά περίπτωση τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: